04 март 2019 2 234

Як приготувати пісну медову коврижку

Коврижка – традиційне російське блюдо, яке представляє собою випічку з пряникового тіста невеликого розміру. Але в старовину її пекли довжиною до півтора метрів, ширина сягала метра, а висота – десяти сантиметрів.

Маса такого величезного пряника могла перевищувати 15 кг. Термін «коврижка» позначає цільний хліб.

Обов'язкові компоненти тесту – борошно і мед. Іноді в нього додають горіхи, родзинки, фруктові і ягідні соки. Випічка вважається пісної і дозволена до вживання в періоди не надто суворих постів.

Через меду, що входить до складу, пісна коврижка медова довго зберігає свіжість і не черствіє.

Іноді медові коржі складаються з кількох ярусів і прослаиваются джемом або повидлом, а зверху обов'язково поливаються цукровою глазур'ю. Часто в тісто додають подрібнені свіжі ягоди, горіхи, сухофрукти. Його можна робити на чайній заварці, розчинну каву або просто на кисломолочної продукції.

Простий рецепт з фото
Інгредієнти Кількість
Борошно - 2 склянки
Цукор (можна жовтий, він солодший) - 0.5 склянки
Мед (бажано домашній) - 3 ч. л.
Горішки - 100 г
Сода - 0.5 ч. л.
Нерафінована (звичайне рослинне) масло - 3 ст. л.
Вода - 1.5 склянки
Цукрова пудра - 50 г
Час приготування: 65 хвилин Калорійність на 100 грам: 332 Ккал

Смачну випічку зараз можна придбати в будь-якому гастрономі, але більш корисною буде — власноручно приготована. У процесі можна задіяти всю сім'ю і отримати при цьому позитивні емоції.

У маленький чавунець влийте воду, поставте на конфорку, підкладіть мед і цукор, помішуйте рідкий сироп до повного розщеплення кристалів. Відставте і дайте масі охолонути.

Всипте соду і протрушенную борошно, влийте нерафінована олія. Горіхи можна брати будь-які, але сильно їх не подрібнюйте. Покладіть в тісто. Прогрійте електродуховку до 190 °С. Борошняна маса повинна вийти рідкою.

Вилийте тісто у форму і занурте запікатися на сорок хвилин. Коли побачите коричневу скоринку зверху, натисніть на коврижку лопаткою, перевіривши її готовність.

Вийміть і прикрийте рушником, нехай стоїть так до повного охолодження.

Перекладіть виріб на блюдо і через сито посипте пудрою.

Зверху можна прикрасити декількома гілочками м'яти або меліси.

Як спекти її з медом?

Медова випічка користується особливим попитом у холодні осінні вечори.

Коли немає часу на приготування торта або пахлави, простіше приготувати пісну медову коврижку. При невисоких матеріальних і тимчасових витратах випічки виходить досить багато.

Компоненти:

  • Борошно – 2.5 склянки;
  • Яйця домашні – 2 шт.;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Родзинки – 50 г;
  • Мед – 150 мл;
  • Цукор – 0,5 склянки;
  • Ваніль – пакетик.

Тривалість готування: 70 хвилин.

Калорійність випічки — 341 Ккал/ 100 р.

Перебиваємо яйця, порціями підсипаємо цукор. Продовжуємо роботу, поки не вийде біла гомогенна маса. Родзинки запарюємо в теплій воді близько десяти хвилин.

У гоголь-моголь підкладаємо соду і ваніль, промешиваем дерев'яною лопаткою. Одну ложку цукру з ложкою води злегка карамелізуємо. Подбавляем невеликими порціями протрушенную борошно і набряклий родзинки, шматочки розтопленого цукру. Тісто вийде не дуже густим.

Прогріваємо шафа духовки до 190 °С. борошняну масу Виливаємо на плоский лист і розрівнюємо ложкою. Випікаємо тридцять хвилин. Гарячим розрізаємо вздовж на смужки, потім поперек, вийдуть довільні ромбики.

Пісна медова коврижка з яблуками в мультиварці

Випічка, приготовлена в спеціальному кухонному агрегаті, виходить високою, і можна не переживати про стан тіста всередині. Все добре пропікається. Медовий смак пухкого пряникового тесту, схожого на бісквіт, доповнюють кисло-солодкі яблука.

Складові:

  • Борошно – 1.5 склянки;
  • Цукор – 200 г;
  • Яблука – 3 шт.;
  • Кориця – пакетик;
  • Розпушувач – упаковка;
  • Вода – 200 мл;
  • Мед домашній – 3 ст. л;
  • Пудра – 4 ст. л.;
  • Сода – 0.5 ч. л.;
  • Будь-яке рослинне Масло – 2 ст. л.

Приготування займе 80 хвилин.

Калорійність складе 318 Ккал/ 100 р.

В металевому ковшике розчиняємо цукор, мед і воду. Водружаем на плиту і постійно помішуємо. Коли сироп стане однорідний, всипаємо харчову соду і відразу швидко вимішуємо. Коли з'явиться піна, потрібно стежити, щоб не вилізла.

Просіваємо через сито розпушувач і борошно. Коли температура медового сиропу досягне кімнатної, цівкою вливаємо його в суху борошняну суміш.

Слідом подбавляем масло рослинне і ваніль з корицею. Всі сумлінно промешиваем і виливаємо в заздалегідь тримати пристрій на функції «Випічка».

Яблука миємо й шаткуємо слайсами. Викладаємо фрукти на тісто і герметично прикриваємо кришкою. Запікаємо п'ятдесят хвилин. Даємо виробу охолонути, акуратно, щоб не пошкодити, витягаємо і прикрашаємо поверхню цукровою пудрою.

Випічка монастирська

Незважаючи на таку назву, яке закріпилося за медової пряники, вона не є пісної через наявність яєць у складі. Її часто готують у православних церквах і закритих монастирях на святкову трапезу і кладуть в великій кількості всілякі горіхи, сухофрукти та прянощі.

Продукти:

  • Борошно – 3 склянки;
  • Яйце – 3 шт.;
  • Цукор (можна жовтий) – 1.5 склянки;
  • Мед рідкий – 4 ст. л.;
  • Сухофрукти на вибір – 100 г;
  • Горіхи – 100 г;
  • Кардамон – 1 ч. л.;
  • Гвоздика – 0.5 ч. л.;
  • Сіль – невелика щіпка;
  • Соняшникова олія – 3 ст. л;
  • Сода – 1 ч. л.;
  • Яблучний сік – 1 стакан.

Кулінарний процес займе 75 хвилин.

Калорійність приблизно складе 346 Ккал/ 100 р.

Мед виливаємо в жаротривку ємність, подбавляем цукор і кілька кристалів солі, встановлюємо на конфорку і проварюємо до однорідності і легкого загустіння.

Яблука миємо, чистимо від серцевини, шаткуємо шматочками і пропускаємо через прес. Необхідний тільки один стакан соку. Решту можна випити з готової пряники або застосувати в інше блюдо.

Охолоджену солодку масу змішати зі збитими яйцями, прянощами і дрібно подробленными горіхами. Сухофрукти заливаємо водою і старанно промиваємо.

Викладаємо на рушник і вмочаємо, щоб у коврижке не утворилися вологі місця від зайвої рідини. У тісто підсипаємо борошно з содою і нарізані сухофрукти.

Маса вийде густий і тягучою. Вливаємо свіжовичавлений сік, все промешиваем і виливаємо в роз'ємну форму. Пропекаем в електродуховці сорок хвилин. Готовність можна перевірити зубочисткою.

Про те, як приготувати пісні вареники з картоплею, ви можете прямо зараз дізнатися на нашому сайті.

А котлетки в пост заборонені? Нічого подібного, якщо вони морквяні! Тут є декілька відповідних рецептів.

Навчитися готувати пісний пиріг з варенням можна за нашими рецептами, які докладно описують всю технологію приготування.

Пісна медова коврижка з кави

Часто в приготуванні мучної випічки використовують чайну заварку або слабкий розчинну каву. Ці компоненти надають здобі додатковий аромат і ніжну пухку структуру.

Компоненти:

  • Кава – 1.5 склянки;
  • Борошно 550 г;
  • Цукор – 150 г;
  • Мед домашній – 2.5 ст. л.;
  • Мигдаль – 50 г;
  • Фундук – 50 г;
  • Лляне масло – 2 ст. л.;
  • Пекарський порошок – 1 ст. л.

Приготуйтеся витратити на весь процес 65 хвилин.

Калорійність складе приблизно 325 Ккал/ 100 р.

Розчиняємо кави в закипілої води, залишаємо злегка охолонути. Борошно з'єднайте з розпушувачем і цукром. Горіхи лускаємо і перетираємо в порошок, помістивши в гущавину блендера. Подбавляем до сухих інгредієнтів.

У кави кладемо мед і старанно перемішуємо, щоб він повністю розчинився. З'єднуємо рідкі складові з сухими. Не забуваємо влити в кінці лляне масло.

Вистилаємо Форму пергаментним папером. Включаємо електроприлад на 190 °С. Виливаємо рідке тісто і випікаємо тридцять п'ять хвилин. Коли з'явиться коричнева кірка на поверхні, перевіряємо готовність і витягуємо.

Корисні поради

  1. Щоб поліпшити аромат пряники, в тісто можна додавати практично всі прянощі для випічки: мускатний горіх, екстракт мигдалю, кардамон, коріандр, корицю та інші;
  2. Якщо для випікання ви застосовує силіконову форму, промащувати її маслом немає необхідності, досить просто обполоснути водою;
  3. У тісто кладуть не тільки сушені або свіжі фрукти, консервовані — теж відмінно підійдуть. Треба тільки гарненько злити з них сік, або просто влити його в загальну масу при замішуванні тіста;
  4. У коврижку краще додавати оливкова, соняшникова рафінована або лляне масло. Вони не мають запаху і не переб'ють основні аромати;
  5. Якщо будете гасити соду, краще брати не оцет, а свіжовичавлений лимонний сік;
  6. Помазати коврижку можна шоколадною, цукровою глазур'ю або просто притрусити тертим шоколадом, горіхами або пудрою;
  7. Якщо не любите надто солодке, зменшіть вміст цукру і меду в тесті;
  8. Не перетримуйте випічку в електродуховці. Суворо дотримуйтесь рецептуру і тоді все вийде;
  9. Замість звичайної борошна можна застосовувати вівсяну або навіть отрубную, так страва буде ще більш пісним;
  10. Окрім цукатів і фруктів до складу тесту можна вводити кунжут, насіння льону або гарбузове насіння;
  11. Якщо хочете отримати ефект пирога, беріть невелику форму з високими бортами. Для плоских пряників тісто викласти на великому аркуші;
  12. Якщо мед зацукрувався, підвищити його плинність можна за допомогою водяної бані або мікрохвильової печі. Так тісто краще вымесится, не буде грудок.

Коврижку добре брати в далеку дорогу, досить занурити її в харчової контейнер з герметичною кришкою. Можна використовувати більш простий старовинний метод – обмотати лляним рушником в кілька оборотів. Приємного апетиту!

Що ще почитати: