27 март 2019 7 417

Як спекти смачний пиріг з капустою з дріжджового тіста

Капустяний пиріг — страва, яка чудово підійде для будь-якого приводу, будь то сімейний вечерю або прості посиденьки з друзями.

Простота виготовлення, доступність інгредієнтів, ситність і приємний смак — головні достоїнства борошняних виробів з капустою. Чотири ексклюзивні варіанти даного страви пропонуються вашій увазі нижче.
Простий відкритий пиріг з капустою з дріжджового тіста
Інгредієнти Кількість
Борошно пшеничне вищого сорту - 0,5 кг
Свіжі дріжджі - 25-30 г
Молоко пастеризоване - 1 склянка
Масло соняшнику - 50 мл
Яйце - 1 штука
Капуста - 1 кг
Масло соняшнику - 5 ст. л.
Жовтий лук - 1 велика головка
Паприка (солодкий мелений червоний перець) - чайна ложка
Сіль, перець мелений чорний - за смаком та бажанням
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 186 Ккал

Тісто на дріжджах — справжня знахідка в умілих руках. Вироби на основі такої виходять неймовірно пишними і м'якими.

Отже, приступаємо: з'єднуємо дріжджі, сіль і цукор, додаємо воду і заважаємо. Висипаємо В миску борошно, в середині робимо воронку – вбиваємо яйце, виливаємо молоко і дріжджі, а також олію.

Всі складові основи перемішуємо і місимо тісто. Заміс потрібно виробляти не менше 10 хвилин, так як тісто «любить руки».

В кінцевому результаті у вас повинно вийти еластичне, але не липкою консистенції тісто. Накриваємо миску тканинним полотном і ставимо в тепло на годину.

Поки тісто «підходить», можемо зайнятися начинкою.

Капусту дрібно шаткуємо на спеціальній тертці, або ріжемо ножем як можна тонше. У ємності сковорідки розжарюємо олію соняшника і висипаємо капусту.

Цибулину ріжемо півкільцями, моркву натріть на тертці. Капусту трохи підсолюємо в самому початку, щоб вона пом'якшилася, додаємо цибулю.

Коли овочі підрум'янилися, вливаємо в сковороду 100-150 мл кип'яченої води і тримаємо все на слабкому вогні не менше 20 хвилин. Після закінчення цього часу приправляємо капусту – насипаємо всі перераховані спеції і приправи.

За час, поки готується начинка, тестова основа повинна збільшитися в два рази. Її потрібно обім'яти, щоб вона виросла ще раз до такого ж розміру, як в перший раз.

Духову шафу необхідно розігріти до показника 200 град., після чого можемо починати до «збірці» нашого пирога. Деко змащуємо олією, тісто розкачуємо не занадто тонко, вистилаємо їм деко.

Зверху на тісто викладаємо начинку (чим більше – тим краще і смачніше), рівномірно розподіляючи по всій поверхні.

У духовку ставимо капустяний пиріг на 15 хвилин, після чого зменшуємо температуру на 20 градусів і тримаємо в духовці ще півгодини до готовності.

Готовність потрібно перевіряти сухою дерев'яною паличкою (підійде сірник, зубочистка, шпажка), якщо суха, виріб треба виймати з духовки, так як є ризик пересушити. Перед подачею пиріг повинен охолонути.

Подавати можна так, як вам більше подобається: з соусами, зеленню, або просто як самостійне блюдо. Смачного вам пирога!!!

Пиріг з капустою і яйцем з листкового дріжджового тіста

Листкове дріжджове тісто істотно спрощує процес готування, оскільки його можна купити готовим, якість страви від цього не постраждає.

Начинку для пирога доведеться робити самостійно, але це недлительная процедура, тому дане блюдо сміливо можна назвати швидким, яке можна приготувати, коли гості на порозі.

Для рецепту потрібно взяти:

  • Тісто шарувату – півкілограма;
  • Капусту – півкілограма;
  • Яйця, зварені «круто» – 4 шт.;
  • Вершкове масло – 4 ч. л.;
  • Яйце для змащування – 1 шт.;
  • Сіль, прянощі – за смаком;
  • Зелень (кріп, петрушка) – 1 пучок.

Тісто потрібно розморозити до кімнатної температури, щоб ви могли його розкачати і сформувати майбутній пиріг. Капусту дрібне шаткуємо, яйця ріжемо пластинками або кубиками.

Зелень дрібно рубаємо. Розігріваємо сковороду, додаємо в неї вершкове масло.

Коли масло розтопилося, можна висипати нашатковану капусту. Тушкуємо на тихому вогні приблизно тридцять хвилин.

Подрумянивать капусту не потрібно, якщо вона ще не приготувалася, а води вже не є – додаємо трохи водички. В кінці готування солимо і перчимо основу для начинки.

Капусті даємо охолонути, додаємо перш покришені яйця і зелень. За необхідності, можна ще посолити і приправити капусту.

Половинку тіста розкочуємо тонким шаром і вистилаємо деко. На шар тіста кладемо готову начинку, і покриваємо пиріг залишилися розкатаним тестом.

Змащуємо зверху яйцем і відправляємо для випічки в пекарський шафа, розігріту до 190 градусів на 45 хвилин. По закінченні цього часу виймаємо виріб з жарочного шафи і даємо пирогу охолонути.

Наш капустяний пиріг з курячими яйцями готовий – приємного апетиту!


Дізнайтеся , як зробити листкове тісто в домашніх умовах, секрети майстрів.Спробуйте смачний рецепт запеченого філе сазана в духовці, ви не зможете втриматися, щоб не попросити добавки. Всі секрети тут. Прочитайте ще раз як приготувати деруни з картоплі з сиром, деякі секрети ви точно не знали, а смак тільки краще.

Закритий пиріг з квашеною капустою з дріжджового тіста

Квашена капустка надає пирогів пікантність і гармонійний смак, якого неможливо досягти, при використанні для начинки свіжої білокачанної капусти.

Рецепт правильного (і, головне, смачного) дріжджового тіста описаний вище, і ви сміливо можете його використовувати для готування закритого пирога з квашеною капустою.

Для начинки необхідно:

  • Квашена капуста – 600 грам;
  • Яйця курячі – 3 шт.;
  • Сметанка (жирність від 15% і вище) – сто грам;
  • Цибуля – сто грам;
  • Сіль, спеції, прянощі – за смаком.

Квашену капусту відварюємо протягом двадцяти хвилин, після чого даємо охолонути, і віджимаємо непотрібну рідину. Цибулька мелко-намелко наріжемо, сметану змішуємо з 2-ма яєчками і перемішуємо до однорідності.


Віджату капусту приправляємо стандартними приправами (сіль і перець), за смаком можна скомбінувати і з іншими прянощами. Додаємо до капусти сметанную суміш і цибулю, перемішуємо до однорідності – начинка готова.

Деко вистилаємо пергаментом, одну частину тіста розкачуємо і вистилаємо нею деко. На шар тіста розкладаємо капустяну начинку, і накриваємо її другою частиною розкатаного дріжджового тіста.

Зверху змащуємо збитим курячим яйцем і печемо при температурі 190 градусів до золотистої скоринки (приблизно 45 хвилин). Перед подачею охолодити, за бажанням додати улюблені соуси.

Пиріг з дріжджового тіста зі свіжою капустою і м'ясом

М'ясо в даному рецепті зробить капустяний пиріг ситним, тому подавати його можна як окрему страву.

Дріжджове тісто готуємо по вже знайомому рецептом, а для начинки необхідно:

  • М'ясо (краще асорті 50/50) – п'ятсот грамів;
  • Капуста білокачанна – п'ятсот грамів;
  • Зелень (петрушка, кріп) – сто грам;
  • Сіль, перчик, прянощі – на ваш смак;
  • Масло соняшнику для обсмажування– 3-4 ст. л.

Капусту дрібно-намелко шаткуємо й тушкуємо на сковороді з олією на тихому вогні. Капуста повинна стати м'якою – гасити потрібно ніяк не менше двадцяти хвилин. В кінці додаємо сіль, спеції, чорний мелений перець.

М'ясо нарізаємо середніми кубиками, обсмажуємо в окремій від капусти сковорідці до готовності. Коли м'ясо трохи охолоне, пропускаємо його через м'ясорубку.

Всі компоненти змішуємо, додаємо подрібнену зелень і пробуємо – за необхідності солимо і перчимо.

Тісто розгортаємо і переносимо у форму, заздалегідь змащену рослинним маслом. На тісто викладаємо капусту з фаршем, і, за бажанням, покриваємо шаром тесту. Цей варіант пирога можна готувати як відкритим, так і закритим.

Капустяний пиріг випікаємо в заздалегідь підігрітому духовій шафі 40-45 хвилин при 180 градусах.

Подача страви проводиться відразу, в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Корисні поради

Нижче наведемо кілька секретів по випічці неперевершених капустяних пирогів:

  1. Начинку для пирога завжди треба готувати окремо, оскільки при випічці термічно необроблена капуста виділяє багато рідини, і пиріг не пропечеться;
  2. Капусту краще брати молоду, так як вона м'якша. Якщо пиріг потрібно готувати взимку, і молодий капусти немає в наявності, старі качани тушкуємо за 45-50 хвилин, тоді начинка буде м'якою і соковитою;
  3. Дріжджове тісто обов'язково потрібно один раз «опускати», що воно піднімалося два рази – випічка буде пишною і м'якою навіть на наступний день;
  4. Не варто тримати капустяний пиріг в духовці довше зазначеного часу, так як тісто може висохнути і затвердіти;
  5. Капуста «любить» різноманітні приправи – кмин, хмелі-сунелі, паприку, майоран, розмарин. Якщо ви додасте їх, пиріг буде ароматним, так як спеції гармонійно доповнять смак начинки.

Що ще почитати: