03 март 2019 2 222

Як смачно і незвично приготувати вареники з капустою

Прості, звичайні вареники з капустою можна приготувати дуже цікаво в різних варіаціях, простіше кажучи, з різного пельменного тесту і з різними варіантами начинок. Розглянемо кілька рецептів.

Традиційні вареники з капустою – ситний сімейний обід
Інгредієнти Кількість
Борошно - 500 г
Вершкове (спред небажаний) олія - 100 г
Кухонна сіль - 0,5 ч. л.
Холодна кип'ячена вода - 200 мл
Капуста - 0,5 кг
Цукор - 1 ч. л.
Рослинне (будь-якого типу) олія - 4 ст. л.
Оцет 9% - 2 ч. л.
Кухонна сіль - 0,5 ч. л.
Ріпчаста цибуля - 1 штука
Морква - 1 штука
Білий мелений перець - 1/4 ч. л.
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 80 Ккал

Для цього варіанту зробимо заварне тісто і капусту обсмажимо, додавши в неї трохи оцту.

Почнемо з приготування тіста. Просеем борошно. Воду закип'ятимо і додамо сіль з вершковим маслом, і всім цим заливаємо борошно.

Замішуємо круте тісто і ставимо його відпочивати хвилин на тридцять – сорок, а самі тим часом готуємо начинку.

Увага: при приготуванні заварного тесту, спочатку воно вимішується ложкою, щоб не обпектися.

Шаткуємо цибулю дрібними кубиками і ставимо його обсмажуватися. Поки смажиться цибуля, нашинкуем капусту і моркву натремо.

Спочатку додамо до цибулі моркву і трохи її пасеруємо, приблизно хвилини три, чотири і закидаємо капусту і тушкуємо хвилин п'ятнадцять, щоб вона стала м'якою.

У вже майже готову капусту кладемо перець, цукор, сіль і оцет і тушкуємо ще п'ять хвилин при безперервному помішуванні.

Сіль, цукор і оцет додають капусті певний цікавий смак, так би мовити, родзинку.

Поки начинка остигає, займемося тестом. Розкачуємо велику корж, не дуже товсту і склянкою вирізаємо кола.

В даному випадку коржі вийдуть рівні і красиві. Можна і по-іншому зробити кілька ковбасок, порізати їх порційно і розкачати. Приступаємо до ліплення вареників і одночасно ставимо воду для варіння.

Води потрібно приблизно літра три-чотири і обов'язково потрібно її посолити.

Коли вода закипить, закидаємо готові вареники і варимо протягом п'яти хвилин після закипання.
Подавати вареники на стіл можна з пассированным цибулею і зеленню або зі сметаною, хто більше любить.

Покроковий рецепт смачних вареників з домашньої квашеною капустою

Для приготування таких вареників використовуємо звичайне пельменний тісто, а ось квашену капусту треба відкинути на друшляк і дати їй стекти, щоб начинка не була рідкуватий.

Необхідні інгредієнти для тіста:

  • Вода — 150 – 200 мл;
  • Борошно — 0,5 кг;
  • Кухонна сіль — 0,5 ч. л.;
  • Куряче яйце — 1шт.

Начинка:

  • Капуста квашена – 0,5 кг;
  • Зелень (бажано тільки зірвана) — 1 пучок;
  • Білий мелений перець – ¼ ч. л.;
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.;

Готування буде тривати 1 годину.

Калорійність – 129 ккалл.

До приготування тіста капусту потрібно помістити в друшляк і дати їй стекти. Приступимо до приготування тіста. Просеем борошно, зробимо поглиблення і розіб'ємо туди яйце, у воді розведемо сіль і виливаємо в миску з борошном. Замішуємо досить-таки туге тісто.

Порада: щоб дізнатися, чи готове пельменний тісто чи ні, його треба розрізати посередині і подивитися розріз, він повинен бути однорідним, без видимих прошарків борошна.

Після даємо тісту полежати хвилин тридцять.

Далі приготуємо начинку. Ріжемо цибулю дрібними кубиками і поставити обсмажуватися. У цей час капуста повинна стекти, дістаємо її і нарізаємо дрібніше. Обсмажуємо разом з цибулею хвилин п'ять, щоб капуста стала трохи м'якше.

Ріжемо дрібно зелень і додаємо до капусти. Перчимо, всі начинка готова, можна приступати до ліплення. Розкачуємо тісто, вирізаємо склянкою коржики, загортаємо начинку. Для даної кількості вареників, поставимо кип'ятитися чотири літри води, солимо.

Вареники варяться п'ять хвилин після закипання. Подавати на стіл вареники найкраще з цибулею, засмаженим до золотистого кольору, посипати зеленню.

Читайте як правильно приготувати тефтелі в сметанному соусі. Найкращі рецепти.

Рецепт смачних кексів з родзинками в формочках. Ці десерти дуже подобаються діткам — порадуйте їх.

Рецепт гарного чізкейку, який можна приготувати без випічки. Це смачний і корисний десерт.

Вареники з начинкою з капусти і грибів

Гриби можна брати в даному рецепті будь-які: сушені, свіжі, заморожені. У даному випадку будемо використовувати сметану, смак даних вареників буде такий досить-таки вершковий, тому і тісто будемо робити на молоці.

Тісто:

  • Борошно – 500 гр.;
  • Молоко (добре, якщо домашнє коров'яче) – 200 мл;
  • Кухонна сіль – 1 ч. л.;
  • Яйце — 1шт.

Начинка:

  • Капуста свіжа – 300 гр.;
  • Гриби свіжі – 0,3 кг;
  • Ріпчаста цибуля – 1 штука;
  • Сметана — 2ст.л.;
  • Рослинне (будь-якого виду, хоч лляна олія – 30 мл;
  • Білий мелений перець — ¼ ч. л.;
  • Сіль — щіпка.

Заправка до вареників:

  • Вершкове (спред використовувати небажано) олія – 2 ч. л.;
  • Цибуля-ріпка — 1штука;
  • Масло звичайне рослинне – 20 мл

Куховарство вареників займе 1 годину 40 хвилин.

Калорійність – 130 ккал.

Як завжди, почнемо з тіста. Просеем борошно, зробимо в центрі своєрідну воронку і покладемо туди розбите яйце. У молоці розчиняємо сіль і теж виливаємо в борошно. Далі ретельно вимішуємо тісто, воно буде пружним і еластичним.

Ставимо тісто під плівку відпочивати і приступаємо до приготування начинки. Дрібним кубиком нарізаємо цибулю і ставимо його обсмажуватися. Гриби наріжемо довільно, кому як зручно і додаємо їх до цибулі.

Далі шаткуємо капусту бажано як можна дрібніше і додаємо вже майже готовим грибів і тушкуємо близько 10 хвилин, в підлозі готову начинку додаємо сметану і сіль і тушкуємо до готовності хвилин п'ять або десять. За п'ять хвилин до готовності додаємо перець. Він додасть начинці гострий смак і аромат.

Поки остигає начинка, приготуємо коржі для вареників. Розкотимо велику корж і вирізаємо склянкою маленькі рівні кружечки. Корж також можна просто розрізати уздовж і впоперек на рівні квадратики по 6 – 8 див.

Або з тіста скачати невеликі ковбаски, розрізати їх на шматочки приблизно по сантиметру і обваляти в борошні, щоб не злипалися, і розкачати на маленькі коржики.

Приступаємо до ліплення вареників, на корж викладаємо начинку і добре і щільно слепляем вареник. Перш ніж приступити до ліплення вареників, ставимо воду, кип'ятиться. На дану кількість вареників нам знадобитися води літра три, чотири.

Воду при закипанні не забуваємо посолити. Ще до варіння вареників потрібно зробити піджарку, так як у нас вареники, ну такі вершкові, то і в піджарку будемо додавати вершкове масло.

На сковорідку наливаємо не багато масла і трохи підігріваємо, сюди ж покладемо вершкове масло. На розігрітій олії підсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Нарізаємо невеликий пучок зелені, хто яку любить.

Готові вареники до подачі на стіл поливають піджаркою і посипаємо зеленню. Всім бон апетит!

Вареники з капустою і фаршем

Цей рецепт теж досить оригінальний. Такі вареники будуть більш ситними, але і більш калорійними.

Тісто:

  • Борошно – 500 гр.;
  • Яйце – вистачить 1шт.;
  • Сіль — ½ ч. л.;
  • Вода – 150 мл

Начинка:

  • Білокачанна капуста – 300 гр.;
  • Фарш яловичий – 200 гр.;
  • Білий мелений перець — ¼ ч. л.;
  • Рослинне (будь-яка) масло – 20 мл;
  • Кухонна сіль – ½ ч. л.;
  • Ріпчаста цибуля — 1шт.

Підлива:

  • Цибуля – 1 штука;
  • Рослинне (будь-якого виду) олія – 50 мл

Часу витратите трохи, всього лишь1 годину 20 хвилин.

Калорійність – 174 ккал.

Приступимо до приготування. Як звичайно, спочатку робимо тісто, просте пельменний. У просіяне борошно, додамо яйце і воду з сіллю. Тісто бажано вимісити тугіше, і залишимо його відпочивати, поки готуємо начинку.

Дрібно ріжемо цибулю кубиками і обсмажуємо його. Поки обсмажується цибуля, шаткуємо капусту, досить дрібно. До цибулі додаємо фарш і обсмажуємо все разом протягом п'яти хвилин.

Коли фарш дійде до напівготовності покладемо капусту і будемо тушкуємо близько десяти хвилин, після чого все солимо і перчимо. Тушкуємо ще п'ять хвилин, все начинка готова.

Приступимо до приготування коржів. Кожен готує їх за своєму, кому як зручно. Розкотимо велику корж і вирізаємо склянкою рівні маленькі коржики.

Так само можна зробити ковбаску, нарізати її шматочками по одному сантиметру, обваляти їх у борошні і розкачати коржі. Ну і до ліплення вареників потрібно приготувати підливу.

Цибуля знову ріжеться дрібним кубиком і обсмажується в маслі до золотистого кольору. В цей час охолола начинка, приступимо до ліплення. Не забуваємо воду поставити кип'ятитися і посолити її.

Вареники варяться протягом п'яти хвилин після закипання. Виймаємо, заправляємо підливою і подаємо до столу. Смачного вам обіду!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: