28 апрель 2019 336

Як смачно запекти пельмені в духовці: з сиром у сметані, з майонезом

Пельмені прийнято вважати улюбленим блюдом холостяків і студентів: їх приготування не вимагає глибоких знань в кулінарії, при умові, що вони вже куплені в магазині. Тим не менше, крім «купив – зварив – з'їв», існують і інші варіації їх приготування.

По-перше, замісити тісто можна самостійно, і це буде набагато смачніше, а по-друге їх можна готувати не тільки з м'ясним фаршем: сир або гриби можуть стати дуже ніжною і незвичайною начинкою. Крім варіння існують і інші способи приготування, найбільш своєрідним з яких можна вважати приготування в духовці.

Пельмені, запечені в духовці з сиром
Інгредієнти Кількість
Магазинні пельмені - 900 грамів
Цибулю середній - 1 штука
Масло вершкове - 100 грамів
Сир - 300 грамів
Сіль, спеції - за смаком
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал
Швидко накрити на стіл і здивувати несподіваним частуванням – легко! Пельмені, запечені з сиром, можна приготувати, поки гості поглинають холодні закуски.

Кладемо на розігріту сковороду масло. Очищаємо цибулю та нарізаємо гострим ножем на дошці півкільцями. Відправляємо обсмажуватися в топленому маслі. Дістаємо пельмені з морозилки.

Беремо скляну жаровню, викладаємо щільно один до одного напівфабрикати. Зверху покриваємо шаром обсмаженої цибулі, солимо, заправляємо спеціями. Натягуємо зверху фольгу, защепив міцно за борти страви, і ставимо в заздалегідь прогріту до 185 °С духовку на 40 хвилин.

Тремо сир на крупній тертці. Через 25 хвилин висипаємо його зверху пельменів і продовжуємо готувати при відкритій жаровні ще 15 хвилин.

Пельмені, запечені в сметані в духовці

Домашні пельмені, запечені в духовці зі сметанним соусом, вимагають значно більше часу, але результат того вартий.

Компоненти:

  • Борошно – 550 грамів;
  • Вода – 1.5 склянки;
  • Сіль – щіпка;
  • Яйце куряче – 1 штука;
  • Суміш фаршу з курки та свинини – 600 грамів;
  • Сметана домашня – 450 грамів;
  • Перець червоний і чорний мелений – за смаком;
  • Цибулю середній – 1 головка;
  • Морква невелика – 1 штука;
  • Часник – 2 зубки;
  • Олія оливкова – 3 столові ложки.

У глибоку емальовану миску висипаємо просіяне борошно, в серединці робимо поглиблення і вбиваємо яйце. Солимо і починаємо замішувати пальцями однієї руки, поступово додаючи воду. Після того як згусток почне переміщатися по шару борошна на дні ємності, викладаємо його на робочу поверхню, і робимо круте однорідне тісто.

Накриваємо його пластмасової мискою і даємо відпочити. Чистимо овочі, робимо нарізку довільної форми, наливаємо олію в сотейник і обсмажуємо їх.

Викладаємо фарш у велику ємність, додаємо тертий часник, спеції і ретельно перемішуємо. З тіста формуємо довгу ковбаску діаметром 2 – 3 см і нарізаємо на п'ятачки товщиною 1 – 1,5 см.

Вмочивши їх у торці борошно, розкочуємо качалкою. В серединку маленькою ложкою кладемо фарш, звертаємо навпіл і з'єднуємо краю.

Виробивши все тісто, щільно укладаємо пельмені в глибоку жаровню. Посипаємо засмаженими овочами, виливаємо сметану і ставимо в прогріту до 190 °С духовку на годину.

Пельмені, запечені в духовці з майонезом

Немає сметани – не біда. Якісний провансаль буде чудово поєднуватися з пельменями.

Компоненти:

  • Напівфабрикатні пельмені – 300 грамів;
  • Вершкове масло – 150 грамів;
  • Гриби – 200 грамів;
  • Цибулю середній – 1 головка;
  • Морква невелика – 1 штука;
  • Майонез домашній – 150 грамів;
  • Сіль, спеції – за смаком.

Миємо й чистимо овочі. Цибулю і моркву нарізаємо півкільцями, печериці – середніми слайсами. Ставимо дві сковороди на конфорки: в одну кладемо масло й овочі, а в другу висипаємо гриби.

Як тільки з них випарується вода, з'єднуємо ці компоненти разом і даємо їм добре підрум'янитися. Закладаємо пельмені в горщик, висипаємо овочеву зажарку, приправляємо спеціями і змащуємо товстим шаром майонезу.

Ставимо в прогріту до 190 °С духовку на 30 хвилин.

Як приготувати окрошку на кефірі, в літню спеку це блюдо чудово втамовує спрагу.

Тушкована капуста з яловичиною в мультиварці за нашим рецептом, читайте рекомендації та покрокові фото.

Як приготувати оладки на кислому молоці, читайте поради досвідчених господинь. Рецепти тут

Корисні поради

  1. Перед замешиванием обов'язково просіяти борошно. Дайте їй насититися киснем, щоб готове тісто було м'яким і пластичним;
  2. Традиційні сибірські пельмені начинюються свининою, олениною і ведмежатиною. З комбінаціями сортів м'яса можна нескінченно експериментувати;
  3. Трохи цибулі і води зроблять фарш більш соковитим;
  4. Для запікання краще ємність з деяким запасом по глибині, щоб соус не витікав за борту;
  5. Для соусів бажано використовувати домашні продукти: майонез, сметану, вершки;
  6. Крім перерахованих вище соусів і добавок для запікання пельменів можна використовувати помідори, яйця з молоком, томатним соусом і навіть печінку;
  7. Свіжа дрібно порізана зелень відмінно доповнить запечені пельмені.
  8. Спробуйте приготувати ці страви в аерогрилі або мультиварці – кулінарний шедевр гарантований;
  9. Під час запікання обов'язково накривайте блюдо фольгою або кришкою, щоб рідина не випаровувалася і страва не пригоріло.

Готову запіканку нарізають ножем і розкладають по тарілках. Приємного апетиту!

Що ще почитати: