16 апрель 2019 5 479

Як заготовити помідори з цибулею на зиму

Якщо приготувати помідори, консервовані з цибулею на зиму, то вони будуть мати антибактеріальною і протизапальною властивістю. В такому вигляді вони містять вітамін В і вітамін Е, які сприяють поліпшенню життєдіяльності організму.

Більша частина всіх корисних компонентів залишається незмінною і після того, як помідори пройдуть процес підготовки на зиму і будуть законсервовані. Найважливішим є те, що після того, як помідори проходять термічну обробку, їх деякі властивості посилюються, наприклад, збільшується вміст лейкопина.

Вживання томатів як в свіжому, так і в консервованому вигляді, поповнює організм вітамінами на весь зимовий холодний період.

Пропонуємо розглянути покроково різні рецепти, наведені нижче, щоб чітко зрозуміти, як можна смачно приготувати помідори з цибулею на зиму.

Помідори у своєму або, як кажуть, у власному соку, ще і з цибулею

Знадобиться:

  • Томати свіжі – 7 кг;
  • Цибуля-порей – 400 грам;
  • Лимон (середній) – 2 шт;
  • Базилік пурпурний (Дак) – 60 г;
  • Чебрець, бажано свіжий;
  • Лаврове листя – 3 шт;
  • Сіль.

Процес простого приготування заготовки на зиму:

  1. Стиглі помідори добре змити під проточною холодною водою, просушити;
  2. 5 кг свіжих помідорів крупно нарізати і помістити в ємність великого розміру з товстим дном;
  3. Поставити на плиту;
  4. Весь цибулю почистити від луски і дрібно нарізати;
  5. Чебрець промити, просушити, дрібно порубати ножем;
  6. Сік лимона вичавити в чисту окрему ємність;
  7. Цибулю, чебрець, лаврушку і сік двох лимонів з'єднати з порізаними шматками томатів, які вже стоять на плиті. Всі інгредієнти добре змішати, після чого додати сіль за смаком і залишити нудиться на 20 хвилин. Періодично потрібно помішувати масу для того, щоб вона не пригоріла і прогрілася рівномірно;
  8. В цей час готуємо решта помідори: потрібно видалити плодоніжку і всі томати прогріти з допомогою окропу;
  9. Пурпурний базилік очистити від бруду і подрібнити ножем;
  10. Помідори розрізати гострим ножем навпіл і укласти в заздалегідь підготовлені банки;
  11. Соус, який приготувався процідити через сито і акуратно полити ним томати, покриваючи їх до верху;
  12. Після всі баночки з помідорами, базиліком соусом і відправляємо в велику ємність для стерилізації;
  13. Стерилізуємо 30 хвилин;
  14. Банки і закатуємо закутуємо на добу.

Класичний рецепт

Знадобиться:

  • 3 кілограми – стиглих плодів томатів;
  • 6 зубків часнику;
  • 250 грам цибулі;
  • Масло рослинне — 50 грам;
  • Петрушка свіжа, кріп зелений;
  • Один літр очищеної води;
  • 50 мл оцту;
  • 1 ст. ложки солі;
  • 2 ст. ложки цукрового піску;
  • 1 ч. ложки перцю горошком;
  • 2 листочка лаврушки.

Мариновані помідори з цибулею на зиму готуються так:

  1. Непошкоджені плоди томатів вимити і видалити хвостики;
  2. Цибулю почистити від шкірки і нарізати кільцями;
  3. У заздалегідь підготовлені банки викладаємо оброблені томати, перекладаючи кожен шар томатів кільцями цибулі;
  4. Підготувати маринад: на один літр окропу додати сіль, цукор і ввести пісне масло, перець і лаврове листя, довести до кипіння, потім ввести оцет;
  5. Залити томати маринадом і відразу ж закатати прокип'яченими кришками. Всі банки укутати і дати трохи постояти в теплому місці.
Закуска з зелених помідорів на зиму — спробуйте цей рецепт, і вам завжди буде чим здивувати своїх гостей.

Як створити варення з чорниці без варіння. Читайте в нашій статті.

Як приготувати смачну і незвичайну закуску з баклажанів на зиму. Обов'язково збережіть цей рецепт .

Томати з цибулею і маслом на зиму

Компоненти рецепту:

  • Помідори стиглі (ребристі) — 2 кілограми;
  • Цибуля — дві штуки;
  • Часник — дві головки;
  • Зелень (петрушка, кінза, кріп);
  • Чиста вода;
  • Оцет;
  • Цукровий пісок;
  • Сіль;
  • Лаврушка;
  • Запашний перець горошком;
  • Соняшникова олія.

Процес приготування помідорів з цибулею і маслом на зиму виглядає наступним чином:

  1. Всі овочі і зелень промити;
  2. Зелень просушити на рушнику;
  3. Нарізати цибулю кільцями товщиною один сантиметр;
  4. В приготовані літрові баночки кладемо спеції — по 5 штук запашного горошку, по 2 штуки
  5. лаврового листа, один зубчик часнику, і викладаємо зелень;
  6. Ребристі стиглі плоди томатів викладаємо шарами з кільцями цибулі. Кожну баночку наповнюємо окропом і залишаємо на двадцять хвилин;
  7. Потім зливаємо Воду в ємність і ставимо на вогонь, додаємо на кожен літр води: 2 ст. л. солі, три ст. л. цукрового піску, доводимо маринад до кипіння, приєднуємо 2 ст. ложки оцту і 1 ст. ложку олії;
  8. Приготовленим маринадом заливаємо все банки і закатуємо, закрутки залишаємо настоятися на дванадцять годин.

Рецепт помідорів, різаних часточками з цибулькою на зиму

Продукти:

  • Стиглі томати жовті — 1 кг;
  • Цибуля Альвіна — 1 кг.

Пропорції для заправки на одну банку місткістю 1 літр:

  • Цукор-пісок, сіль — по 2 ч. л.;
  • Пісне масло — 2 ст. л.;
  • Оцет 9% — одна ст. л.;
  • Один листочок лаврушки;
  • 5 горошин перцю;
  • Три бутона гвоздики.

Процес готування різаних часточками помідорів з цибулею на зиму:

  • Лук очистити і порізати півкільцями або кільцями;
  • Жовті помідори промити. Нарізати часточками;
  • На дно підготовлених банок (гарненько вимити), викласти лаврушку, горошини перцю, гвоздику, і все це покриваємо першим шаром цибулі;
  • Тепер шарами чергуємо з томатами і так заповнюємо кожну баночку;
  • Зверху додаємо цукровий пісок, сіль, олію;
  • Поміщаємо банки в ємність, у якій буде проходити стерилізація і потім заливаємо окропом і прикривають кришками, стерилізуємо двадцять хвилин;
  • По закінченні стерилізації додаємо в кожну банку оцет. Кілька хвилин даємо прогрітися банку з оцтом і закатуємо;
  • Закутуємо тару приблизно на шість годин. Різані помідори з цибулею в банках відставляємо в льох до зими.

Салат на зиму: огірки + помідори + цибуля

Найпоширенішим і улюбленим серед багатьох вважається салат асорті, де помідор поєднується з огірком і цибулею.

Потрібні такі продукти:

  • Помідори — 2 кг;
  • Огірок — 2 кг;
  • Морква — 0,5 кг;
  • Цибуля — 0,5 кг;
  • Пісне масло — 0,5 л.;
  • Цукор — 3 ст. л.;
  • Сіль — 2 ст. л.;
  • Оцет — 150 р.

Спосіб приготування салату на зиму простий:

  1. Овочі дуже ретельно вимити;
  2. Моркву і цибулю промити і почистити від шкірки;
  3. Моркву, цибулю, томати і огірки нарізати довільної форми, але так, щоб розмір нарізки був однаковий, скласти у велику ємність;
  4. Перемішати і додати пісне масло, цукровий пісок, сіль і оцет, довести до закипання і тушкувати протягом години, після чого відразу ж укласти по стерильним банкам;
  5. Банки закрити. Дати охолонути, зберігати в прохолодному місці.

Корисні поради

Рекомендується всі види салатів при готуванні на зиму проварювати у широкому посуді, оскільки всі овочі прогріються рівномірно.

Якщо в процесі приготування заготовки з помідорів з цибулею на зиму використовується емальований посуд, то обов'язково потрібно стежити за тим, щоб не було пошкоджень емальованого покриття.

Аспірин додавати при консервуванні овочів не рекомендується, це може виявитися небезпечним для здоров'я. Використання сухої гірчиці в заготовках запобіжить появі цвілі на вашій консервації.

Використання жорсткої води призводить до появи в консервованих салатах і закрутках металевого смаку. У всі види закруток рекомендується додавати естрагон, листя фруктового дерева, базилік, стебло селери.

При консервуванні помідорів на зиму не варто змішувати кілька різних видів (сортів) в одній банці. Для консервації на зиму не треба використовувати величезні плоди томатів. Томати можна бланшувати і закривати без шкірки.

Вживання помідорів в раціон взимку допоможе піти від застуд. Кожен з рецептів розкриває смак помідори з різних сторін. Застосування корисних рекомендацій при консервуванні помідорів з цибулею на зиму допоможе уникнути неякісного зберігання заготовок протягом всієї зими.

Що ще почитати: