19 март 2019 11

Як приготувати соус «Сальса» в класичному та інших варіантах

Для того щоб другі страви були не тільки красивими, але і володіли яскравим смаком, багато хто часто доповнюють їх соусами. Соуси бувають різні – гострі, солодкі, кислі, солоні, гіркі. Головне, щоб вони добре поєднувалися з частуванням. Якщо ви любитель чого-небудь гострого і яскравого, то мексиканський соус сальса буде для вас ідеальним варіантом. Він готується з овочів з додаванням гострого перцю чилі.

Багато хто чомусь вважають, що сальса – це запальний мексиканський танець, Звичайно, це так, але не тільки. Сальсою також прийнято називати гострий соус, який можна використовувати як доповнення до багатьох страв.

Цей соус родом з Мексики, де його готують вже давно. Він відмінно гармонує практично з будь-якими продуктами і стравами – з рибою, м'ясом, овочами, його навіть можна поєднувати з яйцями. Крім цього, його приготування просте, а всі складові компоненти можна з легкістю придбати в будь-якому магазині.

Для приготування цього соусу потрібно підготувати помідори, перчик чилі, цибуля, часник, спеції. А сам процес приготування простий, для нього не потрібно мати великого досвіду.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
помідорів середнього розміру - 4-5 шт.
фіолетової цибулі - 1 шт.
часникових зубчиків - 3-5 шт.
чилі - 4-6 невеликих стручків
соку зі свіжого лимона - 2 великі ложки соку
свіжої зелені - 2-3 гілочки
солі - на свій смак
перцю чорного в молотом вигляді - щіпка
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 59 Ккал

Мексиканський соус сальса в класичній інтерпретації готується за наступним кулінарним кроків:

  1. Першим ділом промиваємо помідори, прибираємо плодоніжки;
  2. З томатів потрібно прибрати шкірку, ріжемо навпіл і вичищаємо насіння;
  3. Розрізаємо томати дрібними шматочками;
  4. З лука зчищаємо лушпиння і шаткуємо дрібними кубиками;
  5. Часникові часточки очищаємо, шаткуємо їх тонкими пластинками або пропускаємо через землянку;
  6. Стручки перцю чилі необхідно добре промити;
  7. Зрізаємо з перчиком видаляємо плодоніжки і насіння;
  8. Нарізаємо перець тонкими кільцями чи дрібними шматочками;
  9. Викладаємо всі овочі в одну чашку;
  10. Поливаємо овочеву суміш соком лимона, можна підлити оливкова олія;
  11. Додаємо сіль, спеції;
  12. Зелень споліскуємо, шаткуємо на дрібні шматочки;
  13. Викладаємо овочі дрібно порубану зелень;
  14. Всі компоненти добре розмішуємо до рівномірної структури;
  15. Прибираємо соус в холодильник і наполягаємо протягом години;
  16. Після цього готовий соус можна використовувати для різних страв, зберігати його можна не більше 7 днів.

«Сальса» до риби і морепродуктів

Які інгредієнти будуть потрібні:

  • 600-700 грам свіжих помідорів;
  • масло коров'яче сьогодення – 200 грам;
  • 4 ст. ложки бренді або коньяку;
  • ¼ Цибулини;
  • перець чилі – 4-5 маленьких стручків;
  • 4 маленькі ложки соусу чілі;
  • 50 мл бальзамічного оцту;
  • 2 маленькі ложки вустерського соусу;
  • 1 ч. ложка часниковою солі.

На приготування буде потрібно 60 хвилин.

Калорійність – 65 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Вершкове масло потрібно помісти в сотейник або каструлю з товстим дном;
  2. Кладемо вершкове масло на вогонь і розтоплюємо до рідкого стану;
  3. Помідори необхідно добре сполоснути, далі нарізаємо їх на дрібні шматочки;
  4. Нарізані помідори викладаємо в розтоплене вершкове масло;
  5. Перець чилі промиваємо, видаляємо плодоніжки і вичищаємо насіння;
  6. Нарізаємо перець дрібними шматочками;
  7. Викладаємо перець до помідорів і добре перемішуємо;
  8. Потім викладаємо соус чилі, підливаємо трохи бальзамічного оцту;
  9. Далі обережно додаємо вустерський соус. Справа в тому, що цей вид соусу дуже концентрований, з цієї причини його потрібно додавати по краплях;
  10. Ставимо ємність з усіма компонентами на вогонь, прогріваємо приблизно хвилин, при цьому постійно помішуємо;
  11. В кінці підливаємо бренді або коньяк, тушкуємо ще протягом 5 хвилин, при цьому незабутній помішувати;
  12. Готовий соус потрібно остудити до теплого стану і прибрати в холодильник настоюватися;
  13. Приблизно через годину сальсу можна подавати до риби та страв з морепродуктів.

Зелений італійський «Сальса Верде»

Інгредієнти для приготування:

  • півкілограма зелених помідорів невеликого розміру;
  • 3-4 часникові часточки;
  • 100 грам зеленого гіркого перцю;
  • оливки без кісточок – 100 грам;
  • цибуля зелена – 1 пучок на 50 грам;
  • одна головка цибулі;
  • лайм – половина;
  • кінза – 5-6 гілочок;
  • 1 ст. ложка оливкової олії;
  • сіль на свій смак.

Час на приготування – 40-60 хвилин.

Калорійність – 58 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. Зелені помідори добре промиваємо, обсушуємо або протираємо рушником;
  2. Далі овочі ріжемо на дві частини, виймаємо насіння;
  3. Гіркий перець промиваємо, зрізаємо плодоніжку і витягаємо насінну коробку;
  4. Головку цибулі очищаємо і ріжемо на 4 частини;
  5. Часточки часнику очищаємо від шкірки;
  6. Зелень цибулі, кінзу добре споліскують і просушуємо;
  7. Викладаємо всі компоненти в ємність блендера, додаємо оливки і гарненько перемелюємо;
  8. Якщо немає блендера, то овочі можна прокрутити два рази через м'ясорубку;
  9. Далі викладаємо перемелені компоненти в ємність і поливаємо соком з половинки лайма;
  10. Додаємо оливкову олію, підсолюємо;
  11. Прибираємо в холодильник на 2 години;
  12. Після цього соус можна використовувати для приготування різних страв з м'яса, риби і овочів.

Рецепт пирога з яблуками на швидку руку — смачна, ароматна випічка на кожен день.

Читайте як приготувати вишукану карпаччо з лосося в нашій статті.

Читайте як приготувати ароматний рулет з бісквітного тіста з яблучним повидлом.

Рецепт на зиму

Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:

  • кілограм свіжих помідорів;
  • 6-8 перців чилі (приблизно на 200 грам);
  • одна головка ріпчастої цибулі;
  • болгарський перець – 2 штуки;
  • часник – 1 головка;
  • оцет 9 %-ний – 130 мл;
  • 1 велика ложка цукрового піску;
  • 5 великих ложок рослинного масла;
  • щіпка солі;
  • 1 маленька ложка сушеного орегано;
  • можна додати трохи кмину.

Час на приготування – 60-70 хвилин.

Калорійність – 66 ккал.

Як потрібно робити класичний соус сальса на зиму:

  1. Для початку промиваємо стручки перцю чилі, зрізаємо плодоніжку і видаляємо насіння;
  2. Якщо ви хочете зробити не дуже гострий соус, то попередньо потрібно перці запекти в духовці протягом 10 хвилин;
  3. Після цього можна буде з легкістю прибрати шкірку з перців;
  4. Далі нарізаємо чилі дрібними шматочками;
  5. Промиваємо болгарський перець, зрізаємо плодоніжки і прибираємо насіння;
  6. Нарізаємо перець на дрібні шматочки;
  7. Лук очищаємо і шаткуємо на невеликі кубики;
  8. Помідори попередньо промиваємо гарячою водою, щоб з них можна було швидко прибрати шкірку;
  9. Прибираємо у кожного томату тверде місце, на якому була плодоніжка. Нарізаємо овочі невеликими шматочками;
  10. Часник очищаємо і шаткуємо дрібними пластинками або шматочками;
  11. Викладаємо часник до помідорів, також додаємо сіль, приправи і розмішуємо;
  12. Всі овочі викладаємо в ємність, добре перемішуємо;
  13. Ставимо на середній вогонь, розмішуємо і доводимо до кипіння;
  14. Тушкуємо соус протягом 20 хвилин, при цьому періодично розмішуємо;
  15. Тим часом готуємо банки, їх потрібно гарненько промити і обшпарити гарячою водою;
  16. Можна потримати близько 5-7 хвилин у духовці;
  17. Кришки кип'ятити 3-4 хвилини;
  18. Готовий соус розкладаємо по банках;
  19. Закриваємо гвинтовими кришками, ставимо верх дном в темне місце;
  20. Закутуємо банки теплим пледом і залишаємо на добу;
  21. Після цього прибираємо на зберігання в комору або льох.

Поради господиням

  • для приготування класичного соусу сальса потрібно використовувати м'ясисті і стиглі помідори;
  • не шкодуйте перцю чилі, цей соус повинен бути гострим;
  • після приготування найкраще прибрати сальсу в холодильник на кілька годин, щоб вона настоялася і стала більш ароматною, гострої;
  • додатково додайте зелень, спеції, пряні трави. Ці інгредієнти надають приємний смак і аромат.

Сальса – це відмінне доповнення до багатьох страв. Якщо ви любите пекучі частування, то цей соус буде найбільш підходящим. Але все-таки не варто зловживати сальсою, тому що вона може справити неприємне вплив на здоров'я – підвищений тиск, проблеми з серцем та інші неприємні ефекти. Все має бути в міру!

Що ще почитати: