13 апрель 2019 1 262

Як просто приготувати журавлинний морс із замороженої журавлини

Журавлинний морс завдяки своєму головному компоненту позитивно позначається на здоров'ї людини. Це пояснюється, в першу чергу, високим вмістом різних вітамінів. Далі розглянемо всі його корисні властивості і, власне, як можна приготувати журавлинний морс із замороженої журавлини в звичайних умовах вашої кухні.

Користь журавлинного морсу

Вітамін С, що входить в ягоди журавлини, за своєю кількістю знаходиться на рівні таких цитрусових, як лимон або апельсин. Також журавлина включає всі вітаміни групи В та інші корисні сполуки.

З цієї причини приготування журавлинного морсу необхідно приділити особливу увагу. Адже в результаті напій повинен не загубити, а зберегти свої корисні для здоров'я властивості.

Крім того, ягоди журавлини містять у собі елементи, які значно проявляють свою користь саме після варіння. Сюди можна віднести натрій, калій, залізо і кальцій.

Вхідні в журавлину корисні речовини, відмінно балансують в організмі, а також є легко усеваемыми. Однак, переваги журавлини складаються не тільки в забезпеченні організму вітамінами. Ці ягоди ефективно допомагають боротися з високою температурою, лихоманкою, спрагою і, таким чином, є відмінним засобом проти простудних захворювань.

Крім перерахованого, журавлина і напої з неї допомагають впоратися з пієлонефритом, набряками і повільним травленням.

Поради по приготуванню журавлинного морсу із заморожених ягід

Перш ніж приступити до приготування журавлинного морсу, бажано вивчити кілька правил і порад. Це допоможе зберегти в напої велику кількість корисних властивостей:

  1. Слід обов'язково дотримуватися пропорції при варінні морсу. Кількість соку в напої повинна складати не менше 30%;
  2. Багато рецепти журавлинного морсу входить мед. Рекомендується класти мед тільки в напій кімнатної температури, так як мед втрачає своє корисне властивість при нагріванні від 50 градусів;
  3. При використанні для приготування морсу заморожених ягід необхідно передчасно дати їм відтанути;
  4. Для того, щоб урізноманітнити смак і користь морсу, можна додати в нього корицю, лимон, м'яту, а також використовувати при приготуванні інші ягоди;
  5. Не рекомендується використовувати для варіння несвіжі плоди.
Приготування морсу із замороженої журавлини: класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
Цукровий пісок - до 5 столових ложок (можна трохи більше за смаком)
Заморожені ягоди журавлини - 200 г
Чиста питна вода - 2 л
Час приготування: 55 хвилин Калорійність на 100 грам: 24 Ккал

Після підготовки інгредієнтів слід виконати наступні кроки:

За умови, що журавлина заморожена, мити її немає необхідності. Але потрібно дати їй розтанути. Для цього потрібно як слід промити ягоди холодною водою, а потім залишити розморожуватися при кімнатній температурі кілька хвилин;

Далі, потрібно як слід розім'яти ягоди. Для цього можна використовувати кілька зручних способів: вручну (за допомогою товкачика або ложки); з допомогою блендера; з використанням соковижималки. Одним з перелічених способів потрібно перетворити ягоди журавлини в кашку. Завдяки блендеру це вдається зробити найбільш просто, але після такої переробки журавлини слід перелити отриману кашу в окремий посуд (пластикову або емальований);

Після отримання кашки необхідно віджати з неї сік журавлини. Для цього може знадобитися дрібне сито або великий шматок марлі. Важливо як слід віджимати ягоди, щоб зовсім не залишити в них рідини;

У каструлі довести воду до гарячого стану. Після цього потрібно додати сік журавлини і цукор до води. Тепер залишається лише довести рідину до кипіння при маленькому вогні, і залишити морс настоюватися до 15 хвилин;

В глечик або велику банку потрібно процідити отриману рідину. Робити це краще через дрібне сито.

При захворюванні застудою краще пити морс теплої температури, а також додавати в нього невелику кількість меду. Журавлинний морс отримує особливу популярність саме в зимовий час року. Однак, при літній спеці цей напій не менш цінний: він чудово втамовує відчуття спраги.

Приготування журавлинного морсу дітям

Перш ніж варити морси з ягід журавлини для дитини, слід знати, що дітям дозволено вживати журавлину лише з певного віку. Також вік дитини впливає на те, в якому вигляді дозволяється споживання цих ягід.

В якості підказки мами можуть орієнтуватися на наступні дані:

  1. 0-1 рік. На цьому етапі життя дітям забороняється їсти будь-які ягоди з яскравим забарвленням раніше, ніж інші продукти, а також раніше півроку. Таким чином, діти, які вигодовуються штучним способом, можуть їсти журавлину до півроку. Але якщо дитина перебуває тільки на годування грудьми, то йому не рекомендується давати ягоди журавлини до року. Також діти, які потрапляють під цей віковий діапазон, повинні їсти журавлину тільки після термічної обробки не більше 2 разів на тижні;
  2. 1-3 роки. Дитині такого віку можна їсти до 20 г ягід журавлини в день. Однак, їм не рекомендується давати сирі ягоди. Якраз дітям до 3 років більш оптимально буде приготувати морс або узвар. Під час простудних захворювань дозволяється збільшення стабільної дози до 3 разів;
  3. Від 3 років. Якщо стан здоров'я дитини позитивно, то йому можна їсти журавлину в будь-якому вигляді: сиром, у вигляді смузі, морсів, компоту, киселю, або з додаванням ягід в чай. Буде краще, якщо журавлина не буде проходити термічну обробку перед вживанням, так, вона зберігає більше корисних властивостей. Споживання ягід журавлини у віці від 3 років не має абсолютно ніяких обмежень.

Проте варто також врахувати, що в журавлину входить багато кислот, в їх числі лимонна і яблучна. Саме тому дітям бажано розбавляти журавлинний морс водою. Також краще використовувати при приготуванні мінімальна кількість цукру, замінюючи його на мед. Таким чином, можна скласти нескладний рецепт журавлинного морсу для дітей з використанням наступних інгредієнтів:

  • Цукровий пісок – 2 столові ложки;
  • Заморожені ягоди журавлини – 200 г;
  • Чиста питна вода – 2 літри;
  • Мед – ½ столової ложки на 1 склянку морсу.

Приготування морсу для дітей не сильно відрізняється від класичного рецепту, хоча і має свої особливості у виборі інгредієнтів. Так, рецепт містить такі кроки:

  1. Підготовка ягід. На цьому етапі, як і в класичному рецепті, потрібно розморозити ягоди;
  2. Віджимання. Слід віджати сік від ягід за допомогою блендера, соковижималки або товкачика вручну;
  3. Віджимання соку. Цей етап здійснюється з використанням дрібного ситечка або марлі, сік потрібно вичавлювати дуже старанно;
  4. Варка. У гарячу воду залишається перелити сік і засипати цукор, варити до кипіння води. Потрібно не забути дати морсу настоятися. Після цього залишається перелити морс в графин через сито, розмішавши з гарячою водою в пропорціях 1:2.

Давати морс з журавлини дитині слід кімнатної температури з додаванням у склянку половини столової ложки меду.

Тірамісу в домашніх умовах на нашу рецепти стане вашим улюбленим десертом.

Читайте як швидко і просто приготувати сухарики в духовці.

Рецепт тіста для горішків зі згущеним молоком — легко і просто.

Рецепт журавлинного морсу з шипшиною

Як вже зазначалося, для різноманітності смаку і збільшення корисних властивостей цей напій готують з додаванням інших компонентів. Журавлинний морс з шипшиною – це один із самих корисних і популярних видів морсу. Для його приготування знадобиться:

  • Цукровий пісок — до 5 столових ложок (можна трохи більше за смаком);
  • Заморожені ягоди журавлини – ½ кг;
  • Ягоди шипшини – 100 г;
  • Чиста питна вода – 2 л

Спосіб приготування здійснюється наступним способом:

  1. Заморожених ягід треба дати можливість відтанути;
  2. Журавлину потрібно розштовхати за допомогою товкачика, блендера, або соковижималки;
  3. Віджати журавлинний сік можна через дрібне сито або шматок марлі;
  4. Потім потрібно налити води в чашу мультиварки і включити режим варіння. Коли вода стане гарячою, можна додати сік журавлини і цукор і довести до кипіння. Готову рідину потрібно залишити в мультиварці на кілька годин для настоювання;
  5. Поки морс в мультиварці ще вариться, можна зробити відвар шипшини. Для цього необхідно ягоди перебрати, вимити їх, а потім залити окропом у термосі. Буде краще, якщо до приготування відвару перейти заздалегідь, наприклад, за добу до приготування морсу;
  6. Після приготування морсу і відвару можна змішати їх, а потім процідити через сито в графин.

Журавлинний морс для вагітних

Майбутнім мамам морс із заморожених ягід так само корисний. Лікарі-гінекологи радять вживати його в кількості до 2 літрів на добу. Хоча в перші періоди вагітності не варто пити так багато морсу, адже вітамін С, що входить в його склад, здатний тонізувати матку.

Ще одна корисна властивість журавлини – це сечогінну дію. Тому під час вагітності журавлинний морс відмінно бореться з набряками. Він також допомагає позбутися від почуття нудоти, яке часто турбує вагітних жінок.

Для того, щоб зберегти в журавлинному морсе якомога більше вітамінів для мами і майбутнього малюка, можна приготувати його іншим способом. Такий спосіб приготування буде дещо відрізнятися від класичного рецепту. Таким чином, знадобляться:

  • Цукровий пісок – до 5 столових ложок (можна трохи більше за смаком);
  • Заморожені ягоди журавлини – 200 г;
  • Чиста питна вода – 2 л

Спосіб приготування:

  1. Потрібно як зазвичай перебрати і розморозити плоди;
  2. Далі, розім'яти їх одним з раніше наведених способів;
  3. Потім, на відміну від класичного рецепту, отриману кашу не треба віджимати. Її слід перекласти в графин і залити кип'яченою водою (не окропом) і засипати цукром. Рідину потрібно залишити на годину.

Після того, як вона настоялася, можна наливати журавлинний морс в стакани, використовуючи маленький ситечко для кухлів.

Таким чином, можна переконатися в наступному:

  • Цей напій дуже корисний. До його складу входять вітаміни, а також мінерали, дія яких посилюється при варінні;
  • Його можна пити не тільки для профілактики, але і в якості боротьби з багатьма хворобами;
  • Краще дотримуватися корисних порад щодо приготування морсу з журавлини;
  • Існує безліч його рецептів, які відрізняються один від одного додатковими компонентами;
  • Дітям журавлинний морс дозволений тільки при досягненні певного віку;
  • Він також корисний майбутнім мамам.

Приємного апетиту і будьте здорові!

Що ще почитати: