02 март 2019 2 484

Як приготувати скумбрію на багатті на решітці

Цінна морська риба, що має жирне м'ясо (з відсотком жиру до 16.5 г), скумбрія багата вітамінами, в тому числі B12. Ніжне з яскравим смаком м'ясо дозволяє кулінарам широко використовувати її, готуючи вишукані рибні страви. Рибу солять, в'ялять, запікають, коптять, смажать, використовуючи при цьому різноманітні букет спецій і приправ, що надає страві з скумбрії неймовірний смак і запаморочливий аромат.

Для випікання на решітці краще вибирати велику, 400-500 грамів вагою, рибу. Якісна скумбрія – тушка з щільним м'ясом, правильно заморожена, спинка оливково-чорна, черево світло-сріблясте. Така рибка повинна мати рівну неушкоджену шкіру і плавники.

Заморожену скумбрію розморожують у холодильнику (10 годин). При цьому вона зберігає свої властивості.

Готуємо скумбрію з димком на багатті
Інгредієнти Кількість
Скумбрія (тушка) - 1 шт
Рослинна олія - 1 ст. л.
Спеції для риби - 1 ч. л.
Вино або лимонний сік - 20 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал
Кращий варіант насолодитися смачною рибою на природі – запекти її на вогнищі. Запечена риба зберігає свої смакові особливості, підкреслити і підсилити які можна правильним маринуванням.

Підготовка скумбрії починається з видалення голови та очищення її від нутрощів. Для цього розрізається ножицями черево, видаляється весь вміст, чорна плівка знімається і тушка миється.

Залишки води після миття просушити паперовою серветкою, далі розрізати по спинці до хребта навпіл, хребет з ребрами і видалити плавники – отримуємо філе.

М'ясо підсолити, поперчити, обсипати травами і спеціями, загорнути в лист кондитерської паперу і покласти в прохолодне місце для маринування на 10 хвилин.

Щоб отримати рибку більш соковиту, можна побризкати перед маринуванням соком свіжого лимона або сухим вином.

Після маринування (10 хвилин) рибу вийняти, вмочити рушником або серветкою від зайвої рідини, маслом рівномірно обмазати філе і шкірою до вугілля викласти на решітку. Коли філе підрум'яниться — перевернути і запекти з іншого боку.

Риба на вогні печеться дуже швидко, тому варто стежити, щоб філе не згоріло.

Запікаємо соковиту рибку у фользі

Отримати максимально соковиту скумбрію на багатті можна, приготувавши її на решітці у фользі. Для порції потрібні такі інгредієнти:

  • Скумбрія, тушка— 1 шт.;
  • Спеції до риби — 1 ч. л.;
  • Лимон свіжий — 1/2 шт.;
  • Суміш перців — 5 горошин;
  • Сіль — 1 ч. л.;
  • Оливкова олія — 1 ст. л.;
  • Цибулю — 1 голівка або зелень за смаком — 1 пучок;
  • Фольга для запікання — 2 м (метри).

Цибулю або зелень дрібно порізати, поперчити.

У риби витягнути нутрощі, акуратно видалити зябра (голову не видаляти), вмочити рушником, натерти зсередини і поверхня тушки сіллю і спеціями, черево набити нарізаною цибулею або зеленню і викласти на складену вдвічі фольгу.

Попередньо її змащують оливковою олією. Фольга довгою повинна бути не менше трьох розмірів тушки.

Нарізати на тонкі часточки лимона і розкласти зверху на рибу, приблизно 5-6 часточок.

Скумбрію загорнути у фольгу не сильно щільно, але вона не повинна переміщатися в середині, і покласти на решітку.

Час запікання – 15-20 хвилин. Щоб одержати рибу, за смаком схожий на мариновану, потрібно, не розгортаючи, її остудити і покласти на кілька годин в холодильник.

Шашлик зі скумбрії

Для цієї страви скумбрія підійде ідеально завдяки яскравому смаку, який добре відтіняє при запіканні на решітці. Однією з найкращих ідей є шашлик з філе скумбрії, приправлений спеціями. Для його приготування потрібно підготувати такі складові:

  • Скумбрія, тушки — 1 кг;
  • Газована мінералка — 0,5 л;
  • Цибуля — 2 шт.;
  • Рослинна олія – 2 ст. л.;
  • Мелений чорний перець — за смаком;
  • Сіль – 2 ч. л.;
  • Лимон — 1 шт.;
  • Лавровий Лист — 1 шт.

Філе підготувати як в першому рецепті, нарізати великими квадратними шматками, скласти в ємність, посолити, поперчити і акуратно перемішати.

Нарізавши цибулину кільцями, перекласти шарами з рибою. Підготувати маринад: видавити сік лимона, залити мінералкою і олією, перемішати і вилити в підготовлену рибний шашлик, зверху покласти лавровий лист і під гнітом поставити на 2 години в холодне місце.

На шампури надіти шматочки скумбрії і смажити приблизно 10 хвилин на решітці над вугіллям. При смаженні шашлики змочувати водою і перевертати, щоб не підгоріли.

Як проводиться засолювання червоної риби в домашніх умовах рецепт дуже простий і швидкий.

Ви ніколи не пробували рибний фарш для пельменів, читайте наш рецепт і поради, як приготувати.

Читайте як запекти рибу в духовці без фольги, щоб зберегти смак, аромат і соковитість м'яса.

Корисні поради

  • Скумбрію зазвичай продають мороженої. Купуючи її, звертайте увагу на її зовнішній вигляд. Лід повинен бути прозорий білий, інакше риба кілька разів перезамораживалась, і якість її залишає бажати кращого.
  • Також, варто подивитися плавники, хвіст риби, і шкірний покрив. Вони повинні бути рівними, без пошкоджень, природного вигляду. Пошкоджені плавники і хвіст кажуть, що риба не першої свіжості.
  • Розморожувати рибу варто тільки в холодильнику. Це подовжує час розморожування, але м'ясо буде м'якше і соковитіше, що не дозволить отримати розморожування у мікрохвильовій печі.
  • Скумбрія добре поєднується з багатьма спеціями, тому при її приготуванні орієнтуйтеся на свій смак і уподобання.
  • Варто пам'ятати, що м'ясо скумбрії досить сухе, пом'якшити його допоможе сухе біле вино або лимонний сік.
  • При смаженні скумбрії на багатті досить на вугілля кинути трохи трісок кісточкових порід, щоб риба злегка прокоптилася і отримала ніжний відповідний аромат.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: