02 июнь 2019 2 386

Як приготувати сир в домашніх умовах

Хоча маскарпоне і називають італійським вершковим сиром, це порівняння лише поверхово відображає суть цього продукту. Маскарпоне – це неймовірно ніжна вершкова маса, яка служить основою для багатьох відомих всьому світу десертів (тірамісу, чізкейк і ін).

Теорії про появу сиру маскарпоне

Вперше про цей продукт заговорили в 16-му столітті. Відбувалося це в північних областях Італії (Ломбардії), де особливо добре розвинене сільське і молочне виробництво.

Назва цього сиру вельми цікаво. Є кілька теорій про його походження. Перша говорить про те, що воно служить прямим нагадуванням про ті часи, коли Італія контролювалася Іспанією. У перекладі з іспанської назва цього сиру означає «краще, ніж хороший» («mas que bueno»).

Цікавий факт: хоча при приготуванні у вершки додають винний соус або кислоту, в результаті виходить абсолютно некислий і дуже ніжний продукт.

Друга ж теорія виходить від тутешнього назви сиру рікотта – «mascarpia». Адже, якщо аналізувати процеси їх приготування, можна відзначити, що вони дуже схожі. Тому багато хто вважає, що саме це і послужило основою для появи назви маскарпоне.

Є і третя теорія, яка ще більше розбурхує. Адже згідно з нею, цей продукт був приготований випадково, а найменування «маскарпоне» він отримав як молочний продукт, створений із сироватки.

Класичний італійський сир в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
Вершки (зверніть увагу на жирність: оптимальним буде від 15 до 20%) - 1 л
Винна кислота - від 1/8 до ¼ чайної ложки
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 412 Ккал

Перш ніж почати, потрібно підготувати кухонне начиння. Для першого кроку знадобиться водяна баня. Найбільш оптимальним буде такий варіант: беремо каструлю, розраховану на 2 літри, набираємо туди води приблизно на 5-7 см Після зверху встановлює другу, більш маленьку ємність (достатньо буде літрової каструльки).

Наливаємо в маленьку каструльку вершки. Включаємо вогонь і нагріваємо їх приблизно до t=85-88°с. Якщо немає можливості відслідковувати температуру, зверніть увагу на поверхню вершків: при 79° вершки зазвичай починають пінитися. Це буде свого роду сигналом.

По досягненні необхідної температури, вимикаємо вогонь і накриваємо каструлю кришкою 5-6 хвилин. У цьому час приступаємо до підготовки винної кислоти. Беремо ¼ чайну ложку кислоти (якщо сир робиться з свіжих пастеризованих вершків, достатньо буде і 1/8 частини) і розводимо її в двох столових ложках холодної не хлорованої води.

Через 5-6 хвилин додаємо розведену кислоту до вершків, акуратно перемішуємо. Ви повинні побачити, що маса поступово почне густіти і в ній будуть утворюватися пластівці.

Залишаємо сир остигати на третину – половину години.

За цей час можна підготувати ємності, в які буде поміщати майбутній сир. Підійде звичайний друшляк, застелений 6-8 шарами марлі або мусліном. Зверніть увагу на те, що і тканина, і начиння повинні бути стерильними.

Через половину години переливаємо майбутній маскарпоне в друшляк і залишаємо його на кілька годин у холодне місце. Під друшляком повинна бути ще одна ємність (миска), адже з сиру відійде близько половини літри сироватки.

Рецепт сиру маскарпоне з вершків в домашніх умовах

Щоб зробити домашній сир маскарпоне з вершків, потрібні наступні продукти:

  • Вершки (35-40%) – пару стаканів або половина літра;
  • Молоко незбиране (або 3,5%) – 5 л.;
  • Білий винний оцет – столова ложка.

Цей метод, як і класичний рецепт, використовує технологію непрямого нагріву. Просто кажучи – водяну баню.

Виливаємо в каструльку вершки і молоко, ставимо їх на водяну баню і гріємо їх до t=85-88°С. Щоб нагрівання відбувалося рівномірно, їх можна часом заважати.

Коли необхідна температура досягнута, вливаємо до молочної рідини оцет і помішуйте за допомогою металевої ложки, поки не будуть утворюватися згустки.

Після цього дістаємо ємність з майбутнім сиром, закриваємо її кришкою і відставляємо на чверть години (зазвичай цього часу достатньо, щоб маса стала густою). Якщо 15 хвилин не вистачило, можна дати масі постояти ще хвилин 5-7.

Отримана маса зливається в друшляк, застелений марлею в 7-8 шарів. Даємо охолонути, після чого прибираємо в холодильник на добу.

Як зробити маскарпоне з сметани в домашніх умовах

Оскільки сам по собі маскарпоне в магазинах коштує досить дорого, його намагаються приготувати самостійно. Для створення маскарпоне з сметани знадобляться:

  • Сметана з 25% жирності – 0,7 л;
  • Молоко – 0,2 л;
  • Лимонний сік – пару чайних ложок.

Беремо каструлю з товстим дном, вливаємо туди молоко і сметану. Інгредієнти потрібно гарненько змішати, щоб рідина була однорідною. Далі включаємо плиту і нагріваємо її до 70-75°, після чого додаємо лимонний сік і гріємо ще не більше 5 хвилин, поки рідина не стане «створаживаться».

При такому методі процес створаживания проходить дуже непомітно. Тільки на металевій ложці можна помітити невеликі пластівці.

Даємо рідини охолонути хвилин 10-15, після закінчення яких виливаємо її в застелене друшляк або сито. Для зціджування достатньо двох-трьох годин.

Чим більше часу буде відбуватися цей процес, тим щільніше буде сир.

В результаті з вказаної кількості продуктів виходить близько 430-450 г сиру і 0,3 літри сироватки.

Як приготувати домашній сир на білому винному соусі

Винний соус також може використовуватися при приготуванні домашнього сиру. В якості основних інгредієнтів будуть служити:

  • Вершки (10%) – 1 л.;
  • Винний соус – чайна ложка.

Рецепт створення смачного сиру маскарпоне досить простий: потрібно в каструльку вилити вершки, додати соус і поставити на вже розігріту конфорку. За масою необхідно стежити, адже через пару хвилин вже почнеться процес створаживания.

Як тільки реакція почалася, каструля повинна бути прибрана з вогню. Чекаємо, поки рідина охолоне, після його прибираємо її на 8-10 годин в холодильник.

Після цього відкидаємо на друшляк настояну масу, щоб з неї вийшла сироватка. Для цього процесу достатньо 6-8 годин.

Для чого застосовують маскарпоне

Маскарпоне досить важко назвати сиром. Адже він являє собою ніжну масу з дуже багатим смаком. Завдяки своїй подібної крему структурі і смаку його найчастіше використовують як основу для приготування різних кремів, морозива, десертів.

Нерідко використовують його і як самостійне блюдо. Хоча найбільш часто сорт цього сиру асоціюється тільки з одним ласощами – тірамісу.

Як приготувати крем з маскарпоне в домашніх умовах

Маскарпоне дуже часто використовують в якості основного інгредієнта для створення різних кремів для тортів і десертів.

Нижче наведено простий рецепт крему з маскарпоне, який чудово підійде для бісквіта.

Базові інгредієнти:

  • Маскарпоне – 0,5 кг;
  • Згущене молоко – від 130 до 270 р.

Кількість згущеного молока залежить від того, який крем в результаті ви хочете отримати. Тобто, якщо потрібна густа консистенція, краще додати згущеного молока не більше 150-180 р. Якщо ви хочете більш «заварний», то можна класти по максимуму, при цьому крем не буде розтікатися.

Беремо глибоку миску, кладемо туди сир і згущене молоко (кількість визначаємо за того, який крем ви хочете). Якщо консистенція не влаштовує, можна додати ще. Таким чином, за допомогою міксера збиваємо масу. Достатньо всього кілька хвилин і ви отримаєте ніжний і дуже смачний крем, який чудово підійде для бісквітних ласощів.

Рецепт тірамісу з маскарпоне в домашніх умовах

Головне блюдо, в якому використовується маскарпоне, це, звичайно ж, тірамісу. Для його приготування знадобляться:

  • Жовтки – 10 шт;
  • Цукрова пудра – 0,2 кг;
  • Вершки – 0,5 л з 35% жирності;
  • Маскарпоне – 0,5 кг;
  • Савоярді – від 30 до 45 шт.;
  • Кава – 0,3 л;
  • Какао-порошку – не більше 30-40 г;
  • Лікер (переважно Бейліс) – столова ложка;
  • Цукор – пару ложок (для кави);
  • Гіркий чорний шоколад – маленький шматочок (приблизно 20 г).

Для кави краще всього використовувати тільки натуральні мелені зерна. Зварений напій остуджується і проціджується. Далі туди потрібно додати пару ложок цукру і трохи лікеру для аромату.

У невелику миску кладемо всі жовтки і пудру. Ставимо ємність на водяну баню і гарненько змішуємо інгредієнти. Після охолодження маса повинна трохи загуснути.

Далі беремо міксер і збиваємо мас до тих пір, поки вона не збільшиться в розмірах. Для цього зазвичай достатньо 5-7 хвилин. Вливаємо залишився лікер. Ще раз заважаємо. Сир додаємо невеликими порціями, після чого знову ретельно перемішуємо.

Далі збиваємо вершки до тих пір, поки на їх поверхні не буде утворюватися чіткий рельєф, але до стану твердих піків доводити не потрібно.

Далі змішуємо дві маси: сир з жовтками і вершки.

Останній етап: формування десерту. Беремо ємність, першим шаром викладаємо крем, далі печиво. Палички савоярді перед тим, як класти на крем потрібно вмочити в каву буквально на одну секунду.

Поверх шару печива робимо присипку з какао і шоколаду. Далі повторюємо «крем-печиво-присипка». Останнім шаром повинен бути крем.

Після цього десерт забирається в холодильник як мінімум на 4-5 годин. Перед подачею його густо посипають какао-порошком.

Тірамісу рецепт з фото в домашніх умовах приготування не займе багато часу, але ви зможете насолодитися цим чудовим італійським десертом.

Торт «Рафаелло» рецепт з сиром або сиром маскарпоне, дивіться відео, як приготувати і читайте наші рекомендації.

Тут ви можете знайти рецепт класичного чізкейк з маскарпоне. З нашими порадами це під силу навіть новачкам в кулінарії.

Користь і шкода маскарпоне

Завдяки різноманітному складу компонентів, сир маскарпоне дуже корисний для нормального функціонування організму людини. У ньому містяться такі корисні компоненти, як:

  • Легкозасвоювані білки;
  • Вітаміни А, В, С, РР, К;
  • Мінерали (у тому числі калій, кальцій, фосфор);
  • Антиоксиданти;
  • Амінокислоти.

Завдяки цьому сир надає наступне позитивний вплив:

  • Сприяє зміцненню кісткової тканини;
  • Сприятливо впливає на нервову систему;
  • Сприяє підвищенню захисних функцій;
  • Уповільнює і перешкоджає процесам старіння тканин і клітин;
  • Завдяки триптофану, поліпшується настрій, знімається нервове напруження і дратівливість.

Однак, незважаючи на величезний перелік корисних впливів цього сиру на людський організм, вживати цей продукт дозволено не всім. З-за того, що при створенні продукту можуть використовувати досить жирні продукти або не дотримані правила стерилізації, його не рекомендують давати маленьким дітям (вік до 3 років).

Також варто обмежити вживання сиру тим людям, які страждають від високого рівня холестерину, гепатиту, проблем із зайвою вагою, а також якщо спостерігається непереносимість молочних продуктів.

Маскарпоне – неймовірно смачний сорт сиру, який за своєю структурою дуже ніжний і нагадує крем. Саме тому його використовують для приготування всесвітньо відомих смачних ласощів (тірамісу і чізкейк).

Готуйте — це корисне і смачне блюдо!

Що ще почитати: