07 март 2019 1 023

Як правильно заварювати і пити зелений чай

Унікальність зеленого чаю полягає в тому, що, завдяки цілющим властивостям, він є корисним для людини. Тільки дотримуючись правил заварювання і культуру споживання зеленого чаю, можна оцінити його неповторні смак і аромат.

Останнім часом все частіше вибирають зелений чай, гідно оцінивши його вишуканий смак і корисні якості. Цей напій сприяє зменшенню ризику захворювань серця і судин, хвороби зубів, каменів у нирках.

Завдяки властивостям антиоксиданту, є засобом для профілактики раку. До того ж, зелений чай має тонізуючу дію, сприяє обмінним процесам в організмі. Давайте ж з'ясуємо, як правильно заварювати зелений чай.

У чому заварювати

Смак і якість зеленого чаю залежать від посуду, в якій він приготований. Звичною посудом для заварювання чаю є заварник. Заварники бувають різні, в залежності від матеріалу виготовлення.

Вид заварника Переваги Недоліки
Скляний Можна спостерігати процес заварювання чайного листя. Недорога ціна. Погано утримує тепло.
Фаянсовий Зберігає потрібну температуру води.
Порцеляновий Зберігає тепло. Коштує дорожче, ніж фаянсовий заварник.
Керамічний Утримує тепло, дозволяє розкрити смак і аромат чаю.
Глиняний Допомагає «дихати» чайному листю. Рідко зустрічається у продажу.
Металевий Добре утримує тепло. Піддається окисленню при неякісному виготовленні.

Яку воду краще вибрати

Смакові якості зеленого чаю чимало залежать і від води. Кращою вважається джерельна вода, але не у всіх є можливість скористатися нею.

Тому краще віддати перевагу бутильованої води або використовувати воду з-під крана, попередньо очистивши її з допомогою фільтра. Якщо немає такої можливості, можна самим підготувати воду.

Для цього потрібно налити її в пляшку і покласти в морозильник на деякий час, поки вода частково не стане крижаною. Тепер пляшку можна дістати з холоду, незамерзаючу воду злити, а лід розморозити. У підсумку вийде тала вода, очищена таким способом від солей металів і інших домішок.

Як правильно

Тепер можна приступити до кип'ятіння води, але не до 100°С. Оптимальна температура для заварювання зеленого чаю — 85°С. Як тільки з'являться перші бульбашки закипання, вода готова.

Таке кип'ятіння називається «срібним», коли кип'ячена вода ще зберігає міститься в ній кисень. Тепер потрібно прогріти заварник, обдавши його окропом. Це дозволяє чаю повністю заваритися і швидко не охолонути.

Об'єм води залежить від кількості чашок. У розрахунку на одну чашку потрібно взяти одну чайну ложку сухого листя.

Цього чаю потрібно менше часу для заварювання, ніж чорного. Вже через 1 хвилину він готовий для пиття. Якщо напій настоїться більше, він стане більш міцним, так як у воду піде більше дубильних речовин.

Тому чай бажано пити відразу, як тільки він заварився. Так він буде смачніше і корисніше. Зелений чай можна неодноразово заварювати (до 7 разів) з використанням тієї ж заварки, збільшуючи при цьому час настоювання. З кожною наступною чашкою в чаї виділяється більше корисних речовин.

Зелений чай хорошої якості зазвичай має цільні листя, які в процесі заварювання повністю розкриваються. Колір листя зелений з сріблястим або золотистим відтінком. Продукт у пакетиках може бути низької якості, так як часто це відходи від виробництва чаю. За смаком напій різних виробників може помітно відрізнятися. Тому кожен робить свій вибір, спробувавши кілька сортів.

Як заварити чай в чашці

Не всі воліють користуватися заварником althaus, когось влаштовує процес приготування чаю в чашці. При цьому дотримуються ті ж правила, що і при застосуванні заварника.

Як правильно заварювати листовий зелений чай прямо в гуртку: вода нагрівається до потрібної температури, потім окропом обдается чашка. Сухий чайною ложкою потрібно насипати в чашку сухі листя і залити водою.

Через хвилину вже можна вживати гарячий напій. Після першої чашки напою можна повторно залити водою залишилася заварку, щоб приготувати ще одну порцію.

Молочний улун

Цей чай з незвичайною назвою в нашій країні встигли оцінити лише деякі, так як до недавнього часу про нього ніхто не чув. Але все частіше в чайних крамницях стали пропонувати спробувати цей екзотичний чайний напій.

Свою назву він отримав тому, що в його смаку відчуваються молочні і вершкові нотки. Коштує такий чай недешево, і він продається виключно в спеціалізованих магазинах.

Спосіб приготування молочного улуна схожий з технологією заварювання звичайного зеленого чаю.

Перевага віддається глиняного або фарфоровому посуді. Вода при кип'ятінні нагрівається до температури 85°С або при необхідності остуджується до цієї межі. Бажано використовувати якщо не джерельну воду, то хоча б бутильовану столову воду.

Отже, як правильно заварювати зелений чай молочний улун? Заварник потрібно обдати гарячою водою до засипання заварки. Потім залити насипаний обсяг заварки нагрітій до необхідної температури водою.

На 500 мл води береться 8-9 г сухої заварки. Через пару-трійку секунд воду із заварника потрібно злити, залишивши всередині розпарену заварку. Ця процедура допомагає «розбудити» чай, очистити його від непотрібних домішок і пилу.

Після цього можна переходити до основного заварювання чаю. Потрібно залити воду в заварник і почекати хвилину.

Потім напій можна розлити по чашках і приступити до його вживання.

Заварювання молочного улуна з однієї порції заварки допускається до 8 разів. Головне – не забувати контролювати температуру нагрітої води і поступово збільшувати час заварювання, кожен раз додаючи по полминуте.

Пити молочний улун бажано з ранку, але не перед сном, так як цей напій бадьорить і додає сил.

Як правильно пити

  1. Зелений чай потрібно пити, як тільки він заварився. Настоявшийся більш тривалий час напій втрачає свою користь;
  2. Не можна пити охолоджений зелений чай. У ньому вже немає вітамінів і корисних речовин;
  3. У напій не варто додавати цукор або мед. Якщо дуже хочеться, то вживати вприкуску, запиваючи чаєм;
  4. Пити чай не варто відразу ж після їжі. Краще приготувати його через півгодини, влаштувавши для себе невелику чайну церемонію;
  5. В день можна випивати не більше 10 г сухого зеленого листа. В одній чайній ложці міститься 1-2 г заварки в залежності від сорту чаю і розміру чайного листя.
Читайте як правильно приготувати карасів у сметані. Рибка виходить соковитою і м'якою.

Рецепт варення із соснових пагонів — смачне і корисне ласощі для всієї родини.

Як приготувати класичний тульський пряник за домашніми рецептами.

Цікаво знати

  1. Батьківщиною зеленого чаю називають Китай. Там воліють пити чай з низьких чашок, а потім вдихати аромат з високих;
  2. В Японії зелений чай гості п'ють з однієї чашки, але перша чашка пропонується головному гостю;
  3. В Англії прийнято пропонувати гостям кілька сортів чаю на вибір;
  4. Листя зеленого і чорного чаю збирають з однієї рослини — китайської камелії. Зелений чай зберігає своє забарвлення завдяки тому, що не піддається ферментизації;
  5. Продукт може бути листовим, плиткових і порошковим. Крупнолистовий зелений чай є більш високоякісним;
  6. Щоб уникнути неприємних запахів слід зберігати суху заварку в герметичній упаковці. При засипанні заварки в чайник небажано чіпати її руками, краще користуватися сухою ложкою;
  7. Зелений чай активно використовують у косметології й парфумерії.

Одного разу спробувавши смак і аромат зеленого чаю, неможливо відмовитися від нього в подальшому. Тільки випробувавши кілька сортів чаю, можна знайти свій улюблений смак. Дотримання певних правил заварювання дозволить щоденно насолоджуватися цим напоєм і отримувати від нього користь.

Що ще почитати: