16 март 2019 1 195

Як правильно заварювати чай пуер в домашніх умовах

Виробництво цього чаю бере свій початок в IX столітті н. е.., коли на Тибетському плато правил представник династії Тан. У Європі чай пуер став відомий тільки в XX столітті, коли Китай перестав бути закритою країною. Цей чай і по цей день вважається найбільш популярним і цінується у всьому світі. Чай Пуер має назву міста — Пуер, де споконвіку розвивався ринок чаю. Пуер – легенда Китаю і гордість ось вже більше десяти століть, і вважається вибором справжніх гурманів. Чай пуер має вишуканий смак і безліч сортів.

Популярність чаю полягає в його особливі властивості. Йому приписують «жвавість», іншими словами ферментативность, так як в листках рослини не припиняється процес бродіння.

Чай і його сорти

Листя чаю називаються «маоча». Їх після збору обов'язково пропарюють і зберігають у певних умовах цілий місяць. Пуер має два основних сорти – шу і шен, які в свою чергу можуть мати безліч сортів. В останні роки різновид двох основних сортів дуже збільшилася, так як попит на такий чай весь час зростає. Два сорти чаю відрізняються за технологією виготовлення. Шен пуер – зелений чай, який старіє природним шляхом після його первинної обробки та пресування. По закінченні певного часу його якість покращується. На якості шен пуер впливає і дотримання певних умов зберігання чаю до повного старіння. Сорт шу пуер – чорний чай, старіє штучно. Щоб отримати такий сорт, його попередньо рясно зволожують, а потім накривають тканиною. Така процедура активізує процес бродіння, аналогічно вина або кефіру. Незалежно від сорту, чай розрізняється по сировині і продукції, формі. По сировині — це може бути дрібнолистовий чай і крупнолистовий, може бути змішаний або виготовлений з сировини з відомого чайного двору. Чай випускається в пресованому вигляді і в розсипному, в грудках і мандарині, буває також смола чаю пуер. При цьому пресований чай має різновиди пресування — таблетки і коржики, гнізда і цегла.

Тонкощі вибору чаю

Вважається, що якісний пуер неможливо вибрати по бренду виробника, так як потужне виробництво, швидше за все, змішує сировина для вирівнювання смакових якостей. Такий сорт чаю повинен вибиратися виходячи з післясмаку, а в ньому розбираються далеко не всі, в міру захоплення цигарками чи їжею, з підсилювачами смаку. При відсутності особливих навичок і досвіду, майстри чайних церемоній радять звертати увагу на:

  1. Высокогорность;
  2. Вік дерева;
  3. Частоту врожайного збору;
  4. Час врожайного збору;
  5. Грунт;
  6. Погодні умови;
  7. Зберігання і бродіння.

Як і для будь-якого чаю, висота зростання чайного дерева надзвичайно важлива. Чим вище плантація, тим якісніше і цінніше лист. Так само важливий вік дерева. Розрізняють дерева:

  1. З чайного саду, тобто плантаціонние чаї. Такий чай має слабкий присмак і не має м'якості смаку. Цей чай має нижчий клас, так як дерева удобрялись хімічними препаратами;
  2. Середнього класу. Вік таких дерев до 200 років, вони не експлуатуються, так як плантаціонние дерева. Післясмак чаю з такого дерева сильніше від попереднього;
  3. Старі. Це дерева, яким понад 200 років, з схил гір. У чаю, зібраного з такого дерева сильне післясмак. Чай, зібраний зі старого дерева має високу вартість, так як сировина вельми обмежена кількість;
  4. Дикі. Чай з дикого дерева, що росте в глибині джунглів, тільки для справжніх цінителів. Як правило, на упаковці, такий сорт чаю має відповідне позначення. Він перевершує по своїм смаковим якостям і прекрасним смаком. Його цінність в тому, що вирощений без втручання людини.

Дуже важливо знати, коли зібраний чай, так, весняний збір має хорошу якість, але листя, зібрані восени, набагато краще річного збору.

Вибір для обивателя

На жаль, далеко не всі можуть вибрати чай з таким рекомендаціям, тому потрібно орієнтуватися на інші моменти. А саме – на запах чаю. Він повинен мати яскравий і виразний запах, і, в залежності від віку, мати димний або деревний аромат. Важливо звернути увагу на запах цвілі – він повинен бути відсутнім, так само як і інші запахи. В продажу, чай пуер має надходити добре упакованим і зберігатися в прохолодному сухому місці, без доступу повітря. Бажано, щоб він був в оригінальній паперовій упаковці.

Брикет чаю з великим терміном витримки має червонуватий відтінок, у той час як молодий чай – зелений. У цього чаю виключено чисто чорний колір. Брикети чаю не повинні містити точок білого або жовтого кольору, так як останні — ознака цвілі.

Тонкощі домашньої чайної церемонії

Загальні рекомендації заварювання пуеру в домашніх умовах, зводяться до того, що його не можна заварювати в глиняному посуді, а також кілька разів поспіль. Для заварювання чаю підійде скляний чайник. Перед заваркою ємність обполіскується окропом, так само, як і весь посуд, що бере участь у чайній церемонії. Перед заварюванням заварка повинна бути обов'язково ретельно промита під гарячою проточною водою, щоб усунути різні домішки. Після заварку просушують на сковорідці, але не пережарюють. Вода з водопроводу – табу. Відповідну профільтровану рідину доводять до температури кипіння +95С. Перша заварка триває 2 хвилини. Підготовлений інгредієнт висипають в ємність і заливають водою з температурою +90с, потім необхідно злити воду. Другий раз, розпарену заварку заливають новою порцією киплячої води, настоюють ще 2 хвилини.

Як правильно заварювати пуер: вплив форми на процес заварювання чаю

Майстри чайної церемонії радять заварювати чай в гарному настрої при повному спокої, так як це впливає на смак чаю. Для заварювання чаю важливо підібрати підходящу посуд. Підготовлений напій бажано вживати при досягненні температури +45С. Заварювання чаю в залежності від форми має свої особливості:

Пресований чай, а саме – у формі млинця або коржі, потрібно:

  • Відколоти від загального шматка, в сукупності це має бути близько 5 грам. Важливо дуже акуратно відколоти чай, щоб не зламати пелюстки, так як це впливає на смак гіркоту при чаюванні;
  • Для заварки підготувати воду +80С/ +95С;
  • Посуд попередньо зігріти, а заварку помити два рази гарячою водою;
  • Підготовлену частину чаю викласти в заварник, заповнити його на 30 секунд, потім злити і залити знову такою кількістю води, щоб вистачило на всі чашки. До чаювання можна приступати лише через 15 хвилин після заварювання.

Розсипний чай пуер прекрасний по смаку і аромату, щоб його заварити потрібно:

  • Ретельно очистити листя чаю гарячою проточною водою;
  • В заварник опустити 2 чайні ложки чаю, для міцного напою – 4 ложки пуер;
  • Залишити заварюється чай на 15 хвилин.

Таблетований чай пуер дуже зручний при заварюванні, для цього необхідно:

  • Акуратно промити таблетований чай і розім'яти його, але не ламати пелюстки, щоб не було гіркоти;
  • Залити киплячою водою (близько +90с) і настоювати 5 хвилин.

Особливості смоли пуеру і її заварювання

Смола пуер – це концентрат листя чаю. Виготовлення його дуже копітка і непроста. Це дуже насичений напій, який має яскравий аромат з деревно-димними відтінками і дуже глибокий смак. Лікарі Китаю впевнені, що смола пуер має властивість позбавляти від похмілля, допомагає очистити і зміцнити кровоносні судини. Приготовлений напій такий смоли має підбадьорливим ефектом, сприяє підвищенню стійкості перед фізичними і моральними навантаженнями, не піддаючи організм небезпеки. Щоб правильно приготувати напій із смоли пуер, необхідно підготувати ємність, в яку поміщають 2 гранули продукту по 0,5 гр. кожна. Потім заливають їх профільтрованої водою з температурою +95С. Напій можна вживати після того, як він завариться протягом 4 хвилин. Заварювати чай зі смоли пуер можна до тих пір, поки остання не розчиниться повністю.

Техніка пиття напою

Цей особливий напій не варто вживати з солодощами та іншими кондитерськими шедеврами. Цукор позбавляє чай унікальності, багатогранного смаку та корисності. Важливо приймати чай тільки свіжоприготований, категорично не можна перетримувати заварку більше години. Чим більше термін витримки заварки, тим більше чай походить на отруту. Слід знати, чим вище якість, тим менше його потрібно заварити. Якщо дати більше часу чаю заваритися, його смак буде більш терпкий. Чим частіше заварюється чай, тим менше він ставати концентруватися, в той час як аромат ставати більш насиченою. У середньому, перше заварювання може тривати 40 секунд, у другий раз, чай заварюють близько 50 секунд, третє заварювання – 60 секунд, четверте – 2 хвилин 30 секунд і останнім 3 хвилини.

Як приготувати роли в домашніх умовах. Які види ролів існують і які продукти вам знадобляться для домашнього суші. А ви знаєте, як готувати рибні котлети з тріски? Читайте як правильно готувати це блюдо, які секрети треба знати. Ви вже знаєте як виростити авокадо з кісточки? Можливо це і особливості догляду за алигаторовой грушею. Все в нашій статті.

Користь і ефект від чаю пуер

Напій сприяє поліпшенню ясності мислення і свідомості, має очищувальні властивості. Має підбадьорливий ефект, ніж становить незаперечну конкуренцію кави. Завдяки вживання чаю пуер можна налагодити:

  1. Травлення;
  2. Обмін речовин;
  3. Кровообіг і артеріальний тиск;
  4. Рівень холестерину;
  5. Рівень цукру;
  6. Стан шкірних покривів.

Хімічний склад чаю, благотворно впливає на весь організм, так як містить:

  1. Алкалоїди, серед яких теобромін, теїн і теофілін. Завдяки ним чай має тонізуючий ефект, сприяє активній роботі мозкової системи, насичує організм киснем, розширює судини, в цілому здатний підвищити загальний тонус організму.
  2. Вітаміни групи А, С, Е, Р;
  3. Мінерали – цинк, калій і фтор, марганець та хром;
  4. сатин, які утворюються в процесі бродіння. Вони благотворно впливають на організм людей, які страждають ішемічною хворобою серця, допомагають протистояти розвитку інсульту, знижують холестерин;
  5. Амінокислоти;
  6. Сахариди;
  7. З'єднання фенолу, а саме катехіни, фенолокислоти, і антоціани. Ці елементи мають антибактеріальну властивість і протираковий ефект.

Обережно у вжитку

Пуер не має протипоказань, однак слід з обережністю ставитися людям, які страждають високим тиском. Не слід приймати напій на порожній шлунок, так як він активізує виділення шлункового соку, що призведе до печії та болю в шлунку.

Корисні поради

Пуер – досить дорогий чай. Донині вважається в Китаї ліками. Його властивості підтверджуються дослідженнями, які проводилися у Франції та Японії. Слід зазначити, що цілителі з буддійських монастирів вважають чай містичним, тому кожному пацієнту, за розташуванням небесних світил та іншими ознаками, підбирається певний пуер. Щоб відрізнити пуер від підробки, потрібно його заварити – 3г/125 мл окропу. Заварка дл перевірки якості настоюється близько 5 хвилин. За цей час видно колір напою. Якщо він дуже темний, майже непрозорий – значить це справжній пуер, який на смак буде мати терпкість і трохи гіркоти. Лист чаю повинен бути жорстким, а аромат трохи землистий, але ні в якому разі не кислий.

Що ще почитати: