18 апрель 2019 1 658

Як приготувати джем з червоної смородини

Уявіть собі ягідку, яка може використовуватися в народній медицині, косметології, в кулінарії. Її знають всі, хто займається садівництвом, особливо господині, які люблять побалувати себе чимось смачненьким своїх домашніх взимку.

Вона неймовірно красива, соковита, корисна і дуже смачна. Важливе місце в раціоні харчування ця ягода займає у тих, хто хоче бути здоровим. Що це? Червона смородина!

Ми звернемо вашу увагу на смачні, корисні рецепти джему з червоної смородини, які ми можемо з вами приготувати в домашніх умовах.

Багато господині думають, що приготувати його складно, тому що це займе багато часу. Але ви самі переконаєтеся, наскільки все можливо і легко. А для початку давайте дізнаємося, чому так корисна червона смородина.

Корисні властивості червоної ягоди

Присутність в нашому раціоні цієї ягоди буде сприяти поліпшенню апетиту, гарної роботи кишечника. Червона смородина володіє жовчогінною дією, допомагає лікувати дерматит, коліт і екземи.

Рослина містить речовину оксикумарин, завдяки йому підвищується згортання крові. Великий вміст заліза в смородині сприяє підвищенню гемоглобіну, який позитивно впливає на здоров'я наших судин, а калій нормалізує роботу серцевого м'яза.

Смородина — відмінний засіб для профілактики остеопорозу, залізодефіцитної анемії, а також хвороб серця. Ця чудова ягода сприяє зміцненню імунітету, виявляє потогінну і жарознижувальну дію.

Крім лікувальних властивостей, рослина успішно застосовується в косметології. З безліччю інших компонентів із ягід виготовляють маски для обличчя, тіла і волосся.

У чому відмінність джему від звичайного варення?

Джем з червоної смородини представляє желеподібну масу. Варення, де фрукти і ягоди зазвичай ми хочемо бачити цілими, в джемі, навпаки, все має повністю розваритися. Сік уварюється з цукром до желейного стану.

Ласощі при уварюванні має бути густим, а коли ми намазуємо на батон, не розтікатися. Використовувати джем з червоної смородини можна на розсуд: як начинку в пироги, комусь захочеться наповнювати їм тістечка або вафельні трубочки.

З якихось ягід можна приготувати ласощі?

Існує неправильна думка, що дуже стиглі, прим'яті ягоди використовуються при приготуванні джему.

Але це невірно, такі ягоди мають дуже низький вміст пектину і приготувати густий і смачний желеподібний десерт з них неможливо.

Тому буде правильним використання зрілих або трохи недостиглі ягідок.

Пропонуємо перейти до розгляду цікавих рецептів приготування джему з червоної смородини.

Швидкий джем з стиглої смородини

Дуже ароматний, приємний на смак швидкий джем з червоної смородини, зберігається максимум корисних речовин, швидко густіє, має неповторну приємну на смак кислинку і дуже гарний бурштиновий колір.

Інгредієнти:

  • Червона смородина — 1,5 кг;
  • Цукор -1 кг;
  • Вода — 100 мл

Покроковий рецепт з фото:

  1. Ягідки добре промити, ретельно просушити, помістити в посуд для приготування;
  2. Вливаємо 100 мл води і підігріваємо на невеликому вогні. Варимо до тих пір, поки ягоди не дадуть сік;
  3. Віджимаємо смородину через сито або щільну марлю, доводимо до кипіння, соку повинно вийти достатня кількість;
  4. Висипаємо цукор, ретельно все перемішуємо і кип'ятимо близько 3 хв;
  5. Отриману суміш проціджують саме через дрібне сито, щоб вийшло прозоре желе;
  6. Розливаємо по банках і закорковуємо кришками.

Не панікуйте, якщо не вийшло. Висипаємо трохи цукру і ще раз уварюємо, отримуємо густий десерт. Бувають сорти рослини з малим вмістом пектину. У магазинах продається пектин або цукор з пектином. Застосуйте ці поради, у вас вийде відмінне ласощі.

Класичний рецепт на зиму

Цей полюбився багатьом рецепт допоможе, не докладаючи особливих зусиль приготувати джем з червоної смородини на зиму в домашніх умовах. Це незвичайне блюдо, як правило, дивувало всіх своїм незвичайним смаком.

Рецепт дуже легкий, ніколи не бійтеся приготувати щось новеньке і почніть творити, тоді вашим улюбленим заняттям стане кулінарія.

Інгредієнти:

  • Стиглі ягоди смородини — 1 кг;
  • Цукор — 1,5 кг;
  • Вода — 2 склянки.

Опис приготування джему:

  1. Ягоди добре промиваємо і сушимо;
  2. Коли вода закипить, опускаємо на 2 хвилини в воду, витягаємо з ємності, розтираємо з допомогою ступки;
  3. Перетерті ягоди кладемо в ємність, поступово висипаємо цукор і доливаємо воду. Періодично помішуємо, на невеликому вогні все вариться до повної готовності;
  4. Коли вміст буде зменшено у 2 рази і загусне, бачимо що желе готове;
  5. Приготований варення зі смородини на зиму перекладаємо в стерильні банки, прикривають кришками і стерилізуємо (1 л. — 15 хвилин, 0,5 л – 10 хвилин). Такий десерт можна зберігати вдома.

Використовуючи цей простий метод, ви можете зробити заготовки на зиму, таке ласощі завжди буде улюблене вашими близькими.

Метод приготування в мультиварці

Інгредієнти:

  • Червона смородина — 1 кг;
  • Цукор — 500-700 гр.

Як приготувати джем з червоної смородини на зиму в мультиварці:

  1. Ягоди очистити від гілок, добре вимити, поварити 1-2 хвилини, добре перетерти потім закласти в ємність мультиварки;
  2. Ягоди з цукром добре перемішати і засипати в ємність;
  3. Поставити мультиварку в режим «Випічка», почекати, поки джем закипить, далі виставити мультиварку в режим «Гасіння», готувати 40 хвилин;
  4. Через 15 хвилин ретельно перемішуємо масу.
  5. Готове ласощі виливаємо в банки і закатуємо.
У цьому блоці вашій увазі пропонуються рецепти корисних варення на зиму. Як зварити варення з пелюсток троянд в домашніх умовах.

А тут ви дізнаєтеся про те, як готувати варення із соснових шишок.

Способи приготування варення з білої смородини описані тут. Вдалих солодких заготовок!

Як зробити желе з червоної смородини на зиму без варіння

Правильно приготоване желе на зиму без варіння — це джерело різноманітних вітамін і смаків. Цей продукт є гарною підтримкою восени, взимку, тому що готується без застосування теплообработки.

Інгредієнти:

  • Сік смородини — 1 літр;
  • Цукор — 5 склянок.

Як правильно приготувати:

  1. Беремо тільки стиглі й чисті ягоди;
  2. З ягід вичавлюємо сік, використовуючи соковижималку або м'ясорубку, потім додаємо цукор;
  3. Перемішуємо цукор з ягодами, важливо, щоб цукор розтанув повністю.

Наш желеподібний джем з стиглою червоною смородини на зиму вже готовий! Перекладаємо приготоване желе в чисті, приготовані раніше стерильні банки, краще невеликі, стерилізуємо на водяній бані протягом двадцяти хвилин.

Невареное желе добре використовувати при застуді. Буквально за кілька секунд з нашого ласощі можна приготувати корисний вітамінний морс.

Господині на замітку

Якщо ви хочете, щоб джем з червоних ягідок смородини на зиму вийшов гарний на вигляд і правильної консистенції, варити його потрібно в спеціальному посуді. Для приготування краще підійдуть широкі миски чи каструлі, де волога буде випаровуватися швидше.

Важливо врахувати: чим порція менше, тим легше її варити і перемішувати. За один прийом використовуємо не більше чотирьох кілограм. Дуже важливо врахувати необхідну кількість цукру.

Якщо всипали занадто багато цукру, він зіпсує смак ягід, тому співвідношення цукру до фруктів повинно бути меншим.

Щоб желе не пригоріло до дна, його треба постійно помішувати. Слідкуйте за тим, щоб він кипів злегка, для цього потрібно регулювати вогонь, важливо стежити за температурою.

Джем з чорної смородини на готовність можна перевірити так:

  • Провести дерев'яною ложкою по масі, торкаючись дна, при цьому краї не повинні замикатися відразу;
  • Наповнити ложку ласощами, остудити і перевернути верх дном. Якщо стікає з ложки – проварюємо ще, відпав від ложки – він готовий;
  • Наливаємо в десертне блюдо, якщо джем не розтікається – все вийшло.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: