19 март 2019 6 476

Як смачно запекти курячу грудку в духовці: з зеленню, з овочами, з сиром

Хто не любить дивовижно смачне блюдо — запечену в духовці ароматну курячу грудку? Привабливість її в тому, що грудка – продукт низькокалорійний. Але з іншого боку, дієтичні властивості є причиною її низької популярності для запікання. Адже при неправильному підході м'ясо може вийти сухим.

Щоб цього не сталося, потрібно вибрати правильний рецепт. Способів приготування курячої грудки багато, але запікання її під різними соусами і в поєднанні з овочами користується заслуженою популярністю серед господинь.

Смачна куряча грудка з зеленню, запечена в духовці
Інгредієнти Кількість
Очищене філе - 4 штучки
Часник - пара зубчиків
Солодкий болгарський перець - 1 шт.
Петрушка - жменя
Оливкова олія - 100 мл
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 г: 80 Ккал

Духова шафа прогрівається до температури 200 градусів. Трави і спеції перемішуються ними ретельно натирається грудка з усіх боків. М'ясо розподіляється в один шар на деко, засипається сумішшю подрібнених в блендері перцю з оливковою олією.

У форму наливається 1/3 склянки води або бульйону, курка запікається протягом 25-30 хвилин. Накривати її нічим не треба, грудка і так виходить дуже смачна, ніжна, а найголовніше – низькокалорійна.

Куряча грудка запечена в рукаві з овочами

Соковите ароматне блюдо в рукаві для запікання займає мінімум часу для приготування. Для цього потрібно приготувати:

  • Філе;
  • За дві штучки помідора, моркви та цибулі;
  • Можна додати при бажанні картопля і кабачок.

Морква натирається на крупній тертці, цибулю подрібнюється, помідор розрізається на дрібні часточки. Овочі перемішуються, додаються спеції (сіль, перець, трави), викладаються в рукав.

На овочеву подушку покласти злегка підсолені грудки і закрити рукав.

Щоб виходив пар, необхідно зробити в рукаві кілька маленьких дірочок зверху. Форма відправляється в розігріту духовку.

Через 1,5 години смачна грудка готова. М'ясо разом з овочами викладається на тарілку і посипається свіжою зеленню. Калорійність порції в 100 грам — всього 58 ккал.

Куряча грудка з картоплею у фользі

Це блюдо виходить більш ситна, оскільки додається картопля. На кілограм філе грудки потрібно:

  • 6-8 картоплин;
  • Пара зубчиків часнику;
  • Гострий соус (можна взяти чилі);
  • Зерненая гірчиця;
  • Рослинна олія і будь-які приправи, які сім'я. Це може бути суміш трав або просто сіль і перець.

Соус і гірчиця змішуються з травами і часником. Отримана суміш розподіляється на очищену від шкіри і кісток куряче філе, маринується м'ясо дві години в холодильнику. Картопля очищається і ріжеться гуртками.

Деко або форму застеляємо одним шаром фольги. Вниз викладається картоплю, на нього – мариноване філе. Зверху форма накривається ще одним листом фольгованого паперу.

Курка запікається в духовці, розігрітій до 200 градусів близько 45-50 хвилин, за цей час картопелька просочується ароматною курочкою. Щоб отримати підсмажену рум'яну кірочку, за 10 хвилин до закінчення приготування верхній шар фольгованого паперу зняти або розрізати.

Грудку з картоплею можна приготувати без використання фольги або рукава для запікання. Тоді картоплю і м'ясо викладається прямо на деко, змащене рослинним маслом. Зверху, хвилин за 10 до закінчення запікання, можна курку посипати тертим сиром.

Куряча грудка з сиром, запечена в духовій шафі

Для приготування грудки з сирною скоринкою буде потрібно:

  • Філе грудки;
  • 2 цибулини;
  • 2 помідори;
  • 100 грам будь-якого сиру твердих сортів;
  • Улюблені спеції.

Філе розрізається на тонкі пластинки і ретельно відбивається. Кожен шматочок посипається сіллю і перцем і викласти на деко. Зверху кладуть порізану кільцями цибулю і гуртки помідорів. Овочевий шар також трохи присаливается і перчится.

Форма ставиться в духовку, випікання проводиться при температурі 200 градусів. Через 20 хвилин м'ясо стане білим, тоді можна посипати курку тертим сиром. Через 15 хвилин, коли утворюється сирна скоринка, страву можна виймати. Його калорійність складає близько 120 ккал на 100 грам.

Куряча грудка з баклажанами в духовці

Для приготування на 0,5 кілограма грудки взяти:

  • 1 великий баклажан;
  • 150 грам солоного сиру;
  • Великий помідор;
  • Масло;
  • Приправи.
Блюдо виходить низькокалорійним, в 100 грамах готового продукту всього 115 ккал. Його можна включати в меню котрі худнуть і підтримувати свою фігуру людям.

Баклажан необхідно попередньо підготувати, щоб видалити гіркоту. Він розрізається на скибочки впоперек, трохи присаливается і залишають на 15-20 хвилин. У цьому час куряча грудка розрізається на невеликі шматочки і зі спеціями обсмажується 3-5 хвилин на сковороді. Сир і помідори ріжуться кубиками.

Розігрівається духовку до 220 градусів. Скибочки баклажана промиваються проточною водою і злегка обсушиваются серветкою. Їх також потрібно злегка обсмажити з маслі. У форму викладаються шари:

  1. Баклажани;
  2. Грудка;
  3. Помідори і сир.

Зверху маса посипається зеленню і ставиться в духовку на 10-15 хвилин. Ароматна грудка запечена з баклажанами готова!

Куряча грудка, фарширована грибами, запечена в сметанному соусі

Інгредієнти:

  • 2 курячі грудки;
  • 300 грам шампіньйонів;
  • Шматочок копченого або солоного сала;
  • 2/3 склянки курячого або овочевого бульйону;
  • 0,5 склянки сметани;
  • Столова ложка вершкового масла;
  • Сіль і перець, зелень.

Сало і м'ясо розрізають на 12 частин. У кожен шматочок сала загортається частина грудки і обсмажується на сильному вогні в олії приблизно 5-7 хвилин, потім викладаються у форму. Гриби очищаються і розрізаються навпіл, гасяться у тій же сковорідці.

Жир, що залишився на сковороді, змішується з бульйоном, можна влити півсклянки білого вина. У суміш додати сметану, зелень і довести до кипіння. Сіль і перець додається за смаком. Отриманим соусом залити підготовлене м'ясо з грибами, і форму поставити в розігріту духовку на 10-15 хвилин.

100 грам готового страви містить близько 150 ккал.

Корисні поради

Куряча грудка є привабливим продуктом для приготування. Крім того, що вартість цього м'яса нижче інших видів, вона володіє високою живильною цінністю. Відомі її дієтичні властивості, що є дуже важливим для організації здорового та дієтичного харчування.

Біле м'ясо містить багато білків, при цьому в його складі немає жиру. Калорійність цього м'яса складає всього 86 калорій. Привабливість курячої грудки пояснюється ще й тим, що вона легко і швидко готується. Єдиний недолік – вона трохи примхлива в приготуванні. Але це легко виправити, якщо знати деякі секрети.

Соковитий рулет із курячого філе за перевіреними рецептами.

Курка в кефірі запечена в духовці, це один з найпростіших рецептів, які легко приготувати на вечерю.

Що смачного приготувати на вечерю з курки, читайте тут кращі рецепти.

Нюанси приготування

Для того, щоб блюдо вийшло смачним, необхідно враховувати деякі особливості приготування:

  1. М'ясо береться для запікання тільки свіже або охолоджене. Не можна використовувати заморожену грудку, тим більше, що тривалий час пролежала в морозильнику;
  2. Запікається грудка не на голому деку, інакше всі соки просто підуть. Краще всього використовувати рукав для запікання, фольгу. Але можна перед приготуванням обсмажити шматочки курки в клярі;
  3. Для отримання приємною золотої скоринки поверхню м'яса можна обмазувати збитим яйцем або кефіром (сметаною). Купівельними майонезом краще не користуватися, інакше з'явиться не дуже приємний запах оцту;
  4. Краще використовувати керамічні або чавунні форми, на металевих листах м'ясо може знизу пригоріти, тому варто стежити за температурою запікання;
  5. При запіканні у фользі або рукаві, за 10 хвилин до закінчення приготування м'ясо краще відкрити, щоб вийшла приваблива скоринка. Готовність м'яса можна визначити за допомогою зубочистки. З місця проколу повинен витікати прозорий сік;
  6. Можна в якості доповнення до грудці використовувати різні соуси і соковиті овочі. Соус при запіканні утворює скориночку, яка стримує випаровування соку. З куркою відмінно поєднуються такі овочі, як томати, кабачки, цибуля;
  7. Відмінний спосіб урізноманітнити меню – подавати на стіл запечену грудку з різними соусами. Це дозволить також виправити ситуація, коли грудка трохи пересушена;
  8. Дуже важливо правильно замаринувати м'ясо. Це дозволить зробити його ніжним і м'яким, наситити ухваленим смаком. Маринується м'ясо в холоді недовгий період. Для грудки досить 50-60 хвилин. При цьому її необхідно кілька разів перевернути або полити приготованим соусом.

Як маринадів можуть використовуватися лимонний сік і кефір, газована вода і соєвий соус, вино або просто суміш подрібненого ріпчастої цибулі зі спеціями. Молоко дозволяє надати грудці м'якість.

Розчин для маринування слід робити міцним, в нього можна додати побільше часничку, солі і перцю, а також різних трав, щоб м'ясо просочилося і було більш ароматним. При цьому розчин обов'язково потрібно кип'ятити і остудити перед замочуванням.

Ці нескладні поради та рекомендації дозволять приготувати ніжне м'ясо, яким можна буде порадувати своїх близьких, рідних і гостей.

Що ще почитати: