14 июнь 2019 2 189

Як приготувати котлети з кальмарів

Звичайне приготування котлет, містять м'ясо і рибу, стало звичним варіантом урізноманітнити щоденний раціон і доповнити урочистий стіл. Тому приготування даного страви вдалося урізноманітнити за допомогою інших доступних кожному морепродуктів.

Нижче ви дізнаєтеся, як приготувати смачні котлети з кальмарів, розглянувши рецепти з фото. Але почнемо зі способів очищення цього морепродукту.

Як легко і просто очистити кальмара

Головоногі молюски, використовувані для створення новітніх кулінарних шедеврів, містять безліч корисних вітамінів і мінералів. Кальмари не тільки стали доступним і популярним продуктом, але і здатним також поповнити білками організм людини при вживанні всього сто грам в день страв, які містять їх.

Після покупки потрібно зуміти правильно очистити і підготувати цей морепродукт для приготування. Враховуючи стан продукту, слід виконати наступні дії:

  1. Купуючи свіжого і цілого кальмара, процес очищення від непотрібної шкірки досить простий. Для цього слід взяти одну тушку даного морепродукта в руку і потягнути за голову зі щупальцями – це дія допоможе без додаткових труднощів видалити нутрощі, і саму голову. Потім видалити жорстку неїстівну хітинову платівку на тілі кальмара і приступити до зняття всіх плівок – прозорих і кольорових. Виявити їх досить просто, але не повністю зняті вони можуть надати жорсткість і суттєво вплинути на смак підготовлюваного блюда;
  2. При покупці даного морепродукта можна вибрати тушку без нутрощів, що ще більше спростить технологію очищення. Плівка знімається з тіла кальмара дуже легко – варто лише акуратно підчепити її. Але в більшості випадків вони продаються в замороженому вигляді, тому слід докласти більше зусиль і набратися терпіння, щоб полегшити процес зняття всіх плівок. Процес розморожування тушки варто провести без термічної обробки – просто залишити кальмарів в посуді остигати при природній кімнатній температурі. Для скорочення часу можна використовувати інший варіант — взяти дві глибокі тарілки, заповнені дуже холодною водою з льодом і окропом. Занурити по черзі спочатку в гарячу воду тушку морепродукта, а потім у холодну. Дуже важливо пам'ятати, що кальмари не слід тримати в гарячій воді більше двох хвилин – це впливає на смакові якості цього продукту.

Хоча багато хто вважає процеси очищення цього морепродукта дуже важкими, але це насправді не так. Варто лише кілька разів спробувати і може страви з цим інгредієнтом стануть найулюбленішими в сім'ї.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
дезодорована олія - 50 г
ріпчаста цибуля - 150 г
тушка кальмара - 1 кг
куряче яйце - 1 шт.
манна крупа - 50 г
кукурудзяна мука - 150 г
сіль - 5 г
чорний перець - 5 г
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

М'ясо вважається чоловічим продуктом і має насичений смак, але все це мало цікавить організм людини, який постійно потребує не тільки в їжі. Такий морепродукт, як кальмар, містить у надлишку безліч корисних вітамінів і мінералів, але вважається при всьому цьому дієтичним продуктом.

Дані морепродукти очистити від кольорових і прозорих плівок. Для зручності можна почати цей процес з внутрішньої сторони тушок. Кальмари промити під проточною водою і дати стекти непотрібною в майбутньому фарші рідини. Нарізати шматочками.

Одну цибулину слід очистити, порізати соломкою і обсмажити на невеликій кількості олії. Кальмари, обсмажений цибуля й другу попередньо очищену свіжу цибулину перемолоти в м'ясорубці.

Фарш з даного морепродукта не повинен містити великих шматочків, тому можна перемолоти його двічі або в блендері до однорідності. В отриману масу всипати сіль, вбити яйце, додати перець, манку і ретельно перемішати, залишивши на десять хвилин для розбухання крупи.

З фаршу формуються котлетки, обволікаються в кукурудзяній муці, після чого обсмажуються до рум'яної скоринки на сковорідці з двох сторін.

Смажені котлети з кальмарів чудово поєднуються з салатами зі свіжих овочів, гарнірами з круп і картоплі.

Пісні котлети без яєць

Існує безліч випадків, коли необхідно відмовитися від тимчасового споживання м'ясних продуктів. Це може бути пов'язано як зі здоров'ям, так і з церковним постом.

Людському організму необхідно отримувати вітаміни і мінерали для правильної працездатності безперервно, тому пісні котлети з кальмарів без яєць будуть чудовим варіантом заміни улюбленого м'ясної страви. Для їх приготування знадобляться:

  • картопля (середнього розміру) – 1 шт.;
  • морква – 50 г;
  • свіжі кальмари – 500 г;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • батон білий – 40 г;
  • пісне масло – 50 г;
  • приправа для кальмарів – 10 г;
  • сіль – 10 г;
  • запашний перець – 10 г;
  • панірувальні сухарі – 150 р.

Час створення пісних котлеток становить сорок хвилин, а калорійність ста грам страви буде дорівнює 130 ккал.

На початку приготування потрібно очистити всі овочі від шкірки, а тушки кальмарів від всіляких плівок.

Батон замочити у воді на п'ять хвилин і добре віджати. Цибульку, моркву підсмажити на соняшниковій олії до рум'яного кольору і всипати в глибоку ємність до батону.

Перемолоти На м'ясорубці кальмарів і картоплю два рази. Всипати до піджарки з хлібом, всипати перець, приправу, посолити і ретельно перемішати. Потім трохи відбити фарш і дати постояти десять хвилин для просочування всіма соками, як овочевими, так і кальмаровыми.

Перед обсмаженням пісних котлет з кальмарів потрібно вмочити їх у панірувальних сухарях, а потім уже смажити до появи рум'яної скоринки з обох сторін.

Щоб підвищити м'якість і надати ніжність страви можна загасити готові котлетки у невеликій кількості води, додавши трохи солі, часнику і лучка.

Котлети з кальмара в духовці під сиром

Страви, приготовлені в духовці, вважаються найбільш соковитими, ніжними та смачними. Поєднання котлет з кальмара з сиром буде прекрасно гармоніювати і з будь-яким гарніром, принесе не тільки незабутній смак страви з морепродукта, але і порадує всіх членів сім'ї.

Для приготування знадобляться:

  • кальмари (свіжі або свіжоморожені) – 800 г;
  • цибуля – 100 г;
  • твердий сир – 150 г;
  • вершкове масло – 20 г;
  • петрушка – 40 г;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • батон білий – 100 г;
  • запашний перець – 10 г;
  • сіль – 10 р.

Час приготування страви з морепродуктів становить сорок хвилин, а калорійність ста грам котлет складе 150 ккал.

Очистити від усіх можливих плівок тушки кальмарів і нарізати на шматочки. Разом із цибулею перемолоти дані морепродукти на м'ясорубці пару раз. В отриманий фарш вбити яйце, додати перець, всипати дрібно порізану петрушку, сіль, а також відмочений і віджатий шматочок хліба. Весь фарш ретельно перемішати і відбити.

У форму для запікання застелити папір для випікання і змастити шматочком вершкового масла. Сформувавши з фаршу котлетки, викласти їх на форму, щоб вони не стикалися один з одним. У розігріту до 180° духовку помістити форму на двадцять хвилин, потім дістати і присипати кожну котлетку натертим сиром. Завантажити форму в духовку ще на п'ять хвилин.

Котлети з кальмара чудово поєднуються з сиром, томатним і сметанним соусом, свіжими овочами.

Дієтичний рецепт на пару

Таке чудове винахід побутової техніки для кухні, як пароварка, робить процес приготування дієтичних страв не лише швидким, але і дозволяє значно збільшити відсоток збереження корисних вітамінів і мікроелементів всіх морепродуктів. Для приготування дієтичних котлет з кальмарів на пару знадобиться:

  • свіжі випотрошені кальмари – 500 г;
  • м'якоть батона білого – 100 г;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • сіль – 10 г;
  • спеції за смаком – 10 р.

Готування займає не більше півгодини, калорійність ста грам котлет з кальмарів буде дорівнює всього 60 ккал.

Спочатку потрібно очистити кальмарів від всіляких кольорових і прозорих плівок. Батон розм'якшити у воді, добре віджати і помістити в глибоку тарілку. У неї ж перемолоти на м'ясорубці очищений цибулька, і кальмари. В отриманий фарш всипати приправу, вбити яйце, додати сіль. Ретельно все змішати.

У чашу пароварки помістити сформовані з фаршу кульки. Готувати на пару двадцять хвилин.

До столу можна подавати це блюдо під соєвим соусом, а також з гарніром з овочів.

Рецепти приготування смажених печериць з цибулею — простий рецепт який варто приготувати.

Яловичина запечена в духовці у фользі — рецепт для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Читайте як приготувати пиріжки з м'ясом в духовці, покрокові фото з рекомендаціями.

Рецепт приготування в мультиварці

Додати насиченість і велику ситність страви з морепродукта можна, поєднуючи його з рисовою крупою. Для приготування даних котлет в мультиварці знадобляться:

  • рис пропарений – 100 г;
  • тушки кальмара свіжі – 400 г;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • пшеничне борошно – 100 г;
  • плавлений сир – 100 г;
  • сіль – 10 г;
  • приправа для морепродуктів – 10 р.

Готування займає п'ятдесят хвилин, а калорійність ста грам страви становить 140 ккал.

Спочатку потрібно відварити рис до напівготовності, а кальмарів очистити від всієї непотрібної плівки на поверхні тушок. У блендер всипати остиглий рис, порізані кальмари, покласти очищений цибулька і все перемішати до повної однорідності.

У цю масу натерти плавлений сирок, посолити, всипати приправу, ретельно змішати і відбити.

У чашу мультиварки завантажити сформовані з фаршу котлетки попередньо обмокнув їх у борошні. Смажити страву слід, включивши функцію «випічка», за десять хвилин з обох боків до рум'яності.

Котлети з кальмарів з рисом чудово гармоніюють зі сметаною і салатами зі свіжих овочів.

Поради досвідчених кулінарів

Будь-які страви з кальмарів можуть зіпсуватися через неправильну очищення даних морепродуктів спочатку приготування. Тому слід дотримуватися наступних корисних порад при виборі і підготовці даних морепродуктів:

  1. Колір кальмара може бути досить різний, але його м'ясо повинно мати виключно білий колір;
  2. Розмір тушки також має значення – середні кальмари мають більш ніжний, соковитий і м'який смак у страві;
  3. Дані заморожені морепродукти повинні легко відділятися одна від одної і не злипатися;
  4. В процесі очищення плівочку легко можна підчепити ножем – не слід намагатися її зіскоблити, тільки загубиться частина філейної основи;
  5. М'ясо головоногих молюсків краще не піддавати тривалому готуванні – це додасть йому гумову консистенцію.

Корисні властивості кальмарів досить великі. Вони містять такі мінерали, як фосфор, кальцій, залізо, йод і, що важливо, дуже багато необхідного людському організму білка. Тому готуйте котлети з кальмарів на здоров'я всій родині!

Що ще почитати: