15 июнь 2019 17 139

Компот із червоної смородини – здоров'я і свіжість в банку

Червона смородина ще в наших предків вважалася однією з найкорисніших ягід. У ній зібраний великий перелік вітамінів, мікроелементів і мінералів, як залізо, калій, В-каротин.

Смородина запобігає втраті апетиту, сприяє виведенню токсинів і шлаків з організму і відмінно зміцнює організм. Таким чином, добре збагачувати організм влітку, поїдаючи ягоди на дачі, за містом або у бабусі.

Але при великому врожаї або несприйнятливості кілька кислуватого смаку компромісом стане компот.

Компот буде володіти такими ж властивостями, як і смородина в чистому вигляді.

Більш того, він послужить освіжаючим напоєм навесні і влітку, а взимку або зігріваючим, або нагадає вам запах фруктів і теплі сонячні дні. Подаючи його як напій або навіть як десерт, ви зможете порадувати своїх гостей і близьких.

Як же зварити компот із червоної смородини на зиму, щоб він не втратив природних властивостей? Рецептів існує чимало, тим не менш, виділяють три найбільш смачних і корисних: традиційний, з додаванням яблук з апельсинами.

Традиційний рецепт

Щоб приготувати цей компот із червоної смородини потрібно кілька інгредієнтів:

  • Червона смородина – 1/3 ємності (каструлі, банки, глечика);
  • Цукор – 100 гр на 1 л;
  • Вода.

  1. Переберіть смородину. Насипте в глибоку миску і залийте водою. Таким чином, всі погані ягоди, гілочки і листочки спливуть, а бруд і пісок відсіються на дно. Злийте воду, а потім ще кілька разів прополощіть ягоди;
  2. Закип'ятіть воду. Додайте потрібну кількість цукру і перемішайте до повного розчинення;
  3. Очищені ягоди киньте в каструлю і проваріть п'ять хвилин;
  4. Накрийте компот кришкою і зніміть з вогню. Напій повинен охолонути і настоятися.

Приготування компоту займає не більше 30 хвилин, а сам продукт виходить насиченим смаком і запахом. З кількома шматочками льоду він прекрасно остудить в жарку погоду.

Простий рецепт компоту з червоною смородиною на зиму

Взимку хочеться побалувати себе ягодами, але сезон невідповідний. І замість того, щоб купувати в магазині щось з хім. добавками, приємно відкрити баночку домашнього компоту і насолодитися ним в компанії сім'ї або друзів.

Існує простий рецепт компоту з червоної смородини на зиму, тривалість приготування якого займає не більше півгодини.

Все, що потрібно:

  • Смородина;
  • Цукор;
  • Вода.
  1. Як і в традиційному компоті, ягоди потрібно перебрати і промити, щоб усунути попадання в консервацію сміття, які випадково потрапили листочків і гілочок. Для приготування компоту на зиму можна залишати смородину гронами;
  2. Гарненько вимийте банки з содою, можна провести стерилізацію, але не обов'язково. Заповніть ягодами практично до половини;
  3. Закип'ятіть воду в каструлі і додайте цукру з розрахунком 1 склянка на 3 літри води. Лимонна кислота замінюється її наявністю в ягодах, бо не додається;
  4. Після того, як цукор розчиниться, залити сироп у банки зі смородиною і закатати їх бляшаними кришками, прокип'яченими раніше;
  5. Перевернути банки і укутати. Дати постояти ніч.

Зберігати консервацію до зими слід в льосі або підвалі. Якщо поруч таких споруд не є, прекрасно підійде нижня полиця шафи, де темно і прохолодно.

Смачний підбадьорливий напій з апельсином

Любителі незвичайних смаків і прянощів будуть раді смакувати компот з додаванням апельсинів. Цей напій замінить будь магазинний сік і підійде до різних частувань.

Щоб приготувати компот із червоної смородини з апельсином, на трилітрову банку вам потрібно:

  • Червона смородина – 1 л;
  • Апельсин – 12;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Вода.

  1. Для приготування цього компоту вам слід промити і перебрати ягоди. Так само помити з содою банки і обдати окропом для кращого ефекту. Пам'ятайте, що залишаючи ягоди на гілках їх потрібно мити ретельніше;
  2. Щоб очистити шкірку апельсина від усякої хімії та воску, обдайте його окропом і кілька разів промийте водою. Потім наріжте скибочками, або поділіть на три-чотири частини;
  3. Приготування ягоди і фрукт помістіть в банки (бажано провести стерилізацію);
  4. Далі, закип'ятіть воду і приготуйте сироп, додавши в окріп цукор. Після повного розчинення цукру слід залити в банки;
  5. Загорніть банки прокип'яченими металевими кришками. Потім переверніть їх і укрийте рушником або ковдрою, залишивши ті остигати приблизно на добу.

Як варити компот із червоної смородини з яблуками

Прекрасним доповненням до ягід підійде не тільки апельсин, але і яблука.

З цим рецептом смак літа в банках порадує вас у будь-який час року.

Для того, щоб порадувати себе цим напоєм, на трилітрову банку вам знадобиться:

  • Червона смородина — 1/3 банки;
  • Яблука – 3 шт.;
  • Цукор;
  • Вода.
  1. Ретельно промийте ягоди, позбувшись від гілочок, листочків і бруду. Яблука так само промийте. Якщо це магазинні, слід обдати їх окропом, щоб змити віск і хімічні обприскувачі. Потім приберіть серцевини і гілочки, наріжте часточками яблука;
  2. Так само підготуйте банки (промивка з содою, стерилізація) і прокип'ятіть бляшані кришки;
  3. Покладіть ягоди і фрукти в банку і займіться приготуванням сиропу;
  4. Для того, щоб зробити сироп, доведіть воду до кипіння і додайте туди склянку цукру. Як тільки цукор розтане, залийте банки і закрийте підготовленими кришками;
  5. Банки переверніть догори дном і утеплите (загорніть у ковдру або махрові рушники), залишивши їх остигати.

От і все! Ваш компот із червоної смородини на зиму готовий радувати вас нотками і присмаком літніх днинок і в сніг, і в дощову осінь.

Хитрощі досвідчених господинь

Кожна господиня знає має в кишені кілька порад або способів, щоб полегшити собі завдання або додати пікантності в який-небудь рецепт. Це дозволяє економити час, бюджет чи просто радувати себе і своїх близьких новизною і незвичністю, а так само спрощує і допомагає в будь-якій роботі.

У приготування компоту на червоній смородині теж є кілька ключиків-хитрощів:

  • Завжди наливайте сироп у банки по самий верх і уникайте того, щоб повітря залишався. Це запобіжить шлюб і «вибух»;
  • Використовуйте цукор-пісок. Він практичніше і швидше розчиняється;
  • Щоб отримати більш насичений компот, заливайте ягоди в банку окропом, дайте їм настоятися п'ять хвилин, а потім переливати воду в каструлю і кип'ятіть з цукром для створення сиропу. Готовим сиропом знову заливайте ягоди і консервуйте;
  • Якщо у вас немає під рукою апельсина, але є набір ефірних олій, можна схитрувати і додати їх в компот. 4-5 крапель олії апельсина або лимона і 1-2 краплі ефірного масла перцевої м'яти. Аромат прянощів і фруктів додасть особливий смак компоту;
  • Щоб компоту з червоної смородини вистачило на довше, можна схитрувати і збільшити концентрацію. Збільшуйте порцію інгредієнтів в півтора-два рази і при відкритті вже готової консервації просто розбавляйте компот кип'яченою водою. Таким чином, замість трьох літрів у вас стане п'ять;
  • Щоб пішла зайва кислота, іноді в сироп можна додати щіпку солі при приготуванні;
  • Якщо в морозилці залишилися ягоди, їх необов'язково розморожувати. Просто залийте їх сиропом і законсервируйте;
  • Використовуйте тільки якісну воду (або відфільтровану ключову). Уникайте готування на воді з-під крана, це не обіцяє нічим хорошим;
  • Якщо заморожувати компот, то його термін придатності триватиме на місяць.
Прості покрокові рецепти ароматного компоту з яблук. Заряджайте вітамінами всю сім'ю!

А тут ви знайдете домашні рецепти мочених яблук.

Не знаєте, як готуються мариновані опеньки? Тут ви можете ознайомитися з декількома способами і вибрати рецепт на свій смак.

Компот із червоної смородини на зиму готується не так багато часу, однак служить вам до наступного сезону. Він чудово замінює магазинні соки і містить виключно натуральні продукти.

Що ще почитати: