03 май 2019 2 816

Як швидко і смачно приготувати курячі ніжки в духовці

Страви в духовці можна віднести сміливо до здорового харчування. Вони готуються практично без масла або іншого жиру, скоринка не засмажується, а запікається, тому і рівень холестерину в такому столі мінімальний.

До того ж, виставивши духовку на потрібну кількість градусів і хвилин (при наявності таймера), можна сміливо піти займатися своїми справами, не стежачи особливо за процесом готування. Духовка сама начаклує частування і сигналом таймера дасть знати про кінець процесу.

Курячі ніжки в духовці – блюдо, яке можна сміливо подати з традиційним гарніром з картоплі, інших овочів, каші або макаронів і від цього воно стане тільки привабливішим і смачніше.

Класичні рецепти передаються з покоління в покоління, а нові знання, застосовувані на практиці в процесі готування страви, вдосконалюють частування, надаючи йому нові смаки.

Рецепти приготування курячих ніжок у духовці

Маринад – це головне

Щоб ніжки вийшли смачними і хрусткими, потрібно грамотно вибрати продукти для маринаду, тоді вийде приємна ароматна кірочка, яка так всім подобається.

Для панірування можна використовувати борошно, крохмаль, спеції, свіжі хлібні крихти або панірувальні сухарі. У будь-якому випадку курочку потрібно добре обмокнуть в паніровку, щоб вона не розвалилася при готуванні.

Біла паніровка
Інгредієнти Кількість
курячих ніжок - 4 шт.
солі і білого меленого перчика - за своїм бажанням і смаком
сметани - 2 ст. л.
крохмалю - 2 ст. л.
часнику - 3 зубчики
цибулі-шалот - 1 шт.
вершкового масла - 2 ст. л.
білої гірчиці - 1 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 182 Ккал

Курочку помити і обсушити. Часник і цибулю очистити, дрібно нарубати. Змішати в мисці сметану, гірчицю, цибулю, часник, половину розтопленого масла, крохмаль. Все добре перемішати, посолити і поперчити за смаком.

Занурити ніжки в панірувальну суміш, щоб вона добре закріпилася на м'ясі і не стікала. Якщо вийшла занадто рідкою, додати крохмаль.

Деко вистелити папером для запікання, змастити рештою олією і укласти ніжки. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці близько 15 хвилин. Потім перевернути курочку і запікати ще хвилин 12.

Готову страву можна брати руками, не боявшись забруднитися, так як скоринка не буде жирної. Всередині ж м'ясо залишиться соковитим.

Такі курячі ніжки – альтернатива страви кафе швидкого харчування, спробувати приготувати курочку «а-ля макдональдс» легко і просто.

Бурштинові ніжки

На 4 порції «Бурштинових» курячих гомілок знадобиться:

  • 8 курячих ніжок;
  • 1,5 ст. л. меду;
  • 3 ст. л. гірчиці;
  • 1 ст. л. паприки;
  • Сіль за бажанням і смаком;
  • 1 ч. л. гострого кетчупу;
  • 200 гр. панірувальних сухарів;
  • 1 сирий білок;
  • 13 стручка перцю чилі;
  • 30 мл оливкової олії.

Чилі подрібнити. Змішати в глибокій ємності мед, чилі, гірчицю, кетчуп, збитий білок і сіль. Ретельно все перемішати.

Гомілки вимити, обсушити папером чи рушником, занурити їх в суміш. Потім кожну ніжку обваляти в сухарях, змішаних з паприкою.

Викласти гомілки на змащене оливковою олією деко, поставити в розігріту духовочку на 25-28 хвилин при 190 градусах. Через зазначений час можна курочку перевернути і залишити ще хвилин на 7.

Скоринка біля ніжок вийде цікавого бурштинового кольору, а гірчично-традиційний медовий смак розбавить нотка гострого перчика.

А що ж на гарнір?

Рис, гречка або картопля зазвичай подаються до курячих гомілок, але можна урізноманітнити своє меню такою крупою, як булгур. Готується вона недовго, а, просочившись соком ніжок, буде хороша в якості основного блюда.

На 2 порції гомілок з булгуром потрібно:

  • 1 ст. булгуру;
  • 1 ч. л. вершкового масла;
  • 2 ст. окропу;
  • Сіль і перчик за бажанням і смаком;
  • 4 гомілки;
  • 1 морквина;
  • Пучок кропу;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 болгарський перчик.

Моркву і часник очистити. Моркву нарізати брусками, часник подрібнити. Перець звільнити від насіння і ніжки, нарізати кубиком. Кріп дрібно нарізати. Змішати моркву, часник, кріп і перець в тарілці.

Дно скляної форми змастити маслом, висипати буглур, зверху викласти овочеву суміш, залити все окропом. На готову «подушку» з крупи та овочів укласти ніжки в довільному порядку.

Накрити форму кришкою і поставити в духовку, заздалегідь розігріту до 180 градусів. Готувати страву близько 40 хвилин. Потім зняти кришку і дати ніжок підрум'янитися протягом 12 хвилин.

Таке частування виходить ситним і красивим. В скляному посуді воно виглядає особливо привабливо. Таким же способом можна приготувати гомілки з будь крупою або макаронами. Просочившись соком курочки, низ страви не пригорить і буде соковитим.

Читайте як приготувати узбецький лагман, самий смачний рецепт.

Читайте як смачно приготувати ліниві голубці — простий рецепт для тих, хто не любить готувати.

Як приготувати соковиту лазанью з куркою і грибами за класичним рецептом.

Ніжки у фользі

Звичайна фольга допоможе приготувати ніжки швидше, ніж деко за рахунок внутрішньої температури, яка піднімається вище, ніж в духовці.

Замотавши ніжки у фольгу і на деякий час поставивши в гарячу духовку, потім їх потрібно відкрити. За 10 хвилин до кінця готування у курочки з'явиться апетитна скориночка.

На 2 порції ніжок «В одежі» необхідно:

  • 4 гомілки;
  • 1 ст. л. соусу табаско;
  • 1 ст. л. майонезу;
  • 1 щіпка цукру;
  • За півпучка свіжого базиліка і шніт-цибулі.

Базилік і шніт-цибулю вимити, обсушити, дрібно нарізати. Табаско змішати в ємності з майонезом, цукром, цибулею і базиліком. Вмочити ніжки в маринад і залишити на 20 хвилин.

Фольгу розрізати на 4 прямокутника. Укласти в кожен по 1 гомілки і щільно замотати. Включити духовку на 180 градусів і помістити в нього курочку. Готувати близько 15 хвилин, потім розгорнути фольгу і доготувати страву протягом 10-12 хвилин.

Ніжки при подачі можна розмотати, а залишити у фользі тільки кісточку, за яку зручно тримати гомілку.

Поради і секрети початківцям кулінарам

  1. Щоб ніжки приготувалися рівномірно, потрібно їх укладати в один шар на відстані близько 1 см один від одного. В іншому випадку частина їх залишиться сирою;
  2. Щоб мінімізувати кількість холестерину в страві, потрібно зняти шкірку з гомілок;
  3. Готувати ніжки можна на деку, решітці, в пакет для запікання або фользі. В останніх двох випадках практично готові ніжки потрібно розкрити, щоб вони потемніли;
  4. Мариновані гомілки готуються трохи швидше, хоча в порівнянні зі свининою або яловичиною курочка – рекордсмен по часу приготування;
  5. Дізнатися, що ніжки приготувалися, просто. Проткнувши скоринку і побачивши прозорий сік без домішок крові, кухар переконається у готовності страви.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: