09 март 2019 4 936

Як смачно приготувати рисову кашу на воді

Дієтичне блюдо, практично не має смаку ─ рисова каша на воді. Таку кашу прийнято готувати сидять на дієті і діткам в якості сніданку.

Але якщо заглибитися в деталі приготування, то каша підкорить рідних і гостей. Стане чудовим гарніром до м'яса, овочів і як окрему страву в союзі з соусом.

Трохи про властивості рису

Рис ─ вражаючий продукт для людей, ведучих активний спосіб життя. Завдяки клітковині, складних вуглеводів і безлічі корисних речовин, він живить людський організм життєвими силами.

Чимало нюансів у секрети правильного приготування рису. Весь процес починається з банального промивання водою, що позбавляє його від сміття, пилу і бруду. «Купання» рису передбачає дві мети:

  1. Позбавити крупу від крохмалю;
  2. Прибрати надлишки жиру.

Є багато способів і ряд смачних і неповторних рецептів для досягнення розсипчастості у рису. Чому б не запозичити рецепт з хитрощами приготування рисової кашки на воді у «бувалих» господинь?

Розсипчаста рисова каша на воді
Інгредієнти Кількість
Рис круглий (бажано Краснодарський) - 0,4 кг
Очищена вода - 4 склянки
Сіль поварена - 5 г
Масло вершкове (жирна) - за смаком
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Страва буде ідеальним гарніром до жирного м'яса або гуляшу. Також прекрасно буде поєднуватися з соєвим соусом і різними овочами.

Почати варто з процедури «купання» рису в холодній, а потім у теплій воді. Потрібно підібрати каструлю з потовщеним дном. Влити в неї очищену воду і довести до кипіння. Підготовлений рис всипати у вже киплячу воду і посолити.

Перші п'ять хвилин, кашу потрібно постійно помішувати. Потім накрити кришкою і зменшити вогонь. Рісу потрібно протомиться близько 30 хвилин, іноді розмішуючи, щоб він не пригорів.

Коли вся рідина з нього википить, каструлю зняти з вогню і розмістити на дерев'яній дошці. Кришку укутати рушником і залишити «доходити» на 20 хв. Вершкове масло розтопити на водяній бані і додати в готову кашу.

Як зварити рідку кашу із злаків

Далеко не кожен любить сухий гарнір розсипчастою вигляді. У таких випадках на допомогу приходять кулінарні секрети приготування рідких каш.

Для приготування знадобиться:

  • Рис краснодарський або будь круглий ─ 2 склянки;
  • Вода очищена ─ 8 склянок;
  • Сіль поварена ─ 1,5 ч. ложки;
  • Масло вершкове (жирне) ─ виходячи зі смаків.

Час приготування: 40 хвилин;

Калорійність: 100 грам/115 ккал.

Обробити водними процедурами рис. Воду закип'ятити, посолити і додати рис. Довести до кипіння при постійному помішуванні і на маленькому вогні.

Процес помішування, дозволить рісу відокремити крохмальну клейковину, що додасть каші в'язкості. Через 40 хвилин, готову кашку заправити розтопленим маслом і подавати страву. Приємного апетиту!

Рецепт каші з родзинками на воді в мультиварці

Як не крути, а мультиварка — незамінна помічниця на сучасній кухні. Приготувати рисову кашку можна за лічені хвилини.

Для приготування знадобиться:

  • Рис пропарений ─ 200 гр.;
  • Родзинки білий ─ 200 гр.;
  • Цукор ─ 50 гр.;
  • Сіль поварена ─виходячи з переваг;
  • Вода очищена ─ 700 мл;
  • Масло вершкове ─ 70 гр.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 100 грам/134 ккал.

Родзинки замочити у воді для розм'якшення. Рис промити.

Мультиварку включити на режимі «каша» або «гречана каша». У ємність засипати промитий рис і залити окропом. Додати за смаком сіль, цукор.

Закрити кришку і виставити час готування на 30 хвилин. У готову кашу додати середнього розміру шматочок вершкового масла.

Як приготувати рисову кашу з гарбузом на воді в духовці

Здавна всі страви в печах, духовках і виходили надзвичайно смачними і ароматними. Найбільше цим якістю відрізняються каші. Від рису, томленного в духовій шафі, та ще й у союзі з гарбузом не встоїть навіть естетичний гурман.

Для приготування знадобиться:

  • Рис круглий ─ 200 гр.;
  • Вода очищена ─ 600 мл;
  • Масло вершкове ─ 70 гр.;
  • Гарбуз стигла ─ 300 гр.;
  • Мед рідкий ─ 70 гр.;
  • Сіль поварена ─ виходячи з переваг.

Час приготування: 1 год.

Калорійність: 100 грам/146 ккал.

Щоб страва відзначилося неповторним смаком, посуд для приготування повинна бути глиняної. Гарбуз очистити від насіння і нарізати на невеликі шматочки. Дно посуду, змастити шматочком вершкового масла і викласти гарбуз.

Рис промити кілька разів під струменем холодної води. Поверх гарбуза викласти весь рис. Полити все медом, присолити і залити холодною водою. Духовку розігріти до 200 градусів.

Посуд з майбутньою кашею розмістити на середньому ярусі. Випікати блюдо близько 1 години. Готову кашу з гарбузом заправити вершковим маслом. Їжте на здоров'я!

Каша рисова на молоці та воді в якості сніданку для дітей

Рисова каша на сніданок ─ хороший спосіб заощадити час. Особливо це доречно, коли в ранкові години потрібно поспішати на роботу або швидко і корисно нагодувати дитину.

Для приготування знадобиться:

  • Рис круглий ─ 1,5 склянки;
  • Вода очищена ─ 3 склянки;
  • Молоко незбиране ─ 3 склянки;
  • Цукор-пісок ─ 5 ст. ложок;
  • Масло вершкове нежирне ─ 50 гр.;
  • Вода кип'ячена ─ 2 літра.

Час приготування: 40 хвилин;

Калорійність: 100 грам/122 ккал.

Рис ретельно промити і видалити почорнілі зернятка. У каструлю з товстим дном влити воду і закип'ятити. Додати сіль і промитий рис. Варити при постійному помішуванні 10 хвилин.

Злити рис на друшляк і промити холодною кип'яченою водою. В цей час довести до кипіння молоко і додати цукор. Рис з'єднати з молоком і заправити олією. Накрити каструлю кришкою і тушкувати страву близько 15 хвилин.

Зняти каструлю з плити і укутати рушником на 10 хвилин. Каша готова! Приємного апетиту!

Як приготувати смачний і ситний обід на швидку руку. Прості рецепти страв на кожен день і свята. Ми зібрали непогану добірку страв, які приготувати дуже просто.

Читайте, як зробити цукерки «Рафаелло» в домашніх умовах. До речі, їх можна готувати не тільки як десерт, але і як закуску. Читайте різні варіанти рецептів.

Читайте як правильно зробити торт з вафельних коржів зі згущеним молоком, фруктами, горіхами і варенням. Це простий і смачний десерт, який може приготувати навіть діти.

Рис на воді з овочами

Ідеальне дієтичне блюдо для людей з надмірною вагою. Рецепт доведеться до речі для приготування легкого вечері.

Для приготування потрібно:

  • Рис круглий ─ 250 гр.;
  • Вода питна ─ 500 мл;
  • Прянощі ─ за смаком;
  • Морквина середня ─ 1 шт.;
  • Перець болгарський ─ 2 шт.;
  • Кабачки (малі) ─ 2 шт.;
  • Сіль поварена ─ 5 гр.;
  • Рослинна олія ─ 70 гр.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 100 грам/115 ккал.

Рисову крупу промити і відварити в підсоленій воді. Вилити вміст каструлі в друшляк і дати рісу позбутися від рідини. Овочі промити.

Перець звільнити від насіння і нарізати довгою соломкою. Кабачки дрібно подрібнити. Моркву натерти на середній тертці. У сковороді нагріти масло і всипати овочі. Обсмажити протягом 15 хвилин.

Накрити кришкою і тушкувати ще 5 хвилин. Готове овочеве асорті змішати з рисом, додати прянощі і сіль за смаком. Приємного апетиту!

Каша рисова з зеленим горошком в сковороді

Немає нічого простіше, як приготувати таку кашку. Економія часу і чудовий смак гарантований.

Для приготування потрібно:

  • Рис будь ─ 250 гр.;
  • Вода очищена ─ 500 мл;
  • Консервований зелений горошок ─ 200 гр.;
  • Рослинна олія ─ 50 гр.;
  • Сіль поварена ─ 2 гр.

Час приготування: 25 хвилин.

Калорійність: 100 грам/128 ккал.

Промити рис, зливаючи воду кілька разів. Можна використовувати сито. У розігріту сковороду всипати рис і налити воду. Накрити кришкою і поварити 5 хвилин. Додати рослинне масло, сіль і тушкувати ще 15 хвилин, до повного випаровування рідини. Готову страву змішати із зеленим горошком.

Корисні рекомендації

  1. Перед варінням будь рис потрібно кілька разів промивати;
  2. Для отримання розсипчастого рису беруть одну частину крупи і дві частини води;
  3. Вариться рис близько 20 хвилин;
  4. Деякі сорти рису мають білий колір з-за їх шліфування. Такий процес значно знижує кількість корисних речовин рисової крупи;
  5. Круглий рис відрізняється великим вмістом крохмалю, що підвищує його клейкість;
  6. Довгозерний рис ніколи не злипнеться при варінні;
  7. Небажано використовувати для варіння емальований посуд;
  8. Щоб досягти ефекту розсипчастості, під час приготування рис не варто заважати;
  9. З 1 частини крупи вийде чотири порції готового рису;
  10. Круглий рис ідеально підходить для приготування суші;
  11. Для гарніру ідеально підходять длиннозерные сорту;
  12. Для різотто і смачного курячого супу з рисом потрібно вибирати середньозерний сорт;
  13. Найбільше корисних речовин і мікроелементів міститься в коричневому сорт;
  14. Щоб перестрахуватися від можливого злипання рису, його можна промити під проточною водою.

Приємного вам апетиту!

Що ще почитати: