17 март 2019 1 975

Як приготувати тірамісу в домашніх умовах покроково

Тірамісу — рецепт, овитый загадками і розбіжності: в сучасному світі продовжують гаряче сперечатися і влаштовувати дебати щодо «роду» цього ласощі: торт, суфле, тістечко — ніхто не знає кондитерську приналежність винаходу.

Так само як нікому не відома справжня мала батьківщина ласощі: тірамісу приписано італійське походження, однак точну точку на карті, звідки поширився улюблений у всьому світі десерт, ніхто назвати не в силах.

З італійської мови слово «тірамісу» дослівно перекладається як «вознеси мене». Повітряна текстура десерту, здається, підносить вкушаючого на небеса, на частки секунд він відчуває райську насолоду, а пізніше, протягом декількох годин — справжнє задоволення від з'їденого страви і піднесений настрій.

Датована XV століттям ласощі донині є фаворитом кулінарів з світовим ім'ям: дорогі ресторани подають фірмовий тірамісу від майстер-шефів. Однак слава вишуканої страви не заважає звичайним господиням з посереднім рівнем і досвідом готування створити тірамісу в домашніх умовах.

Тірамісу — класика у всьому

Класичний рецепт тірамісу обов'язково включає в себе два інгредієнти, які надають страві самостійності і оригінальності: сир маскарпоне і печиво савоярді.

Відшукати їх у найближчому супермаркеті не складе особливих труднощів, інше питання — у скільки обійдеться приготування кондитерського дива?

Представляємо вашій увазі класичний покроковий рецепт тірамісу в домашніх умовах, включає в себе секрети приготування домашнього маскарпоне і печива-бісквіта савоярді.

Інгредієнти десерту тірамісу включають в себе:

  • Сир маскарпоне — 500 г;
  • Печиво савоярді — 20-25 шт.;
  • Яйця курячі — 3 шт.;
  • Свіжозаварений кави — 150 мл;
  • Шоколад темний — 50 г;
  • Цукрова пудра.

Для приготування печива-бісквіта савоярді вам знадобляться:

  • Яєчні білки — 3 шт.;
  • Яєчні жовтки — 2 шт.;
  • Цукровий пісок — 70 г;
  • Пшеничне борошно — 50 р;
  • Цукрова пудра — 30 р.

Приготувати маскарпоне в домашніх умовах можна з наступних продуктів:

  • Вершки — 2 л;
  • Лимонна кислота — ½ ч. ложки;
  • Каструля об'ємом близько 3 літрів;
  • Бавовняна тканина (не марля).

Порада: використовуйте вершки, зняті з сільського молока жирністю близько 5-6%. У вершках магазинного походження повинні бути відсутні сторонні добавки: тільки в такому випадку експеримент зі створенням маскарпоне в домашніх умовах буде успішним.

У приготуванні полноценнгоо домашнього тірамісу велика частина часу йде на підготовчий процес: випікання печива та створення маскарпоне. Однак результат, безумовно, коштує витрачених зусиль!

Готуємо сир маскарпоне своїми руками

У каструлі доводимо вершки до 70-градусної температури (вона видасть себе появою пухирців) і додаємо попередньо розведену у двох чайних ложках води лимонну кислоту.

Перемикаємо вогонь на мінімум і протягом найближчих 10-15 хвилин нагріваємо суміш, постійно помішуючи. Слідкуйте, щоб температура вершків не перевищувала 80 градусів за Цельсієм (пальцю гаряче, але молочно-лимонна суміш не кипить).

Коли вершки згорнулися і придбали необхідну хлопьеобразную форму, остуджуємо наповнену ємність в холодильнику. Охолоджену суміш переміщаємо в щільну бавовняну тканину, зав'язуємо мішечок і підвішуємо його на гачок. Протягом найближчих 5 годин зайва рідина стече і ви отримаєте напівготовий домашній маскарпоне. Залишилося ретельно вимішати «напівфабрикат» до однорідної маси і відправити його на 3-4 години в холодильник, де він відстоїться і загусне.

Відрізнити домашній маскарпоне від магазинного виходячи з смаку і текстури сиру — складно. Приблизний відтінок готового продукту — жовтуватий, а вихід з 1 літра — близько 300 грамів.

Приготування печива-бісквіта савоярді

Тісто бісквітне печиво савоярді готується з дотриманням головного принципу — ретельного збивання інгредієнтів. Отже, візьміть білки і з допомогою міксера доведіть їх до стану м'яких піків, всипте половину зазначеного в інгредієнтах кількості цукор і ретельно збийте до розчинення цукру.

В окремій ємності збийте залишився цукор-пісок і жовтки. Використовуйте міксер до отримання світлого відтінку і пухкої структури яєчно-цукрової маси.

Акуратно з'єднайте першу, гладку і блискучу, масу з цукрово-желточной сумішшю. Додайте попередньо просіяне борошно. Рухаючись знизу вгору, змішуйте інгредієнти.

Для формування печива використовуйте кондитерський мішок або щільний пакет, наповнений тестом: на выстеленном папером деко розмістіть палички з тіста довжиною від 8 до 12 див. Два рази посипте їх цукровою пудрою, після чого залиште в спокої. Вже через 15-20 хвилин, савоярді будуть готові вирушати в духову шафу, де при температурі близько 200 градусів вони будуть випікатися не більше 15 хвилин.

Традиційні савоярді відрізняються легкістю і об'ємом, що ховаються за золотисто-бежевою скоринкою.

Готуємо тірамісу

Початковий етап полягає в приготуванні крему для тірамісу. Відокремивши білки від жовтків, необхідно збити перші до густої піни. В окремій ємності збиваються жовтки з цукровою пудрою, додається сир і ретельно перемішується до однорідності. В кремову масу вводиться білок.

Попередньо зварений і охолоджений кава, розведений з лікером, відправляють в тарілку зручною для змочування печива форми.

Найвідповідальніша частина створення кулінарного шедевру — формування шарів:

  1. Кожне печиво, змочений в кавово-лікерної рідини протягом не більш 1 секунди, є основою;
  2. Поверх нього маємо шар крему;
  3. Потім знову бісквітну прошарок;
  4. Покриваємо вершковим кремом;
  5. Посипаємо натертим шоколадом;
  6. Відправляємо в холодильник

На замітку: класичний тірамісу подається порційно, тому орієнтуватися з кількістю крему і просоченого печива можете самостійно, в залежності від особистих смакових уподобань.

Якщо ж ви побажайте відійти від традицій і приготувати єдиний торт тірамісу, то для кожного шару виділіть половину вершкового крему.

Адаптований варіант тірамісу: просто і смачно

Для спрощеної інтерпретації десерту тірамісу нам знадобляться:

  • Курячі яйця — 3 шт.;
  • Знежирений сир — ¼ кг;
  • Міцна кава — 300 мл;
  • Цукрова пудра — 160 г;
  • Чорний шоколад — 100 г;
  • Бісквітне печиво — 20 шт.;
  • Коньяк — 40 мл;
  • Мелена кориця і сіль (кілька щіпок).

Для початку заварити каву, розбавити його частиною коньяку і приправити корицею.

У відокремлені від жовтків білки додаємо сіль на кінчику ножа і близько 100 грамів цукрової пудри.

В білково-цукрову масу акуратно вмішати м'який сир.

Цукор, що залишився і збиті жовтки поставити на водяну баню. Після того, як крем дасть перші ознаки загусання, ввести залишки алкоголю, зняти крем з плити і продовжити збивати до остаточного загусання. Після чого з'єднати сирну і жовткову маси.

Дно ємності покрити шаром сирно-кремової маси, поверх якої викласти промоченное кавово-алкогольний соусом печиво.

Розподілити частину крему поверх бісквітів, посипати натертим шоколадом, знову створити прошарку з печива-бісквіта, кремової начинки і, насамкінець, шоколаду.

Відправити в холодильник до повного «взаимопропитки» прошарків.

Ягідний тірамісу без яєць

Дана варіація тірамісу відрізняється тим, що в інгредієнтах страви відсутні сирі яйця: ласощами сміливо можуть насолодитися діти.

Переконайтеся про наявність будинку:

  • 33% вершків -140 мл;
  • Сиру маскарпоне — 125 г;
  • Цукрової пудри — 45 г;
  • Кавового лікеру — 30 мл;
  • Розчинної кави — 1,5 ч. ложки;
  • Замороженої вишні — 180 г;
  • Темного шоколаду — 30 г;
  • Печива савоярді — 120 г;
  • Щіпки ваніліну.

Процес приготування безяичного тірамісу полягає в змішуванні вершків з маскарпоне, ваніліном і цукровою пудрою. Після чого ретельно вимішаний крем додається столова ложка лікеру. Решту лікеру змішують з розчиненим у теплій воді кави. За бажанням кави додається підсолоджувач.

В якості посуду для тірамісу оптимально віддати перевагу порційним креманках. На їх дно викладаємо вершковий крем, а зверху печиво, злегка змочений кави. Завершує половину композиції шар з замороженої вишні. Далі, зберігаючи послідовність «крем-печиво-вишня», повторюємо дії.

Що таке тірамісу фото і покрокові рецепти.

Як зробити збиті вершки в домашніх умовах, прочитайте секрети приготування.

Смачний рецепт конвертиків з листкового тіста, з будь-якою начинкою.

Подача тірамісу

Незважаючи на строгу послідовність дій, тірамісу є полем для кулінарної творчості. У всякому разі в питанні прикраси і додання ласощів незвичайного смаку. Найголовніше — залишатися вірним незмінною трійці інгредієнти: кави, савоярді і маскарпоне.

В просочуванні печива сміливо проявляйте фантазію: використовуйте різні сиропи смаків, лікери, улюблені алкогольні напої. Не бійтеся порушити «рецептурні закони» і використовувати не темний, а білий або молочний шоколад. Додайте ягоди або інші м'які по текстурі інгредієнти.

Як доповнення до десерту небажано використання алкогольних напоїв. Скажіть немає провину або шампанського, подавайте стандартний напій — кава!

Корисні поради

Безумовно, в приготуванні тірамісу, як у створенні будь-якого іншого кулінарного шедевра присутні нюанси і секрети:

  1. З причини того, що курячі яйця не піддаються термічній обробці, для вершкового крему слід використовувати виключно свіжі продукти з перевіреного джерела;
  2. Перед початком готування обов'язково охолодіть сир маскарпоне і яйця: так десерт буде зберігати свою форму довше (актуально для торта тірамісу);
  3. Не нехтуйте кухонним міксером, адже з його допомогою крем придбає необхідну структуру, зберігши ніжний смак;
  4. Щоб уникнути розшарування крему, додайте сир у частині курячого яйця поступово, обережно, але постійно помішуючи масу;
  5. При наявності часу, після приготування крему розумним рішенням стане дати йому можливість охолонути;
  6. Не перетримуйте савоярді в кавово-лікерної суміші: їх пориста структура, що володіє властивістю миттєвої просочення, від надлишку рідини перетворюється в кашу;
  7. Обов'язково дайте тірамісу настоятися в холодильнику протягом 5-6 годин.

Бажаємо вам приємного апетиту і нових кулінарних звершень!

Що ще почитати: