01 март 2019 4 824

Як зробити мастику в домашніх умовах: покрокова інструкція

Ніколи свято не обходилося без святкового торта. Але до цієї вкуснятине люди пред'являють особливі вимоги.

Недостатньо того, щоб святковий торт був смачним. Сучасний погляд на речі і новітні технології сьогодні диктують то вимога, щоб такий атрибут святкового столу був максимально красивим.

Сьогодні все частіше для прикраси святкового торта застосовують мастику. Їй покривають саме кондитерський виріб, з неї роблять чудові і різноманітні за виконанням фігурки. Зустрічаються і такі жінки, які можуть з цієї маси виліпити цілу композицію.

Мастика являє собою масу, яка складається з цукру і різних згущувачів (як природного походження, так і штучних). Її нескладно виготовити вдома, але можна придбати і в магазині.

Домашня – це варіант для прихильників натуральних продуктів. Магазинна продукція виробляється промисловим методом і характеризується наявністю у своєму складі штучних компонентів.

Якщо говорити звичною людською мовою, то мастика — це пластилін, дозволяє виліпити прикраси і є їстівним.

Види мастики

В кондитерській сфері виділяють всього два різновиди мастики:

  • Желатинова;
  • Молочна.

Зазначені види відрізняються один від одного лише складністю виготовлення і особистими уподобаннями кондитерів. Що одна, що друга – ідеальні в процесі приготування прикрас.

В основі молочної мастики знаходиться цукрова пудра, згущене і сухе молоко. При змішуванні цих компонентів стає можливим досягти необхідної для роботи пластичності. Маса легка у виготовленні, з нею приємно працювати.

Желатинова мастика готується набагато більше. Це досить тривалий процес. Більш того, слід не упустити той час, коли желатин остигає, але ще не втрачає своєї еластичності.

Зазначені види мастики мають свої певні підвиди:

  • Медова;
  • Промислова;
  • Марципанова та інші.

Приготування медового варіанти засноване на тому, що до компонентів, що використовуються традиційно, додається мед. Отримана маса дозволяє виготовляти з нього різні фігурки і не переживати, що вони розсиплються.

Під промисловою мастикою розуміють ту, яка продається в магазинах. Для її виготовлення необхідно спеціальне обладнання, тому вона створюється виключно на виробництві.

В основі марципанового варіанту є всі традиційні компоненти, але до цього складу додають мигдальний горіх. Фігурки з такої мастики не ліплять, для створення напису вона не годиться. Основне її призначення – покриття кондитерських виробів.

В залежності від того, яке кінцеве використання мастики, вона може бути:

  1. Цукрових (нею покривають і обтягують поверхню виробу, використовують при моделюванні простих прикрас, композицій, фігур);
  2. Квіткової (з нею легко працювати, вона пластична, добре розкочується, чудово тримає форму і швидко висихає – використовується тільки при моделюванні прикрас і кольорів);
  3. Моделює (основна її особливість – всередині м'яка і тверда зовні; завдяки тому, що вона повільно сохне, стає можливим створювати різні фігури і приділяти цьому процесу більше часу).

Залежно від призначення, мастика поділяється на такі види:

  1. Для ліплення;
  2. Для обтяжки.
Маса, призначена для ліплення – це в якій загусник присутній в малій кількості. Це дозволяє їй на протязі довгого часу зберігати тягучість. Використовується для створення фігурок та деталей, що прикрашають кондитерський виріб.

Маса, призначена для обтягування, розкачується в пластини, потім її покривають поверхню кондитерського виробу. В такій масі є багато згущувача, тому обтяжку вироби потрібно робити швидко.

Як зробити мастику для торта в домашніх умовах

В середовищі майстрів, що займаються приготуванням кондитерських виробів, розроблені певні рецепти мастики. Звернемо увагу на найбільш поширені з них.

Універсальна молочна
Інгредієнти Кількість
молока (сухого) - 160 р
молока (згущеного) - 200 г
цукрової пудри - 160 р
соку лимона - 2 ч. л.
коньяку - 1 ч. л.
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 155 Ккал

З'єднують всі інгредієнти крім соку лимона, барвників і коньяку і добре вимішують. Масу місять до того стану, поки вона не буде еластичною (при прилипання до рук у неї ще додають цукрову пудру).

Якщо ж маса починає кришитися, потрібно до неї додати невелику кількість соку лимона. Для додання маси яскравого кольору в неї додають кілька крапель барвника для продуктів.

Цукрова желатину

Для приготування мастики з желатину (цукрової), будуть потрібні наступні продукти:

  • 10 гр. желатину;
  • 60 мл води;
  • 600 гр. цукрової пудри;
  • 2 ч. л. соку лимона;
  • Харчовий барвник.

Желатин замочують у холодній воді і чекають, поки він набубнявіє. Після цього воду, в якій розміщений набряклий желатин, ставлять на вогонь.

При постійному помішуванні чекаємо повного розчинення желатину. Потрібно контролювати, щоб вода не стала кипіти. В іншому випадку мастика буде неякісною.

Потім пудру з цукру потрібно висипати на стіл, додати їй форму гірки і зробити в ній поглиблення. У це поглиблення виливаємо желатин і починаємо замішувати масу.

Якщо мастика буде кришитися, потрібно додати до маси сік лимона. Харчові барвники додаються за бажанням.

Класична з маршмеллоу

Для приготування класичної мастики (з маршмеллоу) потрібно:

  • Цукрова пудра (кількість регулюється в процесі приготування);
  • 200 гр. м'якого зефіру (маршмеллоу);
  • 10 мл води;
  • Барвник для продуктів.

По містку миску, яку можна ставити в мікрохвильову піч, потрібно покласти зефір і додати до нього воду. Потім миску поміщають в мікрохвильову піч на 40 секунд.

Коли зефір розплавиться, до маси додають цукрову пудру. Вимішують до набуття нею еластичності.

Потрібно не переборщити з кількістю цукрової пудри. В іншому випадку маса буде грубою і погано піддається роботі. На цьому ж етапі при необхідності додають харчовий барвник.

Коли маса стане тієї консистенції і кольору, як планувалося, її загортають у харчову плівку і прибирають в морозильник на 30 хвилин. Після цього з нею можна працювати.

Шоколадна

Для приготування шоколадної мастики потрібні наступні продукти:

  • 100 гр. темного шоколаду;
  • 50 мл 30%-х вершків;
  • 1 ст. л. масла (вершкового);
  • 10 мл коньяку;
  • 100 гр. маршмеллоу будь-якого кольору;
  • 125 гр. цукрової пудри.

У ємність викладають шоколад, поламаний на шматочки і ставлять на невеликий вогонь. З вогню не знімають до тих пір, поки мастика не буде повністю готовою.

Коли шоколад повністю розтопиться, до нього додають маршмеллоу. При постійному помішуванні потрібно чекати, поки половина маршмеллоу розчиниться. Після цього додають масло, вершки і коньяк.

Всю масу постійно перемішують, поки вона не придбає однорідну густу консистенцію. Потім її знімають з вогню, додають цукрову пудру, трохи охолоджують, формують у вигляді кулі і перекладають на папір для випічки.

Маса готова до подальшої роботи або для зберігання.

З яєчним білком

Щоб приготувати мастику з яєчним білком, знадобляться:

  • 2 ст. л. сиропу глюкози;
  • Півкіло цукрової пудри;
  • 1 яєчний білок.

Спочатку перемішуємо глюкозу і яєчний білок, потім додають цукрову пудру і добре вимішують. Потім скачують в кулю, викладають в пакет і залишають в ньому на 2 години.

Після цього знову вимішують. При поганому відставання маси від рук до неї додають невелику кількість цукрової пудри.

Медова

Медову мастику готують, використовуючи такі продукти як:

  • 2 ст. л. меду;
  • Півкіло цукрової пудри;
  • 2 ст. л. масла (вершкового);
  • 10 гр. харчового желатину;
  • 120 мл води.

Желатин заливають водою на півгодини, потім за допомогою водяної бані повністю розчиняють. Мед змішують з вершковим маслом і додають до желатину.

До цієї маси поступово додають цукрову пудру. Під час змішування інгредієнтів масу постійно заважають ложкою до тих пір, поки це можливо.

Коли заважати ложкою стає неможливо, мастику вимішують руками до отримання гладкої й еластичної консистенції.

Фарбування мастики і зберігання

Надати мастиці колір можна:

  1. Гелевими харчовими барвниками;
  2. Сухими харчовими барвниками.

Для фарбування маси гелевим барвником, в неї потрібно капнути кілька крапель вибраного кольору. Після цього маса вимішується.

Потрібно пам'ятати, що вимішувати доведеться ретельно й інтенсивно. Якщо цього не робити, маса затвердіє, а барвник розподілиться нерівномірно.

При фарбуванні маси сухим барвником, потрібну його кількість поміщають в ємність, а потім додають кілька крапель води. Отриману масу додають у мастику.

При цьому, відразу виливати весь барвник не можна. Треба по краплі капати в різні місця мастики. Після цього масу перемішують.

Якщо потрібно отримати чорну мастику, то марно шукати такого кольору харчовий барвник. Його просто-напросто не існує.

Щоб надати масі чорний колір, потрібно змішати жовтий, синій, червоний порошкові барвники в пропорції 1:2:1. У тому випадку, якщо після змішування зазначених відтінків вийде чорно-зелений колір, потрібно додати вже безпосередньо в масу трохи червоного барвника.

Мастика повинна зберігатися в харчовій плівці (можна використовувати поліетиленовий пакет) в морозильнику. Термін зберігання – не більше трьох місяців.

Як ліпити фігурки і прикрашати торт

Якщо мастика добре приготована, виліпити з неї фігурки не складе праці. Робота з масою нагадує ліплення з пластиліну. Для з'єднання частин фігурок, а також для того, щоб приклеїти прикраса, потрібно трохи змочити те місце, до якого приклеюємо.

Щоб виготовити фігурки необов'язково використовувати барвники. Можна їх зробити з білої мастики, а потім розфарбувати харчової фарбою.

Прикрашати торт виготовленими фігурками набагато простіше, ніж їх робити. Достатньо взяти за основу будь-яку картинку і слідувати тому розміщення фігурок, як зазначено на ній.

Крем із згущеним молоком і маслом зробить торт м'якше і ніжніше. Такий торт відрізняється приємним вершковим смаком і ніжним ароматом.

Читайте , як зробити ніжний білковий крем для прикраси торта і як цікаво можна прикрасити торт.

Сметанно-сирний крем для бісквітного торта не тільки смачний, але і корисний. Такий крем можна використовувати навіть як солодкий соус для пирога. Рецепт тут.

Поради та секрети

Коли в приміщенні висока вологість, на торті з мастики, який дістають з холодильника, може утворюватися волога. Найкраще такий торт відразу подати на стіл. Якщо це зробити неможливо, то поверхня торта можна промокнути серветкою, що дозволить прибрати вологу.

У процесі приготування мастики вона може погано розкачуватись. Щоб це запобігти, її можна трохи підігріти в мікрохвильовій печі.

Приготовані з мастики фігурки після висушування зберігають в коробці, яка повинна бути сухою і щільно закритою.

Мастичное покриття не наносять на вологу поверхню, так як маса здатна розчинятися.

Цукрова пудра, яку використовують для приготування мастики, повинна бути дрібно измолотой. Це дозволить уникнути розриву при розкачування тіста.

Що ще почитати: