28 апрель 2019 4 234

Як смачно запекти скумбрію у фользі в духовці

Однією з найбільш популярних риб у вітчизняній кулінарії є скумбрія. Важко недооцінити її відносно смаку і корисних властивостей.

У ній міститься велика кількість омега-3, а ще вітамін В12. Ця рибка багата йодом, залізом, міддю, селеном, у ній міститься цілий ряд вітамінів (В1,В2, В6, D).

Скумбрія дуже корисна для нормалізації серцево-судинної діяльності, пам'яті, стимуляції мозкової активності, вона показана годуючим мамам і діткам.

У кулінарії така риба високо цінується за її ніжний смак і відсутність дрібних кісток. Тому і застосування цієї рибки на кухні різноманітно.

Скумбрію коптять, маринують, тушкують, смажать, роблять з неї консерви і варять супи. Особливо смачна ця рибка запечена в духовці.

Запікати скумбрію можна по-різному: у фользі з лимоном і зеленню, під гірчично-майонезним соусом, з прянощами, з овочами (картоплею, цибулею, морквою, помідорами, грибами), у формі в сметанному, вершковому маслі, томатному соусах, в «рукаві».

Дивно смачна скумбрія, запечена у фользі в духовці
Інгредієнти Кількість
скумбрія - 1 велика
майонезу (67-72% жирності) - 1 ст. л.
готової гірчиці - 1 ст. л.
сіль - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 180 Ккал

Страви, запечені у фользі, відрізняються неповторним смаком і ароматом. М'ясо або риба, приготовані таким способом, не лише надзвичайно смачні, але й корисні з-за відсутності масла при запіканні.

Дуже ніжним, що тане у роті виходить рибка запечена у фользі, під гірчично-майонезним соусом. А готувати її простіше простого!

Рибину необхідно ретельно вимити, випатрати, відрізати голову (можна голову не відрізати, але при цьому попередньо витягнути зябра), знову промити тушку (особливо ретельно всередині, щоб прибрати випадкові залишки нутрощів).

Якщо попалася ікра або молочко — залишити. Рибу трохи присолити (всередині і зовні).

Далі необхідно приготувати соус: змішати гірчицю і майонез. На деко покласти фольгу (досить великий шматок, щоб ретельно загорнути рибу).

Тримаючи скумбрію над фольгою, обмазати спочатку одну сторону рибки, покласти цією стороною на фольгу, потім обмазати іншу, так само змастити зсередини, ікру або молоки (якщо є).

Добре загорніть рибу у фольгу.

Отже, скільки запікати скумбрію у фользі в духовці? Запам'ятайте, що тримати її там необхідно при 180 º с не більше 30 хвилин, інакше вона може пересохнути або підгоріти.

Дуже смачна ця рибка з картопляним пюре.

Звичайно, майонез робить це блюдо жирноватым, тому пропонуємо вам подивитися відео, в якому розглянуто цікавий рецепт запікання скумбрії зі спеціями:

Рецепт запікання популярної риби з картоплею

Неймовірно зручним є рецепт запікання скумбрії з картоплею. Адже при цьому не потрібно простоювати зайвий час біля плити – прекрасний гарнір готується разом з рибкою. А калорійність цього блюда на 100 г продукту — приблизно 130 ккал.

Необхідні інгредієнти для запікання скумбрії з картоплею в фользі:

  • 3 свіжі скумбрії;
  • 8-12 картоплин середнього розміру;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1 морква;
  • 1/3 лимона;
  • Сіль, спеції;
  • Фольга.

Рибу промити, видалити нутрощі, хвіст, плавники, голову разом з зябрами. Після цього знову ретельно промити і обсушити всередині і зовні.

Гострим ножем зробити по спині рибки косі неглибокі надрізи. Зверху і всередині тушку полити соком, вичавленим з 1/3 лимона, посолити, посипати спеціями (найбільш актуальні різні види перцю, базилік, розмарин, естрагон, куркума, паприка). Щоб рибка промаринувалася, залишити її на 10-15 хвилин.

Поки риба маринується, підготувати цибулю і моркву (очистити, промити, подрібнити: цибулю нарізати тонкими півкільцями, моркву – тонко четвертинками). Картопля теж очистити і нарізати тонкими кружечками.

На розкладений на деко (або у формі) лист фольги викласти 1/3 овочів, трохи перемішавши, посолити і поперчити. Зверху на овочі викласти одну рыбинку.

Точно так само вчинити з іншими продуктами. Загорнути фольгу (зверху залишити стик, щоб можна було розкрити). У підсумку вийде три кульки з рибою і овочами.

Запікати при 180-200 С півгодини, після цього зверху розгорнути фольгу і знову запікати приблизно 30 хвилин (до готовності картоплі). До столу подавати відразу ж, ще гарячою.

Представляємо вашій увазі й інший варіант приготування в духовці у фользі дуже смачної риби з картоплею:

Соковита скумбрія, запечена в духовці без фольги

Давайте розглянемо, як запекти скумбрію в духовці без фольги. Неймовірно ніжною і соковитою виходить рибка запечена зі сметаною. Калорійність цієї страви — приблизно 150 ккал на 100 р.

На 4 порції запеченої скумбрії потрібно:

  • 2 свіжі скумбрії;
  • 1-2 головки ріпчастої цибулі;
  • 100 г сметани (15% жирності);
  • Рослинна олія;
  • Сіль, спеції.

Давайте зануримося в національну татарську кухню! Як приготувати азу по-татарськи: рецепти з фото. Це буде прекрасний обід для всієї вашої сім'ї!

Всі традиційні способи запікання курки в духовці набридли? Тоді готуйте банку! Так-так, банку, адже з її допомогою вийде смачна курочка з рум'яною скоринкою. Досі незрозуміло? Читайте тут рецепти курки на банку в духовці.

Зайдіть сюди! Дотримуючись всіх рекомендацій, у вас вийде приголомшливий бісквіт. Такий пишний і повітряний, про яке ви завжди мріяли!

Підготувати рибу: випатрати, відрізати хвіст, голову. Ретельно промити під проточною водою (всередині обов'язково прибрати чорні плівки, щоб не було гіркоти).

Рибу розрізати вздовж хребта, витягнути хребет. В результаті вийде 4 рибних філе, які розрізати на шматки (приблизно по 3 см), посолити, додати спеції, сметану, перемішати.

Цибулю очистити і порізати тонкими кільцями. Форму для запікання змастити олією, викласти на дно цибулю, на цибулю – скумбрію.

Верх форми закрити кришкою (якщо немає – фольгою). Запікати рибу при 190ºС 30-40 хвилин.

Така рибка чудово підходить до будь-якого гарніру.

А в наступному відео сюжеті ви дізнаєтеся про прекрасне страву — запеченої скумбрії з помідорами:

Корисні поради при виборі і приготуванні корисної рибки

  1. Щоб вибрати якісну скумбрію, потрібно звернути увагу на її зовнішній вигляд: зябра повинні бути чистими, червоного кольору, очі не каламутними, чіткими. У риби не повинно бути різкого запаху;
  2. Розморожувати скумбрію необхідно в холодильнику в мисці з колотим льодом (або ж в холодній воді, в пакеті). Довгий час рибку можна зберігати в морозильній камері – до 2-х місяців;
  3. Якщо в планах — подавати рибку порційними шматочками, то перед запіканням її краще порізати, інакше при нарізці вона розпадеться. Хоча можна різати її та охолодженої, але шматочки вийдуть все одно неакуратними;
  4. Щоб скумбрія вийшла при запіканні соковитіше, можна зверху періодично поливати її маслом;
  5. Замість лимонного соку для маринаду можна використовувати гранатовий;
  6. Замість фольги для запікання можна взяти капустяне листя, при цьому скоринка до листа не прилипне, як це буває при приготуванні в фользі.
Скумбрія – неймовірно смачна і корисна рибка, з якої можна приготувати безліч апетитних страв. Особливо хороша вона, запечена в духовці: просто у фользі з овочами, зі сметаною або майонезом, з грибами та сиром і так далі.

Фантазуйте і ставте сміливі експерименти на кухні!

Що ще почитати: