07 апрель 2019 1 636

Базилік: користь і шкода для організму

Людство використовує базилік в кулінарії і медицині вже багато століть.

Батьківщиною його вважається Азія, а саме — Іран і деякі райони Індії.

В Індії, наприклад, він взагалі вважається священною рослиною і поступається лише лотосу.

Взагалі ж базилік — це трав'яниста рослина, що досягає півметра заввишки.

Його суцвіття зібрані в «пензлик» та бувають різних кольорів — від темно-фіолетового до білого.

Має свіжий аромат, на смак — солодкий і трохи гіркуватий.

Рослина, крім широкого спектру застосування в кулінарії, володіє величезною кількістю корисних властивостей, тому його широко використовують в галузі медицини.

Застосовується як:

  • антисептик;
  • бактерицидна;
  • потогінний;
  • знеболювальне;
  • відхаркувальний;
  • спазмолітичну;
  • седативний (антистресову);

Крім того, вживання базиліка стабілізує у жінок менструальний цикл, якщо є відхилення.

Додайте до цього загальне тонізуючу властивість і те, що базилік є сильнодіючим афродизіаком.

Він давно відомий своїми корисними властивостями для чоловіків, в число яких входить так само підвищення потенції.

Застосовують рослину для лікування грипу та загальних простудних захворювань, лікують безсоння і розлади нервової системи.

Насіння даної рослини, так само володіють корисними властивостями.

Базилік фіолетовий і його цілющі властивості

Цей вид заслуговує окремої уваги.

В першу чергу завдяки тому, що в ньому міститься більше ефірних масел, ніж в інших видах.

У чому ж полягають корисні властивості ефірних масел при вживанні, що містяться в цьому вигляді?

Поліпшуються обмін речовин і циркуляція крові, відповідно їжа перетравлюється швидко, ефективно.

А ще, ефірні олії використовують для лікування від бородавок, від укусів комах.

Їх зовнішнє використання сприяє загальному поліпшенню стану шкіри, уповільнює процеси старіння.

Бета-каротин, що містяться в фіолетовому базиліці у великих кількостях, захищають клітини людини від згубних впливів зовнішнього середовища.

Клітковина, в значних кількостях міститься в кожному листі, благотворно впливає на стан кишечника.

Крім того, в цьому виді в значних кількостях містяться камфора, хавикол, залізо і кальцій.

В цілому ж, благотворний вплив фіолетового базиліка на організм можна відчути тільки при систематичному вживанні всередину.

Базилік лимонний і його корисні властивості

Відразу варто зауважити, що, вирощуючи лимонний базилік, не можна допускати його цвітіння, інакше листя його стануть неїстівними.

Також не варто сушити на сонці — рослина втратить смак, позбудеться аромату.

Серед його корисних властивостей насамперед варто відзначити величезну кількість вітамінів та макроелементів, позитивно впливають на роботу людського організму.

У кулінарії сушений базилік лимонний, застосовують як пряну приправу.

Базилік зелений: цілющі властивості

Цей вид рослини, також підвищує загальний тонус організму, стимулює нервову систему.

Допомагає при проблемах з кишечником, а саме — при метеоризмах.

Дуже сильно збуджує апетит і сприяє поліпшенню роботи травного тракту.

Це рослина буквально «запускає» серце, змушує його працювати, робить серце більш витривалим.

Як і інші види базиліка, заспокоює нервову систему.

В основному використовується в європейській кухні — його можна запросто зустріти у вигляді приправи в середземноморських стравах.

Застосування в кулінарії

Кулінари називають цю рослину»царською травою».

Він заслужив таких високих порівнянь завдяки чудовому аромату і ніжного смаку.

Застосовується у величезних масштабах у харчовій промисловості по всьому світу:

  • ароматизатор ковбаси, консервів, копченостей;
  • ароматизатор спиртних напоїв (насамперед, його додають лікери);
  • свіжа зелень, яку додають у перші страви і салати.

Всесвітньо відомою є паста Песто, основним інгредієнтом якого є базилік.

Це блюдо користується широкою популярністю серед вегетаріанців.

Використовується також сушена зелень — її кладуть у квашені страви, супи, знову ж таки в вегетаріанські та веганські страви.

Жителі середземномор'я приправляють їм морепродукти.

Суміш базиліка з різними прянощами надає стравам ні з чим не порівнянний смак.

Петрушка, естрагон, коріандр чудово поєднуються з цією рослиною.

Якщо змішати його з розмарином, то ви отримаєте ніжний перцевий аромат.

Додавши базилік і чебрець, ви додасте страви особливої гостроти.

Приємний на смак у поєднанні з руколою.

Не «дружить» базилік з майораном: виходить не дуже приємний мильний присмак.

Крім втеч, в кулінарії використовуються насіння базиліка — наприклад, в тайської кухні.

Масло базиліка

Ефірні масла, що видобуваються з цієї рослини, також мають масу корисних властивостей.

Його застосовують в першу чергу, як тонізуючу властивість, мобілізація сил організму.

У той же час, масло базиліка заспокоює, зосереджує думки.

Якщо ви відчуваєте слабкість і часто відчуваєте запаморочення, то це якраз те, що вам потрібно: масло нормалізує тиск, відновлює сили, ефективно позбавляє від мігрені.

Полегшує біль при м'язових пошкодженнях і ревматизмі.

Відомо, що ефірне масло базиліка впливає на емоційну сферу: він вносить ясність думки, знімає стрес, відновлює концентрацію.

Це масло, успішно справляється з будь-якими проявами саморуйнування психіки людини, здатне підвищити самооцінку людини і перемогти комплекси.

Масло базиліка використовується і в сфері косметології — в першу чергу це стосується догляду за шкірою.

Нанесення масла на шкіру сприяє її зміцненню, надає пружність та запобігає передчасному старінню.

Масло наносять на волосся, прискорюючи їх зростання і надаючи волоссю здоровий, первозданний блиск.

Знежирений сир його назв повним повно. Читайте на нашому сайті, харчуйтеся правильно!

Містить маргарин трансжири? у цій статтіВи знайдете відповідь на це питання.

Як приготувати смачний рецепт манної каші, ви зможете прочитати тут :#deletetag#/retsepty-blyud/kashi/pecept-mannoy-kaschi.htmlтакий знайомий смак дитинства.

Протипоказання до застосування

Базилік крім корисних властивостей, має і ряд протипоказань.

Від вживання всередину варто утриматися людям, які мають такі захворювання:

  • цукровий діабет;
  • гіпотонія, вегето-судинна дистонія;
  • відхилення в згортання крові;
  • ішемія (воно ж — недокрів'я);
  • інфаркт міокарда;
  • інсульти;
  • тромбофлебіт вен нижніх кінцівок.

Не рекомендується він, до вживання вагітним, а також жінкам, що годують.

Також варто пам'ятати про те, що до складу рослин входить значна кількість ртуті, тому надмірне вживання його в їжу може нашкодити здоров'ю.

Перед включенням базиліка в раціон або використанням його в лікувальних цілях ми рекомендуємо перш порадитися з вашим особистим лікарем, а також дієтологом.

Відео десерт

У цьому невеликому відео, ви дізнаєтеся, як краще всього застосовувати базилік в домашніх умовах. Будьте здорові!

Що ще почитати: