17 март 2019 961

Як правильно варити варення з м'яти

Застосування різних трав у налаштуванні і консервованих запасах чудово позначається на властивостях заготовок.

Люди вже давно примітили користь м'яти, меліси, липи, які надавали сприятливий вплив на організм та імунну систему людини.

Сьогодні поговоримо про варення з м'яти, його корисних якостях і можливому шкідливому впливі, а також розглянемо рецепти його приготування.

Користь і шкода

М'ята є одним з небагатьох рослин, які застосовуються від багатьох захворювань. Якщо зараз вона більше відома як заспокійливий засіб, то раніше люди вважали використання листя м'яти способом досягти довголіття і незвичайного здоров'я.

У сучасному світі її застосовують не тільки як фармакологічного концентрату, але і як одне з найбільш ефективних ефірних масел.

Незважаючи на те, що м'ята має понад 25 видів, абсолютно всі рослини мають сильний аромат і практично однакові властивості.

При проведенні косметичних процедур її використовують як основу для багатьох масок.

Заварена м'ята допомагала позбавити організм від бактерій і всіляких інфекцій, так що її часто використовували у лазні.

Психологи користуються заспокійливим ефектом м'ятні листя, який допомагає впоратися з депресією та апатією.

Не завадить це рослина і при боротьбі з нудотою або запамороченням.

Вплив м'яти приводить в норму артеріальний тиск, значно розширюючи судини. Це допомагає позбутися від головних болів і заспокоїти нерви. Багато застосовують ефірні масла цієї трави, щоб позбутися від безсоння.

Варення з цієї рослини надовго зберігає всі властивості м'яти, дозволяючи відчувати їх вплив круглий рік.

Зрозуміло, існують і мінуси використання м'яти. Для чоловічого потягу вона несе певний шкоду, так як знижує бажання внаслідок приборкання будь-яких сексуальних бажань. Зате для жінок м'ята служить прекрасним засобом продовжити власну молодість і красу.

Також варто враховувати той факт, що м'ятна ласощі допомагає впоратися з напруженою роботою і надлишком інформації.

Банки з таким варенням обов'язково повинні бути в коморі будь-якої жінки, тим більше, що готувати їх не так вже й складно. Та й у спекотний день воно чудово допоможе вгамувати спрагу.

Популярні рецепти варення з м'яти

Простий рецепт з покроковим фото

Інгредієнти:

  • 400 г м'ятні листя;
  • 1 кг цукрового піску;
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти;
  • 1 стакан води.

Готується варення з м'яти так:

  1. М'ятні листя промити під проточною водою, потім перекласти їх на друшляк, щоб вся рідина скла в раковину. За необхідності промокнути листя паперовим рушником або серветкою;
  2. У каструлю акуратно викласти м'яту, посипаючи кожен шар цукром. Приблизно на дану кількість м'ятні листя йде до 0,5 кг цукрового піску;
  3. В окремій чашці розбавити лимонну кислоту однією столовою ложкою води. Додати розчин в каструлю, намагаючись рівномірно розподілити по всій площі;
  4. Щільно закрити кришку і несильно струсити посуд, потім залишити її на столі на 6 годин;
  5. Після закінчення терміну зайнятися сиропом. Для його приготування знадобиться 0,5 кг цукру і стакан води;
  6. Зварений сироп вилити в каструлю до вже настоявшейся м'яті і знову закрити кришку на 6 годин;
  7. Після цього заготівлю поставити на середнє полум'я і варити після початку кипіння ще 5-7 хвилин.
  8. У заздалегідь простерилізовану банки розлити варення з м'яти, закатати їх і поставити в тепле місце.

З лимоном

Інгредієнти:

  • 2 свіжих лимона середніх розмірів;
  • 250 – 300 г листя м'яти;
  • 1 кг цукру;
  • 0,5 л води.

Рецепт приготування варення з м'яти з лимоном:

  1. Промити листя м'яти під проточною водою, дрібно нарізати їх. Лимони нарізати кубиками середніх розмірів, змішати в каструлі з м'ятою і залити водою;
  2. Поставити посуд на середній вогонь і варити 10 – 15 хвилин;
  3. Після зняття з вогню, поставити в тепле місце на 24 години;
  4. Відвар профільтрувати, потім вичавити м'якоть лимонів і нарізані листя м'яти;
  5. В одержаний розчин насипати цукровий пісок і поставити на слабкий вогонь на 2 години;
  6. Заздалегідь простерилізувати банки і залити туди готове варення з м'яти з лимоном. Закатати його за всіма правилами і поставити в тепле місце.

Варення з огірків з м'ятою

Інгредієнти:

  • 500 г середніх огірків;
  • 200 г цукрового піску;
  • 2 чайні ложки лимонного соку;
  • 1 чайна ложка желирующей суміші (звичайного желе);
  • 1 середній пучок м'ятні листя;
  • 100 мл води.

Етапи варіння варення з огірків з м'ятою:

  1. Огірки нарізати середніми шматочками так, щоб їх можна було вмістити спокійно в банку;
  2. До нарізаних огірків додати 150 г цукрового піску, після чого залишити заготовку на 3-4 години, попередньо накривши її чим-небудь;
  3. М'ятні листя нашаткувати, 100 мл води закип'ятити і налити її в м'яти. Розчин залишити настоюватися;
  4. Через 3 години огіркова заготівля дасть сік. Поставити на вогонь і кип'ятити протягом 20 хвилин (овочі повинні поміняти колір);
  5. М'ятні листя подрібнити у блендері разом з водою. (Деякі господині воду зціджують);
  6. Желирующую суміш і 50 г цукрового піску ретельно перемішати один з одним;
  7. Після того як огіркова заготівля довариться, до неї можна додати м'яту, суміш і лимонний сік;
  8. Варити протягом 10 хвилин, стежачи за консистенцією варення;
  9. Охолодити і розлити варення з м'яти і огірків по заздалегідь приготовленим банкам.

Варимо ласощі з додаванням малини

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжої малини;
  • 500 г цукрового піску;
  • 2 – 3 гілочки м'яти.
Пропонуємо вам також дізнатися, як варити варення з лісової суниці. Це ласощі теж має приголомшливий смак!

А тут читайте про те, як робити вишневе варення без кісточок.

Рецепти приготування компотів із слив на зиму знаходяться тут. Не пропустіть урожай цих фруктів!

Малинове варення з м'ятою готується наступним чином за рецептом:

  1. Ягоду скласти в миску так, щоб у ній ще залишилося місце. Зверху посипати цукровий пісок і залишити на деякий час в стороні;
  2. Коли малина дасть сік (іноді для цього миску залишають навіть на ніч), її або залишають як є, або переминают в блендері до отримання однорідної маси;
  3. До отриманої маси додають м'ятні листя і перекладають це все в каструлю;
  4. Далі на слабкому полум'ї варення доводитися до кипіння. Не можна забувати помішувати і знімати пінку, якщо така буде;
  5. М'яту виловлюють з отриманого пюре, а варення розливають по простерилизованным банкам. Тару з варенням з м'яти і малини закочують і ставлять у тепле місце.

Поради прекрасним господаркам

  • Починати готувати варення з м'ятні листя краще ввечері, так як обов'язково потрібно, щоб рослина дала сік. Це можливо тільки після декількох годин настоювання, тому заготівлю зазвичай залишають на ніч;
  • Бажано використовувати саме свіжу м'яту, зібрану протягом останніх трьох – п'яти днів. Справа в тому, що ця рослина зберігає всі корисні властивості не дуже довго, хоча у складі варення вони можуть бути законсервовані на тривалий період. Тому рекомендується готувати варення майже відразу після збору трав. Тоді і аромат буде справжнім, і всі корисні речовини залишаться в цілості й схоронності до моменту відкриття банки;
  • Збирати м'яту краще всього в кінці червня – початку липня, тому всі приготування потрібно відкласти саме до цього періоду. З-за того, що великих запасів цієї рослини майже ніхто не робить, закруток виявиться досить мало. Тому не варто налаштовуватися на те, що скоро запаси варення поповняться на кілька десятків банок;
  • При використанні малини, ягоди мити не треба, хоча перебрати їх все ж таки слід. Позбавити від грунту і зайвих гілочок їх можна з допомогою холодної води, в яку поміщається малина на 10 – 15 хвилин;
  • Наполягання відбувається при кімнатній температурі, не потрібно ховати блюдо в холодильник або духовку;
  • Якщо хочеться зварити густе варення, не треба випарювати сироп, коли заготівля стоїть на вогні. Всі надлишки сиропу зливаються в раковину перед самим закатыванием на зиму. Іноді сироп використовують для просочення бісквітів, печива, пиріжків;
  • При зберіганні малинове варення з м'ятою зовсім не потребує спеціальних умов, так як воно досить невибаглива. Тому про ретельній стерилізації банок можна не думати. Тим не менше їх варто промити гарячою водою з розведеною в ній содою, а також прогріти на пару або в духовці, якщо це дозволяють розміри тари. Всі кришки, незважаючи на те, що вони нові, потрібно обдати окропом.
Крім м'яти, у приготуванні цих освіжаючих десертів використовують і листя меліси. Правда, з ними потрібно бути акуратніше, заздалегідь розраховуючи, скільки необхідно покласти гілочок в банку, щоб домогтися бажаного результату.

Меліса більш примхлива в плані створення кінцевого ефекту, так що повністю замінювати м'ятні листя мелісою не рекомендується.

З м'ятного варення виходять прекрасні охолоджувальні напої та спеціальні сиропи до чаю. Вони допоможуть вгамувати спрагу, але переборщувати з ними не варто.

Все-таки враховуючи їх лікарський вплив, надмірне вживання такого ласощі може призвести до дещо «охолодженому» настрою.

Вдалих рецептів, легкої готування і гарного настрою вам, дорогі наші читачки!

Що ще почитати: