23 июнь 2019 12

Смачні домашні котлети на обід або вечерю

Соковиті і ароматні домашні котлети миттєво пробуджують апетит навіть при одній думці про них. Але краще не мріяти, а готувати! Тим більше рецептів існує безліч.

Смачні домашні котлети з яловичини на сковороді

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яловичини 1 кг
хліба 0,2 кг
цибулин 2 шт.
яєць 1 шт.
борошна 160 р
солі 5 г
олії соняшникової 90 мл
спецій за смаком

Знадобиться на приготування – 1 годину.

Скільки калорій – 225.

Як приготувати:

  1. Хліб без скоринок потрібно замочити в половині склянки води. Залишити на п'ять хвилин, щоб м'якуш розм'як.
  2. Дрібно порубати цибулини без лушпиння. Можна взяти і три штуки, якщо подобається.
  3. М'ясо пропустити через м'ясорубку з крупною решіткою. Потрібно, щоб невелика частина шматочка була з жиру, інакше страва вийде дуже сухим.
  4. Додати до фаршу яйце, а також віджатий м'якуш, який потрібно розібрати на шматочки поменше.
  5. Всі приправити і посолити, потім вручну вимішати.
  6. Перекласти м'ясну суміш на стіл і гарненько відбити її, щоб вона стала однорідною і трималася одним шматком. Потрібно вибити зсередини весь повітря.
  7. Залишити на п'ятнадцять хвилин при кімнатній температурі, щоб м'ясо ввібрало в себе аромат спецій.
  8. Вологими руками розділити фарш на рівні невеликі частини, з яких потрібно скачати кульки і приплюснути їх. З усіх боків обваляти в борошні, струсити надлишки.
  9. Масло розігріти в сковороді і перекласти сюди котлети.
  10. Смажити по п'ять хвилин з кожного боку, потім накрити кришкою і готувати ще три хвилини.
  11. Подавати з будь-яким гарніром гарячими.

Котлети з свинини в духовці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
картоплин 2 шт.
свинячого фаршу 0,9 кг
цибулин 1 шт.
спецій за смаком
яєць 1 шт.

Знадобиться на приготування – 55 хвилин.

Скільки калорій – 211.

Як приготувати:

  1. Фарш для додаткової ніжності краще ще раз перемолоти в блендері або м'ясорубці.
  2. Зняти шкірку з картоплі, помити плоди, дуже дрібно натерти їх.
  3. Очищений цибулю теж натерти або просто дрібно порубати. Можна подрібнити його заглибним блендером, але тоді чашу потрібно акуратно накрити рушником, щоб сильно не плакати.
  4. Обидва подрібненого коренеплоду додати до м'яса і перешкодити.
  5. Вбити сюди ж яйце і додати спеції, ще раз перемішати і трохи відбити, можна в руках або миску.
  6. На руки нанести трохи соняшникової олії і потім сформувати з м'ясної маси кульки, які слід перемістити у форму для запікання або на деко.
  7. Поставити в духовку при середній температурі хвилин на сорок.
  8. За цей час потрібно поливати соком, що виділився котлети кілька разів, потім можна відразу подавати до столу.

Рецепт з свинини та яловичини з болгарським перцем

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
зелені 1 пучок
фарш свино-яловичого 0,5 кг
спецій за смаком
червоних цибулин 1 шт.
болгарських перців 1 шт.
олії соняшникової 60 мл

Знадобиться на приготування – 30 хвилин.

Скільки калорій – 251.

Як приготувати:

  1. Вимити перець, витягнути його насіннєву коробочку, порізати м'якоть дрібними кубиками.
  2. Очистити цибулю від лушпиння і подрібнити його таким же чином.
  3. Обполоснути зелень під водою, прибрати вологу, дрібно нашаткувати листя. Можна використовувати петрушку, кінзу, кріп, базилік.
  4. Всі ці три компоненти з'єднати з фаршем, приправити, якісно вимішати.
  5. Змочити руки і з отриманої м'ясної маси скачати невеликі кульки. У процесі скочування кожен кульку потрібно відбити в руках, щоб текстура стала гладкою, а все повітря вийшов. Це допоможе котлет не розвалюватися під час обсмажування.
  6. На розпеченій олії обсмажити отримані кульки. На обидві сторони піде близько семи хвилин, після чого можна відразу подавати.

Як приготувати з риби в домашніх умовах

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
зелені 50 г
моркви 0,1 кг
лука 150 г
філе рибного 0,5 кг
спецій за смаком
яєць 2 шт.
олії соняшникової для смаження
рисового борошна 0,1 кг

Знадобиться на приготування – 1 годину 10 хвилин.

Скільки калорій – 107.

Як приготувати:

  1. Морква вимити і поставити її варитися до повної готовності. Це займе хвилин двадцять. Потім її потрібно остудити, зняти шкірку, дрібно натерти.
  2. Як можна дрібніше нашаткувати очищений від лушпиння цибулі.
  3. Рибне філе перевірити на наявність кісток, вимити, прибрати вологу серветками, потім перемолоти за допомогою м'ясорубки.
  4. Додати до риби вищеперелічені овочі, а також вбити сюди яйце і приправити. Вимісити вручну.
  5. Дрібно порубати зелень і теж вмішати її до решти продуктів.
  6. Помістити в холодильник отриману масу хвилин на п'ятнадцять, щоб вона охолола. Можна і довше. Так буде легше з нею працювати.
  7. Мокрими руками сформувати товсті невеликі коржі, на кожну з них обваляти в малій кількості рисового борошна. Можна взяти й іншу паніровку, наприклад сухарі.
  8. Масло в сковороді розігріти, обсмажити в ньому м'ясо по п'ять хвилин з кожного боку.
  9. Перекласти на деко і відправити в духовку ще на десять хвилин при середній температурі.
  10. Перед запіканням можна додати трохи тертого сиру зверху, він якраз встигне схопитися скоринкою. Подавати до столу з будь-яким гарніром.

Як приготувати ніжні оладки з курячого фаршу?

Тут ви знайдете рецепт смачних глив в сметані.

Приготуйте салат з сиром і часником, рецепт якого ви можете подивитися тут.

Як зробити домашні котлети по-київськи

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яєць 2 шт.
курячих грудок 0,5 кг
зелені 20 г
смальцю 60 г
масла вершкового 90 г
борошна 80 г
сухарів панірувальних білих 0,2 кг
спецій за смаком

Знадобиться на приготування – 1 годину.

Скільки калорій – 312.

Як приготувати:

  1. Дістати масло з холодильника, щоб воно встигло стати м'яким.
  2. Дрібно порубати вимиту зелень і додати її в масло, перемішати.
  3. Згорнути маслянисту масу в маленьку ковбаску за допомогою харчової плівки. Прибрати в морозилку.
  4. М'ясо вимити, обсушити його серветками, порізати на шматочки поменше і двічі перемолоти їх за допомогою м'ясорубки.
  5. Додати до фаршу приправи.
  6. Яйця вбити в борошно і трохи перемішати виделкою, щоб розбити жовтки.
  7. В іншу миску висипати іншу частину борошно, а в третю – сухарі.
  8. Витягнути підморожене масло і порізати його на невеликі шматочки.
  9. М'ясну масу поділити на невеликі частини. Кожну розчавити в коржик, покласти всередину шматочок масла, загорнути, щоб отримати довгастий кульку.
  10. Повторити з усім м'ясом. Потім котлети потрібно притрусити борошном, опустити в яєчну суміш, а в кінці обваляти в сухарях. Для більш міцної скоринки можна ще раз опустити в яйце, потім в сухарі.
  11. Готувати можна двома способами: обсмажити на невеликій кількості жиру.
  12. А можна опустити у фритюр. Для цього знадобиться близько 300 мл олії соняшникової. Як тільки схопиться скоринка, потрібно витягнути котлети і перекласти їх у форму, а потім довести до готовності в духовці хвилин за п'ятнадцять при середній температурі.
  13. Подавати до столу в гарячому вигляді.

Як зробити котлети по-київськи з домашнього фаршу, дивіться на відео нижче:

Биточки з курячого фаршу в мультиварці

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цибулин 2 шт.
фаршу курячого 0,6 кг
сухарів панірувальних 1 уп.
спецій за смаком
яєць 2 шт.

Знадобиться на приготування – 50 хвилин.

Скільки калорій – 195.

Як приготувати:

  1. Зняти лушпиння з цибулі, сам плід подрібнити в блендері в кашку.
  2. Таким же способом подрібнити м'ясо і змішати з цибулею.
  3. Вбити яйця і приправити, перемішати.
  4. Сформувати з маси котлети і обваляти в сухарях.
  5. Налити трохи олії в чашу мультиварки, вибрати режим «Випічка», встановити таймер на 12 хвилин.
  6. Покласти котлети, закрити кришкою, залишити їх до сигналу.
  7. Потім перевернути, знову закрити кришкою, готувати ще дванадцять хвилин.
  8. Подавати до столу.

Особливості приготування

Щоб надати котлет красивий жовтий колір, можна додавати у фарш куркуму. Для червоного кольору варто використовувати паприку.

Для отримання більш щільною і смачною скоринки зверху краще обсмажувати котлети на вершковому маслі.

Відео-рецепт домашніх котлет:

Котлети – саме домашнє блюдо, яке зазвичай подається з картопляним пюре і солоним огірком. Універсальний і поживний варіант, який любить вся сім'я.

Що ще почитати: