22 март 2019 22

Як готувати помідори в желе «Шалені» на зиму

Вирощує томати дуже велика кількість людей, які мають заміські ділянки. Такий овоч відмінно поєднується з будь-якою їжею, смакує як в приготованому, так і в сирому вигляді. При великих урожаїв кожна людина замислюється над заготовками на зиму.

Адже дуже смачно, а головне — корисно, взимку відкрити баночку помідорів і насолодитися їх чудовим смаком. Класичний спосіб закриття томатів відомий практичний кожному, але існує такий спосіб заготівлі, коли маринад для помідорів готується разом з желатином.

Такий незвичайний вид консервації робить помідори ще смачніше і соковитіше. Такі томати зобов'язаний спробувати абсолютно кожен!

Тому візьміть на замітку наступні рецепти помідорів в желе на зиму під назвою, яка говорить сама за себе — «Шалені».

Томати в желатині «Шалені»

Для приготування таких смачних помідорів в желе на зиму буде необхідно:

  • 3 літра фільтрованої води;
  • Свіжі томати — 800 г;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • Кілька зубчиків часнику;
  • Кілька лаврових листів;
  • Чорний перець у формі горошку — 3 штуки;
  • 30 г цукру;
  • Желатин, здатний швидко розчинятися – 40 г;
  • Дві чайні ложки кухонної солі;
  • 100 мл оцту;
  • По можливості можна додати різну зелень, перець (болгарський або гострий).

Помідори в желе на зиму «Шалені» готуються так:

  1. Для початку томати потрібно замочити в холодній воді на 40 хвилин;
  2. Томати потрібно ретельно вимити, видалити корінці і нарізати скибочками, якщо вони зовсім малого розміру, то можна класти цілком.
  3. Потім потрібно очистити цибулю і нарізати його скибочками;
  4. Часник необхідно очистити і порізати скибочками.
  5. В банку, яку перед використанням необхідно ретельно стерилізувати, потрібно викласти нарізані часник, цибулю, кульки горошку, лавровий лист і інші можливі приправи і зелень;
  6. Після цього необхідно закласти готові томати;
  7. Далі необхідно приготувати маринад. Вода, в якій розмочувався маринад, доводиться до кипіння, додається сіль, цукор. Далі потрібно все добре перемішати до повного розчинення. Далі при вимкненому вогні додати оцет;
  8. Залити маринадом вміст банок. Після чого обов'язково стерилізувати протягом 20 хвилин. Після чого закрити банки і прибрати в тепле місце в перевернутому стані.

Досить нескладний рецепт, не вимагає великих знань в кулінарії. Томати «Шалені» вийдуть смачними і соковитими, стануть чудовою закускою на святковому столі.

Томатне желе на зиму: простий рецепт без стерилізації

Деколи часу на приготування і закриття томатів немає, або ж просто лінь цим займатися, тоді можна зробити такі помідори на зиму без стерилізації. Однак якість і смак ніяк не зміняться, томати залишаться такими ж смачними і соковитими.

Для приготування помідорів з желатином на зиму, не потребують стерилізації необхідно:

  • 2000 мл води;
  • Свіжі помідори — 800 г;
  • Половина склянки цукрового піску;
  • 100 г солі;
  • Перець у формі горошин – 3 штуки;
  • Кілька лаврових листів;
  • Оцет – 60 мл;
  • 2 цибулини;
  • Зелень;
  • 2 столові ложки желатину, який здатний швидко розчинятися
  • Часник — 3 головки.

Покрокова інструкція заготовки помідорів в желе на зиму за даним способом:

  1. Помідори ретельно вимити, очистити від корінців і нарізати при необхідності;
  2. Цибулю вимити і почистити, потім нарізати його скибочками. Часник також миємо та очищаємо, нарізаємо скибочками;
  3. У банку викладаємо часник, цибулю, зелень і лавровий лист. Потім викладаємо помідори до повного заповнення банки;
  4. Після цього необхідно приготувати маринад. Необхідно налити в каструлю води, закип'ятити, додати туди цукор і сіль. Ретельно перемішати до повного їх розчинення. Після чого вимкнути вогонь і додати желатин і оцет. Желатин бажано замочити за півгодини до приготування маринаду;
  5. Після цього маринад необхідно вилити в банку. Дати банку повністю охолонути, злити маринад, прокип'ятити його, потім знову вилити в банку. Така дія краще повторити 3 рази. Після цього, нарешті, знову залити вміст банки маринадом і закрити її, після чого перевернути і поставити в тепле місце.

Цей рецепт також є досить нескладним, помідори в желе «Шалені» можна їсти після 3х тижнів стояння банки в темному і прохолодному місці.

Заготовки на зиму із зелених помідор

Часом буває так, що настають холоди, а томати ще не дозріли. В такому разі можна сміливо їх зривати з грядки і робити заготовки з недоспевших овочів на зиму. Зелені помідори можна закривати в желе, щоб зробити їх смак взимку ще смачніше і солодше.

Для приготування необхідно:

  • Нестиглі помідори (бажано зеленого кольору);
  • 1000 мл води;
  • 4 головки часнику;
  • Цибулина;
  • Кілька лаврових листів;
  • Перець горошком – 5 горошин;
  • 1,5 столові ложки желатину, який здатний швидко розчинятися
  • 40 мл оцтової кислоти;
  • Половина склянки цукрового піску;
  • 100 г кухонної солі.

Покрокова інструкція:

  1. Желатин необхідно замочити у воді на півгодини;
  2. Томати необхідно ретельно вимити, очистити від корінців. Банки ретельно стерилізувати;
  3. Цибулю і часник також відмити. Очистити і нарізати скибочками;
  4. На дно банки викласти кільця цибулі, нарізаний часник, перець, лист, після чого всі накрити щільним шаром помідорів;
  5. Далі необхідно приступити до готування маринаду. Для цього потрібно закип'ятити воду, після чого потрібно висипати цукор і сіль. Після вимкнути вогонь і додати желатин з оцтом;
  6. Після вилити приготований маринад в банку. Стерилізувати її, закрити і поставити в тепле місце в перевернутому стані.
Спробуйте приготувати салат «Осінній» на зиму — простий рецепт, який приготувати дуже просто.

Поки ще овочі недорогі, заморозьте на зиму баклажани. Цей овоч урізноманітнює зимовий стіл своїм насиченим смаком. Корисні поради в нашій статті.

Рецепти заготівлі лисичок на зиму, читайте в нашій статті.

Наведені вище рецепти помідорів в желе «Шалені» на зиму є досить нескладними, абсолютно кожна людина, що не має досвіду, зможе закрити на зиму томати даними способами, щоб вони вийшли дуже смачними і соковитими.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: