Як зробити копчену ковбасу в домашніх умовах
Копчена ковбаса купується охочіше, ніж варена. Все тому, що вона володіє особливим смаком і ароматом. За допомогою наших рецептів таку смакоту можна приготувати і вдома!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинини (без жиру) - | 2 кг |
грудинки свинячої - | 0,6 кг |
мускатного горіха - | 5 г |
пісної яловичини - | 0,6 кг |
солі - | 40 г |
перцю рожевого гострого - | 20 г |
імбиру - | 5 г |
кишок свинячих - | скільки знадобиться |
майорану - | 5 г |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 241 Ккал |
Смак цієї ковбаси злегка пощипує мову. Вона ідеально підходить для застілля.
Як приготувати:
- Все м'ясо порізати великими шматками і перемолоти в м'ясорубці з великими отворами.
- Додати сюди зазначені спеції і сіль і вимісити. На це піде десь десять хвилин.
- Готові кишки замочити у воді хвилин на п'ять.
- Одягнути кишку на спеціальну насадку (їх можна купити в спеціальному магазині) і наповнити фаршем. Наповнювати щільно, в кінці міцно зав'язати ниткою.
- Під час наповнення потрібно ділити кишку на бажану кількість палиць. У місці з'єднання досить просто обв'язати ниткою. У підсумку вийде гірлянда з невеликих (або великих) палиць, нагадує в'язку сосисок. Оптимальна довжина – 24 див.
- Коли м'ясо закінчиться, потрібно відрізати залишок кишки. По довжині всього виробу потрібно зробити дірки голкою, бажано дуже тонкою.
- Закип'ятити велику кількість води і опустити сюди готові ковбаски. Їх потрібно варити на повільному вогні хвилин сорок, після чого витягнути і дати охолонути і підсохнути протягом години. Місце повинно бути провітрюваним.
- Підготувати коптильню, на дно покласти тріски.
- Зверху встановити піддон.
- Підсушені ковбаски розкласти на невеликій відстані один від одного на решітку.
- Щільно закрити пристрій.
- Після появи диму із спеціального отвору потрібно засікти час. М'ясо буде готове приблизно через тридцять п'ять хвилин. Кришку не відкривати.
- Зняти з вогню і відкрити кришку. Дістати ковбаски ще через двадцять хвилин.
- Дати охолонути на свіжому повітрі і потім подавати до столу.
Ковбаса варено-копчена «Московська»
Популярна «Московська» ковбаса буде ще смачніше, якщо приготувати її самостійно в домашніх умовах. Головне – використовувати мускатний горіх.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
шпика | 250 г |
горіха мускатного | 3 р |
яловичини | 750 г |
спецій | за смаком |
свинячих кишок | скільки знадобиться |
солі | 30 г |
цукру | 2 г |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 340 ккал |
Як приготувати:
- Вимите м'ясо необхідно порізати невеликими шматочками. Кожен з них повинен важити не менше 100 р.
- Кожен шматочок потрібно натерти сіллю.
- Перекласти в емальовану каструлю і прибрати в холодильник приблизно на два-три дні.
- Після цього промити яловичину, прибрати вологу серветками.
- Через середню грати перемолоти в м'ясорубці.
- Дуже порізати дрібними кубиками шпик, не використовуючи шкіру.
- Перемішати ці інгредієнти разом зі спеціями і щіпкою цукру.
- Вимити оболонку (тобто кишки) у проточній воді. Вода повинна бути теплою, промивати потрібно близько п'яти хвилин рівномірно.
- Обережно натягнути оболонку на насадку.
- Набити кишки м'ясом, допомагаючи руками ущільнювати фарш. Ніякого повітря бути не повинно.
- В бажаних місцях перетягнути ниткою, так само зробити і в кінці ковбаси.
- Якщо з'являються бульбашки, їх потрібно проколоти зубочисткою прямо через оболонку.
- Підвісити в холодному місці (можна прямо в холодильнику) для утрамбовування. Залишити ще на дві доби.
- Протягом години проварити ковбаски при 74 градусах. Дати обсохнути.
- Підготувати коптильню, помістити ковбаски на решітку.
- Коптити при 80 градусах півтори години.
- Після цього знову підвісити в холодному місці ще на два дні, можна витримати і п'ять.
- Подавати до столу.
Порада: температура холодного місця не повинна перевищувати 5 градусів, інакше ковбаса зіпсується.
Димна домашня ковбаса холодного копчення
Просочена димом ковбаса так апетитно пахне, що від неї неможливо відмовитися.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
свинини засоленої нежирної | 5 кг |
цукру | 40 г |
шпика | 6 кг |
солоної яловичини | 9 кг |
кишок | скільки знадобиться |
меленого перцю (чорного або червоного) | 20 г |
Час приготування: 200 хвилин | Калорійність на 100 грам: 400 ккал |
Як приготувати:
- Якщо м'ясо не засолене, його треба порізати великими шматочками, рясно присипати сіллю і витримати в морозилці п'ять днів.
- Дрібно порізати сало, змішати зі спеціями і так само витримати п'ять днів.
- Перемолоти в м'ясорубці м'ясо. Можна додати трохи аскорбінової кислоти. Всипати цукор і спеції, перешкодити.
- Потім вмішати сюди шматочки сала.
- Покласти на піднос шаром не вище 10 см і витримати в холодильнику три дні.
- Після цього набити кишки фаршем, ущільнюючи його і видавлюючи все повітря.
- Прибрати ковбаски в холодне місце приблизно на тиждень.
- Підготувати коптильню і витримати в ній ковбаски близько трьох днів.
- Готовність визначити по сухій корі і приємного аромату.
- Підвісити в провітрюваному приміщенні ще на місяць, після чого можна дегустувати.
Порада: якщо на ковбасі з'явилася цвіль, її потрібно вимочити в солоній воді і знову підвісити. Цвіль означає те, що приміщення недостатньо добре провітрюється.
Краківський варіант
За допомогою глюкози можна домогтися класичного смаку краківської ковбаси.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
свинини | 1,6 кг |
яловичини | 1,2 кг |
глюкози | 6 р |
спецій | за смаком |
часнику | 2 зубці |
солі | 75 г |
свинячої грудинки | 1,2 кг |
Час приготування: 600 хвилин | Калорійність на 100 грам: 232 ккал |
Як приготувати:
- Відрізати жирну частину свинини.
- Пісну яловичину і свинину необхідно перемолоти через м'ясорубку.
- Грудинку і шпик покласти в морозилку.
- Додати до фаршу сіль, перешкодити, залишити в холодильнику на добу.
- Грудинку і шпик порізати дрібними кубиками.
- Додати у фарш спеції і ще раз перемолоти.
- Покласти в масу грудинку і шпик, перемішати.
- Набити м'ясом кишки і підвісити їх годин на шість в холоді.
- При кімнатній температурі залишити на ніч.
- Підвісити ковбаски.
- Протягом години підвищувати температуру до 90 градусів, диму бути не повинно. Тримати ще хвилин 40.
- Після цього залишити в коптильні приблизно на вісім годин, знижуючи температуру до 40 градусів.
- На добу підвісити ковбаски в холодному місці, потім зберігати в холодильнику.
Порада: для вимірювання температури датчик потрібно увіткнути в одну з ковбас.
Приготування в бочці
Для копчення необов'язково купувати коптильню. В саморобному пристрої ковбаса вийде не менш смачною!
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
свинячий шиї | 1 кг |
насіння гірчиці | за смаком |
свинячого сала | 0,3 кг |
спецій | за смаком |
солі | 20 г |
Час приготування: 220 хвилин | Калорійність на 100 грам: 387 ккал |
Як приготувати:
- Маленькими кубиками порізати м'ясо. Так само нашаткувати і сало.
- Змішати продукти і додати спеції і сіль, вимісити.
- На добу прибрати в холодильник.
- Промити кишки і наповнити їх м'ясної масою.
- Підготувати коптильню з бочки на вогнище.
- Підвісити ковбасу і коптити години три. Температуру всередині вимірювати по бочці: вона повинна бути гарячою від диму.
- Подавати до столу можна відразу.
Порада: для додання ковбасі красивого червоного відтінку варто використовувати вишневі гілки для вогню.
Візьміть на замітку, як правильно закоптити грудинку в коптильні гарячого копчення.
Також можна зробити печінкову ковбасу в домашніх умовах за цим рецептом.
Вашим гостям сподобається рецепт домашніх ковбасок в кишці на м'ясорубці.
Як приготувати в духовці
Самий швидкий рецепт приголомшливою ковбаси. Ідеальний варіант для квартирних умов.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
сала | 0,3 кг |
м'яса | 1,8 кг |
спецій | за смаком |
солі | 35 г |
часнику | 2 зубці |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 275 ккал |
Як приготувати:
- Кишки потрібно заздалегідь промити.
- М'ясо вимити і порізати його дрібними шматочками. Можна брати практично будь-яке м'ясо.
- Перемолоти в м'ясорубці шпик і підмісити до рубленому м'яса.
- Натерти часник і додати його зі спеціями до решти продуктів. Вимішати.
- За допомогою насадки наповнити підготовлені кишки м'ясом, обов'язково потім проткнути по всій довжині і міцно зав'язати.
- Перекласти вироби в рукав для запікання, зав'язати з двох сторін, додавши ще дві столові ложки води.
- Перші п'ятнадцять хвилин потрібно запікати при температурі 180 градусів.
- Потім зменшити температуру до 150 градусів і продовжити тушкувати м'ясо до готовності. На це піде ще хвилин двадцять.
- Вимкнути вогонь і залишити м'ясо в теплій духовці ще хвилин на п'ятнадцять, після чого можна нарізати на стіл.
Хитрощі та поради
При готуванні в духовці ковбасу можна і запекти у фользі. Для цього її потрібно загорнути в лист фольги, покласти на деко, налити трохи води і поставити в духовку. Температура повинна бути вище 180 градусів. Для рум'яної скоринки в кінці потрібно розкрити фольгу.
Для більш вираженого аромату і смаку можна додати у фарш трохи меленої гвоздики. Також використовуються коріандр, аніс. А ось для соковитості можна брати трохи наваристого бульйону.
Домашня ковбаса завжди виходить смачніше магазинного, адже усі інгредієнти натуральні. До того ж все робиться з любов'ю!