02 июнь 2019 3 257

Як готувати хріновуху в домашніх умовах

Існують різні рецепти приготування хріновухи.

В якості спиртного напою застосовується і горілка, і самогон, і чистий спирт.

Можна додавати в настоянку з різні спеції, які додадуть напою ще більшу неординарність.

Хріновуха є настоянкою старовинного походження, основні складові якої хрін і горілка. Вона допомагає при простудних захворюваннях і володіє цікавим і незвичайним смаком.

Для приготування цієї настоянки існує безліч варіантів з участю різних складових.

Класичний рецепт

Для того щоб пом'якшити хріновуху на самогоні, часто до традиційних інгредієнтів додається ще і лимонний сік, гірчиця.

Список необхідних інгредієнтів:

  • Самогон об'ємом в 0,5 л;
  • Одна чайна ложка меду;
  • Корінь хрону довжиною в 10 див.

Приготування класичної хріновухи на самогоні:

  1. Хрін очистити і подрібнити за допомогою дрібної терки або будь-яким іншим способом (можна порізати на дрібні шматочки);
  2. Взяти пляшку з скла і висипати туди підготовлений хрін, а потім додати мед. Перемішати;
  3. Додати весь самогон, щільно закрити пляшку кришкою і добре потрясти;
  4. Настоянка повинна постояти в теплому і темному місці протягом чотирьох днів. Щодня пляшку необхідно струшувати;
  5. Після закінчення призначеного строку процідити хріновуху через чисту марлю, і знову процідити через вату. Перелити в пляшку з скла і герметично закрити;
  6. Колір правильно зробленої хріновухи повинен відрізнятися жовтизною.

Зберігати отриману настоянку можна протягом трьох років. Головне, щоб ємність була герметично закрита, і були відсутні прямі сонячні промені.

Рецепт хріновухи з горілки в домашніх умовах

Багато, при приготуванні звичайної хріновухи, додають різні інгредієнти, такі як гвоздика, запашний перець, селера або моркву. Нижче наведено рецепт стандартної хріновухи, настояної на горілці. При бажанні можна додати до рецептом різні спеції.

Список складових настоянки:

  • Горілка обсягом в 1 л;
  • Цукор в кількості 200 г;
  • Корінь хрону в кількості 2 шт. по 10 див.

Поетапне приготування:

  1. Уважно вимити корінь хрону у воді, а потім добре просушити. Можна трохи просушити його в духовці, щоб вся зайва волога випарувалася;
  2. Нарізати на невеликі шматочки і помістити в ємність з скла;
  3. Додати до хріну цукор;
  4. Залити підготовленим до складових всю горілку і щільно закрити ємність кришкою;
  5. Залишити настоюватися в темному місці на тиждень. Раніше призначеного терміну ємність відкривати не можна;
  6. Після закінчення семи днів процідити хріновуху.
Радимо також ознайомитися з тим, як правильно робити брагу з варення або для самогону, або для пиття.

Рецепти консервованих помідорів «в снігу» з часником на зиму ви знайдете тут. На закуску вони чудово підійдуть!

А тут читайте, як закочувати огірки в томатному соку на зиму за всіма правилами.

Варіант настоянки на спирту

Для приготування хріновухи на спирту потрібно:

  • Спирт об'ємом в 0,5 л;
  • Одна чайна ложка меду;
  • Один корінь хрону довжиною 10 см;
  • Лимонний сік у кількості двох столових ложок.

Підготовка настоянки на спирту в домашніх умовах:

  1. Хрін необхідно вимити і нарізати у вигляді кружечків або невеликих шматочків. При бажанні отримати більш жорсткий напій, можна подрібнити корінь з допомогою терки;
  2. Покласти підготовлений хрін в ємність зі скла, додати мед і сік лимона;
  3. Далі в ємність, залити підготовлений спирт і все ретельно перемішати;
  4. Закрити ємність кришкою і поставити суміш у темне місце на чотири дні. Щодня необхідно струшувати суміш;
  5. Після закінчення цього періоду суміш потрібно процідити і залити рідину в скляну пляшку, щільно закрити кришкою і знову залишити на такий же період;
  6. Через чотири дні напій готовий до вживання.

Хріновуха з часником

Для приготування настоянки з часником знадобиться:

  • Два кореня хрону довжиною 10 см;
  • Горілка об'ємом 2,5 л;
  • Мед в кількості 40 г;
  • П'ять горошин чорного перцю;
  • П'ять суцвіть сушеної гвоздики;
  • П'ять часникових зубчиків.

Безпосереднє приготування домашньої хріновухи:

  1. Корені хрону почистити, помити і подрібнити на крупній тертці;
  2. Залити хрін всім кількістю підготовленої горілки;
  3. Додати мед, перець і гвоздику;
  4. Часник очистити і розрізати на половинки, а потім додати до суміші;
  5. Поставити суміш у темне місце на тиждень;
  6. Після цього процідити, розлити по пляшках і знову залишити на чотири дні.

Така настоянка володіє особливими лікувальними властивостями і добре допомагає при простудних захворюваннях.

Найшвидший варіант приготування

При виникненні гострої потреби в цій настоянці можна скористатися цим рецептом. Час приготування складе близько 20 хвилин.

Необхідні складові:

  • Корінь хрону в кількості 40 г;
  • Свіжий імбир в кількості 20 г;
  • Сік свіжого лимона в кількості двох чайних ложок;
  • Мед в кількості 5 г;
  • Щіпка солі;
  • Горілка об'ємом в 0,5 л.

Швидка підготовка хріновухи з горілки:

  1. Імбир і хрін потрібно максимально подрібнити;
  2. Додати сіль і сік лимона;
  3. Ретельно перемішати і залишити на п'ять хвилин;
  4. Викласти суміш в пляшку зі скла, додати мед і залити горілкою;
  5. Щільно закрити кришкою і з силою потрусити ємність;
  6. Таким чином необхідно струшувати пляшку протягом десяти хвилин;
  7. Залишити на невеликий відрізок часу, а потім процідити. Напій готовий до вживання.

Важливо зауважити, що цей рецепт приготування не дозволяє зберігати напій протягом тривалого часу.

Корисні поради

Для того щоб приготувати якісну настоянку, варто використовувати тільки самий свіжий хрін.

Застосування консервованого хрону не наситить хріновуху корисними речовинами, оскільки він їх вже втратив.

Замінити лимонний сік настоянки можна шкіркою цього цитрусового.

При використанні горілки, спирту, хреновуха вийде недостатньо міцною.

Рекомендації по вживанню

  1. Настоянка «Хріновуха» вважається хорошим афродизіаком, і це не дивно, тому що навіть стародавні люди вживали хрін для підняття тонусу і життєвої сили. Також настоянка проявляє хороший апетит;
  2. Для того щоб приготувати гарну та смачну настоянку, необхідно дотримувати правильні пропорції хрону і горілки. Тому доведеться трохи поекспериментувати;
  3. Часто дану настойку використовують в якості основного інгредієнта в приготуванні різних алкогольних коктейлів;
  4. Прийом хріновухи бажаний в добре охолодженому вигляді. Бажано і тару для пиття попередньо охолодити;
  5. Після прийому настойки похмілля не потривожить, особливо якщо випити її в міру.

Хріновуха є дуже м'яким і приємним на смак спиртним напоєм. Крім цього, вона володіє лікувальними властивостями. Тому вживання настоянки в розумних кількостях корисно.

Що ще почитати: