Скільки грам в чайній ложечці, їдальні ложці і склянці
Коли жінки знаходять для своєї скарбнички черговий кулінарний рецепт з інтернету, журналу, книги або за порадою подруги, то в першу чергу звертають свій погляд на перелік продуктів, потрібних для приготування страви, і тільки потім на пропорції.
Дозування сипучих і твердих продуктів вказують в грамах або міряють їх ложками, склянками.
Вважається, що справжня домогосподарка може вимірювати дозування продуктів «на око», але не у всіх це виходить і не варто ризикувати, адже можна зіпсувати страву.
Скільки грам спецій вміщує ложка і стакан
Звичайно, простіше всього кількість і вага інгредієнтів вимірювати за допомогою сучасних кухонних ваг. Але що робити, коли під рукою немає ваг чи мірної склянки, а в рецепті всі інгредієнти вказані в грамах і мілілітрах?
У цьому випадку на допомогу приходять чайні, столові ложки і звичайний (тонкостінний, гранчастий) склянка.
Як правильно виміряти?
Наприклад: в рецепті вказаний склянку, значить, вимірюємо склянкою; якщо ложка, застосовуємо чайну чи столову ложку; якщо інгредієнти вказані в грамах, вимірюємо вагами; якщо в мілілітрах, то використовуємо мірний стакан.
Рідкі компоненти наливають до країв ложки, в'язкі — з гіркою. Для визначення правильних пропорцій можна скористатися таблицею ваг продуктів.
Важливо, якщо вказана 1 чайна ложка цукру – це значить що ложка цукру з невеликою гіркою. В інших рецептах прописують «1 маленька ложка цукру без гірки» — відповідно так і потрібно, без гірки.
| Найменування продукту | Маленька (чайна) ложка (гр.) |
|---|---|
| Вода | П'ять |
| Варення | 5 |
| Сіль кухонна велика | 10 |
| Сіль «Екстра» | 8 |
| Цукровий пісок | 8 |
| Пудра цукрова | 10 |
| Пшеничне або житнє борошно | 8 |
| Вівсяна крупа | 5 |
| Гречана крупа (ядриця) | 8 |
| Рисова, перлова крупи | 8 |
| Пшоняна крупа | 8 |
| Пшеничні пластівці | 2 |
| Кукурудзяна, пшенична, ячна крупи | 6 |
| Крупа манна | 7 |
| Геркулес | 6 |
| Кукурудзяні пластівці | 2 |
| Вівсяні пластівці | 5 |
| Мелені сухарі | 6 |
| Крупа саго | 6 |
| Квасоля | 11 |
| Горох лущений | 10 |
| Сочевиця | 7 |
| Мед натуральний (рідкий) | 10 |
| Мак | 5 |
| Горіхи | 10 |
| Арахіс очищений | 8 |
| Фундук очищений | 10 |
| Мигдаль (ядро) | 10 |
| Дріжджі свіжі | 15 |
| Дріжджі сухі | П'ять |
| Лимонна кислота | 8 |
| Сода питна | 12 |
| Желатин (порошок) | 5 |
| Молоко сухе | 5 |
| Кава мелена натуральний | 8 |
| Какао | 9 |
| Кориця мелена | 8 |
| Картопляний крохмаль | 6 |
| Перець мелений | 6 |
| Яєчний порошок | 6 |
| Оцет | 6 |
| Лікер | 8 |
| Олія рослинна | 6 |
| Масло вершкове і топлене | 6 |
| Розтоплений Маргарин | 5 |
| Молоко незбиране, кефір, ряжанка, сметана | 6 |
| Молоко згущене | 12 |
| Ізюм | 7 |
| Гриби сушені | 4 |
| Вершки | 5 |
| Томатна паста | 10 |
Значення правильного дозування спецій у консервуванні
При консервуванні навряд чи хто обходиться без допомоги маленької і великої ложки, так як, припустившись помилки в дозуванні, є ймовірність втратити заготовок. Для уникнення таких ситуацій скористайтеся таблицею із зазначенням кількості грамів на ложках.
| Найменування продукту | Велика (їдальня) ложка (гр.) |
|---|---|
| Вода | 18 |
| Варення | Вісімнадцять |
| Сіль кухонна велика | 30 |
| Сіль «Екстра» | 25 |
| Пудра цукрова | 25 |
| Цукрова пудра | 25 |
| Пшеничне або житнє борошно | 25 |
| Вівсяна крупа | 18 |
| Гречана крупа (ядриця) | 25 |
| Рисова, перлова крупи | 25 |
| Пшоняна крупа | 25 |
| Пшеничні пластівці | 9 |
| Кукурудзяна, пшенична, ячна крупи | 25 |
| Манка | 30 |
| Геркулес | 12 |
| Кукурудзяні пластівці | 7 |
| Вівсяні пластівці | 14 |
| Сухарі мелені | 15 |
| Крупа саго | 20 |
| Квасоля | 30 |
| Горох лущений | 25 |
| Сочевиця | 25 |
| Мак | 18 |
| Мед натуральний (рідкий) | 30 |
| Горіхи | 30 |
| Арахіс очищений | 25 |
| Фундук очищений | 30 |
| Мигдаль (ядро) | 30 |
| Дріжджі свіжі | 45 |
| Дріжджі сухі | 16 |
| Кислота лимонна | Двадцять п'ять |
| Сода | 29 |
| Желатин порошок | 15 |
| Молоко сухе | 20 |
| Молоко згущене | 35 |
| Перець мелений | 12 |
| Кава мелена натуральний | 20 |
| Какао-порошок | 15 |
| Кориця мелена | 20 |
| Картопляний крохмаль | 12 |
| Яєчний порошок | 16 |
| Оцет | 16 |
| Лікер | 20 |
| Олія рослинна | 25 |
| Масло вершкове і топлене | 25 |
| Розтоплений Маргарин | 20 |
| Молоко незбиране, кефір, ряжанка, сметана | 18 |
| Ізюм | 25 |
| Гриби сушені | 10 |
| Вершки | 14 |
| Томатна паста | 30 |
Скільки міститься в склянці грам
Скільки вміщує склянку, залежить від його форми і розміру. У кулінарії використовують 2 види: тонкостінний (250 мл), низький (200 мл).
Їх відмінність — в обсязі, тому вага продуктів виходить різний. У склянці з «гіркою» вміщається: 11 великих ложок крупи або 10 великих ложок солі і цукру.
А знаєте чому багато господинь не включають у раціон пшоно? Відповідь проста — вони не вміють правильно його готувати. А шкода! Всього декілька хитрощів і пшоняна каша буде завжди вітатися вашими домочадцями. Як правильно варити пшоняну кашу.Вчіться!
Думаєте, що деруни — це прості картопляні коржики? Ні! Рецептів багато і деякі з них ви можете тут побачити, вибрати і приготувати.
Ось вони, заповітні жиросжигающие продукти...Повний список спеціально для вас від наших експертів!
Порада: якщо для рецепта знадобилася борошно, дозована склянкою, то важливо не зачерпувати її склянкою, а насипати ложкою в склянку, так як при зачерпывании в склянці можуть залишитися порожнечі і вийде недобір в грамах.
І борошно просіяти тільки після того, як виміряли потрібну кількість для використання в кулінарних цілях.
При просіюванні борошно набирає в себе кисень і лягає нещільно. Для зручності краще користуватися таблицею визначення ваги продуктів.
| Найменування продукту | Стакан об'ємом 250 мл | Стакан об'ємом в 200 мл |
|---|---|---|
| Вода | — | — |
| Варення | 330 | 270 |
| Сіль кухонна велика | 325 | 250 |
| Сіль «Екстра» | 340 | 325 |
| Цукровий пісок | 210 | 170 |
| Пудра цукрова | 180 | 140 |
| Пшеничне або житнє борошно | 160 | 130 |
| Вівсяна крупа | 170 | 135 |
| Гречана крупа (ядриця) | 210 | Сто шістдесят п'ять |
| Рисова, перлова крупа | 230 | 190 |
| Пшоняна крупа | 210 | 190 |
| Пластівці пшеничні | 70 | 60 |
| Кукурудзяна, пшенична, ячна крупи | 185 | 150 |
| Манка | 190 | 145 |
| Геркулес | 90 | 70 |
| Кукурудзяні пластівці | 55 | 45 |
| Пластівці вівсяні | 110 | 90 |
| Сухарі мелені | 135 | 110 |
| Крупа саго | 180 | 145 |
| Квасоля | 230 | 185 |
| Горох лущений | 220 | 175 |
| Мак | 155 | 135 |
| Сочевиця | 210 | 170 |
| Мед натуральний (рідкий) | 350 | 280 |
| Горіхи | 150 | 140 |
| Арахіс (очищений) | 180 | 145 |
| Фундук (очищений) | 180 | 150 |
| Мигдаль (ядро) | 170 | 135 |
| Молоко сухе | 130 | 110 |
| Молоко згущене | 310 | 260 |
| Картопляний крохмаль | 180 | 150 |
| Яєчний порошок | 110 | 90 |
| Оцет | 250 | 200 |
| Лікер | 250 | 200 |
| Олія рослинна | 235 | 185 |
| Масло топлене | 245 | 185 |
| Масло вершкове (розтоплене) | 235 | 190 |
| Розтоплений Маргарин | 235 | 185 |
| Молоко незбиране, кефір, ряжанка, сметана | 240 | 200 |
| Вершки | 240 | 190 |
| Ізюм | 190 | 155 |
| Гриби сушені | 110 | 90 |
| Какао | 155 | 135 |
| Кава мелена натуральний | 100 | 80 |
Важливо пам'ятати, вищеперелічені вимірювання не можуть бути ідеально точними, так як у кожної господині ложки, стакани можуть відрізнятися за обсягом.
Для того щоб дізнатися точну вагу продуктів, необхідно мати вдома електронні кухонні ваги і не замислюватися про вимірювання та миття зайвої посуду.
Наостанок ви можете подивитися відеозапис, в якій показано, як вимірювати без терезів:






