18 май 2019 24

Як зварити компот з лимона на зиму

Компоти – це відмінна альтернатива воді або соків, які продаються у магазинах. Тим більше їх можна робити абсолютно з будь-яких фруктів. Якщо варення можна робити з кабачків і помідорів, то чому б не приготувати компот з лимона?

Тим більше лимон – це дуже корисний фрукт, багатий вітаміном С. А цей вітамін доведеться як не можна до речі, особливо в зимовий час.

Простий рецепт на зиму

Які інгредієнти нам потрібні:

  • 3 літра очищеної води;
  • 2 великих лимона;
  • Цукровий пісок – 500-700 грам.

Як робити компот з лимона на зиму:

  1. Фрукти потрібно ретельно промити водою, при цьому з поверхні слід зчистити весь бруд. Для цього можна скористатися звичайною кухонною щіткою;
  2. Ставимо чайник з водою і прогріваємо до кипіння;
  3. Цитрусові викладаємо в глибоку чашку і заливаємо гарячою водою. Залишаємо постояти в ній приблизно 5 хвилин, за цей час вся гіркота з фруктів повністю вийде;
  4. Далі виймаємо лимони з води, протираємо рушником;
  5. Зрізаємо з них з обох боків маківки і нарізаємо, півкільцями, четвертинками. Різати можна на свій розсуд, головне, щоб товщина шматочків була не більше 1 см;
  6. Баночки для компоту потрібно попередньо промити від бруду і простерилізувати. Для цього їх досить обдати гарячою водою;
  7. На дно підготовлених банок викладаємо шматочки цитрусових;
  8. Воду слід попередньо прогріти до кипіння і залити в банку з шматочками цитруса;
  9. Залишаємо постояти до повного охолодження;
  10. Далі зверху на банку надягаємо спеціальну кришку з дірочками і зливаємо всю воду в каструлю;
  11. Ставимо воду на плиту, засипаємо цукровий пісок і відварюємо до кипіння. Проварюємо до повного розчинення цукрового піску;
  12. Після того, як сироп буде готовий, виливаємо його в тару з цитрусовими шматочками;
  13. У ємність з металевої основи кладемо на дно рушник, ставимо банку і наливаємо воду більше половини;
  14. Ставимо на плиту, стерилізуємо після закипання 15 хвилин;
  15. Закриваємо кришку і закатуємо спеціальним ключем для закаток;
  16. Прибираємо під плед до повного охолодження, потім на зберігання в темне місце.
Компот з брусниці — заготовте ягоди правильно, щоб всі вітаміни збереглися.

Морквяно-буряковий сік користь і шкоду для організму. Читайте корисні поради.

Як заготовити на зиму полуницю в компотах, вареннях та інших ласощів. Читайте наші рецепти.

Напій з лимона і апельсина на зиму

Які компоненти знадобляться:

  • 8 апельсинів;
  • Лимони – півкіло;
  • 1000 грам цукрового піску;
  • Квітковий мед – 200 грам;
  • Вода – 4,5 літра.

Як потрібно робити компот з лимона і апельсина на зиму:

  1. Цитрусові ретельно промиваються від забруднень прохолодною водою;
  2. Далі з цитрусових фруктів знімаємо цедру і очищаємо їх від всіх білих прожилок. Якщо прожилки не видаляти компот може вийти гірким;
  3. Потім розрізаємо фрукти на шматочки і видаляємо все насіння;
  4. Баночки для компоту необхідно попередньо сполоснути і почистити від бруду. Також їх слід обдати окропом, щоб компот надалі не спухло;
  5. Викладаємо на дно скляної тари шматочки лимона і апельсина;
  6. У ємність підливаємо води, насипаємо цукрового піску і поміщаємо на газ отвариваться. Проварюємо рідину до тих пір, поки не розчиняться всі цукрові крупинки;
  7. Далі в сироп викладаємо шматочки зрізаної цедри з апельсинів і лимонів і залишаємо варитися ще протягом 15 хвилин;
  8. Після цього готовий сироп необхідно процідити через сито;
  9. Потім виливаємо сироп у банки з фруктами і наполягаємо протягом 15 хвилин;
  10. Через 15 хвилин сироп зливаємо в каструлю, ставимо на газ і проварюємо хвилин 10;
  11. Додаємо до сиропу 200 грам квіткового меду, все перемішуємо і залишаємо варитися протягом 10 хвилин;
  12. Проварюємо ще хвилин 5, при цьому періодично все перемішуємо. Мед повинен повністю розчинитися;
  13. Далі наливаємо у банки гарячу солодку рідину, закручуємо зверху кришки і ставимо під теплий плед остигати на 12-14 годин;
  14. Зберігати цей напій можна в темному місці при кімнатній температурі.

Лимонний компот з базиліком

Складові інгредієнти:

  • Лимон – 1 штука;
  • 50 грам фіолетового базиліка;
  • 100 грам цукрового піску;
  • Півтора літра води.

Як робити такий лимонний компот з базиліком на зиму:

  1. Базилік і лимон ретельно промиваємо холодною водою;
  2. Потім базилік викладаємо в каструлю і наливаємо гарячу воду, наполягаємо протягом 5 хвилин;
  3. Після настоювання рідина повинна стати темно фіолетового кольору;
  4. Далі цитрусовий фрукт розрізаємо на дві частини і вичавлюємо з нього весь сік;
  5. Наливаємо в ємність з базиліком і темною рідиною сік цитрусового;
  6. Через деякий час рідина почне світлішати і набувати рожевий колір;
  7. Після цього засипаємо в напій цукровий пісок, ретельно перемішуємо;
  8. Далі проціджуємо рідину і перелити в глечик;
  9. Готовий компот можна трохи охолодити в холодильнику і після цього подавати на стіл.

Компот з абрикосів з лимоном на зиму

Складові компоненти для компоту:

  • 2 кілограми абрикосів;
  • 1 лимон;
  • 500 грам цукрового піску;
  • Вода – 2500 мл

Як робити компот з абрикосів і лимона на зиму:

  1. Першим ділом промиваються абрикоси від бруду в прохолодній воді;
  2. Поділяємо абрикоси на дві частини і прибираємо кісточки;
  3. Лимон промиваємо. Бажано використовувати тонкошкурый фрукт. Цитрус з товстою шкіркою дасть неприємний гіркий присмак;
  4. Промитий лимон нарізаємо на невеликі скибочками або кружечки;
  5. Банки для компоту обов'язково промиваємо і стерилізуємо над парою, їх можна обдати гарячою водою;
  6. На дно кожної банки викладаємо шматочки цитруса;
  7. Зверху кладемо абрикоси;
  8. Засипаємо все цукровим піском;
  9. Потім ставимо воду і прогріваємо до кипіння. Крутий окріп виливаємо в миску з фруктами і ягодами;
  10. Зверху банок закручуємо металеві кришки за допомогою ключа для закачування;
  11. Прибираємо на 14 годині під шубу;
  12. Після цього можна прибрати на зберігання в темне місце.

Компот з абрикосів з цитрусами або одягають

Що потрібно для приготування:

  • 2 кілограми абрикос;
  • Апельсин – 1 штука;
  • Лимон – 1 штука;
  • Цукровий пісок – 500-700 грам;
  • 5 літрів води.

Правила приготування компоту з абрикос з апельсином і лимоном:

  1. Абрикоси промиваємо про т бруду в прохолодній воді;
  2. Далі розділяємо ягоду на дві частини, виймаємо кісточки;
  3. Апельсин і лимон ретельно промиваємо. З поверхні слід видалити весь бруд;
  4. Потім цитрусові ріжемо на кружечки, далі кружечки розрізаємо ще на дві частини;
  5. Банки для компоту потрібно ретельно промити, обдати гарячою водою;
  6. Викладаємо на дно банок лимони з апельсинами;
  7. Зверху лимонів кладемо абрикоси;
  8. Засипаємо все цукровим піском;
  9. Наливаємо воду в каструлю, ставимо на газ і прогріваємо до кипіння;
  10. Заливаємо ягоди і фрукти крутим окропом;
  11. Зверху банок закручуємо кришки закаточним ключем;
  12. Ставимо компот під шубу остигати, приблизно на 14 годин;
  13. Зберігати компот можна в кладовом приміщенні або в погребі.

Поради господиням

  • Якщо для компоту застосовується лимон разом із шкіркою, то його краще попередньо замочити на 5-10 хвилин у гарячій воді;
  • Обов'язково перед приготуванням цитруси потрібно ретельно промити і почистити щіткою;
  • Після розрізання видаліть кісточки з цитрусових, в іншому випадку вони додадуть гіркий присмак компоту;
  • Якщо ж ви не хочете вимочувати, то з лимона можна видалити цедру і білі прожилки;
  • Для додання приємного аромату і смаку в компот можна додати корицю, ванілін, гвоздику або імбир;
  • Разом з цукром можна додавати мед він додасть приємний смак і зробить цей напій набагато корисніше;
  • Приємним на смак виходить напій з лимона, м'яти, імбиру. Цей напій можна готувати на зиму або кожен день в якості напою після лазні або ванни.

Компот з лимона – це чудовий напій, що бадьорить, який допомагає зміцнити імунну систему, наповнити організм необхідними вітамінами, а також запобігти різні простудні та вірусні захворювання.

А адже саме в зимовий час часто доводиться стикатися з різними застудами. Тому обов'язково зробіть кілька банок цього напою на зиму захистіть себе та свою родину від вірусних інфекцій!

Що ще почитати: