Медовий торт «Рижик»: рецепти приготування з фото
Торт «Рижик» — давно полюбився ласунам десерт, який завоював популярність серед широких мас завдяки простому, швидкому приготуванню і використанню недорогих інгредієнтів. Медові торти — це, мабуть, незамінна солодкість на сімейних святах, привносящая якийсь особливий, домашній затишок.
Рецепт торта «Рижик» може змінюватись не тільки в залежності від кухаря, але і від наявності інгредієнтів. Тому у кожної господині з досвідом з'являється новий, індивідуальний рецепт зі своїми неповторними особливостями.
Але незмінним залишається одне: винятковий, знайомий з дитинства смак, повний сімейного щастя!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно пшеничне вищого сорту - | 400-450 грам |
Сода харчова - | 2 чайні ложки |
Масло або маргарин - | 100 грам |
Яйце куряче - | 2 штуки середнього розміру |
Мед - | 2 столових ложки |
Пісок цукровий - | 1 склянка |
Сметана високої жирності - | 500-600 грам |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 359 Ккал |
Отже, класичний торт «Рижик» не зазнає значних змін, тому потрібно запам'ятати головні правила: коржі повинні бути тонкими й тендітними, повністю просякнуті сметанним кремом, а їх кількість може коливатися від 10 до 12.
Покрокова інструкція з фото:
- Збити віночком яйця з цукром до отримання міцної білої піни;
- Додати вершкове масло або маргарин і мед;
- Варити на водяній бані або на маленькому вогні, ретельно перемішуючи, поки суміш не стане повністю однорідною;
- Всипати 2 чайні ложки соди і продовжувати варити до тих пір, поки не зійде піна;
- Просіяти борошно;
- Остудити зняту з вогню масу, додати в неї частину борошна (вийде липка суміш);
- Замісити тісто, додаючи в нього борошно, поки не вийде м'яке, пластичне тісто;
- Поділити його на однакові шматочки від 10 до 12 штук, в залежності від бажаної кількості коржів;
- Розкачати кожен шматочок тіста до мінімальної товщини (не більше 2-3 мм). Тонке тісто важко перенести на деко не порвавши, тому можна розкачати коржі відразу на пергаментним папері, попередньо змастивши її олією;
- Перенести пергамент з тестом на деко, проткнути виделкою перед тим, як поставити в духовку, пекти 3-4 хвилини (до золотистого кольору). Дуже важливо, щоб коржі не запеклися, інакше вони додадуть десерту гіркота;
- Коржі остудити і вирізати з них необхідну форму одного розміру. Обрізати краю можна ще й до запікання, але залишки тіста все одно необхідно спекти (для крихти);
- Приготувати крем: збити в блендері сметану і цукор до пишної консистенції;
- Змастити рівномірно всі коржі отриманим кремом, викладаючи їх один на один;
- Подрібнити залишки коржів в крихту, змішати її частина з рештою вершками і змастити краю;
- Прикрасити верхівку торта за бажанням (можна просто посипати крихтою);
- Обов'язково залишити торт просочитися в холодильнику мінімум на 3-4 години, краще на ніч. Якщо все коржі добре просочаться, торт вийде більш м'яким, ніжним і смачним.
Медовик з заварним кремом
Отже, торт «Рижик» з заварним кремом від класичного відрізняється тільки кремом. Тому для тесту необхідні ті ж інгредієнти, що і в класичному рецепті, і готуються вони за вже описаною вище інструкції. Як же приготувати заварний крем?
Для крему знадобляться наступні продукти:
- Цукор — орієнтовно 2-3 склянки в залежності від уподобань;
- Яйця — 4 штуки;
- Борошно — близько 5 столових ложок;
- Молоко — 1 літр.
Якщо ви любите радувати своїх близьких різними кондитерськими виробами, то пропонуємо вам чергову «смачну» ідею. Домашній кекс на сметані: рецепти для ласунів. Будьте впевнені, всім сподобається!
Усілякі рецепти сирного крему для торта ви можете знайти тут. Кожен раз можна приготувати новий варіант крему з сиру!
Прикрасити випічку глазур'ю з какао? Не питання! Ось відмінна стаття, в якій ви знайдете різні рецепти глазурі. Красиво і смачно!
Покроковий рецепт:
- Розмішати цукор, яйця і борошно в ковшике;
- Залити отриману суміш гарячим молоком. Молоко можна замінити водою (вийде менш жирний і більш дешевий торт);
- Поставити на вогонь і постійно помішувати до загустіння крему;
- Увага: крем не повинен бути занадто рідкий. Борошно відповідає за його густоту, тому, при необхідності, можна додати більше борошна;
- Дати крему охолонути;
- Змастити коржі, приготовані за попереднім рецептом, кремом;
- Дати торту настоятися.
Рецепт торта «Рижик» зі згущеним молоком
В медовий торт зі згущеним молоком рецепт тіста не піддається значним змінам, для його приготування використовуються ті ж продукти і правила, що і в класичному рецепті.
Отже, для такого крему знадобиться мінімум продуктів: згущене молоко і масло.
При відсутності необхідних інгредієнтів або в залежності від уподобань можливі наступні заміни:
- Вершкове масло (1 пачка — 200-250 грам). Замість вершкового масла відмінно підійдуть вершки (не питні, а густі), особливо домашні, а ще можна використовувати навіть маргарин;
- Згущене молоко (1 банку). Для створення ніжного крему для цього рецепта знадобиться саме варена згущене молоко. У разі, якщо вареного згущеного молока немає і йти в магазин не хочеться або не виходить, зварити згущене молоко можна самостійно. Більш дорослі читачі напевно вже мали такий досвід у минулому і знають, що варити згущене молоко можна виключно (!) у залізниці, не відкритою і не пошкодженою банку, зануривши її повністю у кухлик з водою і тканиною на дні мінімум на дві години. Більш того, варто знати, що зварити в домашніх умовах не вийде згущене молоко на рослинних жирах. До того ж, багато господинь готують крем і з звичайною, але обов'язково якісної і натуральної згущеного молока.
Процес приготування простий до неподобства: під час випікання коржів необхідно збити в блендері всі інгредієнти для крему в необхідній кількості і змастити цією смакотою коржі, складаючи торт. Дати просочитися, поки краї коржів не стануть м'якими і ніжними.
А тепер прийшов час поглянути на процес приготування цього чудового медового торта зі згущеним молоком у відео:
Корисні поради хазяєчкам
Наостанок слід навести трохи корисної інформації, яка, безсумнівно, може стати в нагоді кожному, як початківцю, так і досвідченому кухареві в залежності від того, як саме вони звикли вимірювати інгредієнти: в ложках і склянках або вагами.
Таблиця відповідності ложок/склянок використаних інгредієнтів і грамів.
Інгредієнт | Чайна ложка | Столова ложка | Стакан |
---|---|---|---|
Масло вершкове | 5 грамів | 17 грамів | |
Мед | 30 грамів | 325 грамів | |
Борошно пшенична | 30 грамів | 130 грамів | |
Цукровий пісок | 10 грамів | 25 грамів | 200 грамів |
Вершки | 5 грамів | 14 грамів | 200 грамів |
Сметана | 25 грамів | 210 грамів | |
Сода харчова | 12 грамів | 28 грамів |
Ну, що ж, ось, мабуть, найпопулярніші рецепти медового торта «Рижик», знайомої всім з дитинства. Залишилося тільки побажати удачі у приготуванні, сміливості в експериментах і, звичайно ж, приємного апетиту!