16 июнь 2019 4 657

Що таке ганаш, як його приготувати і застосувати до випічки

Всі любителі солодкого, а також ті, хто любить солодке випікати, точно знають, що таке ганаш і як його готувати. Також є й ті люди, які таку назву не чули ніколи. Саме тому нижче піде мова про цей цікавий елемент кулінарії, а також про рецепти його приготування.

Отже, ганаш в цілому являє собою шоколадний крем, який використовується в якості прошарку або у вигляді верхнього шару тортів та інших десертів.

Відомо, що вперше дане солодке доповнення до страв приготували у Франції, і в той рецепт входили лише три основних інгредієнта – це класичний темний шоколад, вершки і вершкове масло. Залежно від цілей, ганаш може бути або більш густим, або більш рідким.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Шоколад гіркий (60% і більше) - 200 г
Вершки (жирність 35%) - 120 г – 200 г
Вершкове масло - 50 г
Пудра цукрова (виключно за бажанням) - 1 ст. л.
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Як приготувати ганаш (покроково):

  1. Спершу потрібно підготувати шоколад, а саме поламати її на шматочки;
  2. Вершки вилити в невелику глибоку посудину, після чого їх необхідно розігріти на водяній бані, при цьому не доводити до кипіння;
  3. Коли вершки будуть готові, в них потрібно додати шоколад і залишити його плавитися в вершках приблизно на 5-7 хв (іноді може знадобитися і більше часу);
  4. Після того, як шоколад і вершки перетворяться в однорідну масу, їх необхідно добре збити віночком;
  5. Всипати в шоколадну масу цукрову пудру і знову збити все віночком, після чого солодкої маси необхідно охолонути;
  6. У остиглий шоколадний крем додати вершкове масло, після чого кілька хвилин вимішувати масу до однорідності.
Класичний крем відмінно підійде для прошарку тістечок, тортів, а також в якості начинки для круасанів. Ганаш – це ідеальний елемент для приготування шоколадних трюфелів, а також будь-якого іншого кондитерського страви французької кухні.

Інші варіанти приготування ганаша

Крім класичного рецепту цього шоколадного мусу існують і безліч інших, які чудово підійдуть для різних ласощів, відповідаючи всім смаковим уподобанням ласунів. І один з таких рецептів – це ганаш з додаванням рому.

Рецепт №1 – Ганаш з ромом, де потрібно наступне:

Що потрібно В якій кількості
Шоколад гіркий 250 гр
Вершки 250 гр
Ром (можна замінити коньяком) 1 ст. л.

Приготування ромового рецепта займе всього 15-20 хв, а калорійність продукту на 100 гр складе близько 357 ккал.

Покрокове приготування:

  1. Як і зазвичай, починати необхідно з шоколаду: його треба поламати на невеликі шматочки;
  2. Покласти вершки в ємність, яку можна розігріти на водяній бані. Вершки обов'язково потрібно довести до кипіння і моментально прибрати з вогню;
  3. В гарячі вершки, всипати шоколадні шматочки, після чого обидва інгредієнти збити до отримання однорідної маси;
  4. В останню чергу можна додавати ром (або коньяк), після чого ще раз добре перемішати шоколадну масу. Ганаш, приготований за цим рецептом, ідеально підійде для покриття торта.

Нарівні з класичним рецептом, можна приготувати солодку вершкову масу, де буде використаний не темний шоколад, а білий.

Рецепт №2 – Ганаш, приготований з білого шоколаду, для якого потрібні наступні продукти:

Що потрібно В якій кількості
Шоколад білий 200 гр
Вершки 100 гр
Ароматизатор або барвник На розсуд

Готується дане ласощі досить швидко – не більше 20 хв. Калорійність продукту складе близько 280 ккал на 100 гр.

Як приготувати ганаш по даному рецепту:

  1. Вилити вершки в підходящу посуд, поставити її на вогонь або водяну баню, після чого поступово довести до кипіння;
  2. Зняти киплячі вершки з вогню, додати в них шматочки білого шоколаду, поступово вимішати обидва інгредієнта за допомогою віночка або міксера, щоб вийшла однорідна маса;
  3. Отриману вершково-шоколадну масу відправити в холодильник, щоб вона охолола;
  4. Готову масу з білого шоколаду можна використовувати в якості покриття тортів.

Домашня локшина — рецепт на яйцях, приготувати його легко і просто.

Приготуйте за нашим рецептом заливний пиріг з рибними консервами і картоплею.

Читайте як приготувати неймовірно смачну пасту під соусом болоньєзе — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Деякі факти та поради з приготування

Ганаш був винайдений ще 150 років тому, але за всі ці роки його базовий рецепт ніколи не змінювався: завжди використовуються тільки вершки, шоколад і вершкове масло. За бажанням, рецепт можна доповнити іншими складовими — цукровою пудрою, коньяком або ромом, додати в крем кокосове молоко або замінити темний шоколад білий або молочний, але в цілому три основних інгредієнта ніколи не змінюються.

Класичний спосіб приготування (як в першому рецепті) не містить цукор, тому присмак даного ласощі вийде вершковий і одночасно пряний, так як гірчинку йому буде надавати саме гіркий шоколад.

Ганаш, в рецепті якого використовується ром, можна на час залишити в холодильнику до застигання, після чого збити його віночком і за допомогою кондитерського шприца прикрасити торт. В даному випадку смачна шоколадна маса вийде дуже повітряним і легким.

Якщо ганаш готується виключно для покриття тортів, то краще всього використовувати відразу після приготування. А якщо потрібно робити з нього начинку, то його необхідно залишити в холодильнику на 12 год.

Шоколад для ганаша обов'язково треба поламати на невеликі кубики або ломтики. Це забезпечить більш рівномірний його розподіл в гарячих вершках. При бажанні можна натерти на тертці шоколад, тоді він швидше розтане і рівномірно розподілиться.

Слід пам'ятати, що ганаш зберігає свій глянсовий блиск тільки в тому випадку, якщо використовувати його ще в гарячому вигляді. Коли маса охолоджується, вона набуває матового відтінку.

Що ще почитати: