14 март 2019 1 466

Рецепти улюбленої смаженої картоплі на сковороді: з цибулею, з грибами, фрі

Смажена картопля – одне з найпростіших страв, приготування якого не вимагає наявності особливих кулінарних навичок.

Тим не менш, деякі нюанси доводиться все ж не тільки знати, але і враховувати.

Вибір головного інгредієнта страви — картоплі

Для того, щоб відповісти на питання, як посмажити картоплю на сковороді, для початку важливо правильно вибрати бульби, так як вони повністю впливають на смак страви.

Вони повинні бути твердими і щільними з гладенькою шкіркою.

Зелений колір картоплі говорить про зміст підвищеної кількості соліна, здатного не тільки зіпсувати смак страви, але і у великих кількостях викликати отруєння.

Хоча багато і люблять "молоду" картоплю, краще все-таки використовувати дозревшую.

Визначити їх можна за відсутності лущення шкірки.

Не останнє значення при смаженні на сковороді має і розмір бульб.

Дрібні екземпляри з високою ймовірністю не встигли увібрати в себе всі корисні речовини, а надмірно великі, швидше за все, були вирощені з використанням нітратів.

Середній розмір – те, що потрібно.

Щоб страва зберігало свою форму, краще всього використовувати картоплю з середнім вмістом крохмалю.

Йдеться про сорти з м'якоттю золотистого і білого кольору.

Вибір жиру

Використовується жир безпосередньо впливає на смакові якості страви.

Один з його видів – рафінована рослинна олія, використовується найбільш часто, так як має ряд цікавих властивостей:

  • не димить;
  • не впливає на смакові якості страви;
  • не має шкідливого впливу на організм;
  • не піниться під час смаження;
  • продається в будь-якому продуктовому магазині.

Нерафіновану соняшникову олію сильно впливає на смак смаженої картоплі.

Використання його в чистому вигляді призводить до втрати картопляного букета, але якщо комусь подобається – це вже справа смаку.

Вершкове масло останнім часом для смаження використовується вкрай рідко.

Перша причина – порівняно висока вартість.

Друга ж полягає в умілому використанні реклами виробниками олії.

Вершковий варіант відмінно підходить в даному випадку.

В залежності від рецепту приготування, це масло можна змішувати з рослинним в пропорції 1:1.

Крім того, непоганий варіант: змішати оливкову олію холодного віджиму з вершковим маслом в пропорції 1:2.

Як сире, так і солоне свиняче сало також відмінно підходить для смаження картоплі, причому його можна готувати аж до утворення хрустких шкварок.

Жир, утворений після топления сала, підходить для смаження чудово.

Використовується в чистому вигляді, він абсолютно нейтрально впливає на смакові якості страви.

Багато також використовують жир, витягнутий з консервованої тушонки, так як він вже приправлений сіллю і перцем, що надає смаженій картоплі специфічний смак.

Рецепти приготування

Незважаючи на всю простоту приготування смаженої картоплі, не потрібно боятися експериментувати з рецептами.

За основу можна взяти один з трьох варіантів, запропонованих нижче.

Класичний рецепт картоплі з цибулею
Інгредієнти Кількість
свіжий картопля - 4-5 шт.
цибулю - 1 шт.
сіль - за смаком
соняшникова олія - 40 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 268 Ккал

Приготування складається з наступних етапів:

  1. Бульби очищаються від шкірки, нарізати соломкою.
  2. Сковорода з маслом розігрівається на вогні, а потім додається сама картопля.
  3. За 5 хвилин до готовності картоплю лопаткою розподіляється по краях сковорідки, і в центр висипається вже нарізану цибулю (тонкими кільцями чи дрібними шматочками), де і обсмажується до золотистого кольору.
  4. Далі вся маса ретельно перемішується. Солити страву потрібно перед кожним помішуванням, що дозволяє розподілити сіль рівномірно.

Смажена картопля з грибами

Смачно посмажити картоплю на сковороді можна з додаванням різних додаткових продуктів, наприклад, грибів.

Це поєднання схвалена багатьма гурманами.

Потрібно:

  • картопля – 10 шт;
  • печериці – 300 г;
  • цибуля – 1 шт;
  • спеції;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • часник.

Картопля очищається від шкірки і нарізати часточками, смажиться до рум'яності на рослинному маслі, після чого солиться.

Після цього необхідно додати дрібно нарізаний часник.

Поки картопля смажиться на окремій сковороді смажать гриби з цибулею, нарізаною кільцями, або ж невеликими брусочками.

Подача відбувається наступним чином: спочатку на тарілку викладається картоплю, і лише потім на неї гриби.

До рецептом докладаємо також відео цього простого, але такого смачного страви для всієї родини:

Популярна картопля фрі

Це блюдо дуже смачне, але при цьому висококалорійне.

Готується так само, як і попередні варіанти, на звичайній сковороді.

Потрібно:

  • картопля;
  • сіль;
  • рослинна олія;
  • сковорода з високими бортиками.

Картопля очищається від шкірки і нарізати соломкою.

Щоб розігріте масло не стріляло, шматочки картоплі викладаються на вафельний рушник, здатне увібрати всю зайву вологу.

Масла шкодувати не варто, і заповнювати нею сковороду настільки, щоб соломка повністю була їм покрита (плавала).

Масло доводиться до кипіння, і лише після цього в нього висипається картоплю.

Через 10 хвилин, коли картопля підрум'яниться, її необхідно підсолити і додати прянощів (за бажанням), попередньо виловивши шумівкою.

Після цього фрі ретельно перемішується.

Пропонуємо вам подивитися дуже цікаве відео з приготування фрі, в якому автор розповідає багато секретів для отримання ідеальних рум'яних картопляних паличок:

Невеликі секрети

Слідуючи лише одним рецептом, можна приготувати абсолютно різні по смакових якостях страви, що володіють специфічними особливостями.

Ось лише деякі з них:

  1. Хрустка скоринка. Використовується, як правило, добре зберігає форму картоплю з рожевою шкіркою среднеразваривающихся сортів. Крім того, важливо застосовувати попередньо закипіло на сковороді рослинне рафінована олія.
  2. Солодкуватий смак. Досягається шляхом попереднього обжарювання сала в глибокій сковороді так, щоб розтоплена маса покривала дно по висоті на 2см. Саму засмажку можна просто викинути.
  3. Ідеальна просмаження. Найкраще картоплю нарізати брусочками, товщина яких не перевищує 1 див. Надмірно тонкі кубики вийдуть сухими, а надто товсті можуть не просмажиться повністю. Дуже важливо, щоб шматочки були приблизно однакові.
  4. Сіль. Солити картоплю слід за 4 хвилини до готовності. В іншому випадку вона, пустивши зайвий сік, буде надмірно водянистою.
  5. Спеції, часник і цибулю. Додавати спеції краще всього разом з цибулею і часником приблизно за 5 хвилин до готовності страви, після чого ретельно перемішати. Так картопля повністю просочиться добавками, а тверді компоненти не пригорять і будуть пропареними, зберігаючи всі свої корисні властивості.

Рецепти приготування підливи до макаронів на будь-який смак допоможуть вам звичайне блюдо перетворити в особливо смачне і навіть святковий. Не бійтеся експериментувати на кухні!

Хочете обійтися без підливи? Немає проблем! Тут ви знайдете неймовірні рецепти макаронів з фаршем для приготування в мультиварці.

Чудові пиріжки можуть вийти тільки в разі правильного тесту. Варіанти його замішування читайте тут.

Користь і шкода смаженої картоплі

Це блюдо володіє високою калорійністю.

Особливо це стосується фрі.

Так, на 100 грам приготованого овоча за класичним рецептом припадає близько 185 ккал.

При цьому 12% складають жири, 4% — білки, а 8% — вуглеводи.

Картопля корисний за рахунок порівняно високого вмісту крохмалю; важливих для людського організму рідкісних амінокислот; калію, регулює водно-сольовий баланс і нормализирующего роботу серцево-судинної системи; фосфору; вітаміну С; цинку і брому.

Тим не менш, вживання смажених бульб завжди створює ризик видужати з тої причини, що це ліпідів-глікемічний продукт.

Міститься акриламід (визнаний вченими канцероген, висока концентрація якого в картоплі фрі) може викликати розвиток ракових пухлин.

Завжди потрібно пам'ятати, що смажена картопля, приготовлена на сковороді, володіє високою калорійністю, так що їсти її тим, хто стежить за своєю фігурою, потрібно в міру.

Це страва дійсно просто приготувати і на його основі при деякій вправності можна легко створити справжні кулінарні шедеври.

Нижче ділимося з вами ще одним відео-рецептом, у якому за основу взято сало:

Що ще почитати: