14 март 2019 670

Як приготувати шоколадний крем для торта

Одним з найбільш улюблених десертів всіх ласунів у світі можна назвати, звичайно ж, крем, а саме шоколадний. А варіацій його приготування перерахувати неможливо – їх існує незліченна кількість. Таке ласощі на основі шоколаду підійде для обмазки тортиків, наповнення тістечок або як окреме частування.

Залежно від способу приготування креми можуть бути рідкі, густі, щільні або повітряні, але якими б вони не були, якщо у складі є шоколад, значить ця маса буде дуже смачною.

Шоколадний крем – досить універсальний продукт, а славиться він цим якістю тому, що практично в будь-який звичайний білий крем можна додати какао або розплавлений справжній шоколад і звичайний крем перетворюється в шоколадний.
Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
чорного (не менше 72%) шоколаду - 250 г
пудри цукрової - 430 г
м'якого масла (вершкового) - 320 г
невеликих курячих яєць - 2 шт.
ванільного цукру - 1 ч. л.
солі - 1 г
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 494 Ккал

Це самий старий і дуже простий варіант приготування цих ласощів.

Шоколадку розтопити будь-яким зручним способом, остудити приблизно до 45°С. Поки шоколадка остигає, окремо збити масло з ванільним цукром (або можна замінити на ваніль) і солю. Продовжуючи збивати масло, ввести по одному яйця і пудру в 2-3 етапи.

Коли ця маса буде добре збита, кладемо туди розтоплену шоколадку і збиваємо ще, для кращого змішування інгредієнтів.

Простота приготування крему робить його надзвичайно популярним, тому його і можна назвати класичним по праву довгого існування. Крем можна трохи остудити або використовувати відразу.

Шоколадний крем для обмазки бісквітного торта

Поданий далі рецепт є базовим для бісквіта, його склад можна змінювати, додаючи більше цукру для посилення солодощі або какао для насиченості смаку. Отже, для нього вам знадобиться:

  • 200 г згущеного молока;
  • 270 р. вершкового масла (обов'язково м'якого);
  • 35 р. какао;
  • 2 жовтка;
  • 20 мл. води (звичайної, кип'яченою).

Жовтки і воду трохи збити віночком, влити в цю суміш згущене молоко і прокип'ятити на повільному вогні, постійно перемішуючи масу. Коли маса стане густою влити розтоплене масло, додати какао і все ретельно змішати. Все готове для використання необхідно трохи охолодити.

Для обмазування бісквітних коржів відмінно підійде і такий рецепт:

  • 370 мл молока, бажано пожирніше;
  • 35 р. какао;
  • 70 г. пудри цукрової;
  • 70 р. крохмалю;
  • 25 р. вершкового масла;
  • 1 г ваніліну;
  • 1 р. солі.

Половину молока, масло, какао, пудру і сіль трохи поварити на слабкому вогні. Закипить ця маса і можна потримати на вогні 3 хвилини, помішуючи дерев'яною ложкою.

В іншій половині молока (200 мл), ретельно розмішати крохмаль (можна використовувати кухонний шейкер). Далі молочно-крохмальну суміш влити в молочну суміш, але не відразу всю, а поступово – тонким струменем, і після закипання варити ще 3 хвилини, не забуваючи постійно помішувати, інакше крем підгорить.

Коли суміш загусне, зняти з плити, змішати з ваніліном (якщо все –таки утворилися грудочки можна пропустити через друшляк). Остудити крем до 45°С і далі можна зберігати в холодильнику. Після охолодження можна змащувати їм бісквітні коржі.

Готуємо шоколадну патоку з какао

Шоколадні десерти з какао-порошку можуть використовуватися для обмазування тортів або як самостійні десерти. Крем, приготований з какао-порошку, виходить густим, солодким і насиченим.

За смаком практично неможливо відрізнити чи є в його складі справжній дорогий гіркий шоколад або недорогий какао-порошок. І ось декілька найкращих рецептів:

Варіант 1

  • 1200 мл. молока;
  • 200 р. цукру;
  • 200 р. вершкового масла;
  • 2 ст. л. з гіркою какао-порошку;
  • 2 ст. л. з гіркою борошна.

На слабкому вогні розтопити масло з цукром, какао і борошном і добре перемішати віночком, щоб не було грудочок. Влити невеликими порціями молоко і, розмішуючи дерев'яною ложкою, варити близько 10 хвилин. Коли крем загусне, зняти з плити і остудити.

Варіант 2

  • 180 р. вершкового масла;
  • 2 яйця;
  • 1 г ваніліну;
  • 1 ст. л. какао;
  • 1 р. коньяку.

Для початку необхідно зварити сироп. Для сиропу нам знадобиться:

  • 200 г цукру (1 склянка);
  • 50 мл води.

У каструлю налити воду, насипати цукор і злегка прокип'ятити на слабкому вогні, знімаючи пінку і заважаючи. Збити яйця, поки вони не збільшаться в об'ємі в 3 рази. Продовжуючи збивати яйця, вливати малими порціями сироп і збивати ще декілька хвилин.

Потім трохи остудити суміш яєць з сиропом, додати масло, какао-порошок, ванілін і коньяк і збити до однорідності. Крем готовий, він вийшов дуже ніжним і оригінальним смаком (із-за додавання коньяку).

Ефектний кавово-шоколадний крем

Поєднання таких інгредієнтів, як чорна кава і шоколад, є досить вишуканим і відразу можна уявити, що крем з таким складом буде дуже смачним. Спосіб приготування:

  • 120 г. цукру;
  • 1 плитка шоколаду;
  • 2 яєчних жовтка;
  • 70 р. вершкового масла;
  • 2 ст. л. міцного кави.

У цьому рецепті краще всього використовувати зварений натуральну каву, але якщо такого немає, можна використати і звичайну сублімований. Жовтки, цукор збити добіла міксером. Влити каву і на водяній бані, весь час помішуючи, проварити до загустіння.

Засипати дрібно порубаний або натертий на тертці шоколад і після того, як він розтопиться, влити вершкове масло. Потім збити в протягом пари хвилин і крем готовий.

Інші рецепти

Рецептів такого ласощі існує дуже багато, до того ж досвідчені кулінари люблять міняти або придумувати власні варіації інгредієнтів. Проте є рецепти, склад яких є класикою і не змінюється вже багато років.

Тут не можна не розповісти про дуже популярному десерт, який називають «ганаш», або вершково-шоколадний десерт. Він хороший (і універсальний) тим, що, при незмінних складових, варіюючи кількістю можна зробити його більш легким або щільним, при цьому смак залишиться однаковим.

Для приготування ганаша потрібно:

  • 120 мл. жирних вершків (не менше 33%);
  • 100 гр. шоколаду, обов'язково чорного;
  • 25 р. вершкового масла;
  • 2 ст. л. без гірки цукрової пудри.

Вершки і цукрову пудру на слабкому вогні довести приблизно до 90°С (не можна дати цій масі закипіти). Зняти з плити, додати туди дрібно порубаний шоколад і залишити на 2 хвилини, щоб шоколад сам розтопився, додати вершкове масло до цієї маси, добре змішати і ганаш готовий.

Його можна використовувати як в холодному, так і в гарячому вигляді. Коли крем охолоне він стане матовим.

Також почесне місце в рейтингу найпопулярніших кремів серед кондитерів відводиться шоколадному крему Шарлот, який дуже ніжний, легкий і повітряний, з ним легко працюється, так як він досить стійкий і пишний.

Для крему Шарлот знадобиться:

  • 4 жовтка;
  • 170 р. гіркого шоколаду;
  • 220 мл молока;
  • 200 р. вершкового масла;
  • 220 р. цукру;
  • 20 мл. коньяку.

Жовтки і цукор збиваються міксером, далі додається молоко і ретельно перемішується. Проварити суміш до загустіння, охолодити до 40-45°С. Робиться це лише з допомогою водяної бані, ні в якому разі не можна на відкритому вогні.

Окремо збити вершкове масло міксером хвилини 4-5, потім влити коньяк і, продовжуючи збивати цю масу, маленькими порціями влити туди суміш жовтків з молоком. Потім туди ж влити заздалегідь розтоплений шоколад, збити ще трохи. Все готово, чудовий крем Шарлотт з шоколадом можна використовувати для промазування торта.

Почесне місце в рейтингу шоколадних кремів займає заварний шоколадний крем. Всі заварні креми відрізняються дуже ніжним смаком і легкою текстурою, а шоколадний заварний крем ще і вишуканим смаком.

Для того, щоб заварити шоколадний крем знадобиться:

  • 470 л. молока;
  • 90 р. шоколаду;
  • 25 р. борошна;
  • 100 р. цукру;
  • 220 р. вершкового масла;
  • 15 р. какао-порошку;
  • 1 яйце;
  • 15 р. сублімованого кави.

Віночком збити яйця (тут міксер не використовується), додати до них какао-порошок, борошно, кава і ретельно вимісити. Додати трохи молока (грам 50), перемішати. Залишилося молоко налити в каструльку і на слабкому вогні закип'ятити, влити суміш яєць з борошном і кави.

Потім цукор додати в цю масу і на слабкому вогні проварити ще приблизно 20 хвилин до загустіння. Дрібно посічену або протертий шоколад додати в цю масу і коли він розчиниться перемішати. Крем готовий.

Торт шоколадний з вишнею рецепт з фото і покроковими рекомендаціями. Тут можна використовувати як сметанний, так і шоколадний крем — смак торта тільки краще.

Приготуйте незвичайно смачний рецепт шоколадного торта «Чорний принц» сметанному тесті — тут використовується тільки шоколадний крем.

Читайте самі смачні і цікаві рецепти випічки на швидку руку. Якщо ви хочете зробити випічку смачніше, приготуйте шоколадний крем.

З вареним згущеним молоком

Можна приготувати крем зі збитими вершками і шоколадом. Така маса буде дуже ніжною і повітряної. Приготувати її дуже просто: жирні вершки збити, додати пару ложок згущеного вареного молока, потім влити окремо розтоплений шоколад і ще раз збити.

Крем виходить молочно-бежевого кольору, а з-за інгредієнтів у складі набуває оригінальний смак.

Цікавий рецепт

Є дуже незвичайний і простий рецепт шоколадного крему, для нього знадобиться тільки плитка шоколаду, але виключно якісного, і трохи води. Саме приготування теж дуже просто: шоколадку з водою розтопити і миску з цією сумішшю поставити в миску з льодом.

Інтенсивно збити шоколадну масу, але тільки вручну. Якщо все зроблено правильно, то суміш загусне і за смаком буде нагадувати збиті шоколадні вершки.

Корисні поради

  1. Для приготування кремів краще всього використовувати охолоджені яйця, жовтки і білки;
  2. Всі інгредієнти бажано підготувати заздалегідь;
  3. Якщо в рецепті є вершкове масло, то його краще використовувати, а не замінювати маргарином;
  4. Масло краще збивати на льоду або на холодній воді – так він краще зберігає стійку форму;
  5. Якщо крем повинен бути пишним, то збивати його необхідно в сухій формі. Не можна допускати потрапляння навіть крапельки води в ємність з кремом, інакше він осяде;
  6. Якщо в рецепті вказаний гіркий або чорний шоколад, можна замінити на молочний, смак буде ніжніше і солодше, а колір світліший;
  7. Какао-порошок треба обов'язково проварити, в той час як справжній шоколад потрібно всього лише розтопити;
  8. Іноді рецепти можна додати варене згущене молоко – крем стане надзвичайно смачним;
  9. Шоколад для крему треба вибирати справжній, без домішок, інакше десерт можна зіпсувати.

Пробуйте і експериментуйте! Удачі!

Що ще почитати: