24 июнь 2019 1 421

Як маринувати помідори в банки на зиму

Талановиті домашні господині знають, як смачно і корисно нагодувати сім'ю в холодний сезон. Домашні заготовки з різних овочів – відмінне підмога до столу.

Скористайтеся цими класичними рецептами, щоб замаринувати помідори, які прикрасять зимове меню в сім'ї або порадують гостей своїм яскравим і річним смаком серед морозів і заметілей!

Простий рецепт для всіх

Класичні методи приготування помідорів доступні кожному, хто хоче протягом зими ласувати цією закускою.

Найкраще робити мариновані помідори на зиму в невеликих банках, тоді можна буде по частинах витрачати продукт без ризику забути в холодильнику відкриту банку і псування її вмісту.

Рецепт класичних помідорів розрахований на ємності невеликого формату – до 1 літра. Якщо використовуються великі, трилітрові банки, то необхідно збільшити кількість цукру, солі триразово, як і спецій.

Для заготовок важливо використовувати пряні трави, які можна зібрати на городі, за містом або купити у власників дач. Підійдуть смородинові листя, а також листя інших плодово-ягідних рослин: вишні, малини, навіть кущів хрону.

Іноді досить прогулятися по окрузі і набрати з дикорослих рослин потрібну кількість листя. Деякі використовують траву тархуна, якщо вона росте в їх смузі.

Інгредієнти для маринування 1-літрової банки помідорів наступні:

  • Помідори середнього розміру – кількість залежить від обсягу банки;
  • Перець болгарський – 1 штука;
  • Листочок лаврушки;
  • Чорний перець горошком – 5-6 штук;
  • Запашний перець – 1-2 горошини;
  • Кріп парасолькою і нарізані стебла – 1 пучок;
  • Часник – 2-3 зубчики;
  • Листя хрону – 2-3 смужки;
  • Щіпка трави тархуна;
  • Сіль – 1 столова ложка;
  • Цукор – 2-3 чайні ложки;
  • Оцтова есенція – половина або ¾ чайної ложки.

Отже, маринуємо помідори на зиму в літрових банках:

  1. Перед процедурою приготування помідори обов'язково миють, банки стерилізують на пару. На дно укладають всі спеції із рецепту. При цьому часник розрізають на половинки або 4 частини, якщо зубчики великі. Так часник легше віддасть сік і додасть пряного смаку заготовок;
  2. Хрін готується заздалегідь – листя ріжуться на смужки по 1-2 см шириною, якщо сьогодні не знадобився – сушать для подальшого використання. Сушені смужки можна зберігати в пакеті або банку пару сезонів;
  3. Зверху на спеції викладають помідори, чергуючи їх смужками болгарського перцю, нарізаного на 4-6 часточок. Вимірюємо кількість води для конкретної банки – заливаємо до верху весь вміст і виливаємо в мірну склянку. Потім воду кип'ятять на вогні з 1 ст ложкою солі на 1 літр води. Вскипяченный розсіл заливають в банку з помідорами для прогріву. Простий водою прогрівати овочі не варто – вони зваряться і не будуть мати смаку;
  4. Прогрів відбувається, поки банку не охолоне до теплого стану. Після цього знову зливають розсіл і додають цукор, кип'ятять розсіл вже з цукром. Приготувати все, що потрібно для консервації: простерилізовані кришки, оцтову есенцію, окріп для стерилізації солінь;
  5. Розсіл виливають у банку знову, додають есенцію. При необхідності доливають окріп до країв банки, щоб плоди були покриті повністю;
  6. Банку закупорюють машинкою, використовуючи заздалегідь простерилізовану в окропі кришки. Перевертають і загортають, злегка відкривши, залишають до повного охолодження. Тільки після цього можна віднести банки в комору або льох для зберігання.

Цей класичний рецепт можна використовувати в різних варіантах – з додаванням нетипових спецій або змішуючи різні приправи.

Головне, щоб дотримувався процес стерилізації та маринування по всім технологічним правилами – тоді закуска не вибухне від утворення зайвої кислоти і не зіпсується.

Солодкі мариновані помідори в банки на зиму

Звичайні помідори можна законсервувати таким способом, що вони стануть різновидом десерту. Солодкі помідори – оригінальне частування і смачна добавка до повсякденного або святкового меню.

Для приготування 1 л маринованих солодких помідорів знадобиться наступний набір:

  • Помідори середнього розміру – скільки поміститься в банку;
  • Цукор – 150-200 г;
  • Сіль – 2 ст. ложки (краще використовувати сіль крупного помелу);
  • Оцет – 2 ст. ложки;
  • Солодкий перець – 2 шт.

У банку закладають помідори, які необхідно порізати на четвертинки. Приправи, що цікаво, в цьому випадку не потрібні. Залив окропом, охолоджують близько 20 хвилин.

Після цього зливають воду і додають сіль, оцет, цукор. Доводять до кипіння, вливають розсіл і в банку з помідорами.

Закатують без стерилізації! Потім банки закупорюють і ставлять догори дном, накривши рушником до охолодження. Це дуже смачні овочі, які зберігаються навіть довше звичайних солоних помідорів.

Зимовий «Асорті» у банках

Відмінним варіантом для зимових маринадів стане асорті з таких популярних овочів, таких як помідори і огірки в одній банці. Відкрили банку – а в ній вже відразу два види закуски, які добре поєднуються на будь-якому столі і між собою.

Спробувати замаринувати «асорті» можна легко і просто, використовуючи наступний рецепт для 1-літрової банки:

  • Огірки – 300 г;
  • Помідори – 400 р;
  • Приправи: гіркий перець (свіжий), паприка – за смаком, кріп – кілька гілочок, 2 зубчики часнику, 1 лист хрону, 3 горошини чорного перцю.;
  • Болгарський перець – 1 штука (невеликий);
  • Сіль – 1 столова ложка з верхом;
  • Цукор – ½ столової ложки;
  • Оцет – 1 столова ложка.

Вся процедура приготування маринованих огірків з помідорами на зиму займає близько 45 хвилин.

Краще брати свіжі овочі, їх помити, проколоти зубочисткою плодоніжки для успішного маринування.

Заздалегідь приготовані банки повинні бути простерилізовані. Спочатку в них закладають приправи, потім перець кільцями, можна посипати паприкою, перцем чилі для додаткової гостроти.

Огірки ріжуть крупно, обрізають хвостики, помідори повинні бути цілими. Укладають овочі в банку щільно, заливають киплячою водою, засипають сіль і цукор. Стерилізація триває 10 хвилин на водяній бані в закритій каструлі або відрі.

Закатані банки охолоджують і ставлять на зберігання в комору. Потім дістають на свято або до сімейної трапези помідори з огірками, маринованими на зиму, і насолоджуються відмінною закускою!

Неймовірно смачна маринована капуста швидкого приготування на столі – рецепти пікантною закуски. Мінімум часу і сил + заздалегідь куплена капуста + рецепти нашого сайту = відмінна закуска!

Не знаєте, як солити сьомгу? Кілька простих варіантів засолювання ви знайдете тут. Приємного апетиту!

А тут знаходяться домашні рецепти мочених яблук. Не забудьте скористатися ними в сезон, адже тоді вони виходять найбільш ароматними!

Як грамотно маринувати зелені помідори на зиму

Далеко не всі кулінари вміють і насмілюються заготовити зелені помідори у вигляді маринованих закусок, а даремно! Несмачні зелені плоди будуть тільки в результаті недотримання всієї технології, але при вдалому розкладі сім'ю чекає дуже цікаве, оригінальне частування.

Рецепт зелених маринованих помідорів:

  • Помідори зелені;
  • Часник, сіль – за смаком;
  • 1 склянка цукру;
  • Оцтова кислота – ½ склянки;
  • 1 літр чистої води;
  • Сіль – 1 столова ложка з верхом;
  • Зелень: петрушка, хрін, кріп.

Спосіб приготування: у плодах роблять невеликі надрізи і вставляють в них нарізаний часник часточками або пластинками.

Великі помідори краще порізати на рівні частини. Нафаршировав плоди, їх заливають гарячим розсолом з солі і спецій, потім стерилізують з використанням води.

Після закипання банки закупорюють чистими, стерилізованими кришками. Закриті банки ставлять на кришку і витримують до охолодження.

Поради працьовитим господаркам

Скористайтеся рекомендаціями досвідчених кухарів, щоб зробити свої заготовки успішними, смачними і неповторними:

  1. Також можна замаринувати зелені помідори з додаванням кориці – вони придбають пікантний смак. В цьому випадку краще покласти перед закупоркою в кожну банку по таблетці аспірину;
  2. Краще замаринувати кілька різних сортів помідорів, використовуючи різні рецепти. Добре, якщо в сезонної колекції будуть і солоні, і солодкі, і зелені помідори. Так можна буде забезпечити сім'ю цікавими і різноманітними соліннями, які не будуть набридати і допоможуть зі смаком і апетитом зустріти зимові свята;
  3. Не варто збільшувати кількість оцтової есенції на кожен літр – помідори можуть стати дуже кислими. 1 ложки есенції вистачить як на 1 літр, так і на 3 літри води! Кількості оцту, навіть мінімального, вистачить, щоб банки не вибухнули під напором внутрішнього тиску. Адже ми закорковуємо будинку свої банки за допомогою машинки, а не гвинтового пристосування, як на заводі;
  4. Банки важливо перевертати після закупорки, щоб всі інгредієнти просочили один одного рівномірно. Велику частину часу помідори будуть стояти в коморі кришкою вгору, тому відразу після приготування потрібно дати можливість всім соків проникнути в кожну частину плодів;
  5. Оцет краще використовувати натуральний, на спиртовій або винної основі. Звичайний столовий оцет, звичайно, дешевше і завжди є у продажу, але це, насправді, звичайна розбавлена кислота, не більше. Вона отруйна і небезпечна, а в деяких країнах взагалі заборонено до продажу та домашнього утримання. Натуральні види оцту заготовкам надають приємний присмак і безпечні;
  6. Цікавим рішенням буде замаринувати помідори в желатині, з бурякової або морквяної бадиллям, кисло-солодкі, з перцем чилі або каррі. Але це варіанти на любителя, базовими запасами, звичайно, варто зробити класичні помідори солоні і солодкі.

Можна замаринувати помідори самими різними способами – у власному соку або з добавками. Не бійтеся експериментувати, пробувати нові рецепти, адже це підвищить вашу кулінарну майстерність!

Що ще почитати: