16 июнь 2019 19

Гуляш з курячого філе: готуємо з любов'ю угорське блюдо

Курка – продукт простий, смачний і корисний. З курячого філе можна приготувати величезну різноманітність смачних страв на будь-який смак, але гуляш є найпопулярнішим.

Гуляш з курячого філе готувати неважко, інгредієнти доступні кожному, а смак цієї страви незвичайний і пікантний.

Угорський гуляш з курячого філе
Інгредієнти Кількість
філе курки - 400 г
морквина - 1 шт.
цибулинка - 1 шт.
часник - 2 зубки
масла соняшника - 2 ст. л.
свіжих помідорчика - 2 шт.
пасти з помідорів - 2 ст. л.
лаврових листка - 2 шт.
цукру - щіпка
рідини (води, але можна і бульйону) - 2 склянки
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 164 Ккал

Це блюдо урізноманітнили наявністю курячого м'яса, овочів, спецій, а в результаті вийшла цікава суміш легкої та ніжної курки з оригінальним смаком.

Чи варто згадувати, що всі продукти для страви повинні бути високої якості і свіжі, допускається заморожена зелень або сухі трави для додання особливого смаку.

Класичний рецепт гуляшу з філе курки простий. До курки потрібно додати найпростіші продукти, які напевно завжди присутні в холодильнику будь-якої господині.

Курку нарізати на довгасті шматочки бажано одного розміру, попередньо вимивши її. У овочів, крім помідорів, зчистити шкірку.

Морквину обробити на тертці (великої), цибулю дрібно порізати кубиком, часник накришити. Помідори опустити в окріп на хвилинку, потім видалити шкірку і обробити на тертці.

У гарячу сковороду влити масло, дати йому нагрітися і викласти курку, обсмажити 2-3 хвилини. Туди ж висипати цибулю, моркву і часник, обсмажити протягом 5 хвилин під кришкою.

Після цього у сковороду влити рідкі інгредієнти, перемішати і залишити нудитися на 5 хвилин. Додати лаврушку, цукор, перчик, сіль за смаком і тушкувати ще приблизно 20 хвилин.

Блюдо подати зі свіжими або тушкованими овочами, гречаною кашею.

Чим більше підливи, тим краще

Соус, що залишився від страви, може бути самостійною стравою. Ну невже знайдуться люди, які ніколи не вымакивали смачненьку рідина шматочками хліба?

Якщо хтось ще так не робив – це велике упущення, яке можна легко виправити, приготувавши гуляш з курячого філе з підливою.

У цьому варіанті страви головне побільше влити рідини, щоб вийшла смачна і ароматна підлива. Звичайно, м'ясо – зірка частування, але суха каша, розбавлена соусом, стане по-справжньому смачною.

На 4 людини потрібні такі продукти:

  • 800 гр. філе курочки;
  • 2 великих моркви (очищених);
  • 2 великих цибулинки;
  • 4 часникових зубки;
  • 100 гр. 15% сметани;
  • 120 гр. соусу «Краснодарський»;
  • 50 мл олії з насіння льону;
  • 600 мл води;
  • Пучок будь зеленушки;
  • Сіль і перець за смаком;
  • 1,5 ч. л. суміші спецій для курки;
  • Лавровий лист – 3 листочка.

Грудинку порізати на тонкі довгі шматочки, але перед цим потрібно її помити. Моркву натерти на крупній тертці.


З лука прибрати луску і дрібно нашаткувати. Очистити часник і розчавити його ребром ножика. Зелень вимити, дрібно нарубати.

В розпечену сковороду вилити масло, воно нагріється і можна помістити філе і обсмажити до напівготовності. Туди ж висипати овочі, накрити кришкою і дати просмажиться ще хвилини 3-4.

У сковороду додати всі рідкі інгредієнти, ретельно перемішати, залишити під кришкою на середньому вогні ще хвилин на 12. Приправити страву спеціями, лаврушкой, протушкувати хвилини 3 і притрусити зеленушкой.

Після цього дати постояти частування, нехай м'ясо і овочі вберуть всі аромати.

Звичайна каша стане прекрасним частуванням з ароматним соусом.

Мультиварка в допомогу кулінару

Сучасна техніка стала справжнім помічником на кухні. Мультиварка не тільки економить час готування, але й надає стравам особливу пікантність. Безперечною перевагою страв, приготованих в диво-машині, є дієтичні властивості продуктів.

Приготувати курочкино філе в сметанному соусі техніка допоможе без проблем, потрібно тільки вибрати потрібну програму.

На 2 порції гуляшу з курячим філе в сметані потрібно:

  • 400 гр. курячої грудинки;
  • 1 морквина;
  • 12 частина великої головки цибулі;
  • 3 часникових зубки;
  • 200 гр. сметани;
  • 200 мл води;
  • 2 гілочки петрушки або кропу;
  • По 0,5 ч. л. сухого базиліка і майорану;
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком;
  • 40 мл рослинного масла;
  • 2 сухого лаврового листка.

Вимиту курочку нарізати тонкими довгими смужками. З очищеної моркви зробити брусочки, з лука кубики.


З часнику зняти шкірку, подрібнити. Зелень помити і дрібно нарізати.

У внутрішню чашу мультиварки влити жир, покласти в нього м'ясо, поставити в режим «Смаження» на 5 хвилин. Після цього до м'яса додати овочі, смажити ще хвилин 5.

Влити сметану і воду, приправити травами, перцем і сіллю, покласти лавровий лист, все добре перемішати і виставити режим «Гасіння» на півгодини. Гуляш готовий, його можна прикрасити подрібненими листочками зелені.

Такий рецепт згодиться для тих людей, у кого немає можливості стояти над каструлями. Мультиварка ж допоможе спорудити обід, особливо не стежачи за самим процесом.

Досить трохи приділити страви часу і потім сміливо можна довірити його техніці.

Гриби + курка = смачний союз

Гриби – той продукт, який поєднується практично з усіма інгредієнтами. А гриби в поєднанні з куркою дають чудовий смакової результат. Які тільки страви не готують в тандемі грибів і курятини, гуляш не став винятком. До найніжнішому м'яса птиці додати ароматні гриби, приправити спеціями і можна не переживати, гості та домочадці залишаться задоволені і ситі.

На 4 порції курячого гуляшу з грибами потрібно:

  • 600 гр. філе птиці;
  • 400 гр. грибів (печериць);
  • 2 очищені цибулинки;
  • 1 велика морква очищена;
  • 130 гр. сметанки;
  • 130 гр. томата;
  • 12 перцю чилі;
  • 2 ст. л. будь-якого борошна;
  • 150 мл води;
  • 60 мл соняшникової олії;
  • 0,5 ч. л. меленого перцю;
  • 1 ч. л. солі;
  • Гілочки кінзи.

Курку нарізати на тонкі довгасті шматочки. Овочі почистити. Гриби нарізати пластинами, морква обробити на тертці, цибулю дрібно нашаткувати.

Чилі дрібно нарізати. Кінзу помити і подрібнити. Поставити посуд для готування на плиту, додати масло, розжарити його і викласти курку, просмажити кілька хвилин.

Додати борошно, овочі, крім чилі, і гриби, прикрити кришкою і смажити ще хвилин 10. Окремо змішати всі рідини, вилити суміш в сковороду і залишити нудитися, закривши кришкою, 20 хвилин на маленькому вогні.

За 5 хвилин до закінчення готування до гуляшу додати спеції, чилі, сіль, перець і кінзу. Відставити сковороду і дати гуляшу настоятися 10 хвилин. Складові частини остаточно віддадуть свої аромати, а соус загусне.


Візьміть на замітку рецепт приготування кукурудзяної каші на молоці, це смачно і корисно.Класичний рецепт пасти «Карбонара» з фото гурмани можуть знайти тут.З гуляшем подайте овочі, наприклад артишоки. Що це таке і де їх можна застосовувати читайте на #deletetag#/produkty/top-poleznyh-produktov/chto-takoe-artishok.html

Корисні поради на замітку

  1. Для гуляшу з курки потрібно філе птиці, але можна взяти і грудку на кістки або стегна. Видаливши кістки, вийде прекрасне м'ясо, а за ціною воно буде трохи дешевше;
  2. У класичному гуляш морквина треться, а цибуля ріжеться кубиками, але можна і поекспериментувати. Брусочки і півкільця додадуть страві своєрідності;
  3. Пасту з томатів можна замінити свіжими помідорами або соком. А ще продається маса соусів на основі помідорів, вони теж чудово підійдуть;
  4. Гриби – унікальний продукт. Для гуляшу підійдуть будь-які. Якщо гриби свіжі, важливо знати їх походження, щоб не отруїтися. Упаковку з замороженими грибами потрібно перевіряти на цілісність і термін зберігання;
  5. Гуляш зазвичай робиться в глибокій сковороді, але каструлька з товстим дном також чудово підійде;
  6. Якщо гуляш будуть їсти діти або паста виявилася занадто кислою, можна в блюдо додати щіпку або дві цукру, він прибере зайву кислоту;
  7. Курку можна поєднувати з різними травами або прянощами. Фантазію кулінара в цьому питанні ніщо не обмежує, головне, не переборщити і приготувати смачно.

Особливий рецепт гуляшу з курки видеомастеркласс:

Гуляш може бути обідом або вечерею, святковим або повсякденним, але ясно одне – це страва подобається всім. Дорослі і діти будуть з задоволенням їм ласувати.

Що ще почитати: