19 июнь 2019 1 839

Як приготувати медовуху в домашніх умовах

Цей напій, що володіє неповторним ароматом і м'яким смаком, може позмагатися з більшістю сучасних слабоалкогольних напоїв. Його готували ще у стародавні часи, проте й донині він є популярним. Назва йому – медовуха.

Коротко про історичні факти та міфи

Медовухою є не що інше, як слабоалкогольний напій. Раніше він готувався на базі наступних компонентів: вода, мед, деякі смакові добавки та приправи, ягоди і трави, а також хміль, дріжджі і фруктова бражка.

Ця назва з'явилася не так давно, як сам напій. Його почали широко вживати лише до кінця 18-ого століття. Всі події, які були значущими для населення (народження малюка, весілля або інші ритуали) зовсім не обходилися без цього напою. Є навіть думка, що перший місяць молодят був названий «медовим» тому, що в якості подарунка їм надавалася велика бочка з легкої медовухою.

Вони повинні були починати її пити на церемонії і закінчити після закінчення першого місяця. Медовуха подарували молодим з кількох причин. По-перше, вважалося, що вона має властивість підвищувати потенцію. По-друге, тонізуюче впливає на обох подружжя.

Спочатку цей напій називався медом, хмільним медом або ж медом питным. До 18-ого століття цей напій був досить популярний. Але в цей час стало більш популярним вино, тому про питном меді на деякий час забули. І лише з 21-го сторіччя стали відроджуватися традиції цього напою.

Чому цінується цей напій?

У давні часи цей напій полюбився не тільки за свої смакові характеристики. Багато використовували її як профілактичний засіб від різноманітних недуг.

Також вважалося, що медовуха володіє наступними корисними властивостями:

  • потогінну властивістю;
  • завдяки тому, що в базу напою входить бджолиний мед, він має антибактеріальну властивість, знімає запалення;
  • в підігрітому вигляді напій використовували в якості лікарського засобу при ангінах і простудних захворюваннях;
  • якщо змішати мед з листям м'яти, це заспокійливо впливає на нервову систему, знімає дратівливість, занепокоєння, покращує сон).
Класична медовуха: рецепт приготування в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Мед - 0,3 кг
Вода - пару літрів
Сухі дріжджі - чайну ложку
Шишки хмелю - не більше 5 г
Кориця і мускатний горіх - по дрібці
Час приготування: 14440 хвилин Калорійність на 100 грам: 323 Ккал

Шишки хмелю — не такий складний компонент, як здається на перший погляд. Їх можна знайти практично в кожному аптечному кіоску. Набагато важливіше питання з вибором меду. Найкращим варіантом буде або липовий, або гречаний сорт, оскільки вони є найбільш ароматними.

В першу чергу, варто запам'ятати, що при кип'ятінні меду, не слід залишати плиту без нагляду. Мало того, що мед дуже швидко пригорає, так ще й може запалюватися.

В зручну каструльку виливаємо воду, доводимо її до кипіння. Після цього додаємо мед і невпинно помішувати.

Приблизно через 5 хв, на кромці води буде з'являтися біла плівка, яку треба знімати. Після цього можна додавати корицю і мускатний горіх, хміль. Гарненько змішуємо і відставляємо каструлю.

Чекаємо, поки рідина охолоне. Достатньо температури до 25-30°С. Після того, як потрібна температура досягнута, додаємо дріжджі. Якщо ж рідина буде гаряче, то дріжджі просто загинуть і не почнеться бродіння.

Далі переносимо каструлю в темне місце, де буде дотримуватися температура 25°С. Через пару днів буде помітно утворення пінки, шипіння.

Рідину потрібно буде перелити в ємність для бродіння, зробити гідрозатвор або ж скористатися більш простим методом: надіти на отвір медичну рукавичку з маленькою діркою в пальці.

Бродіння буде тривати від 4 до 6 днів. Сдувшаяся рукавичка або відсутність бульбашок повітря в гидрозатворе буде свідчити про завршении.

Наступний етап – розлив. Перелити рідину в інші ємності. Потрібно стежити за тим, щоб осад залишався у вихідному бутлі. Бажано, щоб напій настоявся близько 3 діб, після чого його сміливо можна вживати.

Як зробити старовинну медовуху в домашніх умовах без дріжджів

Зробити цей напій без дріжджів дещо складніше. Крім цього процес займе дуже багато часу.

Базовими компонентами є:

  • Вода – 1 л;
  • Мед – близько 80 г;
  • Родзинки – 50 р.

Беремо ємність з холодною водою, додаємо туди мед і гарненько розмішуємо, поки останній компонент повністю не розчиниться. Оптимальним вибором тари буде скляна банка. Додати родзинки.

Зав'язуємо верхнє отвір марлею. Відставляємо бутель в теплий куточок. Через пару днів можна буде помітити початок процесу бродіння. Після того як з'явилася пінка, рідину проціджують через пару шаром марлі і виливаємо в іншу ємність і закриваємо. В даному випадку ні гідрозатвор, ні рукавичка не потрібні.

Далі повинен пройти процес дозрівання. Він найбільш тривалий і триває від 3-х до 4-х місяців. Бутель забирається в холодильник або в підвал.

Через відведений час можна дістати напій. За смаком він буде з невеликою кислинкою і злегка газований.

Простий рецепт домашньої медовухи

Зараз не кожен хоче чекати довгі місяці, щоб створити такий напій. Для створення простої та ароматною домашньої медовухи за більш короткі терміни знадобляться:

  • 3 лимона;
  • 0,5 кг меду;
  • 0,2 кг родзинок;
  • 1,5-2 літра води;
  • Дріжджі – чайна ложка.

Ріжемо скибочками лимон. Кладемо його в каструлю і заливаємо окропом. Перемішуємо і даємо лимонної рідини охолонути. Додаємо мед, заважаємо, поки він повністю не розчиниться. Після кидаємо родзинки і дріжджі. Перемішуємо, накриваємо отвір марлею і залишаємо на пару діб.

Коли почнеться процес бродіння, робимо гідрозатвор або використовуємо рукавичку. По закінченню процесу напій проціджують і розливаємо по бутлях. Даємо настоятися пару днів.

Інші рецепти медовухи

Медовуху без дріжджів можна готувати не тільки з родзинками. Його можна замінити свіжими ягодами вишні. Попередньо з них потрібно прибрати кісточки.

Отже, як її приготувати? При використанні такого способу необхідні:

  • 4 кг ягід;
  • 2 кг меду;
  • Літр води.

У воді розчиняється мед. Після чого додаються вишні. При цьому, слід пам'ятати про те, що вишню перед додаванням не миють, оскільки на ній повинні залишатися «дикі» дріжджі.

Ємність закривається марлею і залишають на кілька днів у теплому куточку. За цей час повинні з'явитися перші ознаки бродіння.

Як тільки процес почався, рідина повинна бути відфільтрована і улита в іншу сулію. Щільно її закриваємо і залишаємо на 3-4 місяці в підвалі або холодильнику. Через відведений час напій буде готовий до вживання.

Хоча рецепти без дріжджів є досить довгими (приготування займає до 3-4 місяців) існує рецепт для найбільш терплячих. В цьому випадку процес може займати кілька років. Згідно з цим рецептом, для медовухи знадобляться:

  • 0,8 кг меду;
  • Пара літрів соку;
  • Шишки хмелю — 5 р.

У воді розчиняється мед, після чого туди треба додати шишки. Ємність повинна бути закрита і поміщена або в холодний льох, або ж в холодильник. Щоб спробувати такий напій, треба почекати, поки рідина перестане бродити.

Пряний варіант:

  • 0,7 кг меду;
  • 3 л води;
  • 9 г сухих дріжджів;
  • Білок – 1 шт.;
  • Гвоздика – пару штук;
  • Щіпка мускатного горіха, імбиру і кориці.

Мед в першу чергу не змішується з водою, а з білком. Далі заливається водою, і каструлька встановлюється на плиту. Рідина повинна дійти до кипіння і через 10 хвилин додаються прянощі. Разом з прянощами рідина повинна варитися ще близько години (45-50 хв). При цьому, за цей час вона повинна зменшитися в об'ємі майже в два рази і бути прозорою.

Далі рідину проціджують, виливається в скляну пляшку. Додаються дріжджі, розмішують і закриваємо отвір марлею.

Залишаємо бутель в теплому місці на добу. Після цього вона щільно закривається і забирається на 6 місяців в льох.

Через половину року напій розливається в зручну тару і може зберігатися в холодильнику.

Як пити і чим закусувати медовуху?

Сучасні традиції вживання алкогольних напоїв істотно відрізняються від того, як пили їх в старовину. Спочатку, медовуху подавали зазвичай на аперитив в тандемі з самими різноманітними закусками. Страви мають бути легкими, вони могли бути як приємними, так і не солодкими.

А сам напій повинен був бути обов'язково в охолодженому вигляді. В теплому вигляді мед подавалася в холодні зимові вечори, або ж в якості лікарського засобу при простудних захворюваннях. А на найбагатших застіллях було прийнято подавати медовуху з тульскими пряниками.

Цей напій обов'язково припаде до смаку як в теплом, так і в охолодженому вигляді. В якості закуски до неї чудово підійдуть скибочки лимона, мочені яблука та інші фрукти. Якщо розглядати варіант з овочами, то підійдуть як капуста з брусницею, так і квашені помідори та огірки.

Зараз нерідко закушують медовуху і різними сортами м'ясних продуктів. У деяких країнах, наприклад, в Ірландії, цей напій закусывается традиційним блюдом – ірландським рагу.

Єдине, що не підходить до цього алкогольного напою – це рибні продукти.

Як запекти лосося в духовці у фользі. Найсмачніші рецепти дієтичної рибки.

Читайте як правильно приготувати гречану кашу. Рецепти ви знали, які ви не знали. Читайте секрети приготування найсмачнішої каші.

Легендарний шоколадний торт «Чорний принц» про згущеним молоком або сметаною. З нашими підказками ви легко приготуєте цей чудовий рецепт.

Як зберігати мед?

Приготування цього напою забирає досить багато часу і сил. Тому дуже важливо вміти зберігати довгий час.

Першим питанням, про яке потрібно подбати при вирішенні приготувати медовуху, це тара. Раніше використовувалися дерев'яні бочонки, які всередині були просмолены. В якості основного матеріалу найкращим варіантом буде дуб.

Але якщо напій готується не в дуже великих обсягах, можна використовувати і скло. Така бутель легко поміститься в холодильник, так і в погребі займе не багато місця.

Ще одним популярним матеріалом тари є пластик. Він також практичний, має різноманітність обсягів і форм, легко поміщається в холодильник. Однак, варто пам'ятати, що цей матеріал зовсім не підходить для тривалого зберігання.

Кращим місцем є підвал, льох або холодильник. Вплив прямих сонячних променів вкрай небажано. За термінами можна відзначити, що напій, при дотриманні правил у виборі тари і місця зберігання, може простояти кілька десятиліть.

Але це відноситься до медовусі, яка готується за класичними рецептами. З урахуванням того, що компоненти в окремих рецептах істотно різняться, то і строки можуть бути різними. Також потрібно розуміти, що якщо ємність з медовухою була один раз відкрита, то її потрібно випити найближчим часом.

Що ще почитати: