13 июнь 2019 2 668

Як легко і просто приготувати ковбасу в домашніх умовах

Для кожної господині важливо не тільки смачно нагодувати своїх домочадців, але і щоб їжа була корисною. Останнім часом все більше сімей відмовляються від вживання магазинних ковбас на користь продуктів домашнього приготування.

Секрети створення домашніх ковбасних виробів

Головний заповіт смачних ковбасок – це хороша основа. А основа більшості видів ковбас – це м'ясо, а не той замінник, який використовується для приготування магазинних продуктів. Крім того, для того щоб приготувати справжню «м'ясну» ковбасу, рекомендується змішувати м'ясо кількох тварин.

Також варто вибрати і допоміжні інгредієнти: кишки, яловичий жир, спеції.

При виборі варто звернути увагу:

  1. Якщо ви хочете придбати свинину, зверніть увагу на її сало. Якщо воно з гарним ароматом, не товстою шкіркою і приємним смаком, то і ковбаски з цього м'яса будуть смачними;
  2. При виборі баранини зверніть увагу на прожилки. Якщо вони м'які на дотик, то і м'ясо буде ніжним;
  3. Спеції краще всього брати свіжі мелені. Їх можна придбати на ринку, так і змолоти будинку.

Кишки можна придбати на ринку. Вони будуть служити оболонкою для майбутньої ковбаси. Краще всього брати свинячі, хоча використовуються також і баранячі, і курячі, та яловичі.

Перед тим, як їх використовувати, розріжте їх на порції (оптимальна довжина — 30 см). Це дозволить уникнути зайвих проблем при підготовці. Далі їх потрібно очистити від внутрішньої слизу та продезінфікувати в содовому або спиртовому розчині води як мінімум годину.

Для смаження або тушкування найкраще підходить яловичий жир, який також можна придбати на ринку.

Крім основних інгредієнтів, знадобиться ще м'ясорубка, блендер або кухонний комбайн для подрібнення м'ясних продуктів.

Варена ковбаса дієтична
Інгредієнти Кількість
філе курки - 0,7-0,8 кг
свинини - 0,1-0,2 кг
часнику - пару зубчиків
вершків (дозволяється замінити молоком) - половина склянки
крохмалю - столова ложка
буряків - 1 шт.
спецій - за смаком
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 122 Ккал

Яка дитина не любить докторську ковбасу? Але, на жаль, давати магазинний продукт стає все страшніше. В такому випадку краще приготувати таку ковбасу будинку без додавання шкідливих компонентів.

Попередньо потрібно віджати сік з буряка і відставити, приступаючи до наступного кроку. Беремо блендер, кухонний комбайн або ж м'ясорубку. Подрібнюємо в неї/нього куряче філе, після чого додаємо туди часник.

Свинину потрібно подрібнювати не в блендері, а нарізати невеликими шматочками. Додати її до курячого філе з часником.

Тепер можна влити молоко або вершки, буряковий сік, всипати крохмаль, а також спеції. З прянощів підійдуть мелені чорний і білий перець, материнка, сіль. Тепер всі компоненти потрібно ретельно змішати.

Останнім етапом є безпосередньо варіння. Надають форму ковбасі за допомогою тетрапакета, який загортається в рукав для запікання. Краю рукава потрібно щільно закрити, щоб туди не потрапляла вода.

Ставимо відповідну ємність з холодною водою на середній вогонь, кладемо туди рукав з ковбасою. Коли вода закипить, вогонь рекомендується зменшити і варити ще 45 хвилин. Після ковбаса дістається з каструлі і остуджується. При цьому виймати її з пакета не потрібно. Це робиться, коли вона повністю охолола.

Ароматна «Краківська»: покроковий рецепт

Аромат цього продукту навряд чи можна забути. А якщо ковбаски приготовані вдома, та ще й з любов'ю – це ласощі запам'ятають надовго.

Для того, щоб зробити таке блюдо необхідні:

  • Приблизно 1,1-1,2 кг яловичини;
  • 1,5-1,6 кг свинини;
  • 1,2 кг свинячої грудинки;
  • 75-80 г солі;
  • Три-чотири зубчики часнику;
  • 5-6 г глюкози;
  • Оболонки (кишки);
  • Перець (горошок, мелений) — по 4 г кожного.

Для початку розглянемо м'ясні частини. Від свинини потрібно відрізати жирну частина і разом з грудинкою прибрати в морозилку. Трохи підморожені вони будуть легше різати.

Яловичину і решту свинину потрібно подрібнити. Краще всього використовувати м'ясорубку, а не блендер. Останній з цим завданням справляється надто добре.

Додаємо до отриманого фаршу сіль і вимішуємо. Коли він почне як би липнути, припиняємо і ставимо на 24 години в холодильник.

Далі ріжемо на кубики розміром з половину см підморожені м'ясні частини.

Приступаємо до додавання спецій. Запашний перець потрібно додавати не цілим, а подрібненим. Використовуйте ступку. Тепер до фаршу додаємо спеції і порізані на кубики грудинку і свинину.

Приступаємо до формування: беремо оболонки або кишки, щільно набиваємо їх фаршем, після чого їх потрібно дуже міцно зав'язати. Коли всі ковбаски сформовані, їх необхідно залишити на кілька годин (достатньо 5-6) при температурі 9-12 градусів.

Після цього вони ще ніч повинні висіти в кімнатній температурі, і лише після цього можна вивішувати їх в коптильні. Температура повинна підніматися до 90 градусів за годину. Для стеження за температурою в ковбасі, необхідно увіткнути в неї датчик. Потрібно щоб температура повітря коливалася від 90 до 95 градусів, а всередині ковбаси — в межах цих значень.

Далі етап копчення. Найкраще коптити на дубовій трісках не менше 3 годин. Цей процес можна робити і більш тривалим: за нормами він повинен бути як мінімум 6 годин. Знижуємо Температуру до 40 градусів.

Готові ковбаски залишаємо в прохолодному і добре провітрюваному приміщенні на 24 години, після чого прибираємо в холодильник.

Готуємо сиров'ялену ковбасу

Щоб зварганити інший вид ковбаси – сиров'ялений, необхідно підготувати наступні компоненти:

  • Яловичина – приблизно половина 1 кг;
  • Жирна свинина – 1,5 кг;
  • Черева для формування ковбасок;
  • Сало – невеликий шматок до 100 м;
  • Велика сіль – 60-65 г;
  • Цукор – 15-18 г;
  • Прованські трави – чайна ложка без верху;
  • Горіх мускатний мелений – чверть чайної ложки;
  • Чорний перець – пару чайних ложок;
  • Насіння коріандру – дві столові ложки;
  • коньяк – 70-75 мл

В першу чергу беремо сковороду і трохи підігріваємо коріандр. Достатньо кількох хвилин, поки аромат від нього не стане трохи більше. Далі його треба потовкти у ступці, після чого до нього всипати інші прянощі.

Яловичина і свинина повинні бути вимиті і порізані на невеликі шматочки (3-3,5 см). Необхідно стежити, щоб шматочки були без прожилок. Додаємо до них сіль, коньяк, цукор і половину підготовлених прянощів. Змішуємо. Тепер можна ємність з м'ясом щільно закрити і прибрати процесу маринування на добу-півтора в холодильник.

Через відведений час, м'ясо можна дістати і приступати до підготовки оболонок. Попередньо замочуємо свинячу череву на півгодини у воді. Поки оболонки замочуються, повертаємося до м'яса. Його потрібно пропустити через м'ясорубку. Краще всього використовувати насадку, яка має найбільші отвори. Тепер додаємо другу частину прянощів і дуже дрібно порізаний шматочок сала.

Начиняємо готові оболонки фаршем. Робити це потрібно щільно, щоб у них не було повітря. Якщо ж все-таки ви помітили, що в деяких місцях є бульбашки, використовуйте голку, щоб їх випустити. Тепер їх можна вішати вялиться в затишне місце без протягів (краще всього підходить балкон).

В'ялення займає в середньому від 4 до 10 днів. Щоб зрозуміти, чи готова ковбаса, зверніть увагу на консистенцію та її обсяг. Якщо вона вже тверда і втратила як мінімум на 30 % своєї ваги, її можна вважати готовою.

Як приготувати соковиту кров'янку

Щоб отримати 2,5 кг смачної кров'яної ковбаси, потрібні наступні продукти:

  • Свиняча кров – 1 л;
  • Свиняча шийка – близько 200-300 р;
  • Свинячий жир – 800-850 г;
  • Солоне сало – 150 г;
  • Цибуля – 2 шт.;
  • Гречана січка – 2 склянки;
  • Вершки – стакан;
  • Винний оцет – 1 чайна ложка;
  • Прянощі – гвоздика, мускатний горіх, паприка, чорний перець;
  • Сіль;
  • Оболонка.

Першим етапом є відварювання шийки: після того, як вода закипіла, варимо півтори години. Отриманий бульйон проціджують, а охолоджена шийка дуже дрібно ріжеться.

Залишився після шийки бульйон повертається на плиту, де доводиться до кипіння. Туди ж всипається крупа і вариться до повного набухання. В середньому це близько половини години.

Жир, цибуля і сало ріжуться на дрібні шматочки. Далі готуємо сковороду, куди додаємо спочатку сало і чекаємо, поки жир не витопиться, після цього кладемо туди цибулю. Трохи потомим і додаємо останній компонент – жир. Через хвилин 15 знімаємо з вогню.

Приступаємо до підготовки крові: додаємо в неї потроху оцет, розмішуємо і проціджуємо. Виливаємо її в каструлю з готовою кашею. Далі додається смажену цибулю, жир і сало, прянощі і сіль. Після цього додаються вершки, і продукти добре перемішуються.

Оболонки начинюються фаршем. Паралельно необхідно поставити велику каструлю з водою і довести її до кипіння. У неї кладемо ковбаски і зменшуємо вогонь. Варити треба, поки ковбаса не стане твердою. Якщо в процесі вона почне спливати, значить, у неї є повітря: потрібно проколоти її голкою, щоб вийшли бульбашки.

Дивовижна ковбаса з печінкового паштету

Печінкові ковбаски не тільки неймовірно смачні, але ще й досить швидко готуються. Потрібно взяти:

  • Печінка – половина 1 кг;
  • Цибуля – 3 шт;
  • Яйця – 3-4 шт;
  • Сало – 250-300 г;
  • Крупа манна – 3 столові ложки;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • Половина склянки молока;
  • Прянощі, сіль;
  • Оболонки;
  • Масло для обсмажування.

Порадувати рідних такими ковбасками легко: сало дрібно нарізаємо, печінку подрібнюємо в м'ясорубці або блендері. Змішуємо і додаємо яйця, сіль, прянощі.

Відставляємо фарш. Цибулю ріжемо і обсмажуємо. Додаємо до фаршу, після чого засипаємо туди ж крупу і змішуємо.

Тепер можна приступати до формування. Оболонки начиняємо і міцно зав'язуємо. Випікаємо ковбаски в духовці при 180 градусів близько 40-45 хвилин.

Салат цап у городі з ковбасою — прекрасна закуска і смачний інгредієнт для страв.

Салат «Зимовий» класичний рецепт з ковбасою, смачна закуска, без якої не обходиться практично не одне зимове застілля.

Ковбаса — улюблене блюдо всіх поколінь. Спробуйте «десертну» ковбасу з шоколаду — улюблений дитячий рецепт.

Ліверна ковбаса: простий і незвичайний рецепт

Для створення цих ковбасок потрібні:

  • Лівер – близько 2 кг;
  • Цибуля – 3 шт;
  • Яйця – 17-20 шт;
  • Сметана – 0,5 кг;
  • Оболонки;
  • Сіль, прянощі.

Лівер потрібно відварити. Коли він буде готовий, відправляємо його в м'ясорубку і подрібнюємо. Далі по черзі до нього додаємо яйця, сметану, сіль, прянощі. Після кожного інгредієнта масу потрібно перемішувати.

Далі готуємо оболонки і начиняє їх. Слід врахувати, що наповнювати потрібно щільно, щоб у них не залишилося повітря. Якщо ж при подальшій варінні в них буде повітря, вони можуть полопати. Тому, навіть якщо ви помітили бульбашки, використовуйте голку, щоб випустити їх.

Варити потрібно близько півгодини на невеликому вогні. Після цього викладаємо ковбаски на деко і запікаємо близько 2-3 годин при температурі 150-180 градусів. Щоб вони не прилипали, можна застелити деко або ж покласти дерев'яні шпажки. Вони також перешкоджають прилипанню до дека при запіканні.

Корисні поради

Деякі сорти ковбаси справді забирають досить багато часу. Однак результат цього неодмінно варто. Крім того, рекомендується дотримуватися деяких порад:

  1. Мало хто знає, але алкоголь додають у фарш для його дезінфекції. Також можна використовувати і нитритную сіль;
  2. Перець можна брати вже мелену, а можна взяти в горошок і самостійно його потовкти. В такому разі він буде душистее;
  3. Коріандр можна брати і звичайний, але найбільш ароматний – індійський;
  4. При приготуванні докторської ковбаси можна не використовувати кишки. У такому разі формочкою може послужити форма для кексів, яка далі кладеться в рукав для запікання, щоб до неї не потрапляла вода;
  5. На ринках зазвичай продаються вже готові до використання кишки. Тому щоб не витрачати зайвий час на попередні етапи, краще брати вже готові.

А ось тут дивіться рецепт дієтичної докторської ковбаси як її зробити вдома:

Дякуємо за увагу та вдалого вам приготування домашніх ковбасок!

Що ще почитати: