20 май 2019 2 910

Дуже смачні домашні пельмені: фото-рецепт, відео, поради

Що ми уявляємо, коли чуємо слово «пельмені»? Маленькі, круглі і ароматні «вушка» з тіста з соковитою пряної начинкою з м'яса. Зараз в будь-якому продуктовому магазині або супермаркеті можна купити ці заморожені напівфабрикати.

Але ж не порівняти ж фабричні з домашніми, любовно приготовані вмілої господарки, варениками?

Російські люди вважають пельмені своїм національним блюдом. Але крім оригінальних сибірських існують ще і мордовські цеморы, литовські колдунай, китайські цзяоцзи, азербайджанські дюшбара, грузинські хінкалі, узбецькі ханум і манти, туркменські этли борек, таджицькі хушаны і шама, равіолі та тортелліні з Італії.

З такої кількості видів пельменів найкращий для себе можна вибрати, лише приготувавши і спробувавши. Але, що ні говори, ближче всього для нас – звичайні пельмені.

Види пельменного тесту

Будь-які пельмені починаються з тіста. Є чимало рецептів такого тесту, але найчастіше простий, класичний рецепт – це мука і вода.

Просте на воді
Інгредієнти Кількість
борошна - приблизно 3 склянки
холодної кип'яченої води - 1 склянка
солі - 1 ч. л.
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Є кілька основних правил замішування пельменного тесту. Спочатку борошно потрібно просіяти у велику глибоку ємність, в утворилася гірці зробити ямку, всипати сіль і, потроху додаючи воду, вимішувати.

Робити це необхідно, збираючи обома руками борошно від підніжжя і додаючи до рідини. Головне тут, щоб вода не розтікалася по борошну.

Якщо тісто розкочується в ідеально рівний і гладкий пласт, значить воно вымешано правильно.

Готовий колобок загорнути у вологу бавовняну серветку (або накрити глибокої миски) і залишити на півгодини, щоб клейковина, яка міститься в борошні «заробила», і тісто на пельмені стало ще більш еластичним.

Яєчне на сироватці

Необхідні інгредієнти:

  • Борошно (приблизно 4 склянки);
  • 1 склянка сироватки (використовувати або дуже холодну сироватку, або додати 1 ст. л. тертого льоду);
  • 3 яєчних жовтка;
  • 1 ст. л. соняшникової олії;
  • Сіль.

Просіяти борошно, щоб утворилася гірка. Добре змішати всі інші інгредієнти, вилити отриману рідину в ямку в борошні, вимісити.

Тісто потрібно ретельно вимішувати і відбивати про робочу поверхню. Ретельно вимісити тісто накрити вологою серветкою або глибокою мискою, залишити приблизно на півгодини для «дозрівання».

Рецепт заварного тіста

Необхідні продукти:

  • Борошно (приблизно 3 склянки);
  • 1 стакан води;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. солі.

Воду закип'ятити, посолити, потроху всипати борошно в окріп, постійно розмішуючи.

За структурою тісто має нагадувати густу сметану, вбити в тісто яйце.

У борошно, просіяне на стіл, викласти тісто і вимішувати, поки колобок не стане абсолютно рівним і гладким.

Ще рецепт тіста для пельменів можна побачити у відеозапису, прикріпленою нижче:

Рецепт домашніх пельменів зі свининою

Настав час приготувати дуже смачні домашні пельмені за рецептом з фото.

Для приготування тіста знадобиться:

  • 1 стакан води;
  • 4 склянки борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. солі.

Необхідні продукти для начинки:

  • 600 г м'якоті свинини;
  • 3 головки цибулі;
  • Сіль, перець.

Покроковий рецепт домашніх пельменів з фото:

  1. Спочатку необхідно приготувати фарш. Для цього потрібно подрібнити свинину: найлегше – перекрутити на м'ясорубці, але для «правильного» пельменного фаршу м'ясо треба дрібно-дрібно порубати ножем;
  2. У підготовлену свинину додати подрібнену цибулю: якщо м'ясо перекручувати на м'ясорубці, цибуля теж перекрутити, можна подрібнити її в блендері. Чим більше в начинці цибулі, тим соковитіше вона буде. Фарш посолити і добре поперчити, можна додати інші спеції (є навіть спеціальні суміші прянощів);
  3. Приготувати тісто: у солоній воді розбовтати яйце, вилити суміш в борошно, вимісити тісто до однорідності;
  4. Щоб клейковина запрацювала, тісто відкласти на півгодини, накривши серветкою або харчовою плівкою;
  5. Виліпити ваші домашні пельмені. Є різні способи ліплення: руками і з допомогою пельменницы. Якщо ліпити вручну, то тісто розкачати тонко, формочкою вирізати гуртки, на них викласти ложечкою начинку, ретельно заліплювати, а кінці звести разом, щоб пельмень придбав круглу форму. Цей спосіб найбільш правильний, так як пельмені виходять однакові за розміром. Правда, він найбільш трудомісткий, так і з залишків тіста, якщо їх заново вимісити, вироби у підсумку виходять жорсткі. Є й інший метод: тісто розрізати на кілька частин, кожну розкачати ковбаскою, порізати. Кожен шматочок тіста вмочити в борошно, розчавити долонею і тонко розкачати качалкою. На отримані коржі викласти фарш і зліпити як зазвичай;
  6. Для варіння воду закип'ятити. На кілограм напівфабрикатів необхідно влити в каструлю 4 л води і насипати приблизно 1,5 ст. л. солі. Варити пельмені необхідно невеликими партіями в солоній воді, коли вони спливуть, варити приблизно пару хвилин (не більше), витягти з води шумівкою, викласти, заправити маслом і відразу ж подавати;
  7. З пельменями можна подати оцет, різні соуси (томатний або майонезний), сметану тощо.

Відео-рецепт приготування пельменів прикладаємо нижче. Тільки фарш за рецептом буде змішаний.

Приготування страви за допомогою пельменницы

Слідуючи класичним рецептом, пельмені необхідно ліпити вручну. Але якщо потрібно приготувати велику кількість за короткий час, а робочих рук не вистачає, кмітливим господиням на допомогу приходить пельменниця.

Пелеменница – це спеціальне пристосування для виготовлення відразу великої кількості пельменів (близько 30 штук).

Вона має вигляд металевого (або пластикового) кола на невеликих ніжках, в якому вирізані однакові маленькі шестикутники.

Щоб приготувати пельмені за допомогою такого пристосування, як пельменниця, потрібно взяти два однакових шматка тіста, розкачати їх в коло, трохи більший за діаметром, ніж сама пельменниця.

Один пласт тіста покласти зверху на пельменницю, трохи придавивши рукою, щоб виступав кордону шестикутників.

У центр кожного шестиугольничка покласти начинку. Фарш накрити другим колом з тіста, так само трохи притиснути долонею, а потім розкачати качалкою так, щоб пельмені вивалилися знизу.

Пельмені, зліплені з допомогою пельменницы, не такі акуратненькі, як приготовані вручну, зате вони робляться набагато швидше.

Всі етапи роботи з пельменницей дивіться відео:

Начинка: сміливі експерименти

Найголовнішим компонентом пельменів є начинка.

Класичні пельмені з м'ясом, але ще вони бувають з рибою, грибами, зеленню, кропивою, картоплею, капустою і навіть з гречкою і сиром.

Класичний фарш для уральських равіолі

Інгредієнти:

  • 150 г свинини;
  • 150 г яловичини;
  • 120 г баранини;
  • 2-3 ст. л. вершків;
  • 2 цибулини;
  • 50 г вершкового масла;
  • Сіль, перець.

М'ясо дуже дрібно подрібнити, змішати, вмішати в фарш розм'якшене масло, всипати сіль і перець, ретельно перемішати. Додати ріпчасту цибулю (дуже дрібно порізаний), поступово вливати вершки, добре розмішуючи.

Начинка для оригінальних сибірських пельменів

Інгредієнти:

  • 400 г м'якоті оленини;
  • 200 г шинки (сирої);
  • 1 цибулина;
  • 200 г кулінарного жиру;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • Сіль, перець.

Головку цибулі дрібно порізати, шинку і оленину без жив нарізати маленькими кубиками, жир подрібнити, все з'єднати, додати м'яке масло, сіль, перець.

Зварені сибірські пельмені традиційно заправляють вершковим маслом і подають зі сметаною.

Грибний фарш пельменный

Інгредієнти:

  • 300 г свіжих лісових грибів (можна використовувати і магазинні печериці);
  • 1-2 головки цибулі;
  • 4 ст. л. розтопленого вершкового масла;
  • Сіль.

Гриби ретельно промити, почистити, дрібно порізати, посолити, тушкувати на сковороді до випаровування всієї рідини, потім підсмажити на олії. Порізану дрібно цибулю підсмажити окремо, додати до грибів, посолити. До цих пельмешкам дуже добре підійде грибний соус на сметані.

А чим відрізняється тісто на вареники від пельменного? Перевірені способи приготування тіста на вареники з картоплею. Дізнайтеся всі відповіді на нашому сайті!

А може приготуєте манти? Це щось середнє між пельменями та варениками. Рецепти дивіться тут. Там же знайдете і різні підказки з приготування цієї страви.

У цій статті ви знайдете способи приготування смачного тіста для хрустких чебуреків. Вони такі смачні, що складно відірватися, хоча захоплюватися борошняними стравами не варто людям, які стежать за своєю вагою.

Корисні поради початківцям кулінарам

  1. Воду для замісу потрібно брати в буквальному сенсі крижану;
  2. Якщо потрібно велика кількість пельменів, краще всього вимішувати тісто кілька разів: чим менше порція, тим легше його вимісити, до того ж воно не встигне пересохнути;
  3. Звичайне пельменний тісто робиться без солі, тільки з води і муки. Адже його основна роль – підкреслити смак начинки;
  4. Пельменний тісто має бути ідеально вымешано – при розрізуванні воно не залишається на ножі, а сам розріз гладкий і блискучий;
  5. Щоб начинка була соковитіші, в неї додають шматочок подрібненого льоду, як можна більше цибулі або вершки;
  6. Є пельмені краще ложкою, так як при наколюванні виделкою з них витікає сік.

Домашні пельмені, приготовані вмілої господарки, — неймовірно смачне і ситне блюдо. У більшості випадків пельмені готуються з м'ясом. Але не менш смачні вони і з рибної, і з грибною начинкою, які оцінять навіть найвибагливіші гурмани.

Давайте ще подивимося відео. Автор-кулінар приготує пельмені і розповість про різні тонкощі їх готування:

Що ще почитати: