19 апрель 2019 3 897

Як приготувати смажену картоплю з цибулею

Смажена картопля – це всіма улюблене блюдо, яке можна робити хоч кожен день. Здавалося б, що такого особливого в цьому столі, і багато господинь вважають, що їм не треба навіть читати рецепти смаженої картоплі — все і так ясно. Але все-таки немає!

Навіть у цього, на перший погляд, простого частування є свої нюанси, які варто враховувати при готуванні. Адже не завжди можна смажити картоплю тільки з цибулею, він також вийде смачним з грибами, з ковбасою або з часничком.

Тому не потрібно упускати це з уваги, спробуйте урізноманітнити блюдо додатковими компонентами. А наступні рецепти допоможуть вам у цьому.

Яка картопля найкраще підходить для смаження

Посмажити картоплю? Так, що може бути простіше! А ось і ні, перш ніж починати готувати цю страву потрібно підібрати відповідний картоплю.

Варто вибирати сорт, в якому міститься менше крохмалю, тому що під час перемішування шматочки можуть сильно розламуватися і замість них вийде звичайне пюре. Для обсмажування використовувати тільки червоний картопля, тому що в білому міститься велика кількість крохмалю, і він підходить тільки для супів або пюре.
Смажена картопля з цибулею: традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
картопляних бульб - 5-6 великих
лука - одна головка
зеленої цибулі - 5-6 пір'я
свіжого кропу - за бажанням
рослинної олії - 6 великих ложок
солі - щіпка
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 122 Ккал

Як правильно готувати:

  1. Картоплини очищаємо від шкірки, промиваємо прохолодною водою і протираємо серветками з паперового матеріалу;
  2. Потім бульби розрізаємо на середні скибочки, можна різати у вигляді соломки;
  3. З цибулини чистимо шкірку і нарізаємо спочатку півкільцями, а потім півкільця розрізаємо на 2 частини;
  4. На газ поміщаємо сковороду, підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
  5. Засипаємо акуратно в сковороду картопляні шматочки, намагаємося не наносити олію;
  6. Обсмажуємо їх хвилин 7-10;
  7. Після цього засипаємо шматочки цибулі. Все гарненько перемішуємо дерев'яною лопаткою. Як тільки на шматочках утворюється жовта скоринка, знову перемішуємо. Смажимо на маленькому вогні, щоб нічого не підгоріло;
  8. Приблизно за 5 хвилин до готовності підсолюємо і добре перемішуємо;
  9. Споліскуємо зелений лук і кріп. Нарізаємо зелень на дрібні шматочки;
  10. Як тільки картопля стане м'яким і повністю просмажений, можна вимкнути вогонь. Всі прикрашаємо шматочками зелені.

Як посмажити картоплю з грибами та цибулею

Потрібно наступне:

  • Картопля – 6-8 штук;
  • Цибуля – 2-3 штуки;
  • Білі гриби – 500 грам;
  • Щіпка солі;
  • Чорний мелений перець за смаком;
  • Рослинна олія для обсмажування.

Скільки має готуватися – 50 хвилин.

Рівень калорійності на 100 грам – 135.

Як робити:

  1. Картоплю потрібно очистити від шкірки, сполоснути від бруду прохолодною водою і розрізати смужками;
  2. Цибулини звільняємо від шкірки і ріжемо середніми квадратиками;
  3. Гриби промиваємо, чистимо капелюшки і ріжемо невеликими пластинками;
  4. Ставимо на плиту жаровню, підливаємо масло і розігріваємо;
  5. На розігріте масло засипаємо картоплю і засмажуємо на маленькому вогні близько 10 хвилин. Не забуваємо перемішувати;
  6. Потім засипаємо до нього гриби. Всі смажимо близько 10-15 хвилин. Не забуваємо постійно перемішувати, інакше може підгоріти;
  7. В кінці додаємо кубики цибулі, підсолюємо, перчимо і добре перемішуємо;
  8. Готуємо до м'якості картоплі і цибулі;
  9. Готову картоплю з грибами подаємо до столу в гарячому вигляді.

Смажена картопля з копченою ковбасою і цибулею на сковороді

Що знадобиться для приготування:

  • Картопля – 1 кілограм;
  • 150 грам копченої ковбаси;
  • Ріпчаста цибуля – 1 велика головка;
  • Солодкий перець – 1 штука;
  • Кріп – 5-6 гілок;
  • Цибуля зелена – 6 пір'я;
  • Чорний мелений перець – на смак;
  • Овочева приправа – за смаком;
  • Трохи солі.

Скільки готується – 40 хвилин.

Вміст калорій в 100 грамах – 195.

Як готувати:

  1. Бульби картоплі звільняємо від шкірки, споліскуємо прохолодною водою;
  2. Очищені бульби можна нарізати соломкою, кубиками або кружечками, як ви самі забажаєте;
  3. Копчену ковбасу ріжемо соломкою. Для готування можна використовувати або копчену ковбасу, або салямі;
  4. Потім у сковорідку підливаємо масло, ставимо на плиту і прогріваємо;
  5. На розігріте масло засипаємо ковбасу і обсмажуємо кілька хвилин до появи рум'яного кольору;
  6. Далі засипаємо шматочки картоплі, перемішуємо і залишаємо смажитися 15 хвилин, вогонь зменшуємо;
  7. Не забувайте періодично все перемішувати, інакше шматочки можуть підгоріти;
  8. Тим часом очищаємо цибулю від лушпиння і ріжемо у вигляді тонких півкілець;
  9. Солодкий перець споліскуємо, видаляємо плодоніжку разом з насінням і ріжемо смужками;
  10. Через 15 хвилин після початку обсмажування картоплі, засипаємо цибулю з перцем, все змішуємо;
  11. Обсмажуємо до готовності картоплі, приблизно ще 10-15 хвилин;
  12. В кінці всі підсолюємо, перчимо і приправляємо спеціями;
  13. Зелень кропу і зелений лук споліскуємо, струшуємо і дрібно шаткуємо;
  14. Як тільки все буде готово, вимикаємо вогонь і прикрашаємо зеленню. Ставимо на стіл відразу після приготування.

Смажимо картоплю на салі з цибулею і часником

Для готування підготуємо наступні компоненти:

  • Картопля – 1 кілограм;
  • 200 грам свинячого сала;
  • Дві цибулини;
  • 2-3 часникових зубчиків;
  • Щіпка солі;
  • Перець чорний у меленому вигляді – за власним бажанням;
  • Рослинна олія для обсмажування.

Скільки готувати – 40 хвилин.

Скільки калорій в 100 грамах – 188.

Як робити:

  1. Першим ділом нарізаємо сало, бажано використовувати з прошарками м'яса. Ріжемо його невеликими соломками;
  2. З лука знімаємо піну і нарізаємо тонкими півкільцями;
  3. Картоплю чистимо від шкірки, споліскуємо змиваємо прохолодною водою і весь бруд;
  4. Розрізаємо бульби невеликими смужками;
  5. Зубчики часнику чистимо від шкірки. Один зубчик ріжемо крупно, інші подрібнюємо;
  6. Ставимо на вогонь жаровню, викладаємо шматочки сала і обсмажуємо на середньому вогні;
  7. Після того як почне вытапливаться жир і з'являться перші шкварки, перевертаємо їх на іншу сторону і зменшуємо вогонь;
  8. Далі закидаємо шматочки цибулі, перемішуємо і обсмажуємо 2-3 хвилини;
  9. Засипаємо картопляні шматочки і один крупно порізаний зубчик часнику. Все перемішуємо і залишаємо смажитися на 10-15 хвилин;
  10. Через зазначений час кладемо решту дрібно порізаний часник, все підсолюємо, перчимо, перемішуємо і залишаємо смажитися ще 5-7 хвилин;
  11. Готову страву подаємо в гарячому вигляді.

Як приготувати картоплю з цибулею і сметаною на сковороді

Складові компоненти:

  • Картопля – 1 кілограм;
  • 2 цибулини;
  • 100 мл сметани;
  • Вода – півсклянки;
  • Трохи рослинного масла;
  • Перчик чорний мелений – за власним бажанням;
  • Сіль – на смак;
  • 5-6 гілочок кропу;
  • Зелень цибулі — пучок.

Скільки готувати – 40 хвилин.

Калорії в 100 грамах – 152.

Як готувати:

  1. Картопляні бульби зчищаємо, споліскують холодною водою і розрізаємо середніми брусками;
  2. Головки цибулі чистимо від шкірки, нарізаємо невеликими кубиками;
  3. Ставимо на плиту сковорідку, підливаємо масло і прогріваємо;
  4. На розігріте масло засипаємо картопляні скибочки і засмажуємо їх на сильному вогні протягом 5-7 хвилин, не забуваємо перемішувати;
  5. Потім засипаємо цибульні шматочки, перемішуємо і смажимо ще 7 хвилин;
  6. Тим часом в невелику чашку викладаємо сметану, підливаємо вводи, насипаємо сіль, чорний мелений перець і розмішуємо;
  7. Заливаємо сметаною сумішшю картоплю з цибулею, прикриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо 20-25 хвилин;
  8. Кріп і зелений лук споліскуємо, струшуємо і дрібно шаткуємо;
  9. Як тільки картопля буде готовий, вимикаємо вогонь і посипаємо зеленню;
  10. Подаємо відразу після приготування.

Спробуйте зварити манну кашу в мультиварці. Найцікавіші рецепти цієї страви з незвичайними добавками.

Грузинська кухня дуже часто використовують квасолю. Візьміть на замітку рецепт квасоляного салату «Тбілісі» з яловичиною.

А до чаю приготуйте пиріг — швидкий рецепт за 5 хвилин.

Рекомендації господаркам

  • Для готування краще всього скористатися сковородою з чавунної основи і бажано з товстим дном;
  • Смажити можна на рослинному маслі, вершковому маслі, жирі, свинячому салі;
  • Найкраще, якомога менше перемішувати, інакше картопля весь поламається і перетвориться в пюре;
  • Цибуля і спеції слід класти за 7 хвилин до готовності;
  • Якщо потрібна хрустка скоринка, то сковороду під час смаження не потрібно накривати кришкою;
  • Солити потрібно в кінці, якщо посолити спочатку, то картопля швидко розвалиться;
  • Подавати смажену картоплю можна з маринованими овочами, грибами, квашеною капустою і солоною рибою.

Смажена картопля – це просте і дуже смачне частування. З приготуванням зможе впоратися будь-яка господиня. Тільки не забувайте про поради, вони допоможуть зробити це блюдо набагато краще і смачніше!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: