07 май 2019 5 269

Як ліпити фігурки з мастики своїми руками

Мистецтво ліплення з мастики зовсім недавно увірвалося в кулінарію. Тепер практично всі тістечка і торти прикрашаються саме фігурками і різними візерунками з мастики. До того ж, з цієї маси можна ліпити абсолютно неймовірні форми, які в сукупності можуть створити цілий сюжет мультика або романтичний букет.

Що таке мастика, складно робити з неї фігурки?

Сама по собі мастика являє клейкі і в'яжуча речовина, яке, до того ж, і їстівне. Якщо її правильно замісити, то вона буде схожа за своєю консистенцією на пластилін.

Є кілька різновидів цієї маси. Вона складається з різних продуктів і замішується різними способами. Найбільш відомі:

  • Медова: вона більш м'який вид. Підходить для ліплення практично будь-яких фігурок, не кришиться і не розпадається;
  • Мастика на основі желатину відрізняється своєю великою швидкістю застигання і твердіння. Більше всього підходить для підготовки найменших деталей;
  • Молочна є однією з найпоширеніших. В якості головного інгредієнта використовується згущене молоко. Оптимально підходить для створення основи і суцільного покриття для торта, а також фігурок середніх розмірів;
  • Марципанова використовується для покриття для торта. Вона дуже м'яка і не придатна для ліплення фігурок;
  • Промислова або універсальна мастика купується в магазинах. Її використовують і для ліплення, і розкачують для основи. За смаком практично не відрізняється від домашньої;
  • Квіткова – цей вид мастики краще всього підходить для створення прикрас, де потрібно тонка робота з дрібними деталями.

Кожен з цих видів гарний у тій чи іншій мірі. У будь-якому випадку потрібно спробувати різні види, щоб зрозуміти і пристосуватися до такого виду смачною ліплення.

М'яка карамель в домашніх умовах рецепт простий і смачний.

Читайте як прикрасити новорічний торт у 2017 році. Найповніша підбірка ідей.

Що приготувати на дитячий День народження рецепти з покроковими фото.

Рецепт цукрової мастики для ліплення фігурок в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Сухе молоко - приблизно 150 г
Цукрова пудра - 150 г
Згущене молоко - 200 г
Лимонний сік - пару столових ложок
Коньяк або ароматизатор - чайна ложка
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 383 Ккал

Беремо відповідну ємність (широкої миски буде достатньо), просіваємо туди цукрову пудру, після чого додаємо суху молочну суміш. Перемішуємо і вливаємо згущене молоко. Тепер потрібно замішати мастику як тісто. При замішуванні додається лимонний сік, коньяк, барвники. У результаті повинна вийти еластична маса, з якою приємно працювати і ліпити.

Якщо ви не додаєте барвники, то маса повинна бути матовою.

Дитячі фігурки з мастики для торта своїми руками покроково: інструкція для початківців

Мастика хороша тим, що з неї можна робити найрізноманітніші фігурки і прикраси для смакоти. Особливо це корисно, якщо потрібно прикрасити торт або тістечка до дитячого свята.

Ліпимо карапуза з мастики покроково

Щоб зробити такого симпатичного карапуза, знадобиться мастика тілесного кольору. Для цього при приготуванні маси для ліплення потрібно додати тілесний барвник.

Крок 1. Виготовляємо тулуб. Виліплює невеликий овал розміром з мале куряче яйце. Беремо зубочистку і робимо трохи нижче центру дірочку (це буде пупок).

Крок 2. Ліпимо голівку. Беремо шматок мастики десь на 20-25% менше, ніж на тулуб і скачуємо його в кульку. У верхню частину тільця потрібно вставити зубочистку. Вона буде служити з'єднувальним елементом тулуба і голови.

У голівці зубочисткою потрібно зробити пару дірочок під очі. Носик ліпимо з маленького шматочка мастики: це повинен бути трохи приплюснутий кругляшек діаметром близько 4-5 мм.

Ротик проводимо зубочисткою, при цьому не забуваємо зробити більш сильні поглиблення під ямочки.

Для вушок беремо два маленьких кульки. Скачуємо їх і за допомогою стека робимо в центрі вм'ятини. Приклеюємо їх до голови.

Крок 3. Скріплюємо частини: одягаємо на голову основу (зубочистку).

Крок 4. Робимо ручки. Беремо пару шматочків, за розміром на чверть менше голови. Розкачуємо їх в ковбаски. За допомогою зубочистки на одному кінці робимо пальчики.

Крок 5. Прикріплюємо ручки до тулуба. Якщо частини погано склеюються, проведіть по стикувальним ділянок пензликом, змоченої у воді.

Урізноманітнити малюка можна іграшкою або іншими такими елементами.

Маленький мишеня в якості прикраси

В першу чергу готуємо мастику різних кольорів. Знадобиться жовта, світло-зелена, біла і рожева. Для вічко і ротика потрібен буде чорний їстівний бісер (присипка). При відсутності чорного кольору, можна його замінити на темно-синій.

З інструментів потрібно підготувати зубочистки, стек, формочку для основи (підійде склянку або келих), гострий ніж або різак.

Крок 1. Робимо з світло-зеленою мастики основу. Розкачуємо її до товщини 3 мм або Використовуємо спеціальну форму, або келих (склянку).

Крок 2: подарунок. Беремо жовту основу. Робимо спочатку кульку, а потім поступово переходимо до кубічної форми.

Рожеву мастику потрібно розкачати досить тонко: 1-2 мм завтовшки. Беремо ніж або різак, ріжемо її на нетовсті смужки, які будуть служити стрічками для подарунка. Також з них потрібно зробити невеликий бантик.

Із залишків розкатаної рожевої мастики потрібно зробити маленькі горошинки (використовуємо спеціальну форму). Їх діаметр повинен бути приблизно 1-1,5 мм За допомогою стека або зубочистки вони кріпляться на подарунок.

Крок 3: мишеня. Біла мастика використовується для створення тільця мишки.

Спочатку робимо тіло: скачуємо кульку, потім намагаємося надати йому більш витягнуту форму. Далі робимо лапки, вони також трохи каплевидної форми. За допомогою зубочистки позначаємо смужки, які поділяють пальці.

У кожну частину встромляємо зубочистки. В лапки використовуємо половинки, оскільки вони невеликі. Скріплюємо тільце з лапками так, щоб одна служила основою, а друга була в повітрі.

Для голови скачуємо кульку, потім перетворюємо його: трохи нижче середини робимо виїмку. Робимо поглиблення для рота і очей. Вставляємо туди чорний бісер. З рожевої мастики робимо носик.

Беремо пару невеликих шматочків, скачуємо їх до кульки, після чого за допомогою стека робимо поглиблення – це майбутні вушка. Їх треба гарненько приплюснути і відрізати нижню частину. Прикріплюємо їх до голови.

Тепер голову одягаємо на фіксуючу тулуб зубочистку.

Верхні лапки робляться приблизно також як і нижні, тільки вони повинні бути трохи менше. Хвостик робимо з тоненькою ковбаски, яка до одного краю повинна утончаться.

Крок 4: квітка. Стебло для майбутнього квітки робимо з салатовою мастики. Розкачуємо його в тонку смужку завдовжки на 3-4 см вище мишеняти. З шматка рожевого основи робимо квітка. Його можна вирізати спеціальною формою. За допомогою стека робимо поглиблення на пелюстках. Потім вирізаємо ще одна квітка, але меншого розміру і робимо в ньому поглиблення. Серединку робимо з жовтого шматочки розміром із горошину, скатанного в кульку. Скріплюємо всі разом. Із зеленої мастики додаємо невеликий листочок, який додаємо до стеблинки.

Львенок

Знадобиться 4 кольори мастики: жовта, біла, коричнева і чорна, а також інструменти.

Крок 1: ліпимо тулуб і голову. Голова повинна бути у вигляді кульки, тулуб – у формі краплі. З білої мастики вирізаємо вставки на тулубі каплевидної форми.

На голові для ротика додаємо трохи білої мастики за допомогою загнутого гострого наконечника стека.

Робимо очі і виліплює кругляшки біля ротика.

Крок 2. Лапки робимо з жовтої і білої мастики: з жовтою ліпимо основну частину, а частина з пальцями з білої. Не забуваємо робити лінії для поділу пальців.

У заглиблення для очей спочатку додаємо білі круглі частини, потім, трохи менше, чорні. Носик робимо трикутної форми з коричневої маси.

Потім ліпимо вуха у вигляді сплюснутих кіл, а також хвіст (ковбаска, утончающаяся до одного кінця). На кінчику робимо також трикутну пензлик з коричневої маси.

Крок 3. Гриву робимо з коричневої маси. Вона робиться у вигляді окремих пелюсток, які потім прикріплюються по колу голови.

Якщо залишилася біла і чорна маса, можна змішати їх і зробити камінчики, на яких лев сидітиме. Із зеленої можна зробити вкраплення трави.

Ліпимо покроково панду

Необхідні:

  • Мастика білого та чорного кольору;
  • Інструменти для ліплення;
  • Кілька зубочисток.

Крок 1. Беремо білу масу і скачуємо в кулю. Робимо на ньому поглиблення для очей. З чорної маси ліпимо невеликі кульки, вставляємо їх у заглиблення та розширюємо за допомогою стека. Чорний колір повинен бути по всій площі заглиблень.

Додаємо кулька з білої маси (ніс).

Доробляємо ніс: додаємо чорний шматочок, в якому робимо пару дірочок зубочисткою або стеком з гострим наконечником.

Крок 2. З маленьких шматочків чорної і білої маси робимо очі, а також вушка.

Тулуб складається з двох частин: круглої білої і витягнутої форми – чорної. Скріплюємо їх зубочисткою.

Крок 3. Робимо лапки з чорної мастики. Вони повинні бути каплевидної форми. Тепер на кожну лапку потрібно зробити з білої мастики подушечки.

Ліпимо літачок

Необхідна мастика двох кольорів: білого і синього, а також зубочистка або стек для ліплення з гострим наконечником.

Крок 1. Виліплює біле трапецевидное тіло літака. Додаємо йому переднє скло з синьою маси.

Крок 2. Ліпимо крила. Беремо пару кульок, трохи розкачуємо або розминаємо їх руками. Робимо трикутні крила. Хвіст робимо трохи тонше і трапецевидной форми.

Крок 3. Додаємо смужки на крила, хвіст, основну частину з синьою мастики.

Крок 4. Робимо очі з білої і чорної маси. Вимальовуємо ротик зубочисткою або стеком.

Корисні поради

Іноді, навіть дотримуючись докладним покроковим інструкціям, виходить не все і не завжди. У кожної майстрині, є кілька секретів, які допомагають у процесі ліплення:

  1. Іноді досить важко покрити весь торт мастикою акуратно. На бічних частинах тут і там виникають складки, які псують весь вигляд. У такому разі слід розгортати мастику таким чином, щоб зберігався досить великий запас. Далі кладемо її на торт і під своєю вагою вона повинна лягти як потрібно;
  2. Важко знайти барвник чорного кольору. У цьому випадку можна вийти з ситуації наступним чином: беремо три барвника (синій, жовтий і червоний) і змішуємо їх в пропорції 2:1:1. Також є варіант додавання в коричневу фарбу синього кольору;
  3. Щоб покриття з мастики блищало, її потрібно змастити розчином з горілки і меду. Для його приготування потрібно змішати в рівних кількостях обидва інгредієнта. Отриманою рідиною за допомогою м'якого пензлика змащуємо поверхню.

Фантазуйте і, можливо, ви створите свої індивідуальні фігурки з мастики, не на чиї не схожі. Удачі!

Що ще почитати: