15 апрель 2019 38

Як варити компот з абрикосів на зиму

Важко знайти того, хто б не любив зимовим морозним днем випити компот. Цей напій не порівняєш із звичайними соками, які продаються у магазинах.

Адже компот з фруктів і ягід — це корисний напій без домішок і добавок.

Особливо неймовірно смачним виходить компот з абрикосів на зиму.

Ці помаранчеві плоди надають напою приємний аромат і дуже хороший смак.

Якщо абрикосовий компот зробити правильно і згідно з рецептурою, то він розійдеться на ура! Так як же його зробити? У цьому допоможуть наступні рецепти.

Простий рецепт

Що потрібно для готування:

  • 3 кілограма свіжих стиглих абрикосів;
  • 2 літра чистої води;
  • 1 кілограм цукрового піску.

Як робити компот з абрикосів на зиму:

  1. Для початку абрикоси гарненько промиваємо, всю ягоду перебираємо. Якщо є трохи зіпсовані, то потрібно обрізати. Якщо попадається зовсім гнила ягода, то її викидаємо;
  2. Промиті абрикоси очищаємо від кісточок. Нарізаємо м'якоть середніми шматочками;
  3. Банки промиваємо гарячою водою кілька разів;
  4. Складаємо нарізані плоди щільно в тару;
  5. Виливаємо в каструлю воду, засипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту. Відварюємо цукровий сироп до повного розчинення цукру;
  6. Далі по банкам розливаємо сироп і прикривають кришками, але не закручуємо;
  7. Потім ставимо тару у відро чи велику каструлю. Попередньо на дно потрібно постелити рушник. Заливаємо водою і ставимо стерилізувати;
  8. Якщо банки об'ємом півлітра, то стерилізуємо 10 хвилин, якщо 1 літр, то 13 хвилин;
  9. Після цього закочує банки закаточним ключем. Закриваємо щільно, щоб через кришки не протікала рідина;
  10. Ставимо банки догори дном і ставимо в прохолодне місце;
  11. Накривати теплою ковдрою або рушником не потрібно, інакше абрикоси зваряться і вийдуть несмачними.

Варіант без стерилізації

Що буде потрібно для приготування компоту з абрикосів на зиму без стерилізації:

  • Стиглі абрикоси – 5 кілограмів;
  • Вода – 10 літрів;
  • 2 кг цукрового піску;
  • 1 маленька ложечка лимонної кислоти.

Як робити:

  1. Стиглі абрикоси перебираємо, споліскують теплою водою і викладаємо на стіл для обсушування;
  2. Далі банки промиваємо гарячою водою кілька разів;
  3. Обсохшую ягоду викладаємо в банки. Заповнюємо банки абрикосами до половини;
  4. Кришки потрібно простерилізувати хвилин 15;
  5. Заливаємо всю тару з абрикосами окропом;
  6. Прикриваємо стерилізованими кришками, але не закручуємо. Залишаємо настоятися хвилин 15;
  7. Далі виливаємо відвар з банок в каструлю, додаємо цукровий пісок, лимонний сік і ставимо на плиту;
  8. Відварюємо сироп до кипіння, поки весь цукор не розчиниться;
  9. Потім сироп розливаємо по банках;
  10. Тару з заготовками перевертаємо, прибираємо в тепле місце, закутуємо теплим матеріалом або пледом;
  11. Залишаємо банки з компотом з абрикосів настоювати до повного охолодження.

Абрикосовий компот з вишнею

Складові компоненти:

  • Свіжа вишня – 1 кілограм;
  • 2 кілограм абрикосів;
  • 1 кілограм цукрового піску;
  • 3 літри води.

Готування:

  1. Абрикоси й вишні потрібно ретельно перебрати і промити теплою водою;
  2. Вичищаємо з ягоди всі кісточки;
  3. Банки промиваємо гарячою водою пару разів;
  4. Далі закладаємо в банки ягоду. Вишні та абрикоси викладаємо по черзі спочатку шар абрикосів, потім шар вишні. Потім також ряд абрикосів і ряд вишні;
  5. Ставимо на плиту велику ємність з водою, засипаємо туди цукровий пісок, все перемішуємо. Варимо сироп до повного розчинення цукрового піску;
  6. Розливаємо киплячий сироп по банкам з ягодою;
  7. Прикриваємо всі кришками, але не закочує;
  8. В каструлю або відро кладемо рушник і ставимо банки. Наливаємо воду і ставимо стерилізуватися;
  9. Півлітрові баночки потрібно стерилізувати 15 хвилин, літрові – 25 хвилин;
  10. Всі закручуємо і ставимо в прохолодне місце до повного охолодження.
Про те, як варити компот з вишні на зиму, ви можете дізнатися прямо зараз на нашому сайті!

А тут ми розмістили для вас прості, але все-таки найкращі рецепти варення з червоної смородини.

Домашні рецепти мочених яблук читайте тут. Не проходьте повз такої смакоти!

Доповнюємо смак червоною смородиною

Складові компоненти:

  • 200 грам стиглих абрикосів;
  • 200 грам червоної смородини;
  • 150 грам цукрового піску;
  • Вода.

Як готується компот з абрикосів з червоною смородиною:

  1. Абрикоси і червону смородину гарненько промиваємо теплою водою. Прибираємо всі гілочки і листочки;
  2. Абрикоси поділяємо на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. Банку ставимо в ємність з водою, туди ж кладемо кришку і ставимо на плиту стерилізуватися. Після закипання стерилізуємо хвилин 15. На дно обов'язково постеліть рушник або поставте металеві грати;
  4. Потім простерилизованную банку наповнюємо до половини абрикосами і червоною смородиною;
  5. Ставимо на плиту чайник з водою і розігріваємо до кипіння;
  6. Після цього заповнюємо ємність з ягодою гарячою водою і наполягаємо 20 хвилин;
  7. Потім зливаємо ягідний відвар з банки в каструлю;
  8. Додаємо у відвар цукровий пісок, ставимо на плиту, відварюємо до повного розчинення цукру;
  9. Потім заливаємо банку з ягодою до верху сиропом, закатуємо кришкою;
  10. Перевертаємо банку і ставимо в прохолодне місце до повного охолодження.

Компот з абрикосів з апельсином на зиму

Що потрібно:

  • Абрикоси – 1 кілограм;
  • Цукровий пісок – 1 кілограм;
  • Апельсини – 300 грам;
  • Вода – 5 літрів;
  • М'ята – 1 пучок.

Як робити:

  1. Абрикоси потрібно гарненько сполоснути під теплою проточною водою. Добре б під час митися використовувати ганчірку або губку. За допомогою ганчірки або губки можна видалити весь бруд з поверхні плодів;
  2. Після миття ягоди викладаємо на рушник для просушування;
  3. Як тільки ягода просохне, розрізаємо її на 2 частини, виймаємо кісточки;
  4. Промиваємо банки гарячою водою;
  5. Викладаємо шматочки ягід в банки на одну третину;
  6. Промиваємо апельсини, видаляємо шкірку і вичищаємо всі кісточки. Якщо кісточки залишити, то компот може швидко заграти;
  7. Після цього видавлюємо сік з цитрусових, приблизно повинно вийти близько 1-1,5 склянки;
  8. Проціджуємо сік через марлю матеріал. Це потрібно для того, щоб позбавитися від зайвої м'якоті;
  9. Всю м'якоть можна викинути, а сироп буде використовуватись для готування сиропу;
  10. Наливаємо в каструлю воду і ставимо на плиту;
  11. Як тільки вода стане гарячою, засипаємо туди цукровий пісок, перемішуємо і залишаємо варитися;
  12. Після цього заливаємо туди апельсиновий сік, все розмішуємо і залишаємо варитися до кипіння;
  13. Як тільки сироп закипить, кладемо туди м'яту. Вона додасть компоту приємний аромат і незвичайний смак;
  14. Далі розливаємо сироп по банкам, закатуємо кришками;
  15. Ставимо в прохолодне місце до повного охолодження.

Абрикоси у власному соку на зиму

Що знадобиться:

  • Свіжі стиглі абрикоси – 2 кілограми;
  • Цукровий пісок – 600 грам.

Як робити:

  1. Для приготування абрикосів у власному соку потрібні стиглі плоди, без пошкоджень. Плоди добре промиваємо теплою водою. Бажано під час миття використовувати ганчірку, за допомогою неї можна відмити різні забруднення з плодів;
  2. Потім промиті плоди ділимо на 2 частини, виймаємо кісточки і залишаємо просушуватися на рушник від зайвої вологи;
  3. Далі банки промиваємо. Для миття можна використовувати миючий засіб або харчову соду. Обов'язково добре споліскують теплою водою;
  4. У велику ємність на дно встановлюємо металеву решітку, ставимо на неї промиті банки, наливаємо воду в ємність і ставимо на плиту стерилізуватися;
  5. Як тільки вода в ємності закипить, стерилізуємо банки 15 хвилин;
  6. Далі прихваткою виймаємо їх і ставимо на рушник для обсушування;
  7. Абрикоси перекладаємо на блюдо і залишаємо стояти до тих пір, поки плоди не дадуть сік;
  8. Викладаємо абрикоси по банкам до самого верху. Кожен шар абрикосів присипаємо цукровим піском;
  9. Заливаємо все утворився соком від плодів;
  10. Після цього закатуємо кожну банку щільно кришок, вони не повинні пропускати сироп;
  11. Потім банки перевертаємо, ставимо в прохолодне місце і закриваємо теплим пледом;
  12. Залишаємо стояти банки протягом доби, а після цього ставимо в темне місце для подальшого зберігання.

Секрети досвідчених господинь

Для компоту слід використовувати абрикоси середньої стиглості, щоб вони були жорсткими і при закладанні в банки не пом'ялися. Перестиглі плоди в процесі приготування перетворяться на кашу.

Можна закладати плодами банки до самого верху, тоді компот вийде насиченим і дуже смачним.

У сироп можна додавати лимонну кислоту, м'яту, корицю. Ці компоненти додадуть компоту аромат і приємний смак.

Стерилізувати трилітрові банки можна на верху чайника. Для цього достатньо банки поставити шийкою вгору чайника і простерилізувати.

Зберігати краще всього компот в прохолодному темному місці, у погребі чи холодильнику.

Особливо смачним виходить абрикосовий компот з персиками, лимоном, яблуками або апельсином. Додаткові компоненти роблять напій більш насиченим і надзвичайно смачним.

Тепер ви знаєте, як зробити на зиму компот з абрикосів. Цей напій завжди виходить дуже смачним і ароматним. Його можна пити після лазні або гарячої ванни, а також на різні свята.

Будьте впевнені, що цей напій точно не зрівняється за своїм смаковим якостям з магазинними соками!

Що ще почитати: