30 март 2019 862

Як швидко і смачно приготувати тісто для пирога з капустою

Немає нічого приємнішого великого шматка пирога зі смачною начинкою, зробленого за домашнім рецептом. Це давньоруське блюдо по сей день дуже популярно серед людей, адже воно просте в приготуванні. Успіх пирога закладений в гнучкості використовуваних продуктів.

Ми розглянемо різні рецепти, кожен з яких по-своєму гарний при випічці пирога. Будуть описані види тіста і начинки, які ідеально поєднуються з капустою.

Рецепт дріжджового тіста для пирога з капустою в духовці
Інгредієнти Кількість
молока - 0,5 л
цукру - столова ложка
солі - щіпка
чорного меленого перцю - щіпка
борошна - 600 г
вершкового масла - 30 г
яйце - 1 штука
сухих дріжджів - 15 г
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Таке тісто виділяється своїм примхливим характером, тому багато домогосподарок не хочуть мати з ним справу. Не варто бити тривогу, все не так і складно. Зробити таке тісто зможе кожен, просто дотримуйтесь інструкцій і все вийде.

Спочатку краще зробити начинку, щоб тісто не просіла в процесі її приготування. На змащену рослинним маслом сковороду висипаємо капусту, моркву і смажимо 5 хвилин. Після прожарювання додаємо води, щоб дно сковороди покрилося, і тушкуємо 20 хвилин після закипання. По ходу можна додати солі за смаком, і трохи перцю. Начинка готова до використання.

Молоко треба нагріти. Воно не повинно бути гарячим, інакше дріжджі зіпсуються. В невелику посуд виливаємо молоко, цукор, сіль, додаємо трохи борошна (максимум 100 м).

Отриману опару треба перемішати до однорідності, прибираючи всі грудочки. Після цього її можна чим-небудь прикрити і залишити біля плити або батареї.

Опара підходить близько 10 хвилин. Сильно перетримувати її не варто, щоб дріжджі не втратили свої властивості. Після закінчення часу в опару додаємо яйце, масло, борошно і перетворюємо в однорідну масу. Тісто готове, якщо відстає від пальців. Саме час відкласти його на 15 хвилин туди ж, де стояла опара.

Поступово воно буде збільшуватися в розмірах, і це означає, що ви все правильно зробили. Обов'язково вимішуйте тісто руками. Коли тісто замішується руками, то в нього вкладається душа, і воно виходить набагато краще (принаймні, так вважають всі кухарі).

Розділіть тісто на більшу і меншу половину. Більшу половину тіста розкачайте і покладіть на змащену маслом форму. Зверху розкладіть начинку з капусти і накрийте її меншим розкатаним листом. Краї листів скріпіть, щоб вони не звисали з форми. Пиріг готовий до запіканню. При температурі 180 градусів він буде готуватися 30-40 хвилин.

Як бачите, нічого складного в дріжджовому тесті немає. Спробуйте зробити дріжджовий пиріг з капустою за цим рецептом, і ви побачите, яким смачним і пишним він може бути.

Кефірний тісто для пирога капустяного

Пиріг, який приготовлений з допомогою кефіру, дуже популярний серед дітей і дорослих. Кефір надає йому яскравий смак та легкість. Він випікається досить швидко, і прекрасно підійде до чаю на сніданок, і в обідню перерву.

Склад:

  • Чайна ложка солі;
  • Столова ложка цукру;
  • 250 гр. борошна;
  • 300 гр. кефіру;
  • 200 гр. маргарину;
  • Щіпка розпушувача або соди;
  • Одне яйце;
  • Морква — 2-3 штуки;
  • 200-300 гр. капусти;
  • Цибулина — 1 штука;
  • Рослинне масло.

Готуємо начинку. Для цього дрібно нарізаємо моркву, капусту і цибулю. Висипаємо в розігріту сковороду моркву і цибулю. Смажимо їх на середньому вогні 3-4 хвилини. В іншій сковороді смажимо шинковану капусту.

У неї додаємо 2 ложки масла, щіпку солі і чайну ложку цукру, і смажимо близько 5-6 хвилин. Після обжарювання обох інгредієнтів з'єднуємо їх. Тепер начинка готова і її можна викладати на тісто.

Приготуйте миску для замішування. Для цієї процедури можна взяти міксер або віночок. Розбийте В неї одне яйце, попутно додаючи сіль і цукор. Коли вони добре розчинились, додається кефір і розігрітий маргарин. При досягненні одного кольору тесту, додайте борошно і розпушувач. Все це потрібно вимішувати до досягнення однорідності.

Розкачуємо тісто на дві рівні половини. Перша половина кладеться на низ форми, після чого розміщується рівним шаром начинка. Верхню частину тесту можна порізати на смужки і сіткою розкласти зверху начинки, так, щоб з'єднувалися краю смужок і нижнього шару.

На виконання всіх приготувань піде близько 20-30 хвилин, а на випічку 45 хвилин. Саме тому даний рецепт тесту на кефірі добре підійде, якщо часу мало, а гостей треба чимось пригостити в короткі терміни.

Швидке рідке тісто на майонезі

Пиріг на майонезі — це частування, яке можна їсти і на сніданок, і на вечерю, і взяти з собою в дорогу. Перевага готування такого виробу – це швидкість і можливість додавати будь-які продукти несолодкі. Капустяний пиріг буде одним з найкращих за цим рецептом, за рахунок специфіки тесту з кислуватим присмаком. Необхідні продукти для випічки:

  • Щіпка солі;
  • 1 ложка цукру;
  • 4 яйця;
  • Майонез – 250 гр.;
  • Борошно – 200 гр.;
  • Щіпка соди;
  • Капуста — 400 гр.

Беремо капусту дрібно шаткуємо на тертці. Після цього викладаємо на форму з пергаментом. Солити не потрібно. Тепер можна робити тісто.

Для отримання найкращого результату весь склад продуктів повинен бути теплим. Це важливо, тому що основа готується швидко і духовку варто включати одразу перед початком замішування.

Збиваємо міксером яйця, додаючи майонез, сіль, цукор і соду. Міксер повинен бути на повільних обертах. Підсипаємо борошно по трохи, щоб тісто ставало однорідним і без грудок.

Коли воно буде одного кольору, то його можна спокійно заливати зверху на капусту.

У підсумку вийде рідка консистенція, тому треба дати їй осісти близько двох хвилин. Після цього форму можна класти в духовку. Середнє час приготування становить близько 30-40 хвилин при 180 градусах.

Таку страву можна їсти кожен день або використовувати замість хліба. У будь-якому випадку це дуже смачно, спробуйте самі!

Сметанне тісто для ледачого пирога з капустою в мультиварці

Мультиварка — чудовий кухонний прилад, за допомогою якого можна не напружуючись зробити безліч страв. З її допомогою можна зробити смачний спекла пиріг з капустою. Цей спосіб ледачого пирога дозволить вам заощадити як час, так і зусилля.

Основна особливість тесту – це сметана, яка додасть йому певну кислинку. Список інгредієнтів:

  • Один стакан борошна або 250 гр;
  • Половина чайної ложки цукру;
  • Половина чайної ложки солі;
  • Пакетик чорного меленого перцю;
  • Масло вершкове – 100 гр.;
  • Масло рослинне – 30 гр.;
  • Сметана – 250 г;
  • Яйця – 3 штуки;
  • Розпушувач – 2 чайні ложки;
  • Капуста — 400 гр.;
  • Морква – 2 штуки;
  • Сир твердий – 100 гр.

Підготуємо набір для начинки, для цього натріть сир і моркву на дрібній тертці, а капусту — на крупній. Шатковану капусту підсмажте на сковороді, змазаній рослинною олією. Смажте на середньому вогні 5 хвилин. Після цього додайте моркву і смажте, поки капуста не стане темно-золотого кольору. Слідкуйте за тим, щоб капуста не згоріла. Сіль і перець додати за смаком.

Підготуйте всі необхідні прилади для тіста: для змішування миску яєць, водяну баню, а також сито і віночок. У невеликій мисці з допомогою віночка розмішуйте яйця і сметану (замість віночка можна взяти міксер і поставити його на повільні оберти).

За допомогою водяної бані робимо масло рідким, додаємо в миску з яйцями змішаними. Туди ж кидаємо сіль і цукор. Перш ніж додати борошно, треба її добре просіяти, для цього скористайтеся ситом. Після очищення борошна від зайвого сміття і грудочок, можна додати в неї розпушувач. Висипає потроху вміст в миску і добре змішуємо. У підсумку вийде тісто середньої густоти.

Половину тіста покладіть у форму рівним шаром. Зверху покладіть смажену капусту з морквою, рівним шаром посипте твердий сир. Після сиру залийте начинку залишками тіста.

На цьому етапі пиріг для випічки готовий. Єдиною особливістю готування в мультиварці є погане випікання верху виробу. Щоб він теж підрум'янився, досить буде за 20 хвилин до закінчення циклу перевернути його. Час приготування цього пирога – 90 хвилин.

Пиріг з сиром і яблуками в мультиварці можна приготувати дуже швидко і легко.

А ви знаєте як приготувати смачне і ароматне холодець тісто на сметані для пирога?

Рецепт адигейського сиру для осетинського пирога, як правильно готувати.

Якою може бути начинка для пирога і чим її урізноманітнити

Щоб зробити ваш пиріг з родзинкою, можна використовувати безліч продуктів для різноманітності начинки. Безпрограшний варіант — додати до начинки такі інгредієнти, як твердий сир, гриби, яйця, молоко, різні види фаршу і рибу. Це універсальні продукти, які добре поєднуються з капустою, зроблять пиріг ще смачніше:

    1. Молочні продукти. Якщо у вашій родині є любителі молочних продуктів, то твердий сир або молоко ідеально підійде як додаткові складові начинки. Сир можна купувати будь-який, який вам подобається, і просто натирати його зверху рівним шаром на капусту. Коли він розплавиться, то буде створювати додатковий смакової шар, і можна сказати, він буде чимось нагадувати піцу. Молоко використовується при гасінні капусти, і додає характерний присмак, роблячи капусту ніжніше;

  • Додавання яєць. При додаванні яєць до пирога виходить досить ситна комбінація, особливо, якщо подавати пиріг на сніданок. Таке блюдо явно сподобається вашим дітям. Для цього потрібно зварити яйця круто, і перетерти їх на тертці. Після цього перемішати з капустою. За бажанням додати зелень і трошки прянощів;
  • М'ясні добавки. Любителі м'ясної їжі можуть не сумувати, адже капуста чудово поєднується з м'ясом, печінкою, і рибою. Щоб приготувати начинку з м'яса, необхідно взяти м'якоть м'яса і перемолоти його на м'ясорубці. Отриманий фарш перемішати з цибулею, перцем і сіллю. Розміщувати фарш і капусту можна рівними шарами, а можна просто перемішати;
  • Риба і печінку. Печінку для таких цілей необхідно трошки обсмажити, попутно посоливши і поперчив. Після обжарювання її з'єднують з капустою і тушкують все разом до готовності. Для риби все простіше, її ріжуть на дрібні шматочки і викладають зверху. Якщо риба з кістками (не філе), то кістки обов'язково видаляють. Брати можна будь-який вид по вашому смаку. Є навіть рецепти, де замість свіжої риби використовують консерви. В цьому теж немає нічого поганого. Хороші консерви володіють специфічним смаком, якого не доб'єшся, використовуючи свіжу рибу. Тому можна використовувати те, що подобається. Все залежить від смакових уподобань людини.

 

Ми розглянули основні інгредієнти, які можна поєднувати з капустою, але це не означає, що на цьому список закінчується. Сказати чесно, варіантів як урізноманітнити пиріг практично не злічити. Кожен кулінар або домогосподарка має право експериментувати і придумувати щось нове. Тільки не змішуйте всі продукти, які у вас є під рукою – це буде помилкою. Блюдо повинне володіти своїм унікальним смаком, який буде поєднуватися з додатковими інгредієнтами і створювати його неповторність.

Корисні поради

  1. Тісто з дріжджами буде краще підніматися, якщо використовувати теплі продукти;
  2. Якщо випадково пересолили тісто, то це можна виправити, домішавши у нього стільки ж тіста без солі;
  3. Кидаючи соду, краще її недосипати, тому що перебір соди зіпсує смак випічки повністю;
  4. Коли готуєте борошно, незайвим буде кілька разів її просіяти – це зробить її чистішою, а тісто пухкішим;
  5. Якщо вийшов перебір з цукром, то чинимо так само, як і з перебором солі;
  6. Перед роботою з тестом посуд повинна бути вимита, і бути без сторонніх запахів, щоб тісто їх не перейняло;
  7. Для комфортної роботи з тестом, робочий стіл посипте борошном або змастіть маслом;
  8. Тісто не буде прилипати до рук, якщо їх змастити маслом;
  9. Вимішування потрібно робити завжди руками, таким чином, тісто буде якісніше і пишніше. В крайньому випадку його можна домішувати руками після комбайна;
  10. Процес розкочування качалкою краще робити в одну сторону, однаковими рухами, щоб не зіпсувати структуру тесту.

Приготування пирога з капустою — цікавий процес, що дозволяє застосовувати свою фантазію і уміння, щоб зробити справді смачне і унікальне блюдо. Пиріг можна робити з різного виду тіста і додаткової начинки, при цьому кожен матиме свою родзинку. Спробуйте приготувати це блюдо, і воно обов'язково займе одне з перших місць у вашій книзі рецептів.

Що ще почитати: