03 апрель 2019 2 383

Як смачно загасити кальмари в сметані

Кальмари – це ті морепродукти, які найбільш улюблені в нашій країні. З них готують багато страв. Відмітна особливість кальмарів, тушковані в сметані – блюдо швидко готується.

І така обставина популяризує ці морепродукти в нашій країні. З'являються все нові рецепти – кухаря експериментують і отримують справжні шедеври кулінарії.

Та й вартість м'яса кальмара цілком прийнятна, що дозволяє «творити» навіть людям з середнім достатком.

Користь кальмарів в щоденному раціоні зводиться до того, що вони достатньою мірою здатні замінити такі джерела білка, як м'ясо курки, яловичину, м'ясо індички і яйця. В кальмарах відсутній холестерин і присутня безліч корисних для організму елементів.

Кальмари, тушковані в сметані: основи приготування страви

Якщо кальмарів в сметані приготувати правильно, вийде блюдо, яке буде танути в роті. У процесі приготування важливо це не перетримати морепродукти на вогні, інакше ніжне мяско стане жорстким.

Гармонійним поєднанням вважається м'ясо кальмара і вершковий соус. Ці компоненти доповнюють один одного, що дозволяє надати страві чудові смакові якості.

Для страв, приготованих з кальмара, в якості додаткових компонентів (продуктів) використовують помідори, ріпчаста цибулю, різну зелень, моркву, часник, цукіні. Кількість і вид продуктів для додавання залежить від особистих переваг.

При використанні овочів головне пам'ятати, що якщо їх занадто пересмажити, вони можуть перебити той ніжний смак, який виходить в поєднанні м'яса кальмара і сметани.

Варені кальмари з вершками і цибулею
Інгредієнти Кількість
цибулин - 2 шт.
солі - 1 ложку (їдальню)
м'яса кальмарів - 600 грам
сметани - 3 ложки (столові)
чорного перцю - за смаком
оливкової олії - 2 ложки (столові)
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 105 Ккал

У каструлю з киплячою водою, додають сіль і по черзі опускають тушки заздалегідь підготовлених морепродуктів. Кожна тушка повинна знаходитися в киплячій воді не більш 1 хвилини. Після виймання тушки з окропу її відразу ж опускають в холодну воду.

Така процедура дозволить легко очистити морепродукти, які після цього нарізають кільцями.

Цибулю потрібно нарізати кільцями і обсмажити на олії соняшника (рослинному).

Після цього додають сметану, ще трохи солі і перець. Все перемішують, обсмажують на середньому вогні протягом 5-6 хвилин при відкритій кришці.

Потім до цибулі додають нарізані кільцями морепродукти, накривають сковорідку кришкою і кілька хвилин гасять.

Подаючи на стіл, страву посипають зверху зеленню. Можна подавати як у вигляді гарячого, так і холодного страви.

Неймовірно смачні сметанні кальмари з грибами

Потрібні такі інгредієнти:

  • 500 грам кальмарів;
  • Масло рослинне (кількість регулюється при смаженні);
  • 500 грам свіжих печериць;
  • Сіль додається за смаком;
  • 1 голівка великого ріпчастої цибулі;
  • Мелений перець різного виду;
  • 300 грам сметани.

Тушки кальмара чистимо. Для цього складаємо їх в друшляк і обдаємо тільки закипілою водою. Відразу після цього морепродукти потрібно помістити під холодну воду. Така обробка дозволить швидко зняти шкіру з тушок. Після очищення морепродукти необхідно нарізати кільцями.

Печериці необхідно нарізати на свій розсуд – невеликими кубиками або скибочками. Цибулини подрібнюють ножем.

На сковорідці з високими полями необхідно розігріти олію, на якому до золотистої скоринки обсмажують подрібнену цибулю.

Потім до нього додають нарізані печериці, все перемішують, зменшують вогонь і при постійному помішуванні смажать 10 хвилин. Після цього додають сметану, сіль, перець і морепродукти. Все знову перемішують і тушкують 10 хвилин (при закритій кришці).

Це блюдо подається в гарячому вигляді. Його можна поєднувати з макаронними виробами і рисом. При подачі обов'язково потрібно додати зелень.

Рецепт найніжніших кальмарів, тушкованих в мультиварці

З появою мультиварок життя домогосподарок спростилася. Ця кухонна техніка дозволяє швидко готувати будь-які страви. Тому звернемо увагу на те, як загасити соковиті кальмари в сметанці в мультиварочной машині.

Необхідні продукти:

  • 4 тушки свіжих кальмарів великого розміру;
  • Рослинна олія;
  • 2 головки великої ріпчастої цибулі;
  • Сіль;
  • Суміш перців;
  • 3 ложки (столові) сметани.

Цибулю необхідно подрібнити ножем. Тушки кальмарів очищаємо і нарізаємо кільцями.

У мультиварочном агрегаті на режимі «смаження» на олії соняшнику звичайному рослинному) обсмажуємо цибулю (приблизно 15 хвилин). Кришку закривати не потрібно, а цибулю повинен придбати золотистий колір.

Після обсмажування цибулі додаємо до нього сіль і перець, перемішуємо і смажимо ще 1 хвилину. Потім додаємо нарізані кільцями морепродукти, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще 2 хвилини. Після цього додаємо сметану, закриваємо кришку, тушкуємо кілька хвилин.

Коли відведений час на готування вийшло, відключаємо мультиварку, і даємо страві настоятися при закритій кришці протягом 20 хвилин.

Подають цю страву разом з гарніром – пюре з картоплі, макаронні вироби, рис. Обов'язково при подачі на стіл прикрасити приготовані морепродукти зеленню.

Холодні закуски до святкового столу: це канапе, будерброды, закуски на шпажках і інші аппитайзеры, які чудово доповнять будь-яке застілля.

А ви знаєте, як правильно приготувати січену шинку з свинини? Візьміть на замітку кілька рецептів, які дозволять приготувати шинку в домашніх умовах. З нашими порадами вона вийде набагато смачніше.

Як зварити сало в цибулинні? А ви знаєте що варене сало в лушпинні відрізняється ніжним смаком, що тане в роті з ароматом копчення. Це дуже смачна закуска.

Цікавий рецепт тушкованих кальмарів з помідорами і морквою, заправлених сметаною

Для приготування потрібно:

  • 800 грам кальмарів;
  • 2 моркви;
  • 8 помідор;
  • Зелень;
  • Спеції;
  • Сіль;
  • 4 цибулини;
  • Рослинна олія;
  • 2 ложки (чайні) пшеничного борошна;
  • 1 склянку сметани.

У томатів видаляють плодоніжку і віджимають сік. М'якоть овоча потрібно дрібно порізати, змішати з соком і рослинним маслом. Все це доводять до кипіння і кип'ятять 5 хвилин на маленькому вогні.

Очищені морепродукти необхідно нарізати соломкою, додати до маси з томатів. Сюди ж додають заздалегідь дрібно нашатковану цибулю і натерту на крупній тертці моркву – ці інгредієнти повинні бути попередньо обсмаженими. Знову все кип'ятимо 5 хвилин на маленькому вогні.

Борошно спочатку покалывают на сковороді до утворення світло-жовтого кольору. Потім охолоджують, змішують із сметаною, стежачи, щоб не утворилося грудок, і з'єднують з тими продуктами, які вже змішані. Додають сіль, спеції і все варять при постійному помішуванні 5 хвилин.

Подають на стіл у гарячому вигляді, прикрашають зеленню.

Корисні поради

Якщо при приготуванні відсутня сметана, її можна замінити йогуртом, в складі якого немає солі і цукру. На ніжність готового страви така заміна ніяк не вплине, зате вийде приготувати страву з мінімальним вмістом калорій.

Любителі гострих і пряних страв можуть готові кальмари додати часник і перець чилі.

У багатьох рецептах приготування кальмарів зазначено, що потрібно брати заморожених молюсків. Проте в магазинах можна знайти і вже очищені морепродукти, і навіть нарізані кільцями. Така можливість дозволяє заощадити час, але вже підготовлені морепродукти – це дороге задоволення.

При відсутності ріпчастої цибулі його можна замінити луком-пореєм.

Жирність сметани, використовуваної для приготування, повинна бути 15-20%.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: