28 июнь 2019 1 547

Як приготувати профітролі і торт з них в домашніх умовах

«Profitrole» – так раніше по-французьки називалася невелика премія, в цей же час цим словом позначають маленькі, але дуже смачні тістечка.

Вони готуються з традиційного заварного тіста, яке може бути солодким і нейтральним. А ось начинка може бути всілякої, і в залежності від цього, профітролі подаються перед обідом в якості закуски або завершують його і використовуються як десерт.

Профітролі можуть бути і не начиненими. Порожні всередині вони прекрасно підходять до супів як невеличкі пампушки.

Начинка для профітролей може бути сирної, м'ясної, грибний, курячої, рибної, салатної, з солодкого крему і мороженого. Скріплюючи ці солодкі кульки з допомогою карамельної або згущеної маси, можна отримувати чудові торти.

Немає складнощів у приготуванні. Секрет вдалих профітролей полягає в правильному приготуванні тіста для них. Продукти для них теж досить прості, тому, навчившись готувати ці маленькі, апетитні тістечка, можна радувати своїх домашніх або гостей смачною випічкою.

А можна попити чайку з товаришами по службі за приємною бесідою. Дотримуючись поетапні інструкції приготування, профітролі вийдуть пишними, а крем густим і не випливають з них при заповненні.

Профітролі: рецепт приготування покрокового
Інгредієнти Кількість
борошна вищого сорту - 1 склянка
вершкового (магазинного або домашнього масла (можна замінити маргарином) - 125 г
води - Повний стакан
яєць - 5 шт.
солі - щіпка
масло (або жир) і борошно - для запікання
молока - 300 мл
цукру - 200 – 250 г
вершкового (селянського) масла для крему - 400 г
яєць для крему - 2 шт.
коньяку - трохи
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 330 Ккал

Всі продукти припасені, якщо чогось не виявилося вдома — докупити. Процес приготування профітролей з вершковим кремом починається з приготування тіста, яке вийде несолодким.

Воду поставити на вогонь, додати в неї масло і сіль, довести до кипіння.

У окріп поступово всипати борошно, безперервно і швидко розмішуючи до повного зникнення грудок.

Потім суміш прогріти 1 – 2 хвилини.

Всю процедуру слід проводити на несильному вогні до тих пір, поки тісто не буде рівним, гладким і блискучим.

Коли це станеться, зняти суміш з вогню і остудити до 60 градусів.

В охолоджену суміш додавати по одному яйцю, але тільки тоді, коли попередня вже вбралося в масу.

Потім цю отриману масу слід заважати до повного охолодження.

Готове тісто являє собою негусту, в'язку масу.

Деко злегка змастити маслом або жиром і злегка посипати борошном.

Десертною ложкою викласти на нього невеликі кульки не занадто близько один до одного, так як вони збільшуються в об'ємі.

Випікати в духовій шафі при 190 – 200 градусів, поки булочки не стануть сухими і не придбають красивий рум'яно-золотистий колір. Процес випікання займе приблизно 27 – 30 хвилин.

Потім булочки начинити кремом, який можна приготувати, поки профітролі випікаються.

Крем краще готувати в алюмінієвому посуді, щоб уникнути згортання білка.

Ретельно перемішати молоко, цукор і яйця. Потім цю суміш поставити на вогонь і довести до кипіння, весь час помішуючи.

Закипілу масу зняти з вогню і остудити її в холодній воді, а якщо не горить – нехай остигає так. Розм'якшити масло і в кілька прийомів влити в нього остиглу молочно-білкову суміш.

Збити крем і додати в нього ложку коньяку.

Начиняти профітролі краще гарячими, використовуючи для крему кондитерський мішок.

Профітролі з різними начинками

Як з'ясувалося раніше, начинки для профітролей можуть бути самими різними: солодкими і солоними. Поєднуючи між собою різні продукти, профітролі можна начинити самими несподівано варіативними способами.

Але починати краще з начинок, більш простих у приготуванні.

Профітролі з начинкою із згущеного молока

Заварне тісто, приготоване способом, описаним вище, викласти невеликими частинами на лист, покритий пекарської папером. Зверху кожну булочку змастити збитим яєчним білком. Можна використовувати звичайну пензлик для малювання або куряче перо.

Начинкою для цих профітролей, які випікаються в нагрітій до 2000 духовій шафі протягом 25 хвилин, стане крем зі згущеного молока.

Що потрібно для приготування крему? Банку згущеного молока або трохи менше – все залежить від кількості отриманих профітролей. Але залишки крему завжди можна використовувати в кулінарії. Навіть просто намазати на білий батон і подати до чаю.

Добре збити згущене молоко з вершковим маслом, 150 г якого треба розм'якшити, але не розтопити. За бажанням можна додати в отриманий крем 2 столові ложки какао, а можна начинити пропекшиеся міні-тістечка з кремом із згущеного молока без какао.

Цей варіант начинки можна спростити, використовуючи в якості крему варену згущенку. Всі інші процедури залишаються колишніми. Крем зі згущеного молока міститься в кондитерський мішок і видавлюється в готові неостывшие профітролі.

Профітролі з сирним кремом

Сирний крем, який використовується в якості начинки для профітролей, може бути солодким і несолодким. У першому випадку в нежирний сир додається цукор. Пропорції залежать від кількості отриманих профітролей і смаку.

На 40 порцій, отриманих з заварного тіста, зазначеного вище, потрібно:

  • 200-грамова пачка сиру;
  • Стакан цукру;
  • Півсклянки густої сметани;
  • Жменя пропареного родзинок.

Всі інгредієнти змішати між собою в однорідну масу. Цукру можна додавати більше або менше, хто більше любить.

Якщо в якості начинки використовується несолодкий крем, то до сирної основі додається рубана зелень кропу, 2 – 3 зубчики товченого часнику, трохи солі і перцю, 1 натертий на дрібній тертці плавлений сирок. Профітролі з такою начинкою подаються в якості закуски.

Профітролі з морепродуктами

Цей варіант профітролей – закусочний.

Для салату, застосовуваного в якості начинки, використовуються:

  • 300 г розморожених креветок (або відварених у підсоленій воді протягом хвилини і откинутых на друшляк);
  • Упаковка крабових паличок, натертих на дрібній тертці;
  • 4 мелкопорезанных варених яйця;
  • 200 г тертого сиру;
  • 2 зубчики розчавленого часнику;
  • Мелкорубленая зелень кропу;
  • Сіль, перець, майонез для заправки.

Профітролі готуються звичайним способом з заварного тіста, але перед тим як заправити їх салатом, зрізати у них верхівки. Ними можна потім прикрасити закуску або просто з'їсти.

Приготовлені продукти змішати, приправити сіллю і перцем. Заправити майонезом. Отриманим салатом начинити профітролі.

Хачапурі з листкового тіста можна приготувати як з готового тіста, так і зробити самостійно. А начинки...

Читайте як спекти коржі для тортів на сковороді. Покрокові фото і рекомендації.

Рецепт смажених кабачків з часничком — проста і смачна закуска, без якої просто неможливо уявити літній застілля.

«Баштовий» торт з профітролей

Цей торт у формі вежі можна приготувати до різних свят, а можна і в будні дні підняти настрій рідним і знайомим, здивувавши їх надзвичайним смаком французької десерту.

Продукти, які будуть необхідні для тіста:

  • 125 мл молока;
  • 125 мл води;
  • 50 г вершкового (не спреду) масла;
  • Щіпка солі;
  • Трошки цукру;
  • 150 г борошна;
  • 4 курячих яйця першої категорії.

Для крему:

  • Збиті вершки.

Для помадки:

  • 120 г цукру;
  • 40 мл води.

Для прикраси:

  • Цукрова мастика.

Для отримання заварного тіста вилити в каструлю молоко і воду, додати масло, сіль і цукор (чайної ложки буде достатньо). Суміш довести до кипіння, і в неї висипати просіяне борошно. Робити це потрібно швидко і при безперервному помішуванні, щоб тісто заварилося без грудок.

Тісто проварювати протягом декількох хвилин, щоб випарувалася зайва волога. Отримане тісто має бути добре сформованим. А перед тим, як додавати в нього яйця, тісто треба охолодити, постійно його збиваючи міксером. Якщо тісто буде гарячим, яйця просто в ньому зваряться. Яйця додавати по одному.

Готове тісто не повинно бути рідким або рватися. Воно має звисати з дерев'яною або пластмасовою лопаточки рівним трикутником, не стікаючи з неї.

На змащене деко відсадити з кондитерського мішка, заповненого заварним тістом, рівні невеликі кульки, не забуваючи про відстань між ними. Утворені зверху опуклості слід притиснути пальцем, змоченим у воді.

Нагріти духовку до температури 250 градусів і вимкнути її, поставити туди деко з профітролями. Через 10 хвилин включити духовку на 75 градусів, і випікати профітролі ще хвилин 15 – 20.

Цей варіант випікання профітролей – французька, але можна використовувати і звичайний. 30 хвилин в духовці, нагрітій до 180 – 200 градусів.

Поки випікаються профітролі, з розкатаної цукрової мастики металевими формочками зробити квіти для прикраси. Мастику можна використовувати готову або приготовану самим із суміші цукрової пудри, лимонного соку, желатину і крохмалю. Цукрові квіти підсушити на тарілці.

Готові профітролі начинити вершковим кремом. Якщо не використовувати готовий, то для отримання крему збивати потрібно охолоджені вершки високої жирності.

Частина наповнених профітролей заглазировать в цукровій помадці, вмочивши кожну суміш, яка готується наступним чином. Цукор розчинити у воді, довести до кипіння і варити в посуді з закритою кришкою.

Потім отриманий сироп швидко охолодити на холодній водяній бані. Остиглу масу збити до білого кольору. Готова цукрова помадка готова до використання, якщо вона буде тягнутися.

Для додання насиченого жовтого або оранжевого кольору додати морквяний сік або харчовий барвник.

На блюді спорудити вежу з профітролей, використовуючи в центрі — неглазуровані, а з боків – обмакнутые в цукровій помадці. Для додання стійкості конструкції майбутнього торта змащувати всі профітролі між собою збитими вершками. Готовий торт прикрасити цукровими квітами і подати на стіл.

Корисні поради кулінарів

  1. Готовність профітролей визначається на дотик за їх бічних частинах: вони повинні бути твердими. Профітролі з м'якими бочками не готові і вони можуть осісти;
  2. Замість масла, жиру і пекарської папери можна використовувати спеціальний силіконовий килимок, який продається в господарських магазинах;
  3. Перш ніж начиняти готові профітролі, їх необхідно злегка проткнути ножем для кращого збереження форми;
  4. Профітролі можна зберігати деякий час у холодильнику, а потім використовувати їх для десертів або закусок;
  5. Ні в якому разі не відкривати духова шафа, де випікаються профітролі, інакше вони можуть втратити свою форму.

Навчившись готувати заварне тісто і випікати профітролі, можна експериментувати з різними начинками і прикрасами, використовувати їх у повсякденному та святковому меню.

Що ще почитати: