07 июнь 2019 2 424

Як смачно приготувати холодець з курки

В радянські часи холодець був незамінною закускою на святковому столі. Сьогодні його швидше віднесуть до повсякденного страви. Втім, відповідним чином оформлений, він прикрасить собою будь-яке торжество.

Рецепт холодцю з курки покроково
Інгредієнти Кількість
курка вагою півтора-два кілограми - 1 шт.
Курячі лапки - один кілограм
цибулина - 1 шт.
часник - чотири часточки
запашний перець горошком - 5-7 шт.
мелений чорний перець - 0,5 ч. л.
сіль - 1,5 ст. л.
лавровий лист - 2 шт.
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 360 Ккал

Курку бажано використовувати сільську, якщо такої не знайшлося, беріть магазинну. Зніміть з неї шкіру, розріжте на частини, додайте до м'яса промиті, дочищенные і позбавлені коготков курячі лапки, цибулину (вимиту, але в лушпинні – для кольору бульйону), сіль, лаврушку, горошини перцю, залийте водою (приблизно 4 літри, вона повинна трохи підніматися над твердим вмістом каструлі) і варіть на повільному вогні. Піну і жир знімайте в процесі варіння.

Дехто радить спочатку дві години варити лапки і тільки потім класти курку, але практика показала, що за 4 години лапки, а тим більше, курка, не тільки дійдуть до потрібної кондиції, а хіба що не розчиняться в каструлі.

Цього допускати не варто, тому, якщо бачите, що м'ясо легко відстає від кісток, виймайте його раніше і охолоджуйте.

В окрему миску складіть відокремлене від кісток куряче м'ясо. Якщо бажаєте, поріжте його на однакові шматочки, пересипте подрібненим часником, меленим перцем, перемішайте, розкладіть в підходящу посуд і залийте бульйоном. Нехай постоїть в холодильнику кілька годин.

Ефект курячих лапок в тому, що зазвичай більш «м'який» курячий (у порівнянні із свинячим) холодець в цьому випадку вийде дуже пружним.

Додаємо до курки свинячі ніжки

Інгредієнти:

  • Чотири свинячих ніжки;
  • Крильця курячі – 8 шт;
  • Одна середня морква;
  • Головка цибулі в лушпинні – одна;
  • Перець, гвоздика, коріандр – по 5 штучок;
  • Часник – 10 зубків;
  • Сіль, вода.

Час приготування холодцю зі свинячих ніжок і курки – 7 годин.

Калорійність – 450 Ккал на порцію.

Ніжки ретельно промити, відскоблити, порубати на кілька частин, вимочити у воді, перемістити в чисту каструлю, залити водою, посолити, закип'ятити, зняти піну і жир, зменшити вогонь і варити 4 години при мінімальному кипінні. Покласти крила, варити годину з половиною, кинути моркву і цибулину, нехай кипить ще півгодини.

М'ясо легко знімається з кістки – відмінно. Виймайте його, видалити всі кісточки.

Часник очистити, пропустити через чеснокодавку, розкласти по тарілках, в які після цього розкласти м'ясо і залити попередньо процідженим м'ясним бульйоном.

При бажанні зварену моркву можна фігурно нарізати і помістити до м'яса. Охолоджуйте холодець і подавайте домашнім – вони зачекалися.

Готуємо холодець з курки в мультиварці

Інгредієнти

  • Одна курка вагою півтора-два кілограми;
  • Одна морква середня;
  • Одна цибулина середня;
  • Перець горошком – 10 штук;
  • Часник – 3-4 зубки;
  • Стандартний пакет желатину;
  • Сіль – столова ложка.

Час приготування – 3 години.

Калорійність – 100 Ккал. на 100 гр.

Отже, як приготувати холодець з курки в мультиварці? Розберемо всі етапи.

Курку промити, розрізати на великі шматки (4 — 6), покласти в каструлю. Почищені моркву і цибулю цілими додати до м'яса. Налити два/два з половиною літри води, стежачи, щоб не була перевищена максимальна відмітка. Посолити.

Включити мультиварку на режим «Гасіння» на 2 години.

Дістати м'ясо з бульйону. Цибулю і моркву прибрати, вони більше не знадобляться.

М'ясо розібрати, порізати, розкласти по формочках.

Зверху посипати подрібненим часником.

Підготувати желатин по інструкції на пакетику, додати розчинений в бульйон, перемішати і залити ним м'ясо в формочках. Остудити і відправити в холодильник на 4 години застигати.

Читайтеяк приготувати домашній мармелад практично з будь-яких фруктів. Це буде набагато корисніше покупного, так і смачніше

Оригінальний рецепт торта «Червоний оксамит» його можна назвати одним з найбільш швидких і простих рецептів випічки, але зате який він ефектний і смачний.

Смажена картопля з сушеними грибами — рецепт який виручить вас в будь-який час

Ніжний холодець з домашньої курки з желатином

Інгредієнти:

  • Курка домашня — 2 кг;
  • Головка ріпчастої цибулі;
  • Часник — 5-6 часточок;
  • Корінь селери — 100 гр.;
  • Духмяний перець — 10 горошин;
  • 3 лаврових листа;
  • Півтори ст. ложки солі;
  • Пакетик желатину.

Час приготування – 6 годин.

Калорійність – 150 Ккал. на 100 гр.

Тушку домашньої курки розрізати на 4-6 частин.

Викласти м'ясо в простору каструлю, налити 3 літри води, закип'ятити, воду злити разом з свернувшимися білками. Знову залити водою, коли закипить, зменшити вогонь до мінімуму, закрити каструлю, варити вміст 4 години.

Після цього покласти, не розрізаючи, цибулю та моркву, а також селера, перець, лавр і сіль. Залишити на вогні ще на годину.

М'ясо вийняти. Відвар процідити через марлю.

Желатин з пакетика всипати в 100 мл гарячої води, розмішати, дати набрякнути і розвести склянкою бульйону. Коли розчиниться – процідити і влити в бульйон, перемішавши.

У тарілки або силіконові форми розкласти м'ясо.

Очищений часник пропустити через прес, посипати їм м'ясо.

Залити м'ясо готовим бульйоном, в якому розчинений желатин.

Холодець остудити, потім поставити в холодильник на 4 години.

Форму можна перевернути на блюдо.

Поради знавців

Готувати холодець можна з будь-якого м'яса, але додавання свинячих ніжок обов'язково, якщо ви не плануєте використовувати желатин.

Свинина зі шкіркою теж допоможе застигання холодцю.

Свинячі ніжки треба розрубувати уздовж, щоб не було дрібних кісток. М'ясо можна варити цілим шматком.

Пропорція «ніжки:м'ясо» повинна складати не більше 1:2, інакше холодець може не застигнути.

М'ясо обов'язково потрібно вимочити – кілька годин.

Першу закипілу воду злити – з нею піде зайвий жир, вид майбутнього холодцю покращиться, запах стане краще.

Вода наливається вище м'яса на два сантиметри. Буде багато води – холодець не застигне; буде мало – доведеться доливати в процесі варіння, а це неприпустимо.

Варити холодець на маленькому вогні доведеться 6 годин. Це свинячий. Яловичий — 8 годин. Чим більше часу проведуть кістки в окропі, тим яскравіше вийде смак страви і він буде міцніше.

Цибулю і моркву доцільно додавати ближче до кінця варіння, інакше їх смак і аромат не збережуться. Солити краще в кінці варіння, інакше легко пересолити бульйон, адже вода википає. Але все-таки за фактом бульйон для холодцю повинен бути більш солоним, ніж для інших страв: застигаючи, він набуває потрібну солоність.

Вынутое з бульйону і остигле м'ясо перебрати руками, видаливши всі кісточки. Не користуйтеся для подрібнення м'ясорубкою – це погіршить і вигляд і смак страви.

Якщо плануєте подавати холодець на святковий стіл, приділіть час прикраси страви. На дно форми, в яку будете викладати м'ясо, покладіть листочки зелені, «квіти» з моркви, нарізані кружальцями варені яйця. На цей «натюрморт» кладіть м'ясо, зверху заливайте бульйоном.

Для застигання розміщуйте холодець на середню полицю холодильника на 5-6 годин.

Якщо щось пішло не так, і через кілька годин холодець не придбав бажану пружність, можна скористатися запасним варіантом. Злийте його в каструлю, закип'ятіть. В цей час розведіть желатин, як рекомендує інструкція на упаковці, слідкуйте за пропорціями. Коли буде готовий, вилийте його в холодець, не кип'ятіть, а тільки перемішайте і розлийте по тарілках. Тепер він точно буде пружним.

Безпомилково визначити, застигне чи холодець без желатину, можна, капнувши на пальці бульйон: якщо вони злипаються, холодець вдасться.

Холодець можна виставити на стіл у формах, у яких він застигав, але правильний варіант – без форми. Для цього треба перевернути форму на блюдо зі свіжою зеленню, поруч покласти відварні або мариновані овочі, часточки лимона.

Ідеальні приправа до холодцю – хрін і гірчиця.

Отже, холодець на столі, гості в захваті. Це тільки здається, що впоратися з холодцем під силу лише досвідченої господині. Насправді нічого неможливого немає. Головне – не боятися, виконувати рекомендації, і успіх гарантований.

Приємного апетиту! Готуйте разом з нами!

Що ще почитати: