29 апрель 2019 1 447

Як приготувати збитень в домашніх умовах

Узвар, вар, збитень, перевар, збітень – все це назви одного і того ж складу, почитающегося нашими предками нарівні з квасом. Готували його у різних ємностях для подальшого змішування, «збивання», а в рецептурі, нарівні з незмінним інгредієнтом – медом, були присутні компоненти направленої дії.

Для зігрівання та розваги, додавали вино, хміль і пиво, для лікувальних і профілактичних цілей наполягали складні трав'яні збори, для підтримки сил і приємного смаку використовували свіжі і сушені фрукти – яблука, груші.

Ще до того, як у XVII столітті китайський чай почав ходу по Русі, витісняючи собою традиційні відвари, збитень зізнавався повсюдно, як самий корисний і смачний напій, без якого зимові вечори і народні гуляння здавалися немислимими.

Його варили в будинках — причому у кожної господині був власний «родової» рецепт пиття, продавали на ринках і ярмарках, розпивали в трактирах і «питних» закладах.

Поширення збитню на Русі була настільки великою, що для відпустки напою організовувалися окремі курені – хати, здійснюють продаж прямо на вулицю, через спеціальне віконце.

Користь і шкода напою

Тільки наявність меду в складі вже каже, що напій спрямований на користь організму, проте класична рецептура – це скоріше, основа, володіє тонізуючою і общеоздоравлівающім дією, і мед тут береться за основний елемент. Найбільшої користі збитень досягав, коли базовий склад поповнювався цільовими компонентами.

В холодний період, коли загострювалися простудні захворювання, збитень обов'язково готувався з додаванням концентрованих настоїв трав: чебрецю, звіробою, шавлії. Попереджаючи риніти та тонзиліти, заварювали і з'єднували в меду імбирні ялицеві та чаї. Від частого явища на Русі – пияцтва і похмільного синдрому, напередодні свят наварювали у великих кількостях збитень з іван-чаєм.

Однак при всій корисності напою, зайве вживання її загрожує викликати алергічну реакцію – при індивідуальній непереносимості будь-якого з компонентів.

З особливою увагою слід поставитися до меду і лікарських трав. Іноді, реакція організму на деякі збори виражається в проявах кропив'янки, шкірному свербінні, нежиті.

Слід пам'ятати: якщо в рецептурі присутній алкоголь, давати такий збитень дітям суворо забороняється, а його вживання дорослими особами слід обмежити.

Обережність не завадить людям, які мають в анамнезі захворювання печінки, серцево-судинної і сечовивідних систем. Діабетичним хворим при виготовленні напою доведеться значно знизити концентрацію речовин і ознайомитися з властивостями кожного інгредієнта.

Класичний рецепт приготування в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
очищеної води - 3,8-4 л
цукрового піску - 180 г
меду натурального - 250 г
чорного перцю - 8 горошин
трави звіробою (сушеного) - 3,5-4 ч. ложки
гвоздикових бутона - 4 шт.
коричних палички - 2 шт.
імбиру (або меленого сушеного, подрібненого) - 0,5 ч. ложки
м'яти (сушеної) - 3 ч. ложки
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 58 Ккал

Класична рецептура – це база, на основі якої створюються варіанти потрібного характеру: лікувального, зігріває, тонізуючий. При цьому, кількість основних компонентів не змінюється, або змінюється незначно, на користь якого-небудь іншої речовини.

Як готувати медовий збитень:

  1. В емальованій каструлі потрібно підігріти 2,5 склянки води, розвести в ній мед і на повільному вогні довести до кипіння. При закипанні треба зняти з поверхні води пінку і ще близько двох хвилин потримати каструлю на вогні;
  2. Паралельно з медовим сиропом, можна готувати цукровий. Порядок дії точно повторює попередній, тільки замість меду у воду вводиться цукор, а час варіння після трохи закипання продовжується до п'яти хвилин;
  3. Після приготування цукрової води, відразу з'єднати обидва солодких сиропу і довести до кипіння;
  4. В окремому посуді підігріти на сильному вогні всю решту воду, всипати в неї одночасно всі сухі інгредієнти і спеції, а коли вода почне закипати, зменшити вогонь до мінімального, і кип'ятити ароматний відвар 15 хвилин. Потім каструлю відставити в сторону, накрити кришкою і нехай ще 10-15 хвилин настоюється. Після цього ароматний відвар слід процідити через подвійну марлю;
  5. До цього моменту, настоїться і солодкий сироп. Тепер обережно, при постійному помішуванні, з'єднати трав'яний склад з медово-цукровий. Кип'ятити збитень більше не потрібно – залишилося просто його прогріти, помішуючи і остудити.

Збитень можна не ставити в холодильник, якщо вдома не дуже жарко. Добу-двоє узвар буде прекрасно себе почувати при кімнатній температурі.

Простий варіант

Найпростіший збитень виходить при одночасному закладанні всіх компонентів. Корисних властивостей, при цьому народний напій не втрачає, але часу приготування забирає значно менше. Розглянемо цей простий рецепт приготування в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 4 склянки очищеної води;
  • 7 ст. ложок будь-якого натурального меду;
  • 1 цілий лимон середнього розміру;
  • 1 корична паличка;
  • 1 ч. ложка імбиру (меленого);
  • 12 горошин чорного перцю;
  • 6 гвоздикових зірочок;
  • 5 цілих суцвіть кардамону;
  • 2 бутона бадьяна.

Час приготування – 20 хвилин.

Вміст калорій у 100 г – 58,1 ккал.

Як готувати:

  1. Злегка підігріти в каструлі воду і розвести в ній мед. На самому повільному вогні, довести солодку суміш до кипіння і додати всі сухі інгредієнти;
  2. Відразу після закипання, відправити в каструлю нарізаний великими скибочками лимон;
  3. Варити збитень треба без кришки, помішуючи, протягом десяти хвилин. Потім, вже після того, як каструля буде знята з вогню, знадобиться ще 10 хвилин на те, щоб вар настоявся;
  4. Тепер залишилося процідити збитень і можна розливати по чашках (рецепт передбачає 4 порції).

За даною рецептурою, узвар виходить середньої солодощі, з відчутною цитрусової кислинкою. У кожну чашку, для повноти смаку та якості подачі, можна покласти по тонкому скибочці свіжого лимона, а окремо, в креманці, подати мед.

Алкогольний збитень в домашніх умовах

Спочатку, збитень не передбачався, як напій, від якого можна захмеліти, та й коштував він, з додаванням всяких хороших вин так дорого, що проста людина не зміг би собі дозволити таке задоволення. Тому, для широкого розповсюдження серед народу, в нього стали додавати дешевий алкоголь – пиво і кріплені вина.

Узвар, приготовлений вдома, буде чимось нагадувати глінтвейн і для його якісного складу, бажано використовувати червоне сухе вино.

Інгредієнти:

  • 0,5 л дорого червоного вина;
  • ¾ Склянки липового меду;
  • 0,5 ч. ложки меленого мускатного горіха;
  • 1 корична паличка;
  • 2 бутона гвоздики.

Час приготування – 60 хвилин.

Вміст калорій у 100 г – 371 ккал.

Як готувати:

  1. Поставити емальовану каструлю з вином на маленький вогонь і підігріти до появи легкої пари;
  2. Додати в каструлю мед і, прибираючи піну по мірі скипання вина, проварити 10 хвилин при постійному помішуванні;
  3. Потім узвар прибрати з вогню і відразу ввести всі приправи і спеції;
  4. Збитень з алкоголем повинен охолоджуватися повільно, тому каструлю мало просто накрити кришкою – її потрібно укутати чим-то, наприклад, великим рушником. Вже через 40-45 хвилин рушник можна прибрати, а пиття процідити через часте друшляк.

При подачі алкогольного узвару, велика увага приділяється оформленню порцій – так, напій наливається неодмінно низькі і гладкі товстостінні склянки, а в кожну порцію бажано покласти по 1-2 сухий спеції. Це може бути бутон гвоздики, невеликий шматочок коричної палички і т. д.

Як приготувати м'ясо по-французьки з ананасами читайте в нашій статті.

Як запекти свинину в мультиварці «Редмонд» читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти смачного і корисного смузі з ківі.

Яблучний збитень

Інгредієнти:

  • 450 г яблук кисло-солодких соковитих сортів;
  • 180 г квіткового меду;
  • 1 л очищеної води;
  • 1 ч. ложка висушеної м'яти;
  • 2 коричні палички;
  • 2 суцвіття кардамону;
  • 3 бутона гвоздики.

Час приготування – 60 хвилин.

Вміст калорій у 100 г – 59 ккал.

Домашній рецепт приготування яблучного збитню покроково:

  1. Промиті вичищені яблука нарізати довільно, скласти на дно емальованого посуду. Насипати спеції і руками перемять всі компоненти;
  2. Налити в посуд води, поставити все на малий вогонь і варити, як компот, до розм'якшення яблук;
  3. Потім каструлю потрібно зняти з вогню і, накривши кришкою, залишити на півгодини для настоювання;
  4. Процідити напій, додати у відвар мед і добре розчинити його.

Вийняті яблука теж можна розмішати з невеликою кількістю меду і подати окремо. Яблучний збитень, приготований за цим рецептом, чудово доповнює зимові сніданки і тонізує організм на весь день.

Тонкощі і нюанси приготування

Збитень, якщо в його складі присутні лікувальні трави, не можна зберігати більше двох діб – сила трав, по закінченню цього терміну, йде.

Хоча наші предки і пили узвар, як ми – чай, з усілякими доповненнями у вигляді бубликів і пряників, не рекомендується вживати так ті види збитню, де міститься велика кількість лікарських компонентів.

У процесі приготування краще використовувати свіжий, рідкий мед. Зацукрований мед не може надати напою той специфічний, неприємний присмак, за який цей зимовий напій і був любимо в народі.

Що ще почитати: