01 май 2019 1 653

Як смачно приготувати суп на курячому бульйоні

Бульйон з курки – це перше блюдо, яке їдять без якихось додаткових інгредієнтів. Часто цей відвар рекомендують людям для відновлення фізичних сил, коли організм ослаблений. Коли варять це блюдо, можна покласти цілу цибулину і морквину, а в кінці вийняти. Бульйон буде набагато красивіше і корисніше.

Додавши в нього вермішель, картоплю, гриби, зелень, яйце, отримаємо ситний наваристий суп. Можна підсмажити грінки і натерти часником – будуть не зайвими.

Є певні важливі моменти під час приготування: після закипання потрібно обов'язково зменшити полум'я, підсолити і зібрати зверху піну, інакше бульйон вийде не красивого жовтуватого кольору, а каламутним і білястим.

На основі бульйону з курки можна готувати більшість перших страв: гороховий, грибний, овочевий, гарбузовий, томатний та інші супи. В ідеалі для цього беруть чверть домашнього бройлера, добре промивають і варять одну годину.

Бюджетний варіант – це окіст або стегна з гастроному. Але навар в цьому випадку вийде не настільки корисним, як з домашньої птиці.

Рецепт смачного супу на курячому бульйоні
Інгредієнти Кількість
Домашній бройлер - 1 кг
Молода картопля - 4 шт.
Морква - 1 шт.
Зелена сочевиця - 0.5 склянки
Олія соняшникова - 50 мл
Петрушка - пучок
Паста томату - 3 ст. л
Лист лавра - 2 шт.
Цибулю - 2 шт.
Профільтрована Вода - 3.5 л
Сіль - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 51 Ккал

Сочевичний суп на домашній курці – відноситься до найбільш корисним, оскільки сочевиця абсолютно нешкідлива для шлунка. Під час вирощування вона не вбирає в себе токсичних елементів. І в противагу від своїх бобових родичів не вимагає попереднього тривалого замочування.

Вимивши і злегка обсушивши чверть птиці, відварюємо в просоленої воді з головкою цибулини. При закипанні потрібно зменшити полум'я і обов'язково зібрати піну. В кінці закинути лист лавра.

Очищаємо овочі, що залишилися, шаткуємо цибулю кубиками, моркву – півкільцями, а картопля – соломкою.

Сочевицю багаторазово промиваємо у воді. Засмажуємо моркву і цибулю до прозорого кольору. В половині склянки води розводимо томатну пасту. Виливаємо до засмажки, підсолюємо і доготавливаем кілька хвилин.

Виймаємо курку і цибулю з бульйону, а замість них закидаємо варитися картоплю і сочевицю. В кінці вливаємо томатну зажарку і засипаємо розібрану на шматочки птицю з петрушкою. Проварюємо п'ять хвилин, і можна вимикати.

Грибний суп на курячому бульйоні

Будь-суп, приготовлений із курячого бульйону, буде наваристим і корисним, а у поєднанні з грибами – ще і дуже поживним. У нього можна покласти вершковий соус і в кінці перебити всі заглибним блендером, і вийде грибний суп-пюре.

Компоненти:

  • Свіжі печериці– 300 г;
  • Гомілка куряча – 4 шт.;
  • Очищена вода – 2 л;
  • Картопля – 2 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Борошно – 2 ст. л.;
  • Вершки нежирні – 100 мл;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Рослинна олія – 50 мл;
  • Кріп – пучок;
  • Лист лавра – 1 шт.;
  • Сіль морська – за смаком.

Ставимо отвариваться помиті гомілки. Після закипання підсолюємо, кладемо половинку цибулини і листя лавра. Очищаємо овочі і ретельно вимиваємо. Подрібнюємо цибулю і моркву соломкою, обсмажуємо на прогрітому рослинному маслі.

Гриби шаткуємо слайсами і занурюємо в зажарку готуватися.

У невеликому сотейнику розтоплюємо масло вершкове, туди притрушиваем борошно і смажимо її періодично помішуючи. Наливаємо свіжі охолоджені вершки і протушиваем ще п'ять хвилин.

Картоплю нарізаємо довільними шматочками і проварюємо з бульйоном.

Виймаємо гомілки, після остигання оббираємо з них м'ясо і занурюємо назад в суп. Підкладаємо грибну зажарку, вершковий соус, все добре промешиваем і перебиваємо заглибним блендером в пюре. Зверху притрушиваем кропом.

Рецепт овочевого супу на курячому бульйоні

Суп овочевий, зварений на курячому бульйоні, може стати незамінним щоденною дієтичним блюдом, потужний постачальник вітамінів та поживних речовин і, що найголовніше, можна експериментувати з продуктами.

Компоненти:

  • Окіст курячий – 1 шт.;
  • Вода – 2 л;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Капуста кольорова – 1 головка;
  • Перець солодкий – 2 шт.;
  • Картопля – 2 шт.;
  • Помідор – 3 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Перець горошком – 4 зернятка;
  • Олія – для смаження.

Відварюємо курячий окіст в просоленої воді з додаванням перцю духмяного. Цибулю чистимо і нашаткувати півкільцями, підсмажити в олії рослинній. Помідори поливаємо окропом і знімаємо шкірку, рубаємо на дрібні кубики і викладаємо до цибулі.

Розрізаємо Капусту на суцвіття, старанно вимиваємо під водою і викладаємо просохнути на рушник. Солодкий перець миємо, видаляємо серцевину і подрібнюємо соломкою.

Не виймаючи м'яса з каструлі, додаємо всі підготовлені продукти крім капусти, проварюємо десять хвилин і закладаємо її. Підсолюємо і проварюємо ще п'ять хвилин.

Гороховий суп на курячому бульйоні

Практично на кожному об'єкті громадського харчування подають суп гороховий, і він користується стабільним попитом. Як правило, його варять на копченостях, але готують на бульйоні з домашньої птиці. А так як це досить легко зробити, то варто спробувати зварити його й на домашній кухні.

Компоненти:

  • Цілісний горох – 1 склянка;
  • Куряча грудина – 1 шт.;
  • Морква – 1 шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Картопля – 3 шт.;
  • Оливкова олія – для смаження;
  • Сіль, спеції – за смаком;
  • Кріп – пучок.
  • Вода очищена – 2 л.

Вимочуємо горох в охолодженій воді на ніч. У закипающую воду занурюємо попередньо промиту курячу грудинку, підсолюємо і проварюємо півгодини. Цибулю з морквою чистимо і пасеруємо на рослинній олії.

Виймаємо з бульйону грудину і закладаємо варити набряклий горох, мінімум – на годину. Його готовність ви визначите за разваливающимся зернам. Картоплю очищаємо і шаткуємо соломкою. Розібравши на волокна остигле м'ясо, відправляємо підсмажитися і зарум'янитися до овочів.

Проварюємо картоплю з горохом, викладаємо засмажку з овочів і м'яса. Готуємо ще хвилин п'ять і відключаємо. Посипаємо кропом.

Можна заощадити час і використовувати не цілісний набряклий горох, а крупу або пластівці. Тоді процес скоротиться як мінімум втричі.

Рецепт гарбузового супу-пюре на курячому бульйоні

Цілої гарбузом в прямому сенсі слова можна нагодувати одну велику родину. Крім економічності і красивого апетитного кольору, вона має ряд корисних вітамінів і досить поживна. Що стосується гарбузового супу-пюре, то не потрібно володіти високими кулінарними талантами для його приготування.

Компоненти:

  • Гарбуз – 350 г;
  • Супова курка – 1 шт.;
  • Морква невелика – 2 шт.;
  • Цибуля порей – 2 шт.;
  • Вершки – 150 мл;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Лист лавра – 2 шт.;
  • Цибуля біла – 1 шт.;
  • Сіль – за смаком;
  • Вода очищена – 2 л.

Добре вимиваємо і розбираємо на шматки птаха. Занурюємо варити в закипающую підсолену воду з листом лавра не менше однієї години. Ріжемо гарбуз навпіл, вичищаємо насіння і, нарубавши шматками, відправляємо варитися в бульйон. Чистимо цибулю порей і моркву, подрібнюємо півкільцями і засмажуємо на маслі вершковому до насиченого золотистого кольору.

Витягаємо птицю з бульйону, відриваємо від кістки і залишаємо остигати. У бульйон висипаємо зажарку і вливаємо свіжі охолоджені вершки.

Проварюємо п'ять хвилин і, додавши м'ясо, сіль і спеції, перебиваємо заглибним блендером в пюре. Зверху можна притрусити листками пахучої м'яти або базиліка.

Квасолевий суп на курячому бульйоні

Так як в квасолі дуже багато мікроелементів і амінокислот, її широко застосовують в кулінарії.

Компоненти:

  • Біла квасоля – 1 склянка;
  • Чверть курки – 1 кг;
  • Морква – 1 шт.;
  • Картопля молода – 3 шт.;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Томатний морс – 0.5 л.;
  • Соус томатний – 2 ст. л;
  • Олія оливкова – 50 мл;
  • Сметана нежирна – для заправки;
  • Сіль, приправи – за смаком;
  • Вода очищена – 3 л.;
  • Часник – 2 зубки.

Замочуємо квасоля в кип'яченій воді на ніч. Не використовуйте проточну, інакше боби можуть закиснути. Моєму птицю і занурюємо варитися в просоленої воді з головкою цибулі. Зливаємо воду з квасолі, ще раз промиваємо і занурюємо варитися з куркою.

Чистимо картоплю, моркву і решту цибулі, нарізаємо кубиками. Все окрім картоплі обсмажуємо на оливковій олії. Вливаємо томатний морс, соус, додаємо приправи і, перемішавши все, тушкуємо десять хвилин.

Витягуємо бройлера з бульйону, оббираємо м'ясо з кісток і занурюємо назад в бульйон. Виливаємо овочеву заправу, висипаємо картоплю, вимішуємо і готуємо ще десять хвилин.

У маленькій піалі з'єднуємо домашню сметану і подрібнений филейным ножем часник. Це буде соус до нашого супу. Також незайвими будуть пампушки або грінки.

Філе індички у вершковому соусі вийде надзвичайно ніжним і соковитим, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.

Салат зі свіжої капусти з морквою добре підійде для м'ясних страв. Але також це прекрасне блюдо, якщо ви вирішили сісти на дієту.

А ви знаєте, як зробити смачну хмільну медовуху в домашніх умовах. Рецепт тут.

Корисні поради на замітку

  1. Домашнє куряче м'ясо вариться одну годину, магазинне – не більше 40 хвилин. Не варто птицю перетравлювати, дотримуйтеся цих часових рамок;
  2. Після первинного закипання рекомендується злити воду, разом з нею виходять усі канцерогени. Вдруге затока м'ясо, відварюємо до повної готовності. Це робиться, якщо ви сумніваєтеся в якості продукту;
  3. Бульйон після проварювання можна процідити через марлю. Так він буде ще прозоріше;
  4. Не мийте птицю в гарячій воді;
  5. Після приготування горохового супу, рекомендується додати в нього свіжий кріп, щоб нормалізувати травлення в кишечнику;
  6. Під час перебивання супу заглибним блендером встановлюйте мінімальну швидкість, щоб не забризкати всю кухню. Якщо немає такого електроприладу, можна скористатися товкачиком. М'ясо подрібнити на м'ясорубці;
  7. Гарбузовий суп в кінці приготування можна притрусити не зеленню, а панірувальними сухарями, приготованими самостійно.

Ситного обіду і прекрасної трапези!

Що ще почитати: