Рецепт класичного заварного крему — смак, знайомий з дитинства
Важко знайти більш популярний вид крему для випічки, ніж заварний. Профітролі і еклери, листкові трубочки і нескінченна безліч тортів мають в своєму складі цей крем, незліченна кількість варіацій його приготування відомо по всьому світу: французька патисьер, англійська кастард...
А для тих, чиє дитинство торкнулося радянські часи, основний асоціацією з заварним кремом, безумовно, стане його варіант, який використовувався в приготуванні домашнього маминого «Наполеона».
Традиційний класичний рецепт заварного крему і сьогодні користується великою популярністю серед тих господинь, хто віддає перевагу домашньому, якісному приготування десертів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
молока - | 0,5 літра |
яєчних жовтків - | 4 шт. |
цукру - | 200 грам |
борошна - | 50 грам |
ваніліну - | 1 грам |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 189 Ккал |
Приготування:
- Яєчні жовтки слід збити міксером разом з усіма сипучими інгредієнтами (борошно, цукор і ванілін);
- Закип'ятити молоко;
- Акуратно, постійно помішуючи, з'єднати нагріте молоко з приготовленої в пункті 1 сумішшю;
- Отриману масу варити до закипання при середньому нагріві конфорки. Для отримання більш густої консистенції крему можна варити його довше (протягом 5-10 хвилин), зменшивши при цьому температуру нагрівання;
- Гарячий крем, щоб уникнути появи грудочок, пропустити через сито, друшляк або марлю;
- Остудити попередньо накритий целофаном крем в холодному місці. Плівка повинна прилягати до його поверхні для запобігання утворення застиглої скоринки.
Пропонуємо відволіктися від читання і подивитися відео, в якому розглянуто приготування класичного заварного крему покроково:
Рецепт класичного заварного крему від Юлії Висоцької
Рецепт заварного крему, представлений сучасним авторитетом домашньої кулінарії, ведучою Юлією Висоцької, трохи відрізняється від вищеописаного класичного.
Склад інгредієнтів зазнав змін в кількості використаного молока, ванілін пропонується замінити цедрою лимона. Однак, як відомо, в кулінарії дрібниці часто відіграють вирішальну роль.
Для приготування крему за рецептом Ю. Висоцької потрібно:
- 1 літр молока;
- 4 яєчних жовтка;
- 200 грам цукру;
- 50 грам борошна;
- Цедра одного лимона або паличка ванілі.
Приготування:
- Яєчні жовтки разом з цукром збивати до того моменту, коли піна посвітлішає;
- Поступово, не перестаючи збивати, до отриманої маси додати борошно;
- Молоко перемішати, додавши цедру або ванілін, довести до кипіння;
- Обережно, помішуючи, через сито ввести молоко в яєчно-борошняну масу;
- Отриману суміш знову помістити на конфорку і при самому маленькому вогні довести до кипіння;
- Варити крем близько трьох-чотирьох хвилин, безперервно помішуючи, що захистить його від пригорання;
До вживання або використання у складі страв крем слід тримати в холодильнику під плівкою.
Корисні поради кондитерів
Приготування заварного крему, як і всіх інших страв, безумовно, є тонкощі, які кожна господиня відкриває для себе з появою досвіду готування конкретного блюда. Тим не менш, перелічимо ті факти, які важливо знати заздалегідь:
- Каструля з подвійним дном забезпечить більш рівномірне нагрівання, що дозволить приготувати бездоганний крем;
- З тією ж метою розмішувати крем під час варіння варто рухами за типом вісімки або нескінченності;
- Досвідчені господині радять при виготовленні заварного крему користуватися дерев'яною лопаткою замість звичайної ложки;
- Запобігти згортання крему можливе при приготуванні його на водяній бані;
- Кількість використовуваного молока зумовлює майбутню густоту крему;
- Для досягнення максимальної м'якості смаку, однорідності і ніжності структури борошно можна замінити крохмалем;
- Урізноманітнити смак заварного крему допоможе додавання лікеру або іншого алкогольного напою, що володіє приємним ароматом. Крім того, можна додати в крем розтоплений шоколад. Всі добавки краще зробити в кінці готування.
Увагу ласунам! На нашому сайті традиційні оладки стають чудовими панкейками. Різноманітність рецептів ніжних та запашних панкеек з фото. Ці млинці зведуть з розуму, звичайно ж, в хорошому сенсі, будь-яку господарку, так як вже дуже вони смачні!
Відмінна добірка рецептів випічки для мультиварки знаходиться тут. Зебра, Шарлотка, бісквіт і не тільки — все для вас!
Тут шукайте рецепти тортика «Трухлявий пень». Ви зможете своїми руками створити цей шедевр! Повірте, слідуючи покроковим інструкціям, це легко.
Приготування торта «Наполеон» — класика поза конкуренцією
«Наполеон» абсолютно заслужено відносять до класики домашній кулінарії. Однак не кожен відразу візьметься за його приготування – адже на це потрібно затратити мінімум 4 години.
Тим не менш, найпростіший склад інгредієнтів і чудовий ніжний смак цього десерту знову і знову змушують господинь звертатися до старого перевіреного рецепту.
Для тіста знадобляться наступні продукти:
- 400 грам вершкового масла або маргарину (можна поєднувати обидва продукту в будь-яких пропорціях);
- 700 грам борошна;
- 2 яйця;
- Столова ложка оцту (9%);
- 150 мілілітрів води;
- Щіпка солі.
Приготування:
- З'єднати оцет з прохолодною кип'яченою водою;
- Яйця збити, додавши дрібку солі;
- Змішати обидві отримані рідини;
- У широкої та плоскої ємності (можна просто на столі) змішати борошно з вершковим маслом до утворення крихти;
- У центрі отриманої в попередньому пункті маси зробити ямку, в яку дуже повільно влити рідку частину тіста, одночасно перемішуючи. Замісити тісто руками;
- Розділити отримане тісто на 12 частин, загорнути їх в целофан і тримати в холоді протягом кількох годин. За час перебування тесту в холоді можна приготувати заварний крем по одному з вищенаведених рецептів;
- По закінченні відведеного часу розкачати кожен шматочок тесту безпосередньо на деку (проклавши пергаментний папір), а потім за допомогою круглої форми по діаметру майбутнього торта вирізати з тіста круг. Залишилися краї тесту будуть випікатися разом з основним коржем;
- Корж максимально поколоти виделкою, випікати близько 10 хвилин до рум'яної скоринки;
- Випекти інші 11 коржів;
- Викласти коржі один на інший, просочуючи заварним кремом і помістити на ніч (або на більш, ніж 10 годин) холодильник;
- Коли торт вирівняється і просяде, підкласти з боків шматки пергаментного паперу для захисту страви від надлишків крему і обсипання;
- Рясно промазати верхню і бічні поверхні кремом, обсипати подрібненими залишками коржів.
Класичний «Наполеон» готовий!
Так, рецепт не з легких, тому дивіться всі етапи ще й у відео-сюжеті:
Медовик з заварним кремом затребуваний завжди!
Медовик – ще один традиційний рецепт і чудовий, улюблений багатьма смак.
Класичний рецепт, створений ще за часів Олександра Першого, передбачає наявність великої кількості коржів, а головним секретом смачного медовика у всі часи вважалося використання правильного (світлого і свіжого) меду.
Склад інгредієнтів нехитрий:
- 350 грам борошна;
- 50 грам вершкового масла;
- 2 курячих яйця;
- Стакан цукру;
- 2 столові ложки меду;
- Пакетик розпушувача для тіста.
Приготування:
- Суміш з цукру, меду і вершкового масла довести до повного розчинення кристалів, нагрівання на водяній бані;
- Після того, як маса трохи охолоне, слід додати розпушувач, акуратно ввести яйця і порційно вмішати муку;
- Отримане м'яке тісто, попередньо витримавши півгодини в морозилці, необхідно розділити на 10 частин кулястої форми;
- Остудити кульки, загорнуті в целофанову плівку, в холодильнику до стану, коли тісто піддається розкочування. Не варто додавати більшу кількість борошна – це може привести до зайвої жорсткості коржів;
- Розкачати кожну частину тіста до необхідного діаметра і випікати приблизно по 3 хвилини. Готові коржі класичного медовика мають світлий відтінок;
- Один з коржів, самий темний, доцільно подрібнити на крихти і надалі використовувати в якості обсипання;
- Збірка торта полягає в прослаивании коржів і бічних поверхонь заварним кремом. Потім торт обсипається крихтою.
- Просочення торта в холодильнику займе близько 12 годин.
Рекомендуємо ознайомитися з технікою готування цього медового десерту в черговий відеозапису:
Дивовижний торт Рижик з медовим смаком
Рижик – один з численних варіантів медового торта.
Відрізняється від інших тим, що коржі випікаються з заварного тіста.
Інгредієнти:
- 500 грам борошна;
- 200 грам цукру;
- 3 курячих яйця;
- 2 столові ложки меду;
- 60 грам маргарину;
- 2 чайні ложки соди;
- 2 чайні ложки горілки.
Приготування:
- Збити яйця, поступово додаючи цукор;
- Розтопити мед і маргарин;
- З'єднати отримані в попередніх пунктах рідини і додати до нього певну кількість горілки;
- Варити цю масу необхідно на паровій бані до придбання коричневого відтінку (від 20 до 30 хвилин);
- Після зняття з пари до гарячої суміші додається просеянная борошно;
- Тісто замішується руками і ділиться на необхідну кількість частин (10-12);
- Розкачувати тісто слід ще теплим і максимально тонко;
- Випікаються коржі швидко – протягом декількох хвилин кожний;
- Один з коржів або залишки тіста, обрізаного з країв і випеченого, необхідно подрібнити в крихту для обсипання торта;
- Заварним кремом, приготовленим по одному з вищеописаних рецептів, рясно промазати коржі і бічну поверхню торта, обсипати торт крихтою;
- Кілька годин потримати торт в холодильник для просочення.
А зараз дивіться рецепт приготування чудових еклерів з заварним кремом.
Обов'язково спробуйте приготувати, часу піде не так багато, але зате вся родина буде задоволена!