11 апрель 2019 1 507

Класичний рецепт приготування котлети по-київськи в домашніх умовах

Багато хто пам'ятає часи, коли котлети тільки почали набувати популярність. Всім був відомий їхній теоретичний рецепт, але на практиці мало хто міг собі дозволити готувати таке блюдо.

Технологія приготування котлет по-київськи є досить складною і витратною по часу і сил, тому деякі хочуть втрачати час, вважаючи за краще ходити в ресторани. Тим не менш, зараз рідко можна знайти ідеальне за смаком страва в закладах, краще не ризикувати і створити його самостійно.

Історія появи

Існує кілька версій походження котлет по-київськи. Деякі кажуть, що вони з'явилися у Франції XVIII століття завдяки кухарям, які приїжджали за напрямом Єлизавети. Кілька разів рецепт зазнавав змін, а потім і зовсім був забутий.

Але в середині XX століття кулінар одного київського ресторану розшукав його і спробував приготувати так звану cotelette de volaille, що в перекладі означає «котлета куряча». Всім гостям закладу шалено сподобався смак страви, внаслідок чого котлети знову стали популярними, до того ж, знайшли нову назву.

Не всі вірять у французьку версію походження котлет. Існує й інша думка, згідно з яким страва потрапила в Київ ще в 1918 році під час правління гетьмана Скоропадського. Оскільки часи були непрості, рецепт не отримав визнання по всій країні. Тим не менш, через 30 років їх приготував київський ресторатор честь прийому делегації з Парижа. Еліта високо оцінила смак, після чого котлети з'явилися в ресторанах по всій країні.

І остання версія появи чудового блюда свідчить, що рецепт прийшов в голову превеликий кулінару, кондитер і виноторговцу Ніколя Апперту. До речі, саме він став родоначальником принципу консервування.

Традиційний рецепт з маслом і зеленню
Інгредієнти Кількість
Філе куряче - 5 штук
Борошно - 1 склянка
Олія для смаження - 1 літр
Яйця - 2 штуки
Сухарі для панірування - 500 г
Кріп, естрагон, петрушка - за дві гілочки
Масло вершкове - 75 грамів
Сіль, спеції, перець - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 424 Ккал
Існує чимало різновидів котлет по-київськи — їх готують з кісточкою, з грибами, додають спеціальні соуси.

Але класичний рецепт котлети по-київськи не містить нічого зайвого.

Для початку потрібно розрізати повздовж куряче філе. У результаті повинно вийти дві різних за розміром шматочки, один з них буде більше іншого. Маленьку частину очистіть від сухожиль і жиру, при цьому постарайтеся не деформувати його.

Залишився фрагмент курки надріжте вздовж, щоб воно розкрилося, але шматки не відокремилися один від одного. Покладіть філе між двома шарами харчової плівки, акуратно відбийте молоточком. Стежте, щоб м'ясо не порвалося.

Потім дрібно порубаєте зелень, розмішайте її з м'яким вершковим маслом.

З отриманої суміші сформуйте брусочок, покладіть його в середину великого шматка філе, зверху накрийте маленьким, загорніть.

Заготовки для майбутніх котлет помістіть в холод на 10-15 хвилин, краще всього підійде морозилка.

Тим часом вам необхідно збити яйця.

Далі кожна котлета мачає в яйце, обвалюється в панірувальних сухарях і відправляється на сковороду з розігрітим маслом.

Обсмажте м'ясо у фритюрі до рум'яної скоринки, зазвичай для цього достатньо 7 хвилин.

Після цього викладайте на блюдо деко — і в духовку на 10 хвилин при 180 градусах.

Зазначеної кількості складових вистачить на те, щоб приготувати п'ять порцій соковитих і ароматних київських котлет.

Різновид котлет по-київськи з кісточкою

Класична рецептура включала в себе подачу котлет на кісточці, відповідно, під час готування треба було слідувати деяким правилам. Причина такої подачі пояснювалася просто — страва прийнято було їсти руками, саме тому для зручності зберігалася кісточка, на додаток йшли папільотку з серветки.

Отже, щоб приготувати дві великі порції котлет по-київськи з кісточкою, вам потрібно:

  • Куряча грудка — 2 шт.;
  • Борошно — 3 ст. л.;
  • Зелень (кріп, петрушка) — пучок;
  • 2 яйця;
  • Сухарі;
  • Вершкове масло — 70 г;
  • Лимон — 1 шт.;
  • 1 стакан рослинного масла;
  • Сіль, перець та прянощі.

Начинку, якою буде фарширований грудка, в цьому рецепті рекомендують готувати заздалегідь. Попереднім ввечері розімніть вершкове масло, змішайте його з зеленню, соком лимона і сіллю. Ця субстанція повинна знаходитися в холодильник для повного застигання.

Спочатку слід прибрати все зайве з м'яса. Зніміть шкіру з тушки, потім обріжте грудки з обох сторін разом з крилом. Їх останнього вам знадобиться тільки шматочок до першого суглоба, інше можна обрізати. Кісточку, очистіть від м'яса.

Філе складається з двох філе, одне з них має менший розмір, інша, відповідно, більше. З малого вам потрібно вирізати біле сухожилля, яке може деформувати котлету при нагріванні. Далі повторіть всі кроки, які ви робили під час приготування котлети по класичному рецепту. Акуратно розріжте філе, при цьому збережете кісточку.

Розкрийте мале філе, відбийте його, поперчіть і посоліть, всередину покладіть заздалегідь підготовлену начинку, загорніть. Далі покладіть малий шматок всередину надрізаного великого філе, ретельно загорніть. Можна закріпити дерев'яними паличками.

Як і в попередньому рецепті, котлети обвалюються у збитому яйці, сухарях і борошні. Смажте їх на сковорідці до появи скоринки. Якщо грудка велика, можна також поставити в духовку на 5-7 хвилин після приготування.

Дивіться, як приготувати смачну котлету по-київськи з кісточкою:

Соковиті київські котлети з грибами

Не всім подобається яскраво виражений смак вершкового масла в котлетах, тому кухарі нерідко експериментують з начинкою для страви. Одним з найбільш популярних варіантів є суміш масла та зелені з грибами. Щоб приготувати такі котлети по-київськи для всієї родини, візьміть наступні компоненти:

  • Куряча грудка — 1 кг;
  • Курячі яйця — 10 шт.;
  • Цибулина середнього розміру;
  • Гриби — 400 г;
  • Оливкова олія — 750 г;
  • Сухарі панірувальні;
  • Зелень (кріп, естрагон, петрушка) — 250 г;
  • Вершкове масло — 250 г;
  • Сметана — 30 г;
  • Сіль і перець.

Дізнайтеся, як правильно і смачно приготувати соковиті котлети з рибного фаршу.

Як правильно приготувати курячі котлети на пару в мультиварці «Редмонд», дізнайтеся всі секрети тут.

Як робити січені котлети з курячого філе, читайте рекомендації і покрокову інструкцію з фото на сторінках нашого жернала.

Ви вже знаєте, як правильно подрібнити грудку, тут варто зробити все точно так само, як і в попередніх рецептах. Не забудьте злегка відбити кожен шматочок! Далі приготуйте начинку. Для неї слід дрібно порізати гриби і цибулю, далі вони обсмажуються разом на розігрітій сковороді.

Наріжте невеликими кубиками масло. На кожну заготовку викладайте грибну масу, зверху невеликий шматочок масла, потім рясно посипайте їх рубаною зеленню. Поверніть кожну котлету, перемістіть в морозилку на півгодини.

Збийте яйця разом зі сметаною. Кожну порцію занурюйте спочатку в цю суміш, потім в сухарі. Обсмажте на сковороді, потім помістіть в духовку на десять хвилин до повної готовності.

Подавати їх рекомендується в гарячому вигляді з гарніром. Особливо смачно поєднуються котлети з пюре, але пам'ятайте, що його слід з'їсти протягом двох годин після приготування.

Як приготувати класичну котлету по-київськи дивіться відео майстер-клас від відомого шеф-кухаря:

Приємного всім апетиту!

Що ще почитати: