22 июнь 2019 2 643

Чарівний «Тірамісу» — що ж це таке?

Кожен з нас хоча б раз замовляв в ресторані десерт під чарівним і таємничою назвою «Тірамісу», яке, якщо перекладати з італійської на російську, означає в буквальному розумінні «підніми мене вгору», але італійці інтерпретують його як «підніми мені настрій». Так, що ж це таке?

Десерт традиційно готується з вершкового сиру маскарпоне, має ніжну текстуру, і бісквітного печива савоярді, яке вимочується в свежезаваренним еспресо з додаванням алкоголю.

Зверху десерт щедро припудрюється високоякісним порошком какао, прикрашається свіжими листочками м'яти, паличками кориці.

Тірамісу – традиційний італійський десерт: історія походження

Історія виникнення даного страви йде вглиб століть, у часи правління династії Медічі. Флорентийсикй кухар настільки хотів догодити герцогу, що приготував так званий «zuppa del duca» — суп для герцога, використовуючи вершковий сир, свіжі курячі яйця і сухе бісквітне печиво.

Повітряний десерт настільки припав мандрівному герцогу за душі, що Тосканський ерцгерцог Козімо III де Медічі, відомий ласун прихопив рецепт з собою, в Тоскану. А своє справжнє назва знаменитий супчик отримав трохи пізніше, у Венеції.

Куртизанки зазвичай їли його найбільш відповідальними перед побаченнями для підняття тонусу і настрою, вважаючи тірамісу потужним афродизіаком.

Скептики стверджують, що все набагато простіше і тірамісу має походження від самих нижчих верств населення, коли селяни вмочали черстве печиво до кави, а потім намазували на нього сир.

Оскаржувати історію справа неблагородна, так чи інакше десерт має всесвітню славу і бездоганний смак.

Зверніть увагу, що десерт ніколи, ні в якому разі і ні за яких обставин не повинен бути нудотним. Цукор, а краще цукрова пудра, використовується по мінімуму, залишаючи місце для розкриття смаку гіркого какао, гірчинки свіжої кави і нотки якісного алкоголю.

Розглянемо класичний рецепт приготування цього всесвітньо відомого десерту докладніше.

Класичний рецепт тірамісу
Інгредієнти Кількість
Маскарпоне - 500 мл
Середніх розмірів яйця - 4 штуки
Пудра цукрова - 80 грам
Упаковка бісквітного печива «Савоярді» - 1 штука
Свіжозаварений кави - 1 склянка
Лікер - опціонально
Какао для посипання - за смаком
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 298 Ккал

Незважаючи на те, що десерт традиційно подають у найкращих ресторанах світу його з легкістю можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Все, що буде потрібно, так це: свіжий вершковий сир, бісквітне печиво, свіжозаварений кави.

За бажанням до кави можна додати вершковий лікер типу «Бейліз» або Амаретто.

Покрокове приготування десерту:

Головний секрет легкості даного десерту полягає в тому, щоб всі його компоненти були кімнатної температури, тому за кілька годин дістаньте продукти з холодильника;

Яйця акуратно розділіть на білки і жовтки;

У жовтки додайте вказане кількість цукрової пудри і збийте добела;

У збиті дочиста жовтки викладіть сир і акуратно перемішайте всі компоненти;

Яєчні білки збийте з дрібкою солі до стійких піків;

З'єднайте білки і вершково-жовткову суміш, акуратно перемішуючи знизу вгору, щоб не порушити бульбашки повітря;

У свіжозварену каву, додайте лікер, остудіть;

Збираємо десерт таким чином: на дно красивою глибокої форми викладаємо частину крему, зверху печиво, опускаємо його в кавово-ликерную суміш;

Таким чином, викладаємо 2-3 шару;

Зверху присипаємо десерт какао.

Даємо настоятися не менше 4 годин, а краще залишаємо на ніч. Їмо, неодмінно закриваючи очі від задоволення!

Фірмовий рецепт тірамісу Юлії Висоцької

Відома телеведуча і чудова актриса Юлія Висоцька в своєму авторському рецепті пропонує змішувати кави з такими видами алкоголю, як вино Marsala і викладати десерт в спеціальні порційні келихи.

За її твердим переконанням автентичний тірамісу потрібно їсти ложкою, а не нарізати на порційні шматки як торт.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • Сир Маскарпоне – 500 грам;
  • Середніх розмірів яйця – 4 штуки;
  • Печиво Дамські пальчики – 200 грам;
  • Цукрова пудра – 5 столових ложок;
  • Вино Марсала або інший алкоголь – 1 склянка;
  • Еспресо охолоджене – 1 склянка;
  • Гіркий порошок какао — опціонально.

Готується десерт досить просто:

  1. Відокремлюємо жовтки від білків;
  2. Збиваємо білки з цукровою пудрою (взяти зовсім трохи) до міцної піни;
  3. Дочиста жовтки розтираємо з залишилася цукровою пудрою;
  4. Білки по одній ложці змішуємо з вершковою масою;
  5. Холодний кави змішати в рівній пропорції з солодким вином;
  6. Кожне печиво мачає в кавово-винну суміш і викладаємо шарами в келихи, чергуючи з кремом;
  7. Зверху присипаємо порошком какао і прикрашаємо за бажанням.

Порада від автора: вино можна з успіхом замінити лікером Амаретто, або використовувати апельсиновий лікер або ром, відповідно зменшивши концентрацію вдвічі, якщо ж десерт будуть їсти діти, краще обмежитися мигдальною або ванільною есенцією, а каву зварити слабший.

Рецепт бісквітного печива савоярді


У коментарях до класичним рецептом тірамісу-один з найбільш поширених питань про те, чим можна замінити печиво савоярді.

Розглянемо докладніше простий рецепт приготування бісквітних заготовок для горезвісного десерту в домашніх умовах.

Підготуйте:

  • 3 великих курячих яйця;
  • 150 грам цукрового піску;
  • 150 грам борошна;
  • Цукрова пудра для посипання.

Готуємо печиво покроково:

  1. Відокремити білки від жовтків і збити з половиною норма цукру;
  2. Желточки трьом дочиста з цукром, що залишився;
  3. Дуже обережно і з граничною акуратністю змішуємо обидві суміші, намагаючись не пошкодити пухирці повітря;
  4. Підмішуємо в отримане тісто попередньо просіяне борошно;
  5. Перекладаємо тісто в кондитерський мішок і відсаджуємо смужки, довжиною 10-12 см на деко;
  6. Присипаємо печиво цукровою пудрою;
  7. Випікаємо бісквітні палички 10 хвилин при температурі 200 градусів;
  8. Охолоджуємо печиво і використовуємо отримані заготовки для подальших кулінарних шедеврів.

Готуємо тірамісу без яєць

Багато хто з нас побоюються використовувати в десертах сирі курячі яйця під уникнення зараження паличкою сальмонели. Але вихід є, розглянемо варіант приготування відомого десерту без використання яєць, ми замінимо їх вершками.

Нам знадобляться:

  • Печива савоярді або дамський пальчик – 12 штук;
  • Вершки жирністю 33% – 200 мл;
  • Маскарпоне – 100 грам;
  • Кава готовий, підсолоджений – 50 мл;
  • Цукрова пудра – 1 столова ложка;
  • Коньяк – 30 мл

Збираємо по шарах:

  1. Збийте вершки з пудрою до міцної піни;
  2. Під збитий крем вмішайте вершковий сир, намагаючись не пошкодити легкість;
  3. Савоярді умочіть в кавово-коньячну суміш і укладіть щільним шаром на дно форми;
  4. Зверху змастіть бісквіти невеликою кількістю вершкового сиру;
  5. Повторіть наступний пласт і завершіть десерт пишним кремовим шаром;
  6. Поставте в холодне місце для просочування;
  7. Перед подачею посипте порошком какао.

Даний вид тірамісу з легкістю вийде нарізати, так як крем виходить густої консистенції.


Не знаєте чим пригостити гостей, що раптово наскочили? Тарталетки з солодкою начинкою рецепти з фото, відео та рекомендаціями кулінарів.Солодкі рогалики з пісочного тіста на маргарині — смачний десерт, який сподобається і дітям, і дорослим, читайте рецепт тут.Читайте найсмачніший рецепт: млинцевий торт зі сметанним кремом і згущеним молоком — смачно, солодко, неймовірно ефектно.

Корисні поради

Якщо ви не знайшли вершковий сир маскарпоне на прилавках магазинів у своєму місті використовуйте домашню, густу сметану.

Щоб десерт можна було їсти і дорослим, і дітям замініть алкогольний компонент безалкогольної есенцією – мигдальної, ванільною або апельсинової.

Печиво «савоярді» легко спекти самим, компоненти для його готування є в кожному будинку.

Не подавайте десерт відразу після приготування, дайте крему загуснути як слід, для цього залиште його в холодильнику не менше ніж на 4 години, а краще – на ніч.

Десерт не повинен мати вигляд ідеально рівного торта, його цілком доречно накладати ложкою або подавати в спеціальних келихах для кремових десертів.

Майстер-клас від Юлії Высцкой:

Якщо ви вирішили використовувати ягоди для прикраси тірамісу – викладайте їх безпосередньо перед подачею десерту.

Що ще почитати: