06 март 2019 34

Як швидко маринувати цибулю в оцті і без нього

Маринований лук – це відмінне доповнення багатьох основних та додаткових страв.

Він відмінно поєднується з рибою, м'ясом, різними овочевими, м'ясними, рибними салатами.

Крім цього, його можна додавати в супи і різні каші. А також його можна їсти як окрему страву.

Головне — його потрібно правильно приготувати. Якщо строго дотримуватися рецептури, то в підсумку можна отримати смачне частування, яке оцінять навіть ті, хто не любить цей овоч.

Отже, розглянемо рецепти маринованої цибулі на всі випадки життя: до шашлику, салату, на зиму, так і просто для любителів похрумтіти цибулькою.

Як правильно маринувати цибуля

Швидкий рецепт з оцтом

Що потрібно для готування:

  • Цибуля ріпчаста – 1 кілограм або 4 великі цибулини, бажано фіолетового кольору;
  • Вода – 1000 мл;
  • Оцет столовий 9 %-й – 4 великі ложки;
  • Сіль – 1 маленька ложка;
  • Цукор – 1 велика ложка.

Як маринувати цибулю з оцтом:

  1. Цибулини очищаємо від шкірки, розрізаємо кожну цибулину на 2 частини, ріжемо у вигляді півкілець;
  2. Далі викладаємо нарізану цибулю в миску, заливаємо гарячою водою. Лук повинен бути весь у воді;
  3. Через 5-10 хвилин перекладаємо овоч на сито або друшляк, промиваємо водою;
  4. Потім робимо розчин для маринаду. У кип'ячену прохолодну воду кладемо цукровий пісок, сіль, підливаємо оцет. Все перемішуємо;
  5. Після цього викладаємо цибулю в баночку, заливаємо маринадом, прибираємо на 2-3 години в холодильник;
  6. Через це час маринований цибулю в оцті буде готовий.

Без оцту з лимоном

Які компоненти будуть потрібні:

  • 4 цибулини середнього розміру;
  • Лимон половина;
  • 1 маленька ложка солі;
  • 2 великі ложки рослинного масла;
  • Свіжа зелень – 5-6 гілочок кропу, петрушки;
  • Спеції на свій розсуд.

Як готувати маринований цибулю без оцту з лимоном:

  1. Цибулини потрібно ретельно очистити від шкірки, сполоснути прохолодною водою;
  2. Далі акуратно нарізаємо їх тонкими кільцями;
  3. Позика споліскуємо зелень, шаткуємо дрібними шматочками;
  4. Викладаємо цибулю в банку, засипаємо до нього зелень, спеції, сіль. Все перемішуємо;
  5. Видавлюємо з половини лимона сік і заливаємо їм всі компоненти в банку;
  6. Потім наливаємо олію. Все змішуємо, закриваємо кришкою;
  7. Прибираємо в холодильник для маринування на 2-3 години;
  8. Через це час цибуля буде готовий.

Пропонуємо вам подивитися відео з приготування маринованої цибулі до оселедця:

До шашлику

Які інгредієнти потрібно підготувати:

  • Цибулина невеликого розміру;
  • Вода – 1 склянка;
  • Оцет столовий 9 % — 4 великі ложки;
  • Цукровий пісок – 1 велика ложка;
  • Сіль на свій смак;
  • Кілька гілочок кропу.

Рецепт маринованої цибулі до шашлику включає в себе наступні етапи готування:

  1. Для маринування слід підготувати ємність з пластикового матеріалу або скла, щоб вона мала щільно закривається кришку;
  2. Цибулю чистимо від шкірки, промиваємо прохолодною водою;
  3. Шаткуємо овоч на тонкі кільця чи півкільця;
  4. Викладаємо його в ємність;
  5. Кріп споліскуємо, нарізаємо на дрібні шматочки;
  6. Посипаємо цибулю кропом;
  7. В окрему посудину наливаємо негарячу кип'ячену воду, додаємо туди цукровий пісок, сіль, оцет і перемішуємо до повного розчинення всіх крупинок;
  8. Далі підготовленим маринадом заливаємо цибулю в ємності, закриваємо кришкою і прибираємо в холодильник на 30-40 хвилин;
  9. Після цього промаринований овоч можна використовувати за призначенням.

Як просто маринувати цибулю на зиму

Зі спеціями і часником

Що нам знадобиться:

  • 2 кілограми дрібного цибулі;
  • 2 великі ложки цукрового піску;
  • Сіль – 50 грам;
  • 200 мл яблучного або звичайного оцту столового 9 %-ного;
  • 1000 мл води;
  • Перець духмяний в горошинах – 10-15 штук;
  • 3-4 штучок гвоздики;
  • 3-4 часникових зубця;
  • Лаврушка – 4-5 листочків;
  • Пару листя дуба, вишні або смородини;
  • Пару гілочок кропу.
Про те, як приготувати томатний сік на зиму в домашніх умовах, ви можете дізнатися в статті нашого сайту.

А тут ви знайдете невелику підбірку салатів із зелених помідор. Рецептів там небагато, але зате самі найкращі.

Відмінним десертом взимку стане варення з лісової суниці. Однак заготовити його потрібно влітку. Ось рецепти! Вдалих заготовок вам, милі господині!

Приступаємо до приготування маринованої цибулі на зиму:

  1. Цибулини необхідно очистити від шкірки, промити прохолодною водою;
  2. Далі ставимо на плиту воду, розігріваємо до кипіння. У киплячу воду викладаємо цибулю і бланшируем його в окропі близько 5 хвилин;
  3. Після цього виймаємо овоч з окропу, обдаємо холодною водою. Це потрібно для того, щоб позбутися гіркоти. Перекладаємо його в сито або друшляк, щоб стекла вода;
  4. Потім готуємо суміш маринаду. У каструлю наливаємо воду, кладемо туди цукровий пісок, перець, лавровий лист, гвоздику і дубове листя;
  5. Зубчики часнику очистити, рубаємо на дрібні шматочки. Засипаємо в воду зі спеціями;
  6. Ставимо ємність на вогонь, розігріваємо до кипіння;
  7. Через 5 хвилин після початку кипіння, додаємо в маринад подрібнену зелень кропу, заливаємо оцет. Проварюємо ще хвилин 5 і знімаємо з плити;
  8. Банки промиваємо, чистимо всі порошком харчової соди, промиваємо ще кілька разів. Обов'язково робимо стерилізацію парою або в духовці;
  9. В простерилізовані банки кладемо цибулини, заливаємо їх гарячим маринадом;
  10. Закриваємо кришками, закочує їх закаточним ключем;
  11. Ставимо банки з маринованою цибулею на зиму в темне місце під теплий матеріал до повного охолодження;
  12. Остиглі баночки можна зберігати в темному місці при кімнатній температурі.

З перцем

Для приготування потрібно:

  • Близько 2 кілограмів дрібного цибулі;
  • Оцет столовий 6 % — стакан;
  • Лимон – ½ частину;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Чорний духмяний перець в горошинах – 3-4 штуки;
  • 1 ч. ложка насіння гірчиці;
  • 1 велика ложка кухонної солі;
  • 2-3 штуки болгарського перцю.

Як потрібно робити дрібний маринований цибулю з перцем на зиму:

  1. Для початку очищаємо цибулини від лушпиння, промиваємо і кладемо в ємність;
  2. Далі заливаємо водою, оцтом, соком з половини лимона;
  3. Ставимо ємність з цибулею на вогонь, розігріваємо до кипіння і проварюємо хвилин 5-7;
  4. Знімаємо ємність з плити, акуратно виймаємо овочі з розсолу;
  5. Баночки потрібно сполоснути, гарненько змити з них весь бруд і пил. Обов'язково робимо їх стерилізацію. Простерилізувати їх можна на пару або в духовці;
  6. У простерилизованную ємність кладемо цибулька, але не щільно, залишаємо трохи місця для перцю і спецій;
  7. Потім очищаємо перець. Розрізаємо його на дві частини, вичищаємо все насіння, споліскуємо;
  8. Шаткуємо перчик у вигляді півкілець або смужками;
  9. Викладаємо перець у банки до цибулі;
  10. Очищаємо зубчики часнику від шкірки і шаткуємо дрібними шматочками, засипаємо в ємність до овочів;
  11. Далі викладаємо в банки сіль, горошини запашного перцю, насіння гірчиці;
  12. Потім заливаємо все маринадом, в якому варився цибулю;
  13. У велику ємність кладемо на дно рушник, ставимо туди баночки, заливаємо водою трохи вище половини ємності;
  14. Ставимо на плиту і стерилізуємо 20 хвилин після закипання;
  15. Далі закриваємо баночки кришками, ставимо в темне місце верх дном, закриваємо теплим пледом;
  16. Зберігати заготовки з маринованою цибулею на зиму слід в темному місці при кімнатній температурі.

Корисні поради

  • Якщо ви виробляєте швидке маринування цибулі, то бажано використовувати великі цибулини червоного кольору;
  • Для швидкого маринування овочі потрібно нарізати тонкими кільцями або полуколечками. Так вони швидко промаринуются, вийдуть м'якими і соковитими;
  • Бажано для маринування лука використовувати велику кількість оцту. Інакше він вийде жорстким і не смачним;
  • Для заготовок на зиму овоч маринується в цілому вигляді, з великою кількістю спецій.

Маринування лука – це легкий процес. Тут не треба виконувати якісь надприродні завдання, все цілком здійснимо.

Головне — все робити згідно з рецептурою і дотримуватися пропорції всіх інгредієнтів.

В результаті можна отримати відмінне доповнення до основної страви або закуски.

Що ще почитати: